Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

U mnie na zimnej jest tak jak proponujesz + zwrotny aby przy brakach nie było cofki.

CWU do zbiornika na zasilaniu zwrotny i naczynie wzbiorcze i zawór ciśnieniowy.

Na głównym zasilaniu wody do budynku mam jeszcze regulator ciśnienia, zdarzało się u mnie że ciśnienie wzrastało do ponad 6 barów.

Daszka na komin nie dawaj, nie wytrzyma żaden kupny a nawet jak podczas pracy kotła w ostrą zimę jakieś pyły będą wraz ze spalinami ulatywać to nie spadną ci na dach tylko polecą dalej i dachówka czysta.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaką grupę bezpieczeństwa polecacie do mojego rbra? Układ otwarty.

I gdzie ją skręcić bo na górze kotła oprócz wyjść zasilania jeden cal, jest jeszcze jedno 0,5 i jedno 3/4.

Manometr musi być a jak i termometr to weźcie pod uwagę aby był niski, najlepiej wskazówkowy a nie słupków.

Mile widziane linki gdzie go kupić gotową taką grupę.

A swoją drogą co to za wyjście na boku pieca w połowie. Najniżej jest na zawór spustowy, ale to w połowie to zagadka. Podejrzewam że to do układu zamkniętego.

Edytowane przez LiberTom
dodatkowe pytanie o wyjście w piecu

Panowie

A co do mojej przyszłej instalacji, będą jakieś wypowiedzi, bo jak dotąd to mieliśmy krótką dyskusję na temat bojlera (będzie z nierdzewki tak jak pisałem)

Co do jego podłączenia to (wymaganych elementów, jak zawory, reduktor, grupa, zbiornik ) zbyt duże rady nie otrzymałem, ale doszkoliłem się z DTRel producentów zbiorników wyrównawczych do CWU.

Więc jak z ta instalacją - polecacie zrobić 3D, 4D czy odpuścić zawory mieszające i dogrzewać powrót w funkcji CWU + mieszająca?

Ja jestem zwolennikiem zaworu 4D.

Też jestem zwolennikiem zaworu 4 D, kocioł 100 l w temp. 55 st C, pompa CO alpha2 na najwolniejszym biegu 5 V....na grzejniki rozchodzą w temp. 36-40 st C, nie mam w kotle sadzy, strupów itp... zawory grzejnikowe elektroniczne sterowane w necie...pięknie działa na 188 m2 powierzchni :)

Edytowane przez Alessandro

Sam będę odbierał i robił. Zastanawiałem sie nad zaworem 5/4 i rurą miedzianą 35 w obiegu kotła. Ale RBR ma wyjście jeden cal, to co sądzicie nad połączeniem dwóch wyjść (mam 4 wyjścia w piecu, dwa tylnie i dwa górne) zasilania oraz na połączeniu obu powrotów aby miała miejsce woda z CWU w rurze powrotnej. Zawór różnicowy też 5/4 a dalej pion 28

Jak to mówią - mądry Polak po szkodzie :)

Nie wiedziałem, że ten kocioł ma wyjścia 1 cal.

Nie wiedziałem też, że jest wybór. Sądziłem (błędnie) że będzie 5/4 lub 6/4 jak w moim śmieciuchu. Zresztą kupiłem szybko RBRa z wyprzedaży magazynowej. Ta promocja pomogła mi podjąć decyzję bo zastanawiałem się mocno nad niebieskim.

Nie wiedziałem też, że jak zamówię z tylnim wyjściem na zasilanie - to dostanę z tylnim plus przednie. Co akurat jest mi na rękę. Bo od przybytku głowa nie boli.

A co sądzicie o przekroju rury miedzianej w obiegu kotła 35 i zawór 4d w rozmiarze 5/4 ?