Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

masakra panie masakra, to chyba ci sami konstruktorzy co najpierw pisali że OEP 16KW ma wysoką prawość na małych mocach a za kilka lat podali że sprawność ta wynosi 40-50%. He pamięta pan jak ujadali jak ktoś się z nimi nie zgadzał, co to panu przypomina.............

Ci konstruktorzy, panie, jako jedyni opublikowali do publicznej wiadomości wyniki badań sprawności swoich kotłów w szerokim zakresie mocy, choć nikt i nic ich do tego nie obligowało. Do tej pory WSZYSCY, także chyba i pan, panie, sądzili, że kotły na różnych mocach mają sprawności takie same, jak na nominalnej.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytaj pan ze zrozumieniem i nie matacz......

Cytat ze strony producenta firmy ogniwo :''Palnik retortowy II generacji BURNER SM – Sprawdzona przez tysiące użytkowników konstrukcja''

I ja się pytam ,gdzie jest tysiące użytkowników ? W przeciągu miesiąca sprzedało się tysiące kotłów a palnikiem burner-sm , no to tylko gratulować.

Po prostu porównaj se pan, panie, konstrukcje Burnera-S i Burnera-SM, a wtedy sam sobie bardzo łatwo odpowiesz na swoje pytanie. Chyba, że nie... ale to już nie moja wina będzie :rolleyes:

masakra panie masakra, to chyba ci sami konstruktorzy co najpierw pisali że OEP 16KW ma wysoką prawość na małych mocach a za kilka lat podali że sprawność ta wynosi 40-50%. He pamięta pan jak ujadali jak ktoś się z nimi nie zgadzał, co to panu przypomina.............

Szanowny panie skresz

wielka szkoda, że zawijan przerobił już nieco czasu temu swoje forum. A wie pan dlaczego szkoda? Bo by można było panu w oczęta śliczne wywalić wprost, ze nie dość, że pan hejtuje, to robi to pan jeszcze w bardzo nieelegancki (pozostańmy przy tym terminie, bo admin nie lubi wulgaryzmów) sposób. Pokazując, co gdzie i kiedy. Datami.

Z tego co mi się o uszy obiło, to na swoim blogu zawijan publikował wyniki długotrwałych badań eksploatacyjnych kotła bez czyszczenia i na bardzo małej mocy. Na dodatek nie był to kocioł o którym pan pisze i z palnikiem Brucer.

Dlatego szanowny panie skresz

Niniejszym nadaję panu dożywotni tytuł M CH i SZ. Niemożebnych.

Wraz z tytułem przyznaję panu dożywotnią rentę w postaci darmowych i w dowolnej ilości wdechów z czopucha JWP rabarbara złocistego, nadzwyczaj we wszystkich emisjach czystego. Ze sprawnością zawsze powyżej osiemdziesiąt sześć co najmniej % (jeśli nie więcej, bo się gdzieś publikacje handlowców zapodziały)

P.S. Dużo zdrowia życzę i "pozdrawiam" serdecznie - jak zwykle.

Edytowane przez bolek&lolek
dopisek p.s.

Szanowny panie skresz

wielka szkoda, że zawijan przerobił już nieco czasu temu swoje forum. A wie pan dlaczego szkoda? Bo by można było panu w oczęta śliczne wywalić wprost, ze nie dość, że pan hejtuje, to robi to pan jeszcze w bardzo nieelegancki (pozostańmy przy tym terminie, bo admin nie lubi wulgaryzmów) sposób. Pokazując, co gdzie i kiedy. Datami.

Z tego co mi się o uszy obiło, to na swoim blogu zawijan publikował wyniki długotrwałych badań eksploatacyjnych kotła bez czyszczenia i na bardzo małej mocy. Na dodatek nie był to kocioł o którym pan pisze i z palnikiem Brucer.

Dlatego szanowny panie skresz

Niniejszym nadaję panu dożywotni tytuł M CH i SZ. Niemożebnych.

Wraz z tytułem przyznaję panu dożywotnią rentę w postaci darmowych i w dowolnej ilości wdechów z czopucha JWP rabarbara złocistego, nadzwyczaj we wszystkich emisjach czystego. Ze sprawnością zawsze powyżej osiemdziesiąt sześć co najmniej % (jeśli nie więcej, bo się gdzieś publikacje handlowców zapodziały)

P.S. Dużo zdrowia życzę i "pozdrawiam" serdecznie - jak zwykle.

Można pogrzebać, najstarszy snapshot z 16 lipca 2009. ;) https://web.archive.org/web/20080515000000*/http://zawijan.wordpress.com

Po prostu porównaj se pan, panie, konstrukcje Burnera-S i Burnera-SM, a wtedy sam sobie bardzo łatwo odpowiesz na swoje pytanie. Chyba, że nie... ale to już nie moja wina będzie :rolleyes:

Co by PAN tu nie napisał ,fakt jest jeden. Taki zapis jest wprowadzeniem klienta w blad ponieważ nie ma wielu użytkowników burnera SM i na chwilę obecna nie wiemy czy będzie niezawodny ,dobry itd. Tak, został przebadany i na ta chwilę nic więcej. Pozyjemy zobaczymy. Widzisz PAN różnice czy dalej głową w mur byle sprzedac. Historia lubi się powtarzać nie sądzi PAN ? To już kiedyś było przecież przerabiane. Zresztą PAN uczony w tym temacie i nie widzisz PAN różnic między tymi palnikami?

Można pogrzebać, najstarszy snapshot z 16 lipca 2009. ;) https://web.archive.org/web/20080515000000*/http://zawijan.wordpress.com

Szacun wielki za podpowiedź.

Teraz se tam pogrzebię i tutaj pogrzebię co niektórych. Dowodami.

Pozdrowienia nieustające

B&L

p.s. panowie: nie boicie się narazić "silnej grupie pod wezwaniem rabarbara"???

Jeśli tak, to SZACUN PRZEOGROMNY. Z tego widać, że na tym świecie są jeszcze uczciwi ludzie.

Edytowane przez bolek&lolek
dopisek: p.s.

,,,, p.s. panowie: nie boicie się narazić "silnej grupie pod wezwaniem rabarbara"??? ,,,,

Zawsze istnieje ryzyko, że wiadrem pomyj zostaniesz oblany.

Przykład z brzegu wzięty, na dodatek tyczący kolegi @Malina321.

Ot porostu, zapytałem kiedyś w jakim programie dofinansowania uczestniczył i następnie podałem aktualną lista autoryzacji w ramach PONE Racibórz.

Po 43 minutach od mego posta, odezwał się w taki oto sposób autoryzowany przedstawiciel i sprzedawca zarazem, producenta kotłów grzewczych Firmy "INSTALCO".

Endriu nie poć się bo będziesz śmierdział potem przed snem, a skąd wiesz że to Racibórz ? bo Malina ma tak w podpisie ?

Nic nie da zaklinanie rzeczywistości, hehe

Papier jest papier co by tu niektórzy "zawistni" marketingowcy bajdurzyli o szemraniu bo oni są tylko The Best.

Marketing Ęndriu, a Ty nie możesz wyjść z hibernacji, bo Ci ktoś w tytułami zrobił wodę z mózgu.

Urzędnik ma rację i to on decyduję a nie jakiś forumowy klecha który chce wypromować za darmo swoje nowe dzieło opluwając wszystkich dookoła

Jak pisałem RBRy były, są i będą kwalifikowane do dopłat.

No cóż, każdy broni się jak potrafi.

Witam wszystkich.

Panowie zabieram się do podłączenia czujników temp.wewnętrznej i podłogówki.Jakich użyć do tego najlepiej przewodów i gdzie najlepiej umieścić czujniki.

Rbr 12kw, ecoal V3.5

1,5m nad podłogą

Cytat z instrukcji :

"W przypadku stosowania dłuższych niż 5m przewodów czujnikowychzalecane jest zastosowanie przewodów parowanych, ekranowanych.Ekran przewodu należy podłączyć do zacisku PE tylko od stronysterownika."

,,,, Teraz se tam pogrzebię i tutaj pogrzebię co niektórych. Dowodami. ,,,,

Archiwa są zawsze ciekawe a to z tego powodu, że nasza pamięć ludzka jest przeważnie zawodna.

Co ja tam ciekawego w tych archiwach ZawiJanów znalazłem.

Dnia 10 sierpień 2009 roku dokonano takiego oto wpisu:

Co dalej?

Kończą się wakacje. Na wrzesień/październik przygotowujemy serię badań eksploatacyjnych.

Planujemy wykonać badania kotłów z firmy INSTALCO Ryszard Bałka z Łaszczowa oraz z firmy KOTSTAL z Działdowa.

Planujemy także wykonanie – wspólnie z firmami LS Elektronik i Elektro-Miz – porównawczych badań eksploatacyjnych kotła prowadzonego przez tradycyjny sterownik dwupołożeniowy, sterownik z algorytmem PID oraz sterownik eCoal.pl, w celu określenia możliwości i ograniczeń poszczególnych typów sterowników. ,,,,

ps.

Formatowanie tekstu moje.

Co by PAN tu nie napisał ,fakt jest jeden. Taki zapis jest wprowadzeniem klienta w blad ponieważ nie ma wielu użytkowników burnera SM i na chwilę obecna nie wiemy czy będzie niezawodny ,dobry itd. Tak, został przebadany i na ta chwilę nic więcej. Pozyjemy zobaczymy. Widzisz PAN różnice czy dalej głową w mur byle sprzedac. Historia lubi się powtarzać nie sądzi PAN ? To już kiedyś było przecież przerabiane. Zresztą PAN uczony w tym temacie i nie widzisz PAN różnic między tymi palnikami?

A pan nie widzisz podobieństw? Jest ich znacznie, ale to znacznie, więcej niż różnic. Sama konstrukcja jest taka sama (prawie taka sama), więc i walory eksploatacyjne tych palników nie różnią się, ale to te różnice decydują o osiąganych parametrach sprawnościowo-emisyjnych, zdecydowanie lepszych w przypadku Burnera-SM.

Archiwa są zawsze ciekawe a to z tego powodu, że nasza pamięć ludzka jest przeważnie zawodna.

Co ja tam ciekawego w tych archiwach ZawiJanów znalazłem.

Dnia 10 sierpień 2009 roku dokonano takiego oto wpisu:

Co dalej?

Kończą się wakacje. Na wrzesień/październik przygotowujemy serię badań eksploatacyjnych.

Planujemy wykonać badania kotłów z firmy INSTALCO Ryszard Bałka z Łaszczowa oraz z firmy KOTSTAL z Działdowa.

Planujemy także wykonanie – wspólnie z firmami LS Elektronik i Elektro-Miz – porównawczych badań eksploatacyjnych kotła prowadzonego przez tradycyjny sterownik dwupołożeniowy, sterownik z algorytmem PID oraz sterownik eCoal.pl, w celu określenia możliwości i ograniczeń poszczególnych typów sterowników. ,,,,

ps.

Niestety, dobrymi chęciami wybrukowane są drogi do piekieł...

A pan nie widzisz podobieństw? Jest ich znacznie, ale to znacznie, więcej niż różnic. Sama konstrukcja jest taka sama (prawie taka sama), więc i walory eksploatacyjne tych palników nie różnią się, ale to te różnice decydują o osiąganych parametrach sprawnościowo-emisyjnych, zdecydowanie lepszych w przypadku Burnera-SM.

A pamięta pan kto pisał że Burner-S jest przystosowany do trudnych paliw a co wyszło wiadomo. Dlaczego pan jest taki uparty i zadufany w sobie, po co te puste słowa, zamiast skulić głowę i przyznać że producent nagioł fakty to idzie pan w zaparte. Jak będzie palnik czas pokaże na chwilę obecną wiadomo niewiele może będzie mega sprawny a może zostanie w tyle za innymi zobaczymy ale pan znów wie lepiej.

Archiwa są zawsze ciekawe ,,,,

Zabawie się teraz w dziennikarza śledczego.

,,,,Co dalej?

Planujemy wykonać badania kotłów z firmy INSTALCO Ryszard Bałka z Łaszczowa ,,,,

ps.

ZawiJan onegdaj napisał coś w tym stylu.

"Dostałem do badań zwykłego śmieciucha, posadowionego na skrzyni popielcowej z automatycznym podajnikiem opalu."

Dnia 2009-09-01 zostaje wydany Certyfikat nr : 927 dla kotła RBR-EKOUNIWERSAL o mocy 25 kW.Zleceniodawcą jest Firma "INSTALCO" z Łaszczowa. Kocioł uzyskuje klasę B.

ZawiJan onegdaj napisał coś w tym stylu.

"Po badaniach i propozycjach zmian konstrukcyjnych kotła, powstał dopiero w miarę przyzwoity kocioł"

Jeden z autoryzowanych przedstawicieli Firmy "INSTALCO" onegdaj napisał w odpowiedzi do ZawiJana coś w tym stylu.

"Tak długo przetrzymywaliście kocioł RBR w instytucie na badaniach, by rozgryźć fenomen tego kotła"

Dnia 2010-03-08 zostaje wydany Certyfikat nr : 1015 dla kotła RBR-EKOUNIWERSAL o mocy 23 kW.

Zleceniodawcą jest Firma "INSTALCO" z Łaszczowa. Kocioł uzyskuje klasę A.