Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Mówili że można z niego wydusić 21KW ale skąd taki groch wziąć.

Mam jeszcze pytanie: Czy wasz podajnik hałasuje jak sieczkarnia??

Mam wrażenie że pod łóżkiem ją mam.

Myślałem ze się da przyzwyczaić- niestety nie

Często będę korzystał z mocy maksymalnej i te buczenie jest nie do zniesienia.

Dom 14X16 4 kondygnacje i słychać w każdym rogu.

Kotłownia z eko mam na zewnątrz dobudowaną i taki hałas

Pod sypialną w piwnicy mam hydrofor który w wakacje chodzi prawie cały czas i tego nie słyszę.

chris_

Sam zgłaszałem podobny problem na forum. Drgania i wywołany przez niego hałas słyszalny był w całym domu.

Mi w ubiegłym tygodniu udało się prawie zupełnie to wyeliminować :) Pod stopę zasobnika podłożyłem dwie warstwy po 0,7cm filcu o wymiarach 20 x 20 cm a na nie deskę o tych samych rozmiarach aby drgania rozkładały się na całym filcu, a nie tylko pod kawałkiem tej regulowanej stopki od zasobnika. Pod sam kocioł trafiła również warstwa filcu 0,7 cm.

I jeszcze jedna ważna sprawa. Silnik motoreduktora został owinięty filcem i taśmą klejącą. To wszystko spowodowało niemal całkowite wyeliminowanie drgań i hałasu przez nie generowanego.

Wcześniej zmieniałem silnik motoreduktora - bez efektu. W końcu odetchnąłem z ogromną ulgą.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz mam pytanie do ciebie. Czy dobrze robią ci co kupują kocioł 17kW na 130-150m2? Czy jest to właściwy kocioł do takiego domu? Ja mam 320 i wiem że daje radę, ty masz więcej a taki sam kocioł :)

Ty już jesteś wiekowy więc Ci wolno ;)))) hehe ale powiedz cwaniaku ile wydałes $$$ na instalacje, bufory pompy etc...

To nie jest jedyny piec.

W zapasie mam olejaka 40kw

Wynajmuje pokoje mam 720m2 w tym 16 pokoi , służbówkę 20 łazienek piwnice z salą do tanytany, mieszkanie 80m2

Olej kosztował mnie 20% zysków z sezonu, dołozyłem więc 17rbr na eko i zobaczymy.

Edytowane przez chris__

Ty już jesteś wiekowy więc Ci wolno ;)))) hehe ale powiedz cwaniaku ile wydałes $$$ na instalacje, bufory pompy etc...

Instalację nie całą robiłem 6 lat temu a resztę zeszłego lata i nie pod kocioł z podajnikiem. Na początku ceny były inne i mogę powiedzieć że taki bufor teraz bym kupił o połowę taniej. Jak wiesz dopiero od niecałego roku mam ten kocioł :)

Wszystkich pompek mam 8 razem z cyrkulacją http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

To nie jest jedyny piec.

W zapasie mam olejaka 40kw

Wynajmuje pokoje mam 720m2 w tym 16 pokoi , służbówkę 20 łazienek piwnice z salą do tanytany, mieszkanie 80m2

Olej kosztował mnie 20% zysków z sezonu, dołozyłem więc 17rbr na eko i zobaczymy.

Ja przeszedłem z oleju opałowego na ekogroch i wybrałem RBR-a

chris_

Chyba możesz zmniejszyć jeszcze zadaną temperaturę CO. Czy potrzebujesz tak wysoką?

PS.

Przed chwilą zauważyłem dopiero Twój kod pocztowy dalszy sąsiedzie :)

60 tylko po to aby pracował pełną mocą. Na co dzień nie grzeje pokoi bo poszedł bym z torbami grzeje jak są klienci (zimą rzadko).

W ciągu 2 dni z 10s muszę zagrzać do min 20s.Dobrze że ciepło.

Jezu..... to mogłeś sobie zamowić jakiś kocioł na zamówienie....a ecoal by wszystkim pokierował...

Całość grzeje może ze 6 razy w roku i co 50kw

Widzę jaki popiół mają przy takich piecach

Jak się znajdzie klient na całość to pomogę olejakiem

Mam mieszkanie 80m, przy olejaku maiłem w domu 21s bo nie było mnie stać na więcej teraz mam 23 i jestem zadowolony (oprócz hałasu)

chris_

Sam zgłaszałem podobny problem na forum. Drgania i wywołany przez niego hałas słyszalny był w całym domu.

Mi w ubiegłym tygodniu udało się prawie zupełnie to wyeliminować :) Pod stopę zasobnika podłożyłem dwie warstwy po 0,7cm filcu o wymiarach 20 x 20 cm a na nie deskę o tych samych rozmiarach aby drgania rozkładały się na całym filcu, a nie tylko pod kawałkiem tej regulowanej stopki od zasobnika. Pod sam kocioł trafiła również warstwa filcu 0,7 cm.

I jeszcze jedna ważna sprawa. Silnik motoreduktora został owinięty filcem i taśmą klejącą. To wszystko spowodowało niemal całkowite wyeliminowanie drgań i hałasu przez nie generowanego.

Wcześniej zmieniałem silnik motoreduktora - bez efektu. W końcu odetchnąłem z ogromną ulgą.

nie boisz sie ze silnik Ci sie spali(przegrzanie)?

Całość grzeje może ze 6 razy w roku i co 50kw

Widzę jaki popiół mają przy takich piecach

Jak się znajdzie klient na całość to pomogę olejakiem

Mam mieszkanie 80m, przy olejaku maiłem w domu 21s bo nie było mnie stać na więcej teraz mam 23 i jestem zadowolony (oprócz hałasu)

hehe ciesz się ze nie masz retorty 1 generacji ze slimakiem stalowym :) a pamiętajcie ze hałas zależy równiez od ekogroszku... jak kupiłem rbr-a...urzekła mnie jego.....cisza pracy :) aaa i dmuchawa chodzi bardzo cicho w porównaniu do wbs6a

hehe ciesz się ze nie masz retorty 1 generacji ze slimakiem stalowym :) a pamiętajcie ze hałas zależy równiez od ekogroszku... jak kupiłem rbr-a...urzekła mnie jego.....cisza pracy :) aaa i dmuchawa chodzi bardzo cicho w porównaniu do wbs6a

A mógłbyś zdradzić co zrobiłeś że masz cichy podajnik? był od początku cichy? Dokonałeś jakiś modyfikacji? (sposób z owijaniem filcem wydaje mi się co najmniej mało bezpieczny)

Sprawdzałem u kilku znajomych (mają co prawda inne piece, ale podajniki w sumie podobne) i u nikogo nie jest to tak wkurzające - nie wiedzieli o czym mówię z tym hałasem. I rzeczywiście w mieszkaniu nie słychać nic, a w kotłowni nie jest głośniejszy niż dmuchawa - po prostu nie słychać kiedy się załącza.

A... i nie chodzi tu o hałas przesuwanego węgla- tego akurat przy tym buuuuuczeniu nie sposób nawet usłyszeć.

Edytowane przez cichy777

A mógłbyś zdradzić co zrobiłeś że masz cichy podajnik? był od początku cichy? Dokonałeś jakiś modyfikacji? (sposób z owijaniem filcem wydaje mi się co najmniej mało bezpieczny)

Sprawdzałem u kilku znajomych (mają co prawda inne piece, ale podajniki w sumie podobne) i u nikogo nie jest to tak wkurzające - nie wiedzieli o czym mówię z tym hałasem. I rzeczywiście w mieszkaniu nie słychać nic, a w kotłowni nie jest głośniejszy niż dmuchawa - po prostu nie słychać kiedy się załącza.

A... i nie chodzi tu o hałas przesuwanego węgla- tego akurat przy tym buuuuuczeniu nie sposób nawet usłyszeć.

A co miałem walczyc z wiatrakami :D wyciszyłem......kotłownię :) wszelkie połącznia kotła są na sznurach, nigdzie nie dolega metal do metalu i kocioł stoi na gumie...