Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciekawe jakbyś się zachował jakby wprowadzili ci zakaz palenia kotłem bez badań, jak doniesiesz badania to możesz palić, jak nie kocioł idzie na złom i wykładasz kasę na nowy z badaniami. Powoli idzie wszystko w tym kierunku, ja mieszkam w takiej okolicy gdzie pewnie pierwsze takie coś wprowadzą w Polsce, a kupowałem kocioł z badaniami (tak przynajmniej widniało na stronie producenta), a badań nie dostałem . Jak coś takiego wprowadzą to będę musiał przemyśleć co będzie dla mnie korzystniejsze czy zakup nowego kotła z badaniami czy udanie się do prawnika i wyegzekwowanie od producenta rekompensaty, jak na razie jest cisza, a z kotła po za problemami przy uruchomieniu jestem zadowolony.

Zapewne stanie się to dzień po tym jak zniosą KRUS...

Panowie,ciężko przeczytać 1'200 stron wątku..

Mamy pytanie- pali ktoś z Was tym piecem używając pelletów? Jak idzie?

Tak jak minertu napisał zimą gdy jest stały odbiór ciepła można, ale czy warto ? wg mnie nie.

Zdecydowanie lepiej palić Wesołą 29,5 MJ/kg w tej samej cenie za tonę co pelletami 20 MJ/kg, bo pelletów trzeba o połowę więcej kupić i dorzucać, jedyna zaleta to znikoma ilość popiołu na poziomie 0,5%, ale Wesoła też ma niewiele bo około 3%

I wszystko jasne.Dziś odezwał się do mnie producent kotła (duży plus za kontakt z kupującym) .Okazało się ze mniejsza wersja "Batorego 20" będzie montowana w kociołkach o małych mocach do 8kW. Palnik który mam zamontowany został przetestowany i dobrany do mojego kociołka. Po uruchomieniu kotła napiszę jak to wszystko chodzi. Wraz z kociołkiem dostałem nowego ecoala (czarny z nowym panelem i większym wyświetlaczem). Co do kociołka to szuflada na popiół mocno powiększona i drzwiczki są szerokości wewnętrznej kotła.Te zmiany z pewnością wpłyną na komfort użytkowania.

A wiesz coś n/t zweryfikowanej mocy i sprawności tego kotła?

Na załączonym zdjęciu nie została uwidoczniona "rura bezpieczeństwa + rura wznośna" do naczynia wzbiorczego.

Czy ona istnieje ?.[/Q[ATTACH=CONFIG]327098[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]327097[/ATTACH]

Witam.Na zdjęciach reszta instalacji.

Wygląda na to że rura do naczynia wzbiorczego nie jest podłączona bezpośrednio do kotła.

Trzeba to przerobić.

Ze zdjęcie ciężko 'wyczytać', ale takowe naczynie posiadasz mam rozumieć?

A wiesz coś n/t zweryfikowanej mocy i sprawności tego kotła?

Witam .

Wybierając ten kocioł nie kierowałem się danymi o sprawności kotła lub zweryfikowanej mocy.Nie jestem specjalistą od spalania węgla itp.Opierałem się głównie na doświadczeniu innych użytkowników (rbr-a)a głównie mojego brata u którego kociołek(dokładnie takiej samej mocy jak mój,powierzchnia ogrzewanego domku również taka sama) pracuje bezawaryjnie i bardzo oszczędnie.Do tej pory spalałem ok 1tony/miesiąc w kotle zasypowym,kociol brata spala ok 400kg eko miesiecznie.Jestem zwykłym użytkownikiem któremu zależy na wygodnym użytkowaniu i ekonomicznym spalaniu.Czy wybrałem dobrze?czas pokaże.Pozdrawiam

Wygląda na to że rura do naczynia wzbiorczego nie jest podłączona bezpośrednio do kotła.

Trzeba to przerobić.

Ze zdjęcie ciężko 'wyczytać', ale takowe naczynie posiadasz mam rozumieć?

Kocioł (podobnie jak jego poprzednik)będzie pracował w układzie zamkniętym.Nie posiadam naczynia wzbiorczego.Na kotle zastosuje zawór bezpieczeństwa.

To prawda. Początek był taki, że ustawiałeś "tylko" obroty dmuchawy,

teraz ustawiasz wszystko. To "tylko" to też bardzo dużo, zupełnie

zmienia proces spalania i w automacie nie powinno być.

Domyślam się, że odpowiedź będzie taka, że półautomat i pracę

ręczną dodano w celu uszczęśliwienia użytkowników. :)

To nieprawda.

Początek był taki, że nie ustawiano NIC.

Przestańcie już z tą "radosną twórczością" !

karoka65 napisał:

Miałem tu na myśli automat jaki był jeszcze w starszych wersjach tego sterownika, ustawia się tam tylko temp. CO i CWU, niema żadnych korekt i tych sterowników wdziałem najwięcej i o nich pisałem.

Wprowadzone korekty czasu podawania i korekty nadmuchu to już dużo późniejsza sprawa i nie ja o to krzyczałem ale co poniektórzy userzy na FM i na E-S teraz to wytykając jaki to automat :)

Nie bierz tego do siebie :)

Tak to właśnie było !

Jak groch byłby powtarzalny i taki jak przewidują normy (taki jak z testów) automat byłby bez korekt a tak wszyscy wiedzą co jest w sprzedaży i dopiero po pierwszej godzinie wiemy co mamy na palniku.

Automat (ten pełny) daje sobie radę z różnymi grochami.

Lepiej, czy gorzej - ale rade daje !!!

No to proszę uzgodnić jedną wersję :D

- automat trzeba jednak zaprogramować

- winny zły węgiel

- użytkownik to wymusił

że ecoal nie jest "automatyczny".

Jeszcze raz powtórzę, co pisałem już dziesiątki razy:

Obserwuję od 2008r. pracę kotła OGNIWO EKO (bez Plus) 35 kW ze sterownikiem eCoal w wersji nr 1, w której NIC nie można korygować (ani serwisant, ani tym bardziej użytkownik). Pracuje z powodzeniem. Użytkownik nie zna się na kotłach, ani na sterownikach, ani na węglu. Przestawił się na węgiel z gazu i jest wniebowzięty.

Proponuję się zapoznać z wielkością wydobycia kopalni Piekary. I z udziałem ekogroszku w tym wydobyciu. Dla ilu użytkowników wystarczy? Jaki jest sens pisać soft pod węgiel którego być może będzie używać kilka procent palących w kotłach na ekogroszek? Jaki jest sens pisać taki soft i jednocześnie jako warunek zastosowania sterownika stawiać użycie palnika 2 generacji z możliwością spalania miału? Rozsądny człowiek chcący palić tanio będzie w takim palniku palił miałem albo mieszanką. I tak należy napisać soft.

Sterownik eCoal.pl w opcji Retortowy-eCoal da sobie rad także z miałem, którego udział w wydobywanym urobku stanowi około 80%. Padnie tylko przy miale "z odsiewek".

Wiemy jak było bo sam nawet takie zestawy (palnik,zbiornik,dmuchawa i eCoal.pl) montowałem u ludzi ,którzy przerabiali swoje śmieciuchy na automaty oraz kilkanaście kotłów Cichewicza z Brucerem.

Później zdecydowano , że eCoal.pl będzie tylko dla producentów kotłów i tak jest do dziś.

Znowu jakaś legenda...

O tym, że eCoal będzie tylko dla producentów kotłów zadecydowano na samym początku, od narodzin tego sterownika. Żadne POTEM...

Ok, dzięki za Twój opis doświadczeń z tym sterownikiem.

Ciekawe bardzo jest to, że musiałeś poprawić kocioł po fabryce. Chodzi o uszczelnienie połączenia dmuchawy z palnikiem?

W sumie wydaje się mieć związek z wprowadzeniem parametrów poprawiających efekty pracy algorytmu ecoal, co prowadzi do wniosku, że algorytm może i dobry i nie możnaby się go czepiać, ale układy wykonawcze potrafią odbiegać nieco od wymaganych standardów, które ostatnio ładnie opisał Minertu. I zatoczyliśmy koło z powrotem do początku dyskusji. Czy nowe wersję palników II-ej generacji są kompatybilne z algorytmem ecoal? Karoka pisał, że jeden taki (batory) obserwował, ale szczegółów nie ujawnił, bo jeszcze za wcześnie. No ale klient już kocioł dostał z takim palnikiem. Tak w sumie bez potwierdzenia, że będzie to razem hulać.

Dziwisz się ???

Jeszcze się dziwisz ???