Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Sprawdzałem przez kilka dni czy się nie grzeje - jest ledwo letni. Raczej nie mam obaw o jego przegrzanie / spalenie
Nie powinien się przegrzać bo jest chłodzony powietrzem ale kto wie.....

Panie cichy777 jak będę w pobliżu to podjadę zbadać co się dzieje.A będę bo niedaleki sąsiad dzis ma otrzymać kociołek również z wylotem do tyłu.

Sprawa co najmniej ciekawa z racji tego,że u klientów ,którzy maja niskie kotłownie nic prawie nie słychać.Może to właśnie akustyka.

Moje Ogniwo z Brucerem też słychać i przynajmniej wiem,że jest wszystko ok :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po 48 godzinach palenia

17 zagrzała powierzchnie 560 m2 z 10 stopni do 21-22 stopni i grzeje jeszcze mieszkanie 80m2 (grzane cały czas)

Na dworze 7-10 stopni

Rano zmniejszyłem moc 25 do 16kw bo za gorąco:)

W komin poszło przez 48h 140kg grochu.

z czystej ciekawosci,,, ile zapłaciłbyś za olej zeby tyle nagrzać??

hmm nie znam cen oleju.. 3 zł?? 300zł rozruch+90 zł dziennie?? poszło 140kg...nawet jak eko po 1000zł to masz 140zł... nono..co ty zrobisz teraz z nadmiarem gotówki ??:D

Olej obecnie w mojej okolicy po 3.85.

Sam również odczuję ulgę po odejściu od ogrzewania olejem opałowym. Na ogrzanie mojego domu (ok 230m podłóg łącznie z garażem) potrzebowałem rocznie ok 2.200 l + 2-3 mp. drewna do kominka. (8,5-9 tys. PLN). Teraz mam nadzieje spalić przez 12 m-cy ok 3,5-4 ton eko.

Edytowane przez sakus
dopiski

Nooo coś za coś -mieliście bezobsługowo, a teraz raz na 7-10 eko trzeba wsypać... raz na 3-4 dni popiół wywalić... aaa i teraz nie trzeba marznąć w domu :D

Zaraz marznąć... 21-21,5 to nie tak zimno. :p

Ale fakt jest taki, że teraz cieplej w domu o jakiś 1 stopień. Nie czuję dyskomfortu z powodu obsługiwania kotła na eko. I do tego takie ładne wykresiki mam :). Wczoraj tylko musiałem 2 tony groszku ponosić i tyle. Popiół wybiorę od czasu do czasu. Do zasobnika wsypię coś. Pył z gardła czymś przepłuczę... (oj dobrze, że codziennie nie trzeba dosypywać ;) )

Tak czytam wypowiedzi kolegów na temat hałasu jaki wytwarza podajnik i aż nie chce mi się wierzyć, ja mam domek prterowy ok 130m2 wszystkego.

Jak leżę na kanapie w salonie przy lapku swojego nie słyszę czasami zdarzało się że wstawałem sprawdzić czy faktycznie podajnik pracuje bo na schemacie działał a go nie słyszałem, w lini prostej od mojej kanapy do pieca jest jakieś ok 8-9m salon otwarty na przedpokój po drodze tylko drzwi do wiatrołapu i z wiatrołapu do kotłowni, w nocy jak jest cisza to oczywiście coś tam słychać ale nie jest to chałas który by przeszkadzał niejednokrotnie spali goście w salonie i jeszcze od nikogo nie słyszałem żeby narzekał na hałas

Pod piecem na rogach mam podłożone jakieś kawałki gumy niezbyt grube może 3-4mm natomiast stopka podajnika stoi bezpośrednio na płytkach.

Może to dlatego że mam malutką kotlownię i nie ma takiej akustyki, a może trzeba podajnik dobrze wypoziomować i podkręcić nóżkę

Tak czytam wypowiedzi kolegów na temat hałasu jaki wytwarza podajnik i aż nie chce mi się wierzyć, ja mam domek prterowy ok 130m2 wszystkego.

To się ciesz. Ja jak siedzę na kanapie to tylko buuuuuuu buuuuu buuuuuu. Najbardziej słychać w łazience aż przytyka uszy. W najbardziej oddalonym pokoju jest jeszcze słyszalny dom 16x14 12 metrów wysoki. Zaproszę przedstawiciela na noc niech po odpoczywa sobie. Zobaczymy co powie.