Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Witam

To jest wątek dotyczący kotłów RBR. Proszę osoby odpowiedzialne za porządek o moderowanie postu.

Zwracam się do Was RBRowców o pomoc w rozwiązaniu kilku problemów z nową instalacją.

Pisałem już na kilku forach ale cisza. Tłumaczę to sobie brakiem sezonu grzewczego, co za tym idzie brak na forum ludzi.

A teraz moje pytanie.

Zamówiłem piec RBR który już dawno stoi u mnie w garażu.

Będę go sam montował, bo lokalni hydraulicy to cwaniacy jakich mało, a na dodatek nie znają się na robocie.

Jeden z nich nigdy nie słyszał o zaworach 3D i 4D - wyglądało to jak rozmowa psa i świni.

Drugi na dzień dobry wypytuje o to jaki to kocioł (nie zna RBRa) jaka kotłownia itp i za każdym razem szuka asekuracji mówiąc że nie podejmie się roboty bo potem będę reklamował że się nie pali dobrze itp, ale jak chcę to jego kolega (wraz z nim) zrobią to na czarno ale bez odpowiedzialności za układ.

Niby ok, bo jak zrobią tak jak chcę to sam sobie będę winien. Ale cwaniactwo aż wychodzi ze słuchawki telefonicznej.

Głupie gadki o ciąg w kominie. Więc pytam, a co Pan chce poradzić na ciąg w moim kominie jeśli będzie zły? (myślałem że powie coś o RCK a on, że jak będzie źle się palić to wina komina heheheh - BEZNADZIEJA. Boże ratuj od takich fachowców.

Postanowiłem sam sobie zrobić podłączenie pieca i zmodernizować instalacje w mieszkaniu.

Będzie taniej i tak jak chcę. (mam doświadczenie w Hydraulice począwszy od starych rur gwintowanych w imadle przez plastiki co wyginały się od zbyt wysokiej temperatury aż po rury miedziane lutowane na miękko.

Takie doświadczenie mi wystarczy aby podołać wyzwaniu.

Potrzebuję tylko kilka porad. Bo to doświadczenie to było jako pomocnik hydraulika przez kilka wakacji z rzędu (dawno to było) - więc fachowcem nie jestem, ale manualnie zrobię wszystko.

Więc mogę pytać ?

Generalnie mam wizje mojej instalacji ale chciałem dopytać i przedyskutować kilka rozwiązań.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

To jest wątek dotyczący kotłów RBR. Proszę osoby odpowiedzialne za porządek o moderowanie postu.

Zwracam się do Was RBRowców o pomoc w rozwiązaniu kilku problemów z nową instalacją.

Pisałem już na kilku forach ale cisza. Tłumaczę to sobie brakiem sezonu grzewczego, co za tym idzie brak na forum ludzi.

A teraz moje pytanie.

Zamówiłem piec RBR który już dawno stoi u mnie w garażu.

Będę go sam montował, bo lokalni hydraulicy to cwaniacy jakich mało, a na dodatek nie znają się na robocie.

Jeden z nich nigdy nie słyszał o zaworach 3D i 4D - wyglądało to jak rozmowa psa i świni.

Drugi na dzień dobry wypytuje o to jaki to kocioł (nie zna RBRa) jaka kotłownia itp i za każdym razem szuka asekuracji mówiąc że nie podejmie się roboty bo potem będę reklamował że się nie pali dobrze itp, ale jak chcę to jego kolega (wraz z nim) zrobią to na czarno ale bez odpowiedzialności za układ.

Niby ok, bo jak zrobią tak jak chcę to sam sobie będę winien. Ale cwaniactwo aż wychodzi ze słuchawki telefonicznej.

Głupie gadki o ciąg w kominie. Więc pytam, a co Pan chce poradzić na ciąg w moim kominie jeśli będzie zły? (myślałem że powie coś o RCK a on, że jak będzie źle się palić to wina komina heheheh - BEZNADZIEJA. Boże ratuj od takich fachowców.

Postanowiłem sam sobie zrobić podłączenie pieca i zmodernizować instalacje w mieszkaniu.

Będzie taniej i tak jak chcę. (mam doświadczenie w Hydraulice począwszy od starych rur gwintowanych w imadle przez plastiki co wyginały się od zbyt wysokiej temperatury aż po rury miedziane lutowane na miękko.

Takie doświadczenie mi wystarczy aby podołać wyzwaniu.

Potrzebuję tylko kilka porad. Bo to doświadczenie to było jako pomocnik hydraulika przez kilka wakacji z rzędu (dawno to było) - więc fachowcem nie jestem, ale manualnie zrobię wszystko.

Więc mogę pytać ?

Generalnie mam wizje mojej instalacji ale chciałem dopytać i przedyskutować kilka rozwiązań.

Kolego po to właśnie jest ten wątek . Pytaj.

Piszę z tabletu, przepraszam za literówki.

Dom stary, czerwona cegła, pustka powietrzna i znów czerwona cegła.

Mieszkanie znajduje się na pierwszym piętrze (na parterze mieszka kto inny i ma swój piec)

Metraż ok 90, same grzejniki, bez podłogówki.

Aktualnie piec śmieciucha który wylatuje za miesiąc a w jego miejsce będzie RBR12

Bojler też będzie nowy (stojący z wężownicą)

Wylatuje też stara instalacja która teraz jest grawitacyjna.

Kotłownia w piwnicy, komin ceglany 14x14; bojler koło pieca.

Na grzejnikach będę instalować termostaty.

Instalacja otwarta.

Pytanie: instalacja z zaworem 4d czy 3d jako dojrzewanie powrotu?

Myślałem sobie czy warto się pokusić i ułatwić grawitacji działanie choćby na kilku grzejnikach, wtedy lepszy byłby układ z zaworem 3d.

A może prosta instalacja i cwu jako mieszająca? Albo nawet dwu na grawitacji jak mam teraz

Mieszkanie znajduje się na pierwszym piętrze (na parterze mieszka kto inny i ma swój piec)

Aktualnie piec śmieciucha który wylatuje za miesiąc a w jego miejsce będzie RBR12

Instalacja otwarta.

Myślałem sobie czy warto się pokusić i ułatwić grawitacji działanie choćby na kilku grzejnikach, wtedy lepszy byłby układ z zaworem 3d.

A może prosta instalacja i cwu jako mieszająca? Albo nawet dwu na grawitacji jak mam teraz

Jeżeli chcesz grzać CWU latem z kotła to ja nie robił bym grawitacji.

Ew CWU .

Ja ze swojej strony mogę zasugerować przemyślenie tematu bojlera. W sensie jaki itp.

Całkiem niedawno taki stojacy Kospel z wężownicą wywaliłem. Nie wytrzymał nawe dwóch lat. A delikatna prpzeróbka i montaż nowego to kwota prawie 1000zł w moim przypadku.

Dałbyś 3tyś za nierdzewkę i masz św.spokój.

Jeszcze raz - gdy jest prąd i działa wentylacja mechaniczna (zgodnie z prawem - zrównoważona lub nadciśnieniowa) kominek działa prawidłowo. Brak prądu, awaria nadmuchu = działanie kominka jest nie zgodne z prawem, nie mamy wentylacji mechanicznej zrównoważonej lub nadciśnieniowej.

Jurgonka ma trochę racji. Brak prądu PC nie działa więc odpala się kominek a ja nie ma prądu to WM nie działa. A w kominku się pali. Co jak kominek będzie nieszczelny? Zaczadzenie?

Instalacja otwarta.

Jezeli nie ma przeciwskazań to zostaw sobie instalację grawitacyjną. Ewentualnie dołóż pompkę i zawór róznicowy równolegle! Wtedy przy braku prądu będzie ci to chodziło na grawitacji i mniejsze opory też będą bo rury grube. Ja był dał zawór 4D, ale taki 'ja ci tu dam' czyli 1.5" albo nawet 2".

Osobna pompka do CUW. Nie zapomnij o rurze do zbiornika wyrównawczego nie mniej jak 1". Komin 14x14cm ciut mało, ale może do 12kW wystarczy.

Jurgonka ma trochę racji. Brak prądu PC nie działa więc odpala się kominek a ja nie ma prądu to WM nie działa. A w kominku się pali. Co jak kominek będzie nieszczelny? Zaczadzenie?

Gratuluje samodzielności myślenia. To rzadkość, choć składam zastrzeżenia do - "..ma trochę racji":D

O tym UPSie to musze podpytać co i Jak, bo też chciałbym.

A co do Bojlera to już prawie jest Viessman z wężownicą z nierdzewki i zbiornik też z nierdzewki.

Temat Bojlera prawie nie istnieje, no chyba że jego podłączenie.

Skoro wywołaliście temat bojlera do tablicy to oto moje pytania.

W DTR Viessman Vitocell jest rysunek gdzie rura zasilająca wchodzi od dołu bojlera stojącego wychodzi w połowie

a mój stary bojler który pracuje grawitacyjnie, zasilony jest jak grzejnik, zasilanie wody gorącej wchodzi w połowie zbiornika a wychodzi dołem i idzie do powrotu.

Jezeli nie ma przeciwskazań to zostaw sobie instalację grawitacyjną. Ewentualnie dołóż pompkę i zawór róznicowy równolegle! Wtedy przy braku prądu będzie ci to chodziło na grawitacji i mniejsze opory też będą bo rury grube. Ja był dał zawór 4D, ale taki 'ja ci tu dam' czyli 1.5" albo nawet 2".

Osobna pompka do CUW. Nie zapomnij o rurze do zbiornika wyrównawczego nie mniej jak 1". Komin 14x14cm ciut mało, ale może do 12kW wystarczy.

U mnie kanał dymny jest właśnie 14x14 i przez dwa lata nie zauważyłem żeby powodował jakieś problemy. A mam właśnie RBR 11kW (12 kW)

O komin się nie martwię ze za mały. Nie mam w nim rury ale może nie będzie w nim wilgoci. Brak mi też daszka na komin, ale nie spotkałem takiego co by groszek wytrzymał. Jak znacie to dajcie znać choćby na priv.

Wypowiecie się co do dtr tego bojlera? Tego podłączenia.

Dodatkowo zapytam was jakie rzeczy zakupić do niego.

Na zasilaniu zimnej wody dać zawór kultowy, potem antyskażeniowy i znów kulowy, czy to wystarczy?

Ciepłą wodę będę miał w cyrkulacji ale czy w obwodzie ciepłej wody dać jakieś zawory bezpieczeństwa lub zbiornik dla rozszerzające się ciepłej wody w zbiorniku?