Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Palniki batory są już montowane w rbr-ach.Właśnie od niedawna jestem posiadaczem 12-ki z takim palnikiem.Potwierdzam przekładnia jest naprawdę bardzo cicha.W mojej 12-ce zamontowny jest batory 25.

jak się wkurze to wy.... ten palnik ekoenergii w kosmos i założę batorego:lol2: Pytanie jaki byłby to koszt "bez brudzenia rąk"

Bobas, owszem było pisane, generalnie jednak wychodzi to od odlewów żeliwnych palników....

ciszej od klasycznej dwu-modułowej takiej jak Nord, Ewmar pracują tzw monobloki, czyli motoreduktory takie jak BHF czy ten żeliwny od palnika Batory

(jeden olej w całym zespole przekładni bez łączenia ich między sobą na sucho)

Batory jota w jotę nie pasuje zamiennie. Rozstaw otworów montażowych jest podobny, ale palnik jest minimalnie szerszy, nie wiem jak rbr wycina ramki, ale ja chcąc zamienić ekoenergię z batory muszę minimalnie poszerzyć otwór.

ten palnik batory jest też bardzo cichy. Ciekawe czy można go zamontować do rbr-a

Można spróbować wymienić samą przekładnię

albo na BHF

http://www.centroterm.pl/specjalne.html

http://www.centroterm.pl/kontakt.html

albo na taki żeliwny (tutaj skontaktuj się z producentem palnika Batory)

w BHF silnik i położenie przekładni muszą byc konkretne, obrazowo mała przekładnia na dole i silnik w bok

w żeliwnym motoreduktorze stosowanym w batory też jest wymagany konkretny montaż, tutaj silnik musi patrzeć w górę w stronę kosza

To wynika z konstrukcji przekładni i sposobu dystrybucji oleju.....

jak się wkurze to wy.... ten palnik ekoenergii w kosmos i założę batorego:lol2: Pytanie jaki byłby to koszt "bez brudzenia rąk"

Zamienił stryjek siekierkie na kijek:lol2::lol2::lol2:

Toż przecież prawie identyczne palniki, tylko batory z okrągłym tależem na zewnątrz,a w srodku i tak jest taki jak w małej ekoenergii.

Taka prawie jajkowato prostokątna japa.

Zeszlifuj przeciwzwój w ekoenergii, dowierc pare dziur od strony podajnika i bedziesz miał batorego wypisz wymaluj

Ja w swoim Tilgnerze też mam żeliwny motoreduktor, ale silnik 1.3 kw.

Raczej zasrosowanie silników 0.9 kw przyczyniło się do wyciszenia żeliwnych motoreduktorów.

U mnie jest cicho, ale wiem, że ten sam żeliwny motoreduktor z montowanym obecnie silnikiem 0.9 kw przez Tilgnera pracuje troszkę ciszej niż muj z 1.3 kw

Mikołaj już raz miałeś tłumaczone i nadal powtarzasz nieprawdziwe tezy

Jasno i wyraźnie:

ani jeden podzespół batory nie pasuje zamiennie z ekoenergią i na odwrót

ani jeden jedniusieńki

one są tylko z daleka na obrazku do siebie podobne

- inny wymiar paleniska, inne napowietrzenie, szersze ranty

- brak tylu jap w połowie palnika

- inna średnica ślimaka, długość

- szersze zejście na paliwo z kosza (kosz też zamiennie nie pasuje)

- inny motoreduktor, może być z elektroniczną zawleczką i obrotami prawo/lewo

teza z wielkością silników jest prawdziwa, ale też nie zawsze... np. Nord wraz ze wzrostem mocy ma dłuższe stojany, to ich osiowy montaż ma wpływ na dźwięk pracy, zatem w silniku 90W z tego m.in. powodu może być ciszej. Są inni producenci silników, gdzie długość stojana w silnikach 90W i 120W czy 180W jest taka sama, więc tu już wpływ jest mniejszy.

Ja w swoim Tilgnerze też mam żeliwny motoreduktor, ale silnik 1.3 kw.

Raczej zasrosowanie silników 0.9 kw przyczyniło się do wyciszenia żeliwnych motoreduktorów.

U mnie jest cicho, ale wiem, że ten sam żeliwny motoreduktor z montowanym obecnie silnikiem 0.9 kw przez Tilgnera pracuje troszkę ciszej niż muj z 1.3 kw

Szanowny panie Mikołaju,

przepraszam, że ośmielam się zwrócić panu uwagę, ale moim nieskromnym zdaniem silnik o mocy 1,3 kW (kW - kilowata) czyli 1300 Watt nadaje się do napędu rusztu pancernego w kotle ok. 1 MW mocy, a nie pindusia kilkunasto - kilkudziesiecio kilowatowego do ogrzewania domu, czy warsztatu.

W kociołkach domowych - z tego co mi się o uszy obiło - wystarcza sprzężony z motoreduktorem silnik o mocy 0,09 - 0,18 kW, czyli dziesięć razy mniejszy.

Ale pewnie - jak zwykle - mocno się mylę i zaraz zbiorę po garbie od ekspertów strony przeciwnej.

Z przyzwyczajenia - i nie tylko - pozdrawiam serdecznie

p.s. rozumiem, że pewnie panów wiedza i umiejętności przekazywane "ciemnej masie" na tym forum są ponad takie drobnostki, jak walnięcie się o cały rząd wielkości.

p.s. Oby tylko nie okazało się, że taka "nic nie znacząca" pomyłka dotyczyła mocy, sprawności lub zużycia paliwa.

Edytowane przez bolek&lolek
dopisek p.s.

Szanowny panie Mikołaju,

przepraszam, że ośmielam się zwrócić panu uwagę, ale moim nieskromnym zdaniem silnik o mocy 1,3 kW (kW - kilowata) czyli 1300 Watt nadaje się do napędu rusztu pancernego w kotle ok. 1 MW mocy, a nie pindusia kilkunasto - kilkudziesiecio kilowatowego do ogrzewania domu, czy warsztatu.

W kociołkach domowych - z tego co mi się o uszy obiło - wystarcza sprzężony z motoreduktorem silnik o mocy 0,09 - 0,18 kW, czyli dziesięć razy mniejszy.

Ale pewnie - jak zwykle - mocno się mylę i zaraz zbiorę po garbie od ekspertów strony przeciwnej.

Z przyzwyczajenia - i nie tylko - pozdrawiam serdecznie

p.s. rozumiem, że pewnie panów wiedza i umiejętności przekazywane "ciemnej masie" na tym forum są ponad takie drobnostki, jak walnięcie się o cały rząd wielkości.

p.s. Oby tylko nie okazało się, że taka "nic nie znacząca" pomyłka dotyczyła mocy, sprawności lub zużycia paliwa.

Z góry przepraszam Sławku za pomyłkę w zapisie i zamiast 0,13 kw napisałem 1,3 kW.

Co niektórzy po mimo tego błędu zrozumieli zamysł mojej wypowiedzi.

No przyznaję umkneło mi podczas pisania postawienie przecinka w odpowiednim miejscu.

Bardzo za swój błąd przepraszam, ale:

Błądzic jest rzeczą ludzką

Nieprawdaż Sławku.

Przecież znasz to z Autopsji :lol2::lol2::lol2:

Szanowni Rabarbarowcy, Mistrzowie pokrętności i ... całej reszty

Przed chwilą dotarła do mnie strasznie smutna wiadomość.

Pan KAROKA zmienia poglądy. Już OEPM nie jest dla niego wrażym obiektem. Teraz będzie go hołubił, pieścił i pucował. Nawet obcycka komu trzeba jak będzie trzeba. Bo on przecież zna łacińską sentencję, że pecunia non olet.

Większy zżera mniejszego, to i Łaszczów już dla niego będzie be, bo nawet gdyby chciał wrócić pod wschodnią ścianę, to go małopolscy pod ścianą postawią. I jak się nie obróci, to poopa z tyłu.

Pewnie dla kasy nawet TAJNE "świadectwo" rabarbara na sieć wrzuci, byle się do cycka z Ogniwa przyssać.

Ogniwo górą, Rabarbar be!!!

Tak trzymać panie karoka i reszto zgrai.

p.s. zobaczcie

http://karoka.eu/kategoria,32/kotly-co-ogniwo-biecz

Edytowane przez bolek&lolek
dopisek p.s.

Tutaj Boluś nie dostaniesz po garbie :)

I o jakiej stronie przeciwnej piszesz ? czy jednak trzymasz którąś stronę ?

Jak widzisz handlarzyku (honorem również) po moim wyżej wpisie, to odpowiedź na twoje pytanie. Tak - trzymam. Stronę Uczciwości. Wiem, tobie to słowo nie znane. Paru innym tutaj też nie.

Udanego przemienienia.