Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taki : http://www.ferro.pl/produkt-zawor-zwrotny-z-mosieznym-elementem-zamykajacym-3627-ZZM.html

Jeśli nie takie to jakie ? Zamontować na powrotach jeszcze po jednym ?

Powiem szczerze,ze przestaliśmy ich używać.Przy adaptacyjnych pompach nie działaja jak należy (za mocne sprężyny,takie sie nam widocznie trafiły) .

Obecnie stosujemy klapowe i nie ma z nimi problemów.

Czy płynęła nie wiem , ciepło "się" transportowało :)

Mam zwrotne na każdym obiegu , prawidłowo zamontowane , powrót na rozdzielaczu był gorący i zasilanie ciepłe. Grzeje tylko CWU. Popmpki obiegów podłogówek (parter,piętro) wyłączone

Po "zakręceniu" rozdzielaczy i zaworków na pętlach i wszystkich kulowych (oprócz obiegu cwu) - rozdzielacze zimne a zużycie na CWU wygląda dobrze :)

Bardzo dziwne może przepuszczają te zawory. Jeśli masz za zwrotnym zwykły kulowy to zamknij go wszystkie pozostałe zostaw otwarte. Wtedy się wyjaśni czy to zwrotne przepuszczają.

Taki : http://www.ferro.pl/produkt-zawor-zwrotny-z-mosieznym-elementem-zamykajacym-3627-ZZM.html

Jeśli nie takie to jakie ? Zamontować na powrotach jeszcze po jednym ?

Ja bym nie montował na powrotach takich. Ja mam wspólna rurę zasilającą i wspólną powrotną z 2 rozdzielaczy i na powrocie dałem klapowy na wszelki wypadek. Ale za 3D.

Edytowane przez fenix2

Powiem szczerze,ze przestaliśmy ich używać.Przy adaptacyjnych pompach nie działaja jak należy (za mocne sprężyny,takie sie nam widocznie trafiły) .

Obecnie stosujemy klapowe i nie ma z nimi problemów.

Ja mam tylko takie i wszystko działa, może fabrycznie było coś nie tak ze sprężynami

U mnie też niekiedy mam 5-7w ale to nie znaczy że zawór trzyma bo grzejnik jest ciepły.

Czy one koniecznie muszą być w poziomie? Mnie pasuje dać w pionie, ale widzę po zasadzie działania, ze chyba nie da rady, ale może się mylę.

Zawory klapowe z tego co się orientuje można montować w pionie tylko że strzałką do góry. Klapka pod wpływem grawitacji powinna opaść.

NIe mam takiego pod ręka, ale można sprawdzić będąc w jakimś sklepie z armaturą.

Roznicowe się montuje na obiegach pompowych zwanych obiegiem ''c''

W ogrzewnictwie grawitacja to ruch wody pod wpływem wzrostu temp.

Tak wiem co to obieg grawitacyjny i jak są montowane róznicowe. Przecież po to się montuje z. różnicowe, że jak pompa nie pracuje to woda właśnie grawitacyjnie krąży w obiegu.

Ale czy ja to muszę tłumaczyć "AUTORYZOWANemu DYSTRYBUTORowi KOTŁÓW RBR EKOUNIWERSAL Sprzedaż,montaż,serwis kotłów z podajnikiem automatycznym na paliwa stałe eko groszek oraz pellet."

No chyba, że miałeś na myśli obieg tylko grawitacyjny bez pomp jak w starych układach z rurami stalowymi. Tylko po co wtedy ten zawór klapowy a druga kwestia to przecież kolega Slawko123 chyba nie pytał o układ typowo grawitacyjny tylko o pracę zaworów klapowych a ich praca będzie taka sama czy to w układzie z pompą czy bez (blokowanie wstecznego przepływu).

Edytowane przez fenix2

Wracając do ZZ

Stosujemy te http://www.goshe.pl/?p=622

Można je montować w pionie.

Np ZZ ferro ma pełne otwarcie ,przy zamontowaniu w pionie klapka przy pełnym otwarciu nie opadnie samoczynnie (grawitacyjnie wg Fenixa2).

Goshe nie ma pełnego otwarcia do pionu i zawsze klapka wraca do pozycji poziomej czyli zamkniętej.

To tak w skrócie.

------------------WPIS USUNIĘTY JAKO PROWOKACYJNY--------------------------

BTW, Kiedyś taki jeden kolo z BMW zaczepiał każdego i pytał ile mają KM. Oczywiście wszyscy mieli mniej ale mina zrzedła jak jeden dodał na koniec że ma ptaka normalnych rozmiarów. ;) No, tak że pozor bo bo takie wypady to nic szczególnego, dziś "szczeniaki" na kraniec Rosji stopem i bez grosza jadą. A w ogóle to Antypody do Europy czy Śląska? :D . Ponadto w łikend będziemy mieli 4 dychy w cieniu..

Ale do rzeczy, nie mogę dokopać się do tematu o normach to podpytam tutaj. W tej 303 5 2012, a w niej 5 16 3, czyli badanie na wypadek usterki nadmuchu. Jak to się odbywa, przez jaki czas nie może dojść do tych 5% CO, bo albo nie widzę, albo nie ma... Inna sprawa, skoro jest to test na wypadek padnięcia dmuchawy a sam kocioł ma być szczelny to jak do tych 5% nie dopuścić?. Możesz odpowiedzieć jak wrócisz, chyba że ktoś jeszcze ma pojęcie w tej materii to proszę o info

Bolek&Lolek do Bolka bez Lolka

Odpowiadam na powaznie: nie mam przy sobie normy, ale z tego co pamietam to chyba w pkt. 5.15 normy 303-5:2012 istnieje zapis o max. 1 minucie.

Masz norme to sprawdzisz.

A o tych ograniczeniach do 5% to paru innych miejscach normy tez jest mowa. Znowu strzelam z glowy: chyba w 4.3.5 w 5.16 ...

Pozdrawiam serdecznie

p.s. nie rozumiem co redakcja uwazala za prowokacyjnosc w twoim wpisie ze go zaszlachtowac chciala.

tam gdzie trzeba to ich nie ma.

Dla pewnosci pozdrowienia dla Redakcji

Edytowane przez bolek&lolek
dopisek