Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Witam. Tak to ze mną była ta rozmowa. Nie gniewaj sie, że próbowałem potwierdzić te 140 l na moje cztery osoby ale jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o te sprawy. Chciałem tylko potwierdzić jak to jest u innych.

A za cóż chłopie ja się mam na ciebie gniewać ? :)

Jak to mówią kto pyta nie błądzi :)

Lepiej 10 razy zapytać niż 1 raz źle zrobić.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dopytaj sipusa, on grzał tamtą zimę trochę a dopiero teraz na dniach zamieszkał nowy domek, więcej ci powie czy się opłacało palić nie mieszkając jeszcze.

Pozornie wszystko wygląda w miarę sucho ale czy tak jest.

Pierwszy sezon jak wszyscy z resztą potwierdzają jest na straty i spalanie nie jest porównywalne do następnego sezonu.

może lepiej to przeżyć wcześniej a co wygląda na suche będzie wtedy na pewno suche :)

Dzięki za informację. Piec i kocioł i tak kupię teraz ale poszukam na forum co ludzie pisza na temat grzania niezamieszkałego. Z całą pewnością temperatura nie musi wtedy być nie wiadomo jak w środku to i zużycie może i nie byłoby takie aż przerażające ale czy jest sens. Tak jak radzisz popytam sipusa może coś podpowie.

witam

Sipus caly czas sledzi iczyta forum :yes: ,co do bojlera ja mam 140l na docelowo 4 osoby,zastanawialem sie nawet czy 120l by nie wystarczyl,wiec podejrzewam ze wiekszego nie ma sensu brac.

Jesli chodzi o poprzednia zime faktycznie grzalem ,przede wszystkim by mozna bylo cos grzebac w srodku ale i tez zapoznac sie i potestowac ecoala, przez caly sezon zimowy spalilem jakies 2,8 tony retopala przy braku drzwi wewnetrznych itd.mysle ze wynik mogl byc jeszcze lepszy bo bylo tam dosc goraco, wystarczy jak tam bedzie utrzymywal 16-17 st ,znajac juz mozliwosci i ustawienia ecoala spalisz jeszcze mniej, ja mam 140m mieszkania + garaz 20m:yes:

skoro juz udzielilem sie na forum to nie sposob nie wspominec o spalaniu grupowym,ja jestem z niego b.zadowolony :D

wreszcie wegiel super sie spala a caly proces wydaje sie byc duzo oszczedniejszy ,teraz podajnik wystarczyl mi na 10 dni grzania utrzymujac temp w okolicach 21-22st.

pozdrawiach wszystkich Rbr-cow a niezdecydowanym jeszcze moge tylko powiedziec innego pieca nawet nie szukajcie.:bye:

..........

skoro juz udzielilem sie na forum to nie sposob nie wspominec o spalaniu grupowym,ja jestem z niego b.zadowolony :D

wreszcie wegiel super sie spala a caly proces wydaje sie byc duzo oszczedniejszy ,teraz podajnik wystarczyl mi na 10 dni grzania utrzymujac temp w okolicach 21-22st.

pozdrawiach wszystkich Rbr-cow a niezdecydowanym jeszcze moge tylko powiedziec innego pieca nawet nie szukajcie.:bye:

Faktycznie idzie jak po sznurku, w takim razie i ja dzisiaj zrobię aktualizację, co mają mieć inni lepiej jak ja:D

witam

Sipus caly czas sledzi iczyta forum :yes: ,co do bojlera ja mam 140l na docelowo 4 osoby,zastanawialem sie nawet czy 120l by nie wystarczyl,wiec podejrzewam ze wiekszego nie ma sensu brac.

...........

..........wreszcie wegiel super sie spala a caly proces wydaje sie byc duzo oszczedniejszy ,teraz podajnik wystarczyl mi na 10 dni grzania utrzymujac temp w okolicach 21-22st.

Witam. Sipus a możesz mi powiedziec jakiej firmy masz ten zbiornik 140 l i czy z podwójnym płaszczem wodnym czy w wężownicą ?

Witam forumowiczów. Jestem posiadaczem RBR-ka 17KW ze sterownikiem ecoal - od parunastu dni mam problem z wejściem do sterownika przez internet. Na początku wszystko było ok i wejście trwało dosłownie chwilę, nawet przez telefon nie było problemu. Teraz podczas wchodzenia pasek ładowania strony cały czas jest widoczny i ...nic poza tym się nie dzieje. Nie zmieniałem żadnych danych, ani z internetem nic nie robiłem - po prostu strona przestała się ładować. Miał ktoś z was może taki przypadek? Używam i używałem przeglądarki Mozilla.

Witam forumowiczów. Jestem posiadaczem RBR-ka 17KW ze sterownikiem ecoal - od parunastu dni mam problem z wejściem do sterownika przez internet. Na początku wszystko było ok i wejście trwało dosłownie chwilę, nawet przez telefon nie było problemu. Teraz podczas wchodzenia pasek ładowania strony cały czas jest widoczny i ...nic poza tym się nie dzieje. Nie zmieniałem żadnych danych, ani z internetem nic nie robiłem - po prostu strona przestała się ładować. Miał ktoś z was może taki przypadek? Używam i używałem przeglądarki Mozilla.

Może jakieś zabiegi konserwacyjne - ja też nie mogę wejść na esterownik.pl . jest tak od ok 10.30 myślalem że to skutek po aktualizacji.

Dziwne bo podgląd tych sterownikow ktore miałem wczesniej otwarte to mam i działają

Może jakieś zabiegi konserwacyjne - ja też nie mogę wejść na esterownik.pl . jest tak od ok 10.30 myślalem że to skutek po aktualizacji.

Dziwne bo podgląd tych sterownikow ktore miałem wczesniej otwarte to mam i działają

No tak, tylko u mnie to się dzieje już któryś tydzień, niezależnie od pory dnia. :(

Hmm spróbowałem przez inną przeglądarkę - internet explorer i po odrzuceniu kilku komunikatów, że ta aplikacja może bardzo spowolnić komputer wszedłem. Pytanie dlaczego przez Mozillę nie mogę wejść, skoro wcześniej nie było problemu......???

Co do pojemności to chyba juz się upewniłem. Wezmę 140 l. Powinno wystarczyć na moje cztery osoby. Z tego co wyczytałem wcześniej na forum skłaniam się chyba bardziej do dwupłaszczowego (może Biawar 140l). Podobno płaszcz wodny jest bardziej wydajny od wężownicy, zwłaszcza, że do mojej malutkiej kotłowni praktyczniejszy będzie poziomy. W każdym bądź razie dzięki wielkie za porady. Z pewnością jeszcze nie raz się zwrócę o pomoc.