Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

piszesz o niesamowicie podobnych odczuciach jakie i ja odniosłem :)

Era cud Wesołej zniknęła bez wieści, był to "czarny koń" ale jednego sezonu ( podobnie było wcześniej ) rozpropagowany mocno przez dwóch sprzedawców tego węgla na tym forum :)

Sądzę że po części do mnie pijesz. Więc odpowiem. Przez 2 lata nie było węgla lepszego od Wesołej. Palił się rewelacyjnie, nie spiekał, grzał jak koks i popiołu zostawiał do max 3%. Wtedy go chwaliłem i propagowałem - łatwo sprawdzić. Później węgiel z Wesołej zaczął się psuć, spiekać - i uczciwie tutaj napisałem że tak się dzieje. Napisałem też że ja dla swoich klientów go mieszam na połowę z Ziemowitem, i wtedy się pali OK a i moc ma jeszcze bardzo dobrą. Też łatwo sprawdzić.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak to było.

Wiemy jak było bo sam nawet takie zestawy (palnik,zbiornik,dmuchawa i eCoal.pl) montowałem u ludzi ,którzy przerabiali swoje śmieciuchy na automaty oraz kilkanaście kotłów Cichewicza z Brucerem.

Później zdecydowano , że eCoal.pl będzie tylko dla producentów kotłów i tak jest do dziś.

To prawda. Początek był taki, że ustawiałeś "tylko" obroty dmuchawy,

teraz ustawiasz wszystko. To "tylko" to też bardzo dużo, zupełnie

zmienia proces spalania i w automacie nie powinno być.

Domyślam się, że odpowiedź będzie taka, że półautomat i pracę

ręczną dodano w celu uszczęśliwienia użytkowników. :)

Nie będzie tylko jest bo to właśnie palacze wymusili na producencie:popcorn:

Sądzę że po części do mnie pijesz. Więc odpowiem. Przez 2 lata nie było węgla lepszego od Wesołej. Palił się rewelacyjnie, nie spiekał, grzał jak koks i popiołu zostawiał do max 3%. Wtedy go chwaliłem i propagowałem - łatwo sprawdzić. Później węgiel z Wesołej zaczął się psuć, spiekać - i uczciwie tutaj napisałem że tak się dzieje. Napisałem też że ja dla swoich klientów go mieszam na połowę z Ziemowitem, i wtedy się pali OK a i moc ma jeszcze bardzo dobrą. Też łatwo sprawdzić.

Tak do Ciebie też ale nie w jakiś negatywny sposób, po części też do Twojego poprzedniego postu o piekarach.

Swój czas miały tutaj chwałowice bodajże 2011, później bobrek a następnie wesoła.

Siedzisz trochę na forum i widziałeś co się działo, jak zaczęli ludzie pisać o tym czy o tamtym zaraz na każdym składzie w kraju akurat jakimś dziwnym trafem wszyscy sprzedawali ten węgiel :)

Właśnie, jak to było możliwe ? :)

Pan kobra tylko miesza? A w jakich proporcjach i co podaje w deklaracji? wartosc opalowa z kosmosu, wilgotnosc z Marsa a popiol z Wenus?

Przepraszam ale powiem tak: dobrze ze sie pan kobra odkryl, bo goraco. Na obu polkulach zreszta.

Pozdrowienia od burzuja z Antypodow.

Nie będzie tylko jest bo to właśnie palacze wymusili na producencie:popcorn:

Wymusili, bo...?

Kto by korzystał z algorytmu ecoal, jeśli nie zawsze działa prawidłowo i nie można skorygować jego pracy? Tylko ten, kto kupił odpowiedni węgiel, na którym ten algorytm się nie "wyłoży". A tu pisze się, że węgiel na składach "mamy taki, jaki źyczy sobie klient" albo "klient szuka oszczędności kupując badziew", widać więc ograniczoną przydatność algorytmu ecoal, jeśli nie można go dostosować do warunków występujących w "rzeczywistej kotłowni"

Ma pan calkowita racje. Bo Szwecja, Norwegia, Dania,Islandia, Niemcy Zachodnie i Wschodnie, Austria, Czechoslowacja, Wegry, Jugoslawia. Lichtensztein, Szwajcaria, Mongolia, Chiny, ZSRR i jej republiki socjalistyczne od Ukrainy i Bialorusi po Azerska i Kazachska oraz pare innych sie nie licza. Bo to bylo za wrednej komuny i troche po.

------------------WPIS USUNIĘTY JAKO PROWOKACYJNY--------------------------

BTW, Kiedyś taki jeden kolo z BMW zaczepiał każdego i pytał ile mają KM. Oczywiście wszyscy mieli mniej ale mina zrzedła jak jeden dodał na koniec że ma ptaka normalnych rozmiarów. ;) No, tak że pozor bo bo takie wypady to nic szczególnego, dziś "szczeniaki" na kraniec Rosji stopem i bez grosza jadą. A w ogóle to Antypody do Europy czy Śląska? :D . Ponadto w łikend będziemy mieli 4 dychy w cieniu..

Ale do rzeczy, nie mogę dokopać się do tematu o normach to podpytam tutaj. W tej 303 5 2012, a w niej 5 16 3, czyli badanie na wypadek usterki nadmuchu. Jak to się odbywa, przez jaki czas nie może dojść do tych 5% CO, bo albo nie widzę, albo nie ma... Inna sprawa, skoro jest to test na wypadek padnięcia dmuchawy a sam kocioł ma być szczelny to jak do tych 5% nie dopuścić?. Możesz odpowiedzieć jak wrócisz, chyba że ktoś jeszcze ma pojęcie w tej materii to proszę o info

Edytowane przez Redakcja