Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Możecie wypi....ać z tym OT?

od 4 lat ciągnie się jałowa dyskusja nad wyższością świąt wielkiej nocy nad bożym narodzeniem.

ch...j mnie obchodzi Wasza opinia czy coś ma badania czy nie.

miałem do wyboru OE 10 z koniecznością rozmontowania połowy pieca do czyszczenia oraz RBR 11kw i wybrałem RBR.

teraz muszę go używać... a jak chcę pogadać z innymi użytkownikami to muszę się użerać z bandą teoretyków/polityków...

te certyfikaty to sobie w ramke można oprawić.

Załóżcie sobie jakiś wątek "nie lubię RBR'a" czy coś i tam się boksujcie...

mógłby jakiś moderator usunąć Wszystkie OT tematy?

Edytowane przez micro-jr

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A Ty ciągle swoje: informujesz, ostrzegasz, a na koniec straszysz...

W tym wszystkim najlepsze jest to, że nie boli Cię rzekomy brak badań RBR-a, jeśli by tak było "ostrzegłbyś" na wszystkich wątkach innych producentów ale to, że jest to jakby nie było duża konkurencja dla "Waszego" nowego produktu.

Nie tak dawno pisałeś, że zrobisz porządek ze wszystkimi to weź i zrób, a nie w kółko to samo. ;)

Szanowny panie,

ja nikogo nie straszę. Jak przekazuję suchą wiedzę. Tej, której wam - użytkownikom brak. Brak jej niestety również znacznej części tzw. producentów w tym kraju. Proszę ich nie mylić z porządnymi producentami.

Doskonale wiem, że ten i nie tylko - wątek na tym forum jest śledzony nieustannie przez przedstawicieli innych producentów. Dlatego nie muszę się powtarzać wszędzie. Gdyby posiadał pan minimum wiedzy w tym temacie, to wiedziałby pan, że ostatnimi czasy miejsca badawcze są wręcz zapchane oczekującymi na porządne badania. Czekają po kilka miesięcy. Dotarło w końcu do nich, że nie warto dalej jechać na "papierkach", bo się to im może źle skończyć. Oczywiście - problem ogromny, gdy trzeba oddać kasę za bon, jeśli "cudo" nawet w pobliżu dolnych granic dopuszczalnych normy się nie mieści.

Gdyby nie tajemnica i poufność, to bym podał wyniki z badań niektórych ... i perkalikowych w kratkę też prowadzone w uprawnionych jednostkach badawczych w Polsce.

Ale widać, że części z was to i tak nie przekona. Bo wy "wiecie" swoje.

Dlatego tylko przypomnę: jeśli się wam znudzą wasze wyposażenia kotłowni, a papierki mają szemrane, to kasę bez problemu odzyskacie.

Pozdrawiam serdecznie - sługa uniżony

p.s. a nie zastanawia pana czasami gwałtowny brak czasu i zaniemówienie niektórych osób tak aktywnych tutaj i w pobliżu? czyżby w kolejce do proboszcza z datkiem na mszę stali, abym przestał podawać bardzo niewygodne dla nich fakty?

Szanowny panie,

ja nikogo nie straszę. Jak przekazuję suchą wiedzę.

I chwała Ci za to.

Tej, której wam - użytkownikom brak.

Gdyby posiadał pan minimum wiedzy w tym temacie

Nie musisz nam użytkownikom ciągle wytykać braku tej wiedzy. Nie każdy jest pracownikiem "instytutu" i nie zajmuje się zawodowo normami, badaniami itp.

p.s. a nie zastanawia pana czasami gwałtowny brak czasu i zaniemówienie niektórych osób tak aktywnych tutaj i w pobliżu? czyżby w kolejce do proboszcza z datkiem na mszę stali, abym przestał podawać bardzo niewygodne dla nich fakty?

Nie zastanawia, bo wiem, że nie wszyscy w godzinach swojej pracy "mogą się udzielać" po forach internetowych...

Możecie wypi....ać z tym OT?

od 4 lat ciągnie się jałowa dyskusja nad wyższością świąt wielkiej nocy nad bożym narodzeniem.

ch...j mnie obchodzi Wasza opinia czy coś ma badania czy nie.

miałem do wyboru OE 10 z koniecznością rozmontowania połowy pieca do czyszczenia oraz RBR 11kw i wybrałem RBR.

teraz muszę go używać... a jak chcę pogadać z innymi użytkownikami to muszę się użerać z bandą teoretyków/polityków...

te certyfikaty to sobie w ramke można oprawić.

Załóżcie sobie jakiś wątek "nie lubię RBR'a" czy coś i tam się boksujcie...

mógłby jakiś moderator usunąć Wszystkie OT tematy?

Mógłby jeśli tylko zaczniemy naciskać zgłoszenia postow,tylko czy będzie mu się chcieć wszystko czytać?

Chyba redakcji jest na rękę tak"popularny"wątek a i producent kotła zaciera ręce,bo im więcej się pisze, tym większe zainteresowanie.

Najwięcej mają zawsze do powiedzenia Ci co kotła nie posiadają i swoje chwalą lub w bloku mieszkają:-).Zapytam:Co mnie obchodzą papiery skoro już 4 sezon pale i jest tanio oraz wygodnie?A nowi kupujący idiotami nie są i jak potrzebują papierów to wiedzą co robic?Nie szkoda Wam czasu który można wykorzystać bardziej pozytecznie w domu i na dzialce?

Na marginesie powiem iż Dziadek pozbywa się niebieskiego po 2 sezonach za pół ceny na rzecz gazu.

Mógłby jeśli tylko zaczniemy naciskać zgłoszenia postow,tylko czy będzie mu się chcieć wszystko czytać?

Chyba redakcji jest na rękę tak"popularny"wątek a i producent kotła zaciera ręce,bo im więcej się pisze, tym większe zainteresowanie.

Najwięcej mają zawsze do powiedzenia Ci co kotła nie posiadają i swoje chwalą lub w bloku mieszkają:-).Zapytam:Co mnie obchodzą papiery skoro już 4 sezon pale i jest tanio oraz wygodnie?A nowi kupujący idiotami nie są i jak potrzebują papierów to wiedzą co robic?Nie szkoda Wam czasu który można wykorzystać bardziej pozytecznie w domu i na dzialce?

Na marginesie powiem iż Dziadek pozbywa się niebieskiego po 2 sezonach za pół ceny na rzecz gazu.

Ooo! A czemu nie na rzecz RBR-a?

Widocznie niebieski był mu w stanie tak obrzydzić węgiel...

Że też nie trafił od razu na zielonego. Nie czekałby może nawet tych dwóch lat i nie oczekiwał choćby pół ceny. A przy okazji odzyskałby od sprzedawcy bezpośrednio całą sumę i miał na instalację gazu. Jeśli to by był TEN zielony.

Ale kto bogatemu zabroni?

:lol2:

p.s. z tego co mi się o uszy obiło, to kociołków malowanych na zielono, żółto, czerwono czy niebiesko na rynku multum. Różnych producentów i różnej proweniencji.

Edytowane przez bolek&lolek
dopisek p.s.

A wie pan, że w odróżnieniu od pana są tacy, których to interesuje? Podobnie jak np. to czy siadając za kółko i wyjeżdżając na drogę publiczną ma pan prawo jazdy, ważne badania pojazdu i OC. O braku promili nie wspominam.

Skoro wybrał pan produkt, który pana zadowala, to po jakiego grzyba odwiedzasz pan tak zaśmiecony wątek? Nic pan nie odkręcasz, nic pan nie rozbierasz, samo się wszystko robi. Zwłaszcza przerąbana emisja pyłów i weglowodorów aromatycznych (rakotwórczych). Nie zostaje w kotle. Wali na zewnątrz. Do sąsiada. bez jego zgody. Bo do pana sypialni niech se wali. Przynajmniej ZUS na tym zyska.

I to tak pana denerwuje? No to dużo zdrowia życzę.

Powiem jednak wprost, pomimo wykształcenia i wiedzy jaką posiadasz w niektórych dziedzinach to nie rozumiesz prostych faktów i nie słuchasz ludzi

( ale prawda jest taka, że pilnujesz tu swojego dobrze pojętego interesu i nie potrzeba twojej fałszywej troski o ludzkość bo jeżeli jest tak wielka to weź się do roboty na stanowisku którym się chwalisz,a nie ludzi masz za durniów i straszysz po forach), po drugie swoje mądrości na temat badań już kilkakrotnie tu wyartykułowałeś i jeżeli ktoś będzie chciał to uwzględnić przy wyborze kotła to to uwzględni,

powiadasz, że ten z badaniami jest mniej uciążliwy dla otoczenia powiem ci tak to zależy od tego kto jak i czym w nim pali, a nie od twoich badań - bo jeżeli ja w swoim RbR-ku bez badań będę palił pelletem a sąsiad w super przebadanym niebieskim cudzie techniki jakimś syfem czarnym bliżej nieokreślonym okresowo na palnik dorzucając śmieci to kto jest bardziej ECO.

Każesz producentom ubiegać się o dofinansowanie do badań po co po to żeby znowu powstawały komisje od spraw wniosków i powstawały tony papierów i ważne stanowiska prościej rozwiązać to systemowo dać dopłatę do jednostki badawczej i powszechnie objąć badaniami każdy produkt wyplujwący do atmosfery skutki spalania

A prawda jest taka, że czy ognisko truje mniej czy więcej zależy od tego co i jak w nim spalamy i to czy jest obudowane na niebiesko czy zielono i czy ma pieczątkę z tego czy innego instytutu ma już dużo mniejszy wpływ, a użytkownicy i tak wybiorą taki kolor jaki im się podoba i który jest wygodniejszy w użytkowaniu( no chyba że jakiś mądrala wprowadzi takie normy, że babcia która pali w piecu kaflowym i zbiera przez cały rok ze swojej emerytury na dwie tony węgla i jej sąsiad co pali w tzw śmieciuchu będą musieli zdemontować swoje źródła ciepła) pewne jest gdyby tylko ogrzewanie gazem ,prądem czy słońcem byłoby tańsze od węgla i łatwiej dostępne to nikt by się czarnym złotem dla przyjemności nie bawił.

I nie strasz ludzi rokiem 2018 tylko pomyślcie jak problem rozwiązać systemowo, a nie śrubować normy które znikomy procent społeczeństwa jest w stanie spełnić

Ci konstruktorzy, panie, jako jedyni opublikowali do publicznej wiadomości wyniki badań sprawności swoich kotłów w szerokim zakresie mocy, choć nikt i nic ich do tego nie obligowało. Do tej pory WSZYSCY, także chyba i pan, panie, sądzili, że kotły na różnych mocach mają sprawności takie same, jak na nominalnej.

Na pewno nie wszyscy bo osobiście uważałem i uważam inaczej.

Można jeszcze zdjąć obudowę wentylatora silnika i ręcznie obracając palcem wentylator dopasować aby dziurki pasowały do siebie, jedynie w tym przypadku to trzeba zwrócić uwagę aby obracać wentylator w tą stronę w którą kręci się silnik bo nie wszystkie przekładnie lubią obroty w przeciwną stronę. Mniej siły wtedy używasz niż kręcąc kluczem :p

witam

4 lata cza było czekać aby przeciwzwój ślimaka tak wyglądał -śmiechu warte widziś Bolek Lolek tyś to jednak jest szkoluny inż

ale muszę ci podpowiedzieć u mnie w burnerku już jest dawno nie aktualny taki przeciwzwój

a wiesz czemu-podpowiem tylko tobie-taki przeciwzwój ma tzw dziurkę- przerwę w wypychaniu węgla ii

szlak trafia cały wykres na tych waszych maszynerjach

-chodzi o emisję

to po przeczytaniu moich bazgrołków -weź sie za rabota aby nie było tzw dziury w burnerku

tego życzę ci z całego serducha

widzisz jestym po c chorobie ale zrozumiałeś co pisze baj

witam

4 lata cza było czekać aby przeciwzwój ślimaka tak wyglądał -śmiechu warte widziś Bolek Lolek tyś to jednak jest szkoluny inż

ale muszę ci podpowiedzieć u mnie w burnerku już jest dawno nie aktualny taki przeciwzwój

a wiesz czemu-podpowiem tylko tobie-taki przeciwzwój ma tzw dziurkę- przerwę w wypychaniu węgla ii

szlak trafia cały wykres na tych waszych maszynerjach

-chodzi o emisję

to po przeczytaniu moich bazgrołków -weź sie za rabota aby nie było tzw dziury w burnerku

tego życzę ci z całego serducha

widzisz jestym po c chorobie ale zrozumiałeś co pisze baj

Witam!No i kciołek -ZIELONY-po śnie letnim ruszył.

A ty bolek-lolek kojarzysz się z innym bolkiem.

Drogi Rekonwalescencie - Szanowny Panie Bernardzie

z przykrością informuję pana, że mnie ani lewy, ani prawy ani żaden zwój oprócz mózgowych nie interesuje. A już na ślimaku podajnika dopiero. Podobnie jest z dziurkami. Są takie do których mnie ciągnie i takie, które mi tzw. kalafiorem zwisają. Do nich również zaliczam te, o których pan pisze.

Przy okazji serdecznie dziękuję, że nazywa mnie pan inżynierem, ale z przykrością stwierdzam: kolejny raz pudło. Gdybym nim był, to bym może miał więcej pod czapką i szybciej zrozumiał wasze wywody.

Ale wracając do tematu wątku: czy może pan wie, czy wykładzina ceramiczna na ściankach kotła - tego kotła to pomaga mu w skutecznym działaniu, czy może jest inaczej? A jeśli tak lub nie, to dlaczego?

Zadałbym to pytanie osobom, które tutaj zajmują się też handlem tymi kotłami, ale nie mam śmiałości.

Pan to tak fajnie z grubej rury, czasami bez sensu ale jednak. I za to pana lubię, choć pewnie nigdy na oczy nie widziałem ani na uszy nie słyszałem.

Dużo zdrowia życzę i pozdrawiam serdecznie

p.s. dopisek u samej góry

z premedytacją zamieściłem wpis onego, bo ten wcześniejszy też mnie z komuną kojarzył. Dla przejrzystości dla mniej kumatych wkleiłem tez wpis p. Bernarda. lepiej późno niż wcale.

Edytowane przez bolek&lolek
ps. dopisek u samej góry