Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I wszystko jasne.Dziś odezwał się do mnie producent kotła (duży plus za kontakt z kupującym) .Okazało się ze mniejsza wersja "Batorego 20" będzie montowana w kociołkach o małych mocach do 8kW. Palnik który mam zamontowany został przetestowany i dobrany do mojego kociołka. Po uruchomieniu kotła napiszę jak to wszystko chodzi. Wraz z kociołkiem dostałem nowego ecoala (czarny z nowym panelem i większym wyświetlaczem). Co do kociołka to szuflada na popiół mocno powiększona i drzwiczki są szerokości wewnętrznej kotła.Te zmiany z pewnością wpłyną na komfort użytkowania.

Jedno pytanie: czy wszystkie kotly RBR wyposażone są w sterowniki ecoal?

Tak, fabrycznie prawie wszystkie, piszę tak bo nie wiem jak to wygląda u innych sprzedawców jakie tam klienci mieli marzenia :)

Sprzedałem chyba 2 sztuki z Bruli w okresie jak były problemy z dostawami sterów od producenta, nie dojechały na czas podzespoły, klienci nie mieli nic przeciwko, jeden kocioł sprzedałem chyba bez sterownika, klient miał coś po starym rozciekniętym kotle a chciał żeby było trochę taniej.

Od jednego odkupiłem sterownik, wymieniał na inny, bywa czasami tutaj.

O tylu wiem :)

nowa eko25 z wymiarami.jpgwymiary nowego.jpgTestowałem jak sie tylko pojawił ten największy. Sam palnik ciężki jak 100diabłów, prawie 100kg

średni ma inną głowicę kładzioną na ten sam odlew co największy

z koszem po lewej paliwo schodzi po ściance po przekątnej z lewego tyłu, ślimak jest grubszy i mocniej trzeszczy (na wiosne testowałem w zakładzie a później w domu), po testach był drobne zmiany i grubsza zmiana samego motoreduktora na ten aktualny

palenisko jest nieco większe od ekoenergii,największy przykapcał, choć trzeba powiedzieć,że opał był wypalany, testowałem go z użyciem pyłomierza Testo 330L-II, emisje pyłu były w największym przekroczone, po przejściu na tryb analizator spalin praca ładna, najczęściej z tlenem na poziomie 10-12%.

ciekawy jest ten najmniejszy, ja wiem,że największego używał nie będę, mniejsze pewnie tak, ale od jesieni....

motoreduktor żeliwny pochodzi z polecenia DK SYSTEM w zasadzie od pracownika tej firmy, który wcześniej był zatrudniony w pewnym zakładzie produkcyjnym korzystającym od wielu lat z tych motoreduktorów. Sa chwalone za cichszą pracę (monoblok zalany olejem) oraz trwałość.

Wymiary porównawcze z ekoenergią wklejam, pisałem o nim kilka m-cy temu już tutaj na innym wątku, na innym forum jest tez o nim wątek z opisem......

ps. ten średni moim zdaniem jest lepszy od ekoenergii tej 25... bez dwóch zdań.

Jest w nim też poprawione fabrycznie powietrze antyspalinowe, w porównaniu do ekoenergii są nieco mniejsze 2otwory w stosunku do fabrycznych, większych 4 w ekoenergii...

Fabrycznie jest tez mufa pod strażaka...

Nazwa jest od królów jak mówili chłopaki... choć właściciel tez ma na imię Stefan...

2mniejsze powinny być ciekawa alternatywą, czas wszystko pokaże.

Edytowane przez Jarecki79

Karoka, ten Twój "podglądany batory" też na koali pracował?

Ecoal przecież tylko na pewnym typie palników pracuje... ?!

Na kolali i na smarcie.

Chyba 4 lata temu miałem kolae podłączonego na fajce pancerpola, wentylator z przesłoną i też ładnie chodził ale jak dasz to komuś kto nie jarzy trochę w temacie może być katastrofa :)

I wszystko jasne.Dziś odezwał się do mnie producent kotła (duży plus za kontakt z kupującym) .Okazało się ze mniejsza wersja "Batorego 20" będzie montowana w kociołkach o małych mocach do 8kW. Palnik który mam zamontowany został przetestowany i dobrany do mojego kociołka. Po uruchomieniu kotła napiszę jak to wszystko chodzi. Wraz z kociołkiem dostałem nowego ecoala (czarny z nowym panelem i większym wyświetlaczem). Co do kociołka to szuflada na popiół mocno powiększona i drzwiczki są szerokości wewnętrznej kotła.Te zmiany z pewnością wpłyną na komfort użytkowania.

A tak z ciekawości , to czy wyjaśnili co było powodem do kotła 12KW dać palnik 20-40KW ????

Jak był dostępny 10-20KW ?

Bo tego nie rozumiem ...

Powinno dać się taki który jest najbardziej dopasowany mocą ...

Palnik fajny, bieg wsteczny, elektryczna zawleczka same doskonałości :yes:

Dzwoń do sprzedawcy i pytaj co to jest i dlaczego.

Minertu (Grzesiu) jak ci się podobają otwory, co ci one przypominają i jak długo je znasz??

[ATTACH=CONFIG]326126[/ATTACH]

Zbyszku nic w nich nadzwyczajnego bo EKOENERGIĘ wierciliśmy prawie tak samo choć ja u siebie mam 2 rzędy :)

Palnik masywniejszy,dysza b.dobrze spasowana z korpusem.Pali się na nim b.ładnie.Gardziel jest nieco większa od małej EE ale jest chyba nieco wyższa (nie mierzyłem).Z tym palnikiem pracują już 3 kotły zamontowane przez nas i jak na razie (bo pracują w podtrzymaniu) jest wszystko ok.Generalnie nie powinno być problemów żadnych.

Co do mniejszego palnika Batory to jest on o ok 7 cm krótszy wewnętrzną częścią od małej EE i tu trzeba by zwężyć nieco wymiennik dlatego zapewne powstanie jeszcze mniejszy RBR 8 kW.

Karoka, Minertu lub ktoś kto się nowym miśkiem bawił...

Jest tam jakiś wygaszacz ekranu, czy np nie ruszając go jest cały czas tam ta sama grafika?

Świeci ale co jakiś czas się jakby resetuje.Muszę dopytać czy tak ma być.

Wczoraj podczas rozpalania przejżałem na szybko menu , jest inaczej poukładane i dużo wartości i funkcji widać z samego panela.