Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wagowo ten średni batory25 z żeliwnym motoreduktorem waży 85kg

z ekoenergii oraz brucera ma jeszcze jedną słabszą stronę- jest wypukły na ramce montażowej do kotła, ......................... Z mojego doświadczenia wynika,że ten kłopot z odlewem na chwile obecną rozwiązał tylko jeden producent,..............

Nie zrozumiałem. Czy wszystkie wymienione palniki są wypukłe na ramce?

Nie zrozumiałem. Czy wszystkie wymienione palniki są wypukłe na ramce?

Akurat dla mnie to nie jest wada, bo nie wszyscy mają idealne posadzki w kotłowniach, jeśli jest uwypuklenie łatwiej chyba to wypoziomować, jeśli jest mocowanie na sztywno ( kocioł-palnik) wydaje mi się że jest gorzej, ale to moje zdanie a trochę więcej sylikonu na palec to nie jest jakiś majątek :) to śladowe ilości.

Akurat dla mnie to nie jest wada, bo nie wszyscy mają idealne posadzki w kotłowniach, jeśli jest uwypuklenie łatwiej chyba to wypoziomować, jeśli jest mocowanie na sztywno ( kocioł-palnik) wydaje mi się że jest gorzej, ale to moje zdanie a trochę więcej sylikonu na palec to nie jest jakiś majątek :) to śladowe ilości.

Ja u siebie zrobiłem nawet lekkie pochylenie w kierunku kotła, jak ma napływać to tam gdzie gorąco :p

Palniki batory są już montowane w rbr-ach.Właśnie od niedawna jestem posiadaczem 12-ki z takim palnikiem.Potwierdzam przekładnia jest naprawdę bardzo cicha.W mojej 12-ce zamontowny jest batory 25.

jak się wkurze to wy.... ten palnik ekoenergii w kosmos i założę batorego:lol2: Pytanie jaki byłby to koszt "bez brudzenia rąk"

Bobas, owszem było pisane, generalnie jednak wychodzi to od odlewów żeliwnych palników....

ciszej od klasycznej dwu-modułowej takiej jak Nord, Ewmar pracują tzw monobloki, czyli motoreduktory takie jak BHF czy ten żeliwny od palnika Batory

(jeden olej w całym zespole przekładni bez łączenia ich między sobą na sucho)

Batory jota w jotę nie pasuje zamiennie. Rozstaw otworów montażowych jest podobny, ale palnik jest minimalnie szerszy, nie wiem jak rbr wycina ramki, ale ja chcąc zamienić ekoenergię z batory muszę minimalnie poszerzyć otwór.

ten palnik batory jest też bardzo cichy. Ciekawe czy można go zamontować do rbr-a

Można spróbować wymienić samą przekładnię

albo na BHF

http://www.centroterm.pl/specjalne.html

http://www.centroterm.pl/kontakt.html

albo na taki żeliwny (tutaj skontaktuj się z producentem palnika Batory)

w BHF silnik i położenie przekładni muszą byc konkretne, obrazowo mała przekładnia na dole i silnik w bok

w żeliwnym motoreduktorze stosowanym w batory też jest wymagany konkretny montaż, tutaj silnik musi patrzeć w górę w stronę kosza

To wynika z konstrukcji przekładni i sposobu dystrybucji oleju.....

jak się wkurze to wy.... ten palnik ekoenergii w kosmos i założę batorego:lol2: Pytanie jaki byłby to koszt "bez brudzenia rąk"

Zamienił stryjek siekierkie na kijek:lol2::lol2::lol2:

Toż przecież prawie identyczne palniki, tylko batory z okrągłym tależem na zewnątrz,a w srodku i tak jest taki jak w małej ekoenergii.

Taka prawie jajkowato prostokątna japa.

Zeszlifuj przeciwzwój w ekoenergii, dowierc pare dziur od strony podajnika i bedziesz miał batorego wypisz wymaluj

Ja w swoim Tilgnerze też mam żeliwny motoreduktor, ale silnik 1.3 kw.

Raczej zasrosowanie silników 0.9 kw przyczyniło się do wyciszenia żeliwnych motoreduktorów.

U mnie jest cicho, ale wiem, że ten sam żeliwny motoreduktor z montowanym obecnie silnikiem 0.9 kw przez Tilgnera pracuje troszkę ciszej niż muj z 1.3 kw