Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wystarczy.

To mamy dwa zdania odrębne Zbigmaz01 twierdzi, że może być za mało minertu pisze,że wystarczy. I co ja mam teraz począć? Wiadomo, że nie codziennie człowiek będzie wylegiwał się w wannie ale w jedna wanna w domu będzie. Głównie używane będą dwa prysznice, w łazience na dole i u góry. I teraz to już nie wiem czy celować w ten 140 l czy szukać większego. Poradźcie.

To mamy dwa zdania odrębne Zbigmaz01 twierdzi, że może być za mało minertu pisze,że wystarczy. I co ja mam teraz począć? Wiadomo, że nie codziennie człowiek będzie wylegiwał się w wannie ale w jedna wanna w domu będzie. Głównie używane będą dwa prysznice, w łazience na dole i u góry. I teraz to już nie wiem czy celować w ten 140 l czy szukać większego. Poradźcie.
Do prysznica wystarczy :)

2 dni palenia i jakieś 60kg spalone i popielnik pełny i tutaj pytanie czy na podstawie fotki coś doradzicie co zmienic w parametrach?Neta nie mam na budowie niestety :/

Korony nie uszczelniałem jeszcze ale czy jest taka potrzeba?Czy mozna w jakis prosty sposób sprawdzić czy jest szczelna?

[ATTACH=CONFIG]146924[/ATTACH]

Ja sprawdzałem szczelność zaklejając wszystkie otwory taśmą srebrną do wentylacji (bardzo szczelnie przylega) i po załączeniu dmuchawy płomieniem zapalniczki "objechałem" cały palnik. Wg mnie nawet minimalne przedmuchy powinny się ujawnić.

Witam naszych doradców.

Mam pytanie co do temperatury spalin. Dzisiaj o 9.00 ustawiłem moc piecyka na jedną moc 8 kW przy spalaniu grupowym. Od tej pory temperatura spalin nie przekroczyła 70 stopni. Nie wiem , czy jest to prawidłowe ? Minertu jeżeli czytasz to u Ciebie też jest 8 kW, a temperatura do 130 stopni. Do tej pory miałem moc maksymalną ustawioną na 12 kW i spaliny do 130 stopni. Jak obserwuję palnik to wydaje mi się , że bardzo mało żaru jest po bokach ( wewnątrz palnika oczywiście) . Tak jakby paliło się tylko w połowie palnika . Chyba , że piec tak dobrze odbiera temperaturę spalin i puszcza prawie " zimne" .

Czy u kogoś jest podobnie?

Pozdrawiam

Zbigmaz01 zapytam sie jeszcze o jedno. Mam w tej chwili budynek w stanie surowym zmkniętym. Ładnie ocieplony styropianem 20. Dół położone tynki, tej chwili ocieplam wełną 20 poddasze użytkowe. Zaraz przyjdzie zima i stąd moje pytanie - czy rozpoczynać już grzanie na tę zimę czy poczekać do wiosny. Instalację tak czy tak zrobię już teraz tylko nie wiem czy grzać skoro i tak nic tam się nie będzie działo. A może jak bedę grzał to lepszy konfort będzie na przyszły sezon. Podpowiedz.

Zbigmaz01 zapytam sie jeszcze o jedno. Mam w tej chwili budynek w stanie surowym zmkniętym. Ładnie ocieplony styropianem 20. Dół położone tynki, tej chwili ocieplam wełną 20 poddasze użytkowe. Zaraz przyjdzie zima i stąd moje pytanie - czy rozpoczynać już grzanie na tę zimę czy poczekać do wiosny. Instalację tak czy tak zrobię już teraz tylko nie wiem czy grzać skoro i tak nic tam się nie będzie działo. A może jak bedę grzał to lepszy konfort będzie na przyszły sezon. Podpowiedz.
Wszystko zależy od wilgoci w ścianach, kiedy kładłeś tynki, kiedy lałeś beton? Zimy jeszcze jako takiej nie ma i mrozu na razie też. Jeżeli zalejesz wszystko wodą to już musisz jakąś temp. tam zapodać a to są koszty.

Jeżeli instalacja nie jest zalana i nie zamierzasz tam nic robić, a wszystkie betony i tynki były jakiś czas temu robione i już zdążyły trochę wyschnąć to bym się wstrzymał do wiosny. Parę zł zostanie w kieszeni.

Wiosną wietrzenie i próby.

Wszystko zależy od wilgoci w ścianach, kiedy kładłeś tynki, kiedy lałeś beton? Zimy jeszcze jako takiej nie ma i mrozu na razie też. Jeżeli zalejesz wszystko wodą to już musisz jakąś temp. tam zapodać a to są koszty.

Jeżeli instalacja nie jest zalana i nie zamierzasz tam nic robić, a wszystkie betony i tynki były jakiś czas temu robione i już zdążyły trochę wyschnąć to bym się wstrzymał do wiosny. Parę zł zostanie w kieszeni.

Wiosną wietrzenie i próby.

Tynki raczej przeschnięte posadzka też bo robione w połowie lipca. Teraz tylko ocieplanie poddasza i regipsy. W takim razie chyba sobie teraz tylko zamontuje a uruchomie na wiosnę tak jak radzisz.Dzięki.

Rozmawialiśmy już chyba ale nie pamiętam czy Tobie to mówiłem ?

Mam właśnie Kospela 140L na 7 ludków w domu, większość moczy się pod prysznicem, tylko dwie osoby wolą wannę.

Nigdy wody nie brakowało i nie brakuje.

Brakowało wtedy jak grzałem prądem zasobnik takiej samej pojemności.

Dwoje podrostków poszło do kąpieli i następny musiał już czekać.

Grzałem 16 lat prądem także coś wiem o tym.

Tynki raczej przeschnięte posadzka też bo robione w połowie lipca. Teraz tylko ocieplanie poddasza i regipsy. W takim razie chyba sobie teraz tylko zamontuje a uruchomie na wiosnę tak jak radzisz.Dzięki.

Dopytaj sipusa, on grzał tamtą zimę trochę a dopiero teraz na dniach zamieszkał nowy domek, więcej ci powie czy się opłacało palić nie mieszkając jeszcze.

Pozornie wszystko wygląda w miarę sucho ale czy tak jest.

Pierwszy sezon jak wszyscy z resztą potwierdzają jest na straty i spalanie nie jest porównywalne do następnego sezonu.

może lepiej to przeżyć wcześniej a co wygląda na suche będzie wtedy na pewno suche :)

Rozmawialiśmy już chyba ale nie pamiętam czy Tobie to mówiłem ?

Mam właśnie Kospela 140L na 7 ludków w domu, większość moczy się pod prysznicem, tylko dwie osoby wolą wannę.

Nigdy wody nie brakowało i nie brakuje.

Brakowało wtedy jak grzałem prądem zasobnik takiej samej pojemności.

Dwoje podrostków poszło do kąpieli i następny musiał już czekać.

Grzałem 16 lat prądem także coś wiem o tym.

Witam. Tak to ze mną była ta rozmowa. Nie gniewaj sie, że próbowałem potwierdzić te 140 l na moje cztery osoby ale jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o te sprawy. Chciałem tylko potwierdzić jak to jest u innych.

Witam. Tak to ze mną była ta rozmowa. Nie gniewaj sie, że próbowałem potwierdzić te 140 l na moje cztery osoby ale jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o te sprawy. Chciałem tylko potwierdzić jak to jest u innych.

Ja na 3 osoby zamontowałem 120l i uważam ,że zostanie zapas.