Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Z ostatniej chwili informacja z platformy eSterownik o nowej wersji sterownika eCoal:

Uprzejmie informujemy, że właśnie ukończyliśmy prace nad nowym sterownikiem do kotłów centralnego ogrzewania na paliwo stałe.

Nowy sterownik to przede wszystkim nowa platforma sprzętowa dająca nowe możliwości nieosiągalne dla sterownika poprzedniej generacji. Zmiana platformy sprzętowej to skutek braku możliwości rozbudowy poprzedniego sterownika.

Nowy sprzęt to nowe możliwości:

- obsługa 4 pomp

- obsługa zaworu 4D

- panel operatorski z graficznym wyświetlaczem OLED

- możliwość podłączenia większej ilości wyświetlaczy

- nowy szklany panel operatorski z interfejsem dotykowym i wyświetlaczem OLED (dla firm Ogniwo i Defro)

- 9 pomiarów temperatury

- wejście zabezpieczenia STB

- możliwość podłączenia czujnika otwarcia klapy

- możliwość podłączenia czujnika zerwania zawleczki

- dodatkowe wyjście sygnalizacji alarmowej

- dodatkowe zabezpieczenie wyjścia mocy podajnika

- wykrywanie przerwy w obwodzie zasilania toru podajnika

- interfejs CAN do podłączenia paneli operatorskich

- interfejs CAN do podłączenia modułów rozszerzeń np. dodatkowe zawory 4D, zapalarka, sonda lambda itd

- interfejs RS-485 do podłączenia modułów rozszerzeń np. falowniki

- internet

- pełne wsparcie protokołu DHCP

- prosta konfiguracja z platformą eSterownik.pl (parowanie urządzenia z platformą jednym kliknięciem)

- prosta aktualizacja oprogramowania sterownika (aktualizacja OTA)

- gromadzenie i dostęp do danych tylko w chmurze (możliwość przeglądania wykresów, alarmów nawet bez podłączonego sterownika do platformy)

- moduł komunikacji radiowej

- bezpieczna i szyfrowana komunikacja radiowa – AES128

- bezprzewodowe czujniki temperatury i wilgotności - nawet 20 szt.

- bezprzewodowe głowice termostatyczne nawet 50 szt – zarządzanie temperaturą w każdym pokoju

- bezprzewodowe przekaźniki np. sterowanie dodatkowym źródłem ciepła

- prosta konfiguracja urządzeń bezprzewodowych

- duży zasięg radiowy – nawet 2km w otwartej przestrzeni

- możliwość podłączenia dwóch modułów rozszerzeń na płycie sterownika

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak mam w projekcie z 2008r. Wiem już teraz 15cm, to mało.Dają już podobno 25cm. Coś tam można jeszcze dołożyć do tego ocieplenia.Ale to nie w tym roku.Teraz priorytet to kotłownia!

To szlamowanie to pewnie droga inwestycja?! Ale jak mówi Karoka, że wystarczy 12-tka...A jak ścisną syberyjskie po (- 25) !!!

Z ostatniej chwili informacja z platformy eSterownik o nowej wersji sterownika eCoal:

Dlaczego RBR nie dostanie "macadełka" tak jak Ogniwo i Defro? :(

A tak na poważnie to jak to się ma do całokształtu? Przymierzam się do zakupu RBR'a 12kW za jakieś 2-3 miesiące pytanie brzmi czy dostanę już nowy sterownik?

Dlaczego RBR nie dostanie "macadełka" tak jak Ogniwo i Defro? :(

A tak na poważnie to jak to się ma do całokształtu? Przymierzam się do zakupu RBR'a 12kW za jakieś 2-3 miesiące pytanie brzmi czy dostanę już nowy sterownik?

Co do macadełka nie wiem czy producent zdecyduje się na zabudowę panelu a napiszę że przy rozmowie nie za bardzo podobał mu się ten pomysł :)

Wiem za to na 100% że zaraz po niedzieli następne RBRy które będą wychodzić z produkcji będą już z nowymi sterownikami, starych praktycznie niema już od jakiś 3 tygodni, praktycznie producent dojechał na "oparach" :)

No właśnie dlatego pytam, doświadczonych i oblatanych w temacie na tym forum.Czy jest potrzebny?Nie wiem, widzę że prawie wszyscy mają wkłady. Może ktoś pomoże. Mam ok.199m2 po posadzkach.Nowe budownictwo, na zapotrzebowanie ciepła wychodzi mi ok. 10kW.Plus jeszcze lekki zapas.Proponowano mi w sklepie kocioł 19-25kW.Pomyślałem, że to trochę za duży. Chodzi mi też o ochronę komina, na niskich mocach pracy kotła.Czy to nie będzie mu szkodziło.?

Ja nie mam wkładu i wielu moich klientów także a grzeją samą wodę w bojlerach latem, więc moc jest minimalna - przy dobrze dobranym kotle i suchym węglu żadnego wkładu nie potrzebujesz - komin z cegieł da radę.

RBR 12 kW wystarczy na 100%, ale dołożyłbym ocieplenia bo teraz koszt będzie niewielki a zysk spory, a dołożenie później będzie trudniejsze i kosztowniejsze.

Jeśli chcesz obniżyć przyszłe rachunki za ogrzewanie daj na ściany 15 cm grafitowego [więcej zwykłego da podobne właściwości izolacyjne ale będzie efekt bunkra patrząc na wnęki okien] , skosy poddasza użytkowego dociepl pianą żeby pomieszczeń nie obniżać a mieć je dobrze odizolowane [to ważne także przy nagrzewaniu się domu latem], skosy strychu wełny ile wejdzie pomiędzy krokwie [u siebie dałem 15 cm] a na to jakaś foli, żeby się nie kurzyło, podłoga strychu z 20 cm wełny [chyba, że zamiast wełny też piana, ale to kosztowniejsze], do tego polecam rekuperator.

Jezeli przeliczamy to na koszty inwestycji to idąc tym tokiem rozumowania nie warto w ogóle ocieplac tylko zainstalowac kocioł 25 kW, koszt niewiele wiekszy niz 15 kW, a 25 kW wystarczy bez problemu.

Wracając do grubosci ocieplenia to nie spotkałem sie przypadkiem aby ktos w nowym budynku az tak oszczedzał na styropianie.

Znajomy budowlaniec mówił mi ostatnio, że na większości budów ludzie dają 8-10 cm zwykłego styro i nie chcą go słuchać gdy im mówi, żeby dali z 15 cm co najmniej :sick:

No niestety zdecydowana większość budowlańców a także instalatorów została w latach 80-tych ubiegłego wieku i za diabła nie idzie ich stamtąd wyciągnąć.

Fora to jakiś promil budujących czy remontujących i jest jak jest.

Rozmawiam z ludźmi to wiem jak to wygląda, wspomnij o OZC to patrzą się jak na wariata, co ten karoka nawija za głupoty :) przecież instalator który montuje kotły do 30-tu lat chyba wie co jemu jest potrzebne :)

Gość Arturo72
Znajomy budowlaniec mówił mi ostatnio, że na większości budów ludzie dają 8-10 cm zwykłego styro i nie chcą go słuchać gdy im mówi, żeby dali z 15 cm co najmniej :sick:

Czyli ciemne mamy społeczeństwo,zwłaszcza gdzie do szkoły jest daleko...

Ocieplenie myślę ok.10-12cm.Jest sens dawać więcej? Ile mogę na tym zyskać? Może lepiej kociołek większy np.15-16kW?!

Szok :)

To teraz z własnego sąsiedniego ogródka czepciu,ucz się i rozumuj ;)

Sąsiad ma mniejszy dom o 10m2 od mojego czyli 108m2 i ma tam krowę 16kW,budowaliśmy w jednym czasie,on na ścianach ma 10cm i miał problem przez to z odbiorem domu.

I teraz czytaj uważnie,od dwóch lat na ogrzewanie i cwu zużywa 3t ekosyfu rocznie czyli ok.2700zł tak mówi a ja,gdybym grzał prądem a nie pompą zużyłbym na ogrzewanie i cwu ok.9000kWh rocznie czyli jak w mordę szczelił 2700zł a za samo c.o ok.5500kWh czyli 1650zł.

Co Ty na to ?

Jest sens dobrze izolowac dom czy nie ?

więcej zwykłego da podobne właściwości izolacyjne ale będzie efekt bunkra patrząc na wnęki okien

Bzdura wytłuszczone.

Edytowane przez Arturo72

No takich mamy budowlańców :)

Raczej budujących:

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał SUSPENSER http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

Poddasze użytkowe mam już zrobione, jedynie na strychu mogę dołożyć. Podobno wełna jest też dobra na ściany. I ten aus..oterm.! Co jednak lepsze?

Ok to dołóż na strychu.

Na ściany taniej styropian [klejony na ramkę, z pióro wpustem i uszczelniony pianką jeśli trzeba] i nie słuchaj głupot o "oddychaniu ścian", które mają uzasadniać ocieplanie wełną.

Gość Arturo72
Czekam na uzasadnienie ...

Mam co prawda 17cm styro poza oknem bo 3cm wchodzi na ramę ale 20cm mam od strony garażu przy okienkach i drzwiach i w żaden sposób nawet te 20cm styropianu nie tworzy efektu bunkra także śmiało można by było dać i 23cm styro w tym 3cm zachodzące na ramę czyli okno wysunięte poza lico muru o 3cm.

A 23cm styro z lambdą 0,031 to już bardzo ładnie jeśli chodzi o izolację ściany i oczywiście klejone na wianki a nie na placki ;)

Edytowane przez Arturo72

Mam co prawda 17cm styro poza oknem bo 3cm wchodzi na ramę ale 20cm mam od strony garażu przy okienkach i drzwiach i w żaden sposób nawet te 20cm styropianu nie tworzy efektu bunkra także śmiało można by było dać i 23cm styro w tym 3cm zachodzące na ramę czyli okno wysunięte poza lico muru o 3cm.

A 23cm styro z lambdą 0,031 to już bardzo ładnie jeśli chodzi o izolację ściany i oczywiście klejone na wianki a nie na placki ;)

Tyle, że czepciu ma już wstawione okna i raczej nie namówisz go na ich demontowanie i montaż od nowa wysuniętych o 3 cm.

Ludzie mają różne pojęcie estetyki - osobiście bym wolał 15 cm [maks 20 przy wypuszczonych ramach okien] niż 20 czy 25 cm przy ramach zlicowanych, zresztą zwróć uwagę jak koresponduje w tym przypadku dawanie powyżej 15 cm grafitowego na ściany z ociepleniem skosów poddasza i wentylacją grawitacyjną.

Gość Arturo72
Tyle, że czepciu ma już wstawione okna i raczej nie namówisz go na ich demontowanie i montaż od nowa wysuniętych o 3 cm.

.

czepciu jest z tej "dziwnej" kategorii inwestorów czyli takich którzy lubią się bawić za wszelką cenę w syfie,pomimo ze najdrozszy,ze nie namowisz go nawet na 15cm styro ;)

A gdzie tam niska lambda ;)Z czym to się je i jak można zjeść ;)

O budowie myśli się przed budową a nie po :)

Czemu nie myślał o izolacji przed wstawieniem okien ??

Budował kurnik dla kur czy dom na wiele lat ?

Edytowane przez Arturo72