Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

konstrukcja tez ma cos to przenoszenia drgan ale to silnik z przekladnia tak drgaja! Wystarczy wykrecic silnik albo silnik z przekladnia i polozyc go na stole to bedzie sie poruszal wraz z tymi drganiami. U rodzicow jest tez ten sam silnik besel wymiary identyczne tylko 0,09kW i slychac delikatnie wentylator na jego obudowie a jak dmuchawa sie wlaczy to juz wogole to nie slychac i wogole nie drga nic! a moj to jak sieczkarnia. Serwisat powiedzial ze musi poczekac na odpowiedz z besela i zobaczymy co bedzie. Chyba faktycznie ostatnie partie kotłow maja baaardzo glosny ten podajnik. Dla mnie to duzy dyskomfort jak slysze podajnik w nocy i staram sie tak ustawic kociol aby w nocy nie grzal CO a co bedzie jak przyjda jeszcze nizsze temp na zewnatrz..... wtedy napewno bedzie trzeba grzac w nocy...eh zobaczymy co seriwis ekoenergi zdziala na nastepny raz.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a moj to jak sieczkarnia. Serwisat powiedzial ze musi poczekac na odpowiedz z besela i zobaczymy co bedzie. Chyba faktycznie ostatnie partie kotłow maja baaardzo glosny ten podajnik. Dla mnie to duzy dyskomfort jak slysze podajnik w nocy i staram sie tak ustawic kociol aby w nocy nie grzal CO a co bedzie jak przyjda jeszcze nizsze temp na zewnatrz..... wtedy napewno bedzie trzeba grzac w nocy...eh zobaczymy co seriwis ekoenergi zdziala na nastepny raz.

Do kogo się zwracałeś masz jakieś namiary. Piec odpalony 15 dni temu nie miałem czasu szukać

Kurcze spaliłem już 400kg eko w 15 dni

Napisz co chcesz grzać a koledzy pomogą :)

Wybudowałem Dom jednorodzinny parterowy z poddaszem użytkowym według projektu DOM W LOTOSACH G, ściany zewnętrzne: pustak ceramiczny Porotherm 25 cm, ocieplenie styropian ściany 20 cm, dach wełna 20 cm. Powierzchnia domu to 120 m² plus garaż 20 m², kubatura 630 m³. Powierzchnia podłóg 185,10 m² ale dach ze skosami..W domu zamontowane są kaloryfery standardowo według projektu oraz jest położone dodatkowo 100 m² podłogówki .

Wybudowałem Dom jednorodzinny parterowy z poddaszem użytkowym według projektu DOM W LOTOSACH G, ściany zewnętrzne: pustak ceramiczny Porotherm 25 cm, ocieplenie styropian ściany 20 cm, dach wełna 20 cm. Powierzchnia domu to 120 m² plus garaż 20 m², kubatura 630 m³. Powierzchnia podłóg 185,10 m² ale dach ze skosami..W domu zamontowane są kaloryfery standardowo według projektu oraz jest położone dodatkowo 100 m² podłogówki .
Myślę że dobrze wybrałeś. Ale poczekaj na następne opinie.

Ja dla mnie to Twój za duży. Potrzebuję taki do RBR 11 KW na cztery osoby. Nie mam solarów. Myślałem o jakimś dwupłaszczowym może 140 l Kospel. Z tego co czytałem na forum to 140 litrowy powinien starczyć na 4 osoby.

Ja dla mnie to Twój za duży. Potrzebuję taki do RBR 11 KW na cztery osoby. Nie mam solarów. Myślałem o jakimś dwupłaszczowym może 140 l Kospel. Z tego co czytałem na forum to 140 litrowy powinien starczyć na 4 osoby.

Kupiłem ten zbiornik z myślą o solarach, jednak jest bardzo mało prawdopodobne, że w te solary będę inwestował, ceny są zaporowe. Taniej wyjdzie palić cały rok ekogroszkiem. Jak ten zbiornik padnie to następny będzie o połowę mniejszy.

2 dni palenia i jakieś 60kg spalone i popielnik pełny i tutaj pytanie czy na podstawie fotki coś doradzicie co zmienic w parametrach?Neta nie mam na budowie niestety :/

Korony nie uszczelniałem jeszcze ale czy jest taka potrzeba?Czy mozna w jakis prosty sposób sprawdzić czy jest szczelna?

DSC00479.jpg

Edytowane przez Delphion1

Kupiłem ten zbiornik z myślą o solarach, jednak jest bardzo mało prawdopodobne, że w te solary będę inwestował, ceny są zaporowe. Taniej wyjdzie palić cały rok ekogroszkiem. Jak ten zbiornik padnie to następny będzie o połowę mniejszy.

A ja chyba wezme ten 140l.

Edytowane przez STEFAN_BR

Wszystko zależy jaką temp. będziesz utrzymywał. CWU jest mieszana z zimną ale ile tej zimnej dopuścisz? Kąpiel kilku osób pod rząd i kocioł rusza z kopyta aby nadążyć, wyższa temp. na CWU = wyższe spalanie. Musisz ocenić czy kabina i słuchawki z dobrym perlatorem czy fajna i wygodna wanna. Jeszcze jedno. Większy baniak to częstsze podtrzymanie w okresie przejściowym.