Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

A pamięta pan kto pisał że Burner-S jest przystosowany do trudnych paliw a co wyszło wiadomo. Dlaczego pan jest taki uparty i zadufany w sobie, po co te puste słowa, zamiast skulić głowę i przyznać że producent nagioł fakty to idzie pan w zaparte. Jak będzie palnik czas pokaże na chwilę obecną wiadomo niewiele może będzie mega sprawny a może zostanie w tyle za innymi zobaczymy ale pan znów wie lepiej.

Pamiętam, kto to pisał. I powtórzę to jeszcze raz, żebyś pan nie miał wątpliwości - BURNER-S jest przystosowany do trudnych paliw. I BURNER-SM - także jest przystosowany do trudnych paliw. Do takich, których nie da się sensownie spalić w konwencjonalnym palniku retortowym ( tzw. fajce).

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pamiętam, kto to pisał. I powtórzę to jeszcze raz, żebyś pan nie miał wątpliwości - BURNER-S jest przystosowany do trudnych paliw. I BURNER-SM - także jest przystosowany do trudnych paliw. Do takich, których nie da się sensownie spalić w konwencjonalnym palniku retortowym ( tzw. fajce).

Faktycznie zapomniałem paliczek genialnie sobie radził np. z ubiegłoroczną wesołą

doskonały i przystosowany do spalania zwłaszcza miału a producent już wycofał miał jako paliwo podstawowe http://www.ogniwobiecz.com.pl/eko-plus/

Edytowane przez skresz

"Dziewczyny" możecie swoje "uprzejmości" , "wspominki" i inne wymieniać w tym wątku :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222750-Rbr_Ekouniwersal-bez-cenzury&highlight=cenzury

?

To tylko Twoje posty z dnia dzisiejszego.

Nie wiem gdzie jest forum pogodowe, więc nie podaje adresu.

Odpaliłeś już ?

Jak słoneczko nie wyjdzie to chyba dzisiaj trzeba będzie włączyć -> 8*C teraz a wczoraj nad ranem 2-3*C ...

Rozpocząłem dzisiaj grzanko 24-25*C w podłogę ...

Pominąłeś jeden nie o pogodzie :)

Jak na detektywa przystało swój wątek powinieneś odnaleźć :)

Gdybyś jednak zapomniał , to pokoloruję Ci na czerwono :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222750-Rbr_Ekouniwersal-bez-cenzury&highlight=cenzury

Do woli możesz tam z kolegami o papierkach dyskutować :)

Pominąłeś jeden nie o pogodzie :) ,,,,

Nie pominąłem, tylko nie zacytowałem, ponieważ był związany z tematem.

,,,, Jak na detektywa przystało swój wątek powinieneś odnaleźć :)

Gdybyś jednak zapomniał , to pokoloruję Ci na czerwono :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222750-Rbr_Ekouniwersal-bez-cenzury&highlight=cenzury,,,,

Jutro wykasuje moje dzisiejsze posty, ale tylko te nie związane z tematem.

,,,, Do woli możesz tam z kolegami o papierkach dyskutować :)

Uważam, że szczegóły historyczne powstania tak reklamowanego na tym forum kotła powinny byś znane każdemu użytkownikowi tego kotła.

Jutro wykasuje moje dzisiejsze posty, ale tylko te nie związane z tematem.

Ędriu ? a co Ty wiesz o tym kotle że niby coś napisałeś tu na temat, ha ?

Pamiętasz ? nie tak dawno byłeś bardzo zdziwiony że jest aż tak mały jak wstawiłem fotki, RBR 12kW, Sztokera 25kW i Skama 12kW.

Teraz już jesteś znawcą ? czy tylko przyszedłeś wtórować w sworze ?

Niestety następnej wojenki nie będzie, karoka ma za dużo roboty i za mało czasu a co najważniejsze już mu się chyba znudziło.

Z resztą następny superkocioł mam w ofercie to i obowiązków więcej a ludzie gdzieś takie ciekawe w tych czasach :)

Chyba zaczynam się starzeć :)

Może jak jak na emeryturę przejdę ale liczę za bardzo że do niej dożyję :)

PS.

Czy w któryś ze swoich ostatnich postów sugerujesz czytelnikom że Malina321 to ja ? bo się odezwałem po jego poście ileś tam minut ?

Zmartwię Cię bo do mnie też pisał pytając o zakup kotła a ja nigdy i nigdzie nie miałem na forach innego nicka, tylko karoka65.

Gównarzerskie lata dawno mi minęły żeby się bawić w ciu-ciu babkę ale widać że niektórym te lata powróciły.

Pozdrawiam starych i stałych "wojowników" :) Dobranoc.

Edytowane przez karoka65

Uważam, że szczegóły historyczne powstania tak reklamowanego na tym forum kotła powinny byś znane każdemu użytkownikowi tego kotła.

I to Ciebie Andrzeju, jako: (jak sam się reklamujesz) "detektywa..." powinno bardziej zainteresować...

Dlaczego sami: twórcy/współtwórcy/badacze/konstruktorzy*, tego "zielonego" produktu, teraz tak bardzo: interesują się/szkalują/imputują/inkryminują* produkt: z którym/którym* są słabiej lub bardziej: powiązani/zaznajomieni/podekscytowani*

Jakie jest Twoje, Andrzeju zdanie w tym temacie ? Twoje własne zdanie ?

* niepotrzebne skreślić.

Sprzęt odpalony.

Zaczynamy drugi sezon. (pierwszy po zamieszkaniu :) )

pytanka ogólne:

1) kiedy platforma e-sterownik odzyska pełną funkcjonalność? np statystyki?

2) chodzi mi po głowie umieszczenie na czopuchu przepustnicy, coby obciąć ciąg w kominie.

mam 8mb komina 18x18 i niski dolot świeżego powietrza w kotłowni i chciałbym przyciąć spaliny, żeby trochę dłużej pobyły w piecu.

3) macie koncepcję jak w 12kW włożyć zawirowywać spalin?

na dolną półkę włożyć trochę żelastwa? - może 3 wąskie elementy żeby można było wysuwać w miarę potrzeb?

Generalnie chciałbym ciut podnieść sprawność na małych obrotach.

I to Ciebie Andrzeju, jako: (jak sam się reklamujesz) "detektywa..." powinno bardziej zainteresować...

Dlaczego sami: twórcy/współtwórcy/badacze/konstruktorzy*, tego "zielonego" produktu, teraz tak bardzo: interesują się/szkalują/imputują/inkryminują* produkt: z którym/którym* są słabiej lub bardziej: powiązani/zaznajomieni/podekscytowani*

* niepotrzebne skreślić.

Panie bobasxx

Spytam grzecznie: czy wciskanie komuś czegoś, przeinaczanie faktów to dobra metoda na dyskusję?

Porównaj pan swój wpis (z cytatu) z wpisem #24540 w tym wątku i ...

wnioski wyciągnij sam!

A na koniec udziel pan publicznej odpowiedzi na pytanie:

Dlaczego kotły RBR w ostatniej tzw. wersji nie przeszły badań w jednostce akredytowanej (notyfikowanej) wymaganych obecnie normą PN-EN303-5:2012?

No dlaczego?

pozdrawiam jak zwykle

Panie bobasxx

Spytam grzecznie: czy wciskanie komuś czegoś, przeinaczanie faktów to dobra metoda na dyskusję?

Porównaj pan swój wpis (z cytatu) z wpisem #24540 w tym wątku i ...

wnioski wyciągnij sam!

A na koniec udziel pan publicznej odpowiedzi na pytanie:

Dlaczego kotły RBR w ostatniej tzw. wersji nie przeszły badań w jednostce akredytowanej (notyfikowanej) wymaganych obecnie normą PN-EN303-5:2012?

No dlaczego?

pozdrawiam jak zwykle

Odpowiem grzecznie:

ostatnimi czasy ten wątek to samo przeinaczanie, naciąganie i wciskanie komuś czegoś.

Skoro twierdzisz że kocioł nie ma stosownych i uwarunkowanych prawem badań, masz na to dowody, to zgłoś to do odpowiednich instytucji lub skoro działasz w jednej z nich, to podejmij odpowiednie kroki.

Wpis Andrzeja to nic nowego, ZawiJan niejednokrotnie pisał że miał swój wkład w tworzeniu RBR-a, a teraz robi wszystko co w jego mocy żeby ten kocioł zdyskredytować, zresztą podobnie jak Ty.

Dlaczego nie przeszły ? A nie przeszły ? Skąd mam to wiedzieć ? Ja mam starą wersję, badania do niczego nie były mi potrzebne, a wybierałem pomiędzy zielonym, a dwoma niebieskimi i na ostateczną decyzję miały wpływ moje własne kryteria.

Pozdrawiam.

Sprzęt odpalony.

Zaczynamy drugi sezon. (pierwszy po zamieszkaniu :) )

pytanka ogólne:

1) kiedy platforma e-sterownik odzyska pełną funkcjonalność? np statystyki?

2) chodzi mi po głowie umieszczenie na czopuchu przepustnicy, coby obciąć ciąg w kominie.

mam 8mb komina 18x18 i niski dolot świeżego powietrza w kotłowni i chciałbym przyciąć spaliny, żeby trochę dłużej pobyły w piecu.

3) macie koncepcję jak w 12kW włożyć zawirowywać spalin?

na dolną półkę włożyć trochę żelastwa? - może 3 wąskie elementy żeby można było wysuwać w miarę potrzeb?

Generalnie chciałbym ciut podnieść sprawność na małych obrotach.

1) Tego to nawet sami Twórcy nie wiedzą :)

Możesz sobie zrobić (jeśli Ci się chce) ręczne : czas pracy podajnika -> (minuty*60 + sekundy) * ((ilość kilogramów na minutę)/60) -> data + godzina i do excel`a/OO Calc`a

Albo https://esterownik.pl/forum/posty,1664/trk-czyli-moj-sposob-na-tryb-reczny tam masz sterownik.py gdzie jest instrukcja która zwraca status z czasem pracy podajnika , temperaturami itd - możesz sobie "zautomatyzować" - usługa systemowa + jakiś sql :)

2) Lepiej zamontuj RCK na wyczystce - jeśli musisz i opał kominem wyfruwa ...

Najlepszą statystyką jest ręczna waga elektroniczna + kartka papieru i długopis :) Uskuteczniłem od czerwca -> ta metoda nie jest wrażliwa na np zawieszenie opału :)

Edytowane przez adkwapniewski

Odpowiem grzecznie:

ostatnimi czasy ten wątek to samo przeinaczanie, naciąganie i wciskanie komuś czegoś.

Skoro twierdzisz że kocioł nie ma stosownych i uwarunkowanych prawem badań, masz na to dowody, to zgłoś to do odpowiednich instytucji lub skoro działasz w jednej z nich, to podejmij odpowiednie kroki.

Wpis Andrzeja to nic nowego, ZawiJan niejednokrotnie pisał że miał swój wkład w tworzeniu RBR-a, a teraz robi wszystko co w jego mocy żeby ten kocioł zdyskredytować, zresztą podobnie jak Ty.

Dlaczego nie przeszły ? A nie przeszły ? Skąd mam to wiedzieć ? Ja mam starą wersję, badania do niczego nie były mi potrzebne, a wybierałem pomiędzy zielonym, a dwoma niebieskimi i na ostateczną decyzję miały wpływ moje własne kryteria.

Pozdrawiam.

Twierdzi pan, że panu do niczego badania nie potrzebne. OK. To proszę nie zapominać, że ziemia, woda i powietrze są wspólną własnością wszystkich.

A czemu nie przeszły np. w Łodzi? Bo nie spełniały wszystkich wymagań wymaganych przepisami. Czyli nie są tak super jak się wam wszystkim wydaje.

Może inaczej zacznie pan patrzeć na te sprawy, jeśli nie daj Boże lekarze powiedzą: duże prawdopodobieństwo, że to od ...

bo te "papierki zbędne" jak to niektórzy z was nazywają są po to między innymi, aby potwierdzać, ze kocioł spełnia pewne wymagania. oczywiście, w przypadku waszej eksploatacji poziomy emisji będą wyższe. Ale I tak niższe w dobrze zbadanych od tych z szemranymi papierkami.

A zresztą rok 2018 już niedługo. Zobaczymy, jak wówczas będziecie nóżętami przebierać, a papierki zbierać.Bo nie będzie już zmiłuj się. Za dużo by Polska musiała za każdy dzień zwłoki do Unii płacić, aby przepisów nie wdrożyć.

Dużo zdrowia i szybkiego uzupełnienia archiwum domowego życzę. Bez urazy.

* niepotrzebne skreślić.

STOP - POPRAWKA !!!!

Nie "szkalują" produktu !!!

Pokazują tylko fałszywą propagandę robioną na rzecz tego kotła.

Odpowiem grzecznie:

Pozdrawiam.

Ciekawe, jak można udowodnić coś, czego nie ma??? Znasz sposób na to?

A zresztą rok 2018 już niedługo. Zobaczymy, jak wówczas będziecie nóżętami przebierać, a papierki zbierać.Bo nie będzie już zmiłuj się. Za dużo by Polska musiała za każdy dzień zwłoki do Unii płacić, aby przepisów nie wdrożyć.

Dużo zdrowia i szybkiego uzupełnienia archiwum domowego życzę. Bez urazy.

A Ty ciągle swoje: informujesz, ostrzegasz, a na koniec straszysz...

W tym wszystkim najlepsze jest to, że nie boli Cię rzekomy brak badań RBR-a, jeśli by tak było "ostrzegłbyś" na wszystkich wątkach innych producentów ale to, że jest to jakby nie było duża konkurencja dla "Waszego" nowego produktu.

Nie tak dawno pisałeś, że zrobisz porządek ze wszystkimi to weź i zrób, a nie w kółko to samo. ;)