Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A'propos tej klapy... Nie można by w takim przypadku zrobić prostej ale dwudzielnej/dwuskrzydłowej lub łamanej? Jedyny problem z uszczelnieniem takiej klapy, ale jest to wykonalne.

Nie wiem Grześ ale jak pisałem mam kilka takich RBRów zamontowanych z powodów jakie minertu podał i to nawet niedawno, podobnie jak ten z klapą uchylaną z boku.

To też jest jakieś rozwiązanie... Zamiast zawiasów - dwa dodatkowe zamki. Raz na tydzień albo i rzadziej to nie problem ściągnąć taką klapę.

Natchnąłeś mnie swoimi wpisami i można zrobić prościej bez wielkich zmian - wystarczy zdjąć siłownik, odkręcić i odwrócić jeden z zawiasów np. lewy, żeby klapę można było zdejmować w prawo.

Zostawiam to do przemyślenia LiberTom - mogę wziąć na montaż wkrętarkę, klucz, wiertła, śrubkę z nakrętką do zaślepienia otworu i wykonać ten myk na miejscu w trymiga.

Wolę już niższy kosz, nawet jeśli nie ma być skośny. To nie jest tak, że mi się nie otworzy wcale. Ale kąt otwarcia jest trochę mały aby worek ekogroszku tam władować wsypać, trzeba raczej szuflą.

Do Grzegorza :) - mam te wszystkie narzędzia na miejscu :) ale wole opcję z koszem. Na @ podam Ci nowe wymiary.

A co do Twojej ekipy która pomoże w sprawie wniesienia pieca - to chłopaki chętne i wycenili na 250zł czyli SUPER :)

Pogadam z nimi o dalszym zakresie robót - wprowadzeniu rury do ceglanego komina i uszczelnieniu.

Dzięki za pomoc.

Edytowane przez LiberTom
literówka

A po co Ci ten wkład potrzebny ?

Jeśli kupisz kocioł w miarę dopasowany mocą do strat budynku a nie jakąś krowę o 3 czy 4 razy za dużą to wkład jest zbędny.

No właśnie dlatego pytam, doświadczonych i oblatanych w temacie na tym forum.Czy jest potrzebny?Nie wiem, widzę że prawie wszyscy mają wkłady. Może ktoś pomoże. Mam ok.199m2 po posadzkach.Nowe budownictwo, na zapotrzebowanie ciepła wychodzi mi ok. 10kW.Plus jeszcze lekki zapas.Proponowano mi w sklepie kocioł 19-25kW.Pomyślałem, że to trochę za duży. Chodzi mi też o ochronę komina, na niskich mocach pracy kotła.Czy to nie będzie mu szkodziło.?

No właśnie dlatego pytam, doświadczonych i oblatanych w temacie na tym forum.Czy jest potrzebny?Nie wiem, widzę że prawie wszyscy mają wkłady. Może ktoś pomoże. Mam ok.199m2 po posadzkach.Nowe budownictwo, na zapotrzebowanie ciepła wychodzi mi ok. 10kW.Plus jeszcze lekki zapas.Proponowano mi w sklepie kocioł 19-25kW.Pomyślałem, że to trochę za duży. Chodzi mi też o ochronę komina, na niskich mocach pracy kotła.Czy to nie będzie mu szkodziło.?

Jak na nowe budownictwo to te straty (projektowe obciązenie cieplne) czyli ok 10 kW plus lekki zapas powinno wystarczyc na 2 takie domy. Moze lepiej pomyslec o lepszym ociepleniu?

Jak na nowe budownictwo to te straty (projektowe obciązenie cieplne) czyli ok 10 kW plus lekki zapas powinno wystarczyc na 2 takie domy. Moze lepiej pomyslec o lepszym ociepleniu?

Jeśli pytasz w temacie o RBR to wstaw 12kW i zapomnij o kominie

W sklepach czy hurtowniach to standard niestety.

To są obliczenia szacunkowe. Dom jeszcze nieocieplony, reszta zrobiona!Okna trzy szybki, drzwi drewniane, wełna na poddaszu 25cm.Można jeszcze dołożyć z 10cm na strychu, na skosy. Ocieplenie myślę ok.10-12cm.Jest sens dawać więcej? Ile mogę na tym zyskać? Może lepiej kociołek większy np.15-16kW?!

Jeśli pytasz w temacie o RBR to wstaw 12kW i zapomnij o kominie

W sklepach czy hurtowniach to standard niestety.

To są obliczenia szacunkowe. Dom jeszcze nieocieplony, reszta zrobiona!Okna trzy szybki, drzwi drewniane, wełna na poddaszu 25cm.Można jeszcze dołożyć z 10cm na strychu, na skosy. Ocieplenie myślę ok.10-12cm.Jest sens dawać więcej? Ile mogę na tym zyskać? Może lepiej kociołek większy np.15-16kW?!

Jezeli przeliczamy to na koszty inwestycji to idąc tym tokiem rozumowania nie warto w ogóle ocieplac tylko zainstalowac kocioł 25 kW, koszt niewiele wiekszy niz 15 kW, a 25 kW wystarczy bez problemu.

Wracając do grubosci ocieplenia to nie spotkałem sie przypadkiem aby ktos w nowym budynku az tak oszczedzał na styropianie.

Edytowane przez asolt

Z ostatniej chwili informacja z platformy eSterownik o nowej wersji sterownika eCoal:

Uprzejmie informujemy, że właśnie ukończyliśmy prace nad nowym sterownikiem do kotłów centralnego ogrzewania na paliwo stałe.

Nowy sterownik to przede wszystkim nowa platforma sprzętowa dająca nowe możliwości nieosiągalne dla sterownika poprzedniej generacji. Zmiana platformy sprzętowej to skutek braku możliwości rozbudowy poprzedniego sterownika.

Nowy sprzęt to nowe możliwości:

- obsługa 4 pomp

- obsługa zaworu 4D

- panel operatorski z graficznym wyświetlaczem OLED

- możliwość podłączenia większej ilości wyświetlaczy

- nowy szklany panel operatorski z interfejsem dotykowym i wyświetlaczem OLED (dla firm Ogniwo i Defro)

- 9 pomiarów temperatury

- wejście zabezpieczenia STB

- możliwość podłączenia czujnika otwarcia klapy

- możliwość podłączenia czujnika zerwania zawleczki

- dodatkowe wyjście sygnalizacji alarmowej

- dodatkowe zabezpieczenie wyjścia mocy podajnika

- wykrywanie przerwy w obwodzie zasilania toru podajnika

- interfejs CAN do podłączenia paneli operatorskich

- interfejs CAN do podłączenia modułów rozszerzeń np. dodatkowe zawory 4D, zapalarka, sonda lambda itd

- interfejs RS-485 do podłączenia modułów rozszerzeń np. falowniki

- internet

- pełne wsparcie protokołu DHCP

- prosta konfiguracja z platformą eSterownik.pl (parowanie urządzenia z platformą jednym kliknięciem)

- prosta aktualizacja oprogramowania sterownika (aktualizacja OTA)

- gromadzenie i dostęp do danych tylko w chmurze (możliwość przeglądania wykresów, alarmów nawet bez podłączonego sterownika do platformy)

- moduł komunikacji radiowej

- bezpieczna i szyfrowana komunikacja radiowa – AES128

- bezprzewodowe czujniki temperatury i wilgotności - nawet 20 szt.

- bezprzewodowe głowice termostatyczne nawet 50 szt – zarządzanie temperaturą w każdym pokoju

- bezprzewodowe przekaźniki np. sterowanie dodatkowym źródłem ciepła

- prosta konfiguracja urządzeń bezprzewodowych

- duży zasięg radiowy – nawet 2km w otwartej przestrzeni

- możliwość podłączenia dwóch modułów rozszerzeń na płycie sterownika

Tak mam w projekcie z 2008r. Wiem już teraz 15cm, to mało.Dają już podobno 25cm. Coś tam można jeszcze dołożyć do tego ocieplenia.Ale to nie w tym roku.Teraz priorytet to kotłownia!

To szlamowanie to pewnie droga inwestycja?! Ale jak mówi Karoka, że wystarczy 12-tka...A jak ścisną syberyjskie po (- 25) !!!

Z ostatniej chwili informacja z platformy eSterownik o nowej wersji sterownika eCoal:

Dlaczego RBR nie dostanie "macadełka" tak jak Ogniwo i Defro? :(

A tak na poważnie to jak to się ma do całokształtu? Przymierzam się do zakupu RBR'a 12kW za jakieś 2-3 miesiące pytanie brzmi czy dostanę już nowy sterownik?

Dlaczego RBR nie dostanie "macadełka" tak jak Ogniwo i Defro? :(

A tak na poważnie to jak to się ma do całokształtu? Przymierzam się do zakupu RBR'a 12kW za jakieś 2-3 miesiące pytanie brzmi czy dostanę już nowy sterownik?

Co do macadełka nie wiem czy producent zdecyduje się na zabudowę panelu a napiszę że przy rozmowie nie za bardzo podobał mu się ten pomysł :)

Wiem za to na 100% że zaraz po niedzieli następne RBRy które będą wychodzić z produkcji będą już z nowymi sterownikami, starych praktycznie niema już od jakiś 3 tygodni, praktycznie producent dojechał na "oparach" :)