Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Zawijan

Zadyme robicie na wątku o innym kotle

w/g mnie:

żal Wam tyłek ściska,że małą energetyka podparła się akredytacją proftechu, Wy zarzucacie,że ona jest na emisję rozprowszoną i nie do końca to jest to

i walicie tutaj w RBR co chwilę z tego tytułu..

Tymczasem na podstawie tego papieru zwroty były na sztokery ale tez i na inne kotły z rynku, poszukaj sobie ile producentów ma tam wyrobione papiery i gminy je honorują

Główny zarzut o akredytację, w takim programie unijnym Wasz tez nie przechodzi, bo ta Wasza akredytacja tez jest niepełna i wiele lepsi tutaj nie jesteście od tej małej energetyki, którą tak krytykujecie i atakujecie na tym wątku.

Napiszecie na wątku o ogniwie, dlaczego nie jest Wasz papierek honorowany, czy woda w usta nabrana?

To według Ciebie RBR-y mają badania wykonane przez jednostkę badawczą posiadającą akredytację na badania kotłów według normy PN EN 303-5:2012? Wymieniałeś nie tak dawno krajowe jednostki, które taką akredytację mają. Proftechu nie wymieniłeś. Coś się zmieniło od tego czasu?

A świadectwa firmowane przez Proftech dopuszczane są do tej KAWKI, o której piszesz?

Wybacz, że tyle pytam, ale już od pewnego czasu nie jestem na bieżąco i chętnie posłucham fachowej i wiarygodnej odpowiedzi.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Możesz podrzucić numery postów, bo jakoś mi umknęło ?

Co dalej ? Zobaczymy... Może Bałka pokaże papiery z laboratorium z akredytacją, a może nie, a mimo to, RBR z "pryszczyka" wyrośnie na "wielkiego syfa" na facjacie producenta z Biecza ? :confused:

Jak Bałka pokaże, to przestanę pisać, że nie ma takich papierów.

Zawijan zawijaj się stąd na swój blog i nie truj d..py bo te twoje badania nic użytkownikowi nie gwarantują czy z jabłuszkiem czy z gruszeczką i tak nikt w swojej kotłowni nie powtórzy wyczynu z laboratorium. Jak się tak uparłeś to wstaw raz na stronę, linijkę z tekstem, że nie badano RBR-a w IPCHW i ma niewystarczające badania i banda gamoni Cię nie słucha i przestrzegasz innych coby tez gamoniami nie zostali,

acha jeszcze jedno poluzuj gumkę w gaciach i tak się nie napinaj bo to w twoim wieku niebezpieczne - piszę to bez ironii.

Przez tyle lat z ogniska węglowego rakiety nie zbudowałeś i już nie zbudujesz

Każdy kto czyta wątki o RBR Ekouniwersal i o Ogniwo Eko Plus oraz Ogniwo Eko Plus M, pewnie zauważył, że chodzi tu o kasę i o zdyskredytowanie konkurencji.

Co byś tu nie piał, "pryszczyk", czy nie "pryszczyk", to przeszkadza komuś niemiłosiernie w interesach, a czcze gadanie o trosce o klientów możesz sobie między bajki wsadzić.

Ma papiery, czy nie ma ? Karoka i Minertu twierdzą że ma, jak to określają "wystarczające". A, że z tych papierów, złotówka Wam nie wpadła w kieszeń, to nie nasza, użytkowników wina.

Taka jest moja interpretacja, zadowolonego użytkownika, nie "klakiera", jak ktoś już mnie gdzieś kiedyś nazwał. Jak mi się RBR rozcieknie lub znudzi i uznam, że w danej chwili Ogniwo bardziej mi odpowiada to wybiorę Ogniwo, bo mam swoje własne kryteria doboru kotła (tak, to dla mnie łatwość czyszczenia odgrywała dużą rolę).

Widać że wojenkę normową panowie dalej toczą śmiecąc dalej na wątku.

O co chodzi przecież każdy widzi, czytając wątek od początku widać jak było i widać kiedy i od kogo się zaczęło.

Na szczęście mister Zawijan jest mniej czy bardziej zasłużonym emerytem i jest tutaj tylko zwykłym userem i to nie on to decyduje o "mocy" papierów tego kotła.

Dal mnie jeśli klienci nie mają problemów z otrzymaniem dopłat do tych kotłów z różnych programów dofinansowujących to chyba te "świstki" są jak najbardziej ok jak napisałeś albo jak ktoś woli "wystarczające" :)

Tylko proszę panów z opozycji o nie bajdużenie o "ciemnocie" panującej wśród urzędników państwowych. Z resztą już była przez panów podważana ich kompetencja.

Zamiast tu pitolić w koło jedno i to samo, po prostu wybierzcie się w jakąś wycieczkę krajoznawczą po kraju i ich szkolcie.

Zajęcie dla emerytów jak znalazł :)

Pozdrawiam emerytów z forum, tych z III-iej RP też :)

Ciekawe czy mi uda się dożyć żeby doczekać takiego szczęścia ? :)

O co chodzi przecież każdy widzi, czytając wątek od początku widać jak było i widać kiedy i od kogo się zaczęło[...]

Tak było z Ogniwo Eko Plus, tak jest przy wprowadzaniu na rynek Ogniwo Eko Plus M.

Poczekajmy choćby jeden sezon, jak M-ka jest taka dobra, jak twierdzą zawijany, to sama się obroni, a o wyższości "jednych świąt nad drugimi", zadecydują indywidualne kryteria doboru kotłów...

Wow, a jak mogłoby być inaczej ?

No chyba że zaczniesz pisać, że ma "takie" papiery, ale jest z nimi coś nie halo...

Możesz te posty zalinkować, w których to karoka i minertu "przyznali się" ???

Masz rację. Przepraszam.

Jak pokaże, że ma takie papiery - to napiszę, że ma.

Przecież karoka z minertu naisali tutaj, że RBR-y mają tylko papiery z Małej Energetyki wspomaganej Proftechem (nie będę za ciebie szukał tych wpisów, ale to nie było dawno). Żadna z tych firm nie ma akredytacji na badania kotłów wg PN EN 303-5:2012. Sprawdź sobie na oficjalnej stronie Polskiego Centrum Akredytacji.

O co chodzi przecież każdy widzi, czytając wątek od początku widać jak było i widać kiedy i od kogo się zaczęło.

Na szczęście mister Zawijan jest mniej czy bardziej zasłużonym emerytem i jest tutaj tylko zwykłym userem i to nie on to decyduje o "mocy" papierów tego kotła.

Dal mnie jeśli klienci nie mają problemów z otrzymaniem dopłat do tych kotłów z różnych programów dofinansowujących to chyba te "świstki" są jak najbardziej ok jak napisałeś albo jak ktoś woli "wystarczające" :)

Tylko proszę panów z opozycji o nie bajdużenie o "ciemnocie" panującej wśród urzędników państwowych. Z resztą już była przez panów podważana ich kompetencja.

Zamiast tu pitolić w koło jedno i to samo, po prostu wybierzcie się w jakąś wycieczkę krajoznawczą po kraju i ich szkolcie.

Zajęcie dla emerytów jak znalazł :)

Pozdrawiam emerytów z forum, tych z III-iej RP też :)

Ciekawe czy mi uda się dożyć żeby doczekać takiego szczęścia ? :)

Nie prowokuj.

Nie toczę żadnej wojenki normowej. Piszę tylko, zgodnie z prawdą, że RBR-y nie mają badań wykonanych przez jednostkę posiadającą akredytację na badania kotłów wg PN EN 303-5:2012. Sam przyznałeś, że mają tylko badania z Małej Energetyki i Proftechu, które stosownej akredytacji nie posiadają.

Myślałem, że mają jedno takie badanie, dla RBR-a 23 kW, stare, wykonane przez IChPW. Jarecki jednak wyprowadził mnie z błędu pisząc, że badania IChPW nie są uznawane za akredytowane, więc przepraszam za dotychczasowe błędne wypowiedzi. To nieprawda, że RBR-y mają tylko jedno badanie akredytowane - prawda jest taka (według Jareckiego), że nie mają żadnego.

Masz rację. Przepraszam.

Jak pokaże, że ma takie papiery - to napiszę, że ma.

;) a czy Ty masz w obowiązku lub w angażu czynić taką powinność, tzn. pisać, że Bałka ma albo nie ma tego czy owego ?

Przecież karoka z minertu naisali tutaj, że RBR-y mają tylko papiery z Małej Energetyki wspomaganej Proftechem (nie będę za ciebie szukał tych wpisów, ale to nie było dawno). Żadna z tych firm nie ma akredytacji na badania kotłów wg PN EN 303-5:2012. Sprawdź sobie na oficjalnej stronie Polskiego Centrum Akredytacji.

Jakoś tego pogrubionego mi brakuje w ich postach.

Jarecki jednak wyprowadził mnie z błędu pisząc, że badania IChPW nie są uznawane za akredytowane, więc przepraszam za dotychczasowe błędne wypowiedzi. To nieprawda, że RBR-y mają tylko jedno badanie akredytowane - prawda jest taka (według Jareckiego), że nie mają żadnego.

Nie życzę sobie przekręcania moich słów i sensu wypowiedzi w Twojej wojnie z konkurencją w postaci producenta kotła, który Ci w gardle stoi oraz innych instytutów czy jednostek badawczych

Nie napisałem,że ichpw nie ma akredytacji na PN-EN 303-5:2012, to przecież można zweryfikować na stronach PCA

myślisz,że jak wywalisz tutaj kolejne X wpisów, to uciekniesz od odpowiedzi, dlaczego papiery wydawane przez ICHPW mogą nie być honorowane w takim programie KAWKA?

Skoro nie są, to czym różni się i do czego służy "moc papieru" tych jednostek?

A o badaniach RBR-a, to nie jest o RBR???

Oczywiście że jest. Problem poolega na tym że chyba nie ma strony na którejktórej byś o tymnie wspomniał.

Pisanie ciągle o jednym staje się po pewnym czasie nudne i męczące co ma właśnie tutaj miejsce.

Każdy rozśądny człowiek potrafi dostrzec że większość nie chce już zaśmiecania wątku.

Nie mam nic wspólnego z tą branżą ale czesem chciałbym przeczytać spostrzeżenia innych użytkowników lub ich rady a zamiast tego widać tylko utarczki słowne w temacie badań. Przecież jest wątek o badaniach oraz " RBR bez cenzury". To chyba bardziej odpowiednie wątki do takich dyskusji. Czy tak trudno zrozumieć?

To może teraz z zupełnie innej beczki :

Są już zdjęcia nowego ? :) Wrzuć , nie daj się prosić :)

No jeszcze nie dotarł bo zaczął się mocny ruch robić, chyba zima blisko :)

Jak nie będzie "przeciwskazań" to pstryknę.

Kurde mój "gabinet odnowy" :) gdzie stoi kociołek jest trochę przymaławy bo gdzieś mnie jeszcze to odpopielanie kusi ale nie wlezie, musiałbym chyba na wydechu koło pieca przechodzić :)

No tak źle całkiem niema ale później ciężko spawarkę wyciągnąć by było czy jakieś graty.

Jak wspomniałem już kiedyś w planie ma mi pozostać tylko zepchnięcie pyłu z furtki drzwiczek a jak wyjdzie zobaczymy.

Nie, nie, popiołu w tym przypadku nikt nie wyniesie i węgla nie wsypie :)