Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Moc min. i max. 8kW wystarczy z pewnością. Moc dmuchawy myślę że dobrać dświadczalnie w zależności od opału.

Jak zaczniesz od 38!% to raczej nic strasznego sie nie stanie. Potem ewentualnie wprowadzisz korekty.

Na grupowym będzie ci przebijać tylko o 1 stopień to może sauny nie będzie.

Jest tu trochę doświadczonych użytkowników i napewno ktoś podpowie co zmienić i jak żeby było lepiej.

Najwyżej pstrykniesz fotkę i pokażesz jak to wygląda na palniku czy w szufladzie żeby było jaśniej.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moc min. i max. 8kW wystarczy z pewnością. Moc dmuchawy myślę że dobrać dświadczalnie w zależności od opału.

Jak zaczniesz od 38!% to raczej nic strasznego sie nie stanie. Potem ewentualnie wprowadzisz korekty.

Na grupowym będzie ci przebijać tylko o 1 stopień to może sauny nie będzie.

Jest tu trochę doświadczonych użytkowników i napewno ktoś podpowie co zmienić i jak żeby było lepiej.

Najwyżej pstrykniesz fotkę i pokażesz jak to wygląda na palniku czy w szufladzie żeby było jaśniej.

Przekonales mnie zastosuje sie do Twojej rady i sprobuje z grupowym mam nadzieje ze nie bedzie juz mnie tak doswiadczal temperatura jeszcze tylko przebrne przez ustawienie i zobaczymy mam nadzieje ze w razie " katastrofy " moge liczyc na dalsza pomoc .

Czy zmiane na grupowe mozna ustawic z pozycji schematu na kompie czy trzeba na sterowniku przy piecu?

Można i tak wygodniej niż szukać w sterowniku:-)

Te moce w grupowym są umowne i nijak mają się do prawdziwej mocy.

Tam chodzi jak zauważysz tylko o większe podawania i moce dmuchawy,po prostu nie znaleziono innej nazwy.

Ja mam 8/8 i w większe mrozy 8/12resztę nie używam.

Ponadto zawsze możesz do fabrycznych ustawień wrócić więc nie obawiają się,możesz na nas liczyć:-)

Edytowane przez Delphion1

To co zmienic jak sie bedzie zapadal a co jak bedzie przesypywal bo narazie mi koksowal i mialem duzo sadzy .

Masz tam ustawione 10 sek podawania jeden raz. Ja bym to podzielił na dwa lub trzy razy. Trochę zwiększył krótką przerwę w podtrzymania i wydłużyć czas postoju podajnika do przynajmniej 60 minut na początek. Ale jak się tak będzie ochładzać to potrzymanie nie będzie zbytnio potrzebne.

Masz tam ustawione 10 sek podawania jeden raz. Ja bym to podzielił na dwa lub trzy razy. Trochę zwiększył krótką przerwę w podtrzymania i wydłużyć czas postoju podajnika do przynajmniej 60 minut na początek. Ale jak się tak będzie ochładzać to potrzymanie nie będzie zbytnio potrzebne.

Gdybys byl tak uprzejmy i zajrzal na ustawienia czy dobrze pozmienialem .

Dziekuje wszystkim ktorzy mi doradzali i mam nadzieje ze bede mogl liczyc na dalsza pomoc :) .

Sterownik mam podłaczony do neta .

Jakoś wcześniej nie zauważyłem ;)

Tak jak lestek radzi, daj mu popracować na grupowym, najpierw skup się na właściwych parametrach grzania, a potem ogarniesz przegrzewanie. Jak Ci na grawitacji to hula, to pozostaje przykręcić grzejniki albo zainwestować w głowice termostatyczne.

Jakoś wcześniej nie zauważyłem ;)

Tak jak lestek radzi, daj mu popracować na grupowym, najpierw skup się na właściwych parametrach grzania, a potem ogarniesz przegrzewanie. Jak Ci na grawitacji to hula, to pozostaje przykręcić grzejniki albo zainwestować w głowice termostatyczne.

Ja bym zainwestował w głowice.

Po zastosowaniu sie do rad i przejsciu na grupowe kociol juz tak nie przegrzewa i temp w domu sie unormowala. Co do zaworu 4D czy 3D instalator powiedzial ze przy mojej prostej instalacji jest raczej zbedny i niepotrzebnie wydawac kase, zrobił mi " baypas" 1" z zaworem i tym mozna regulowac .Zastanawiam sie dlaczego pompa ciagle pokazuje ze pracuje mimo wypiecia ze sterownika a jezeli juz to powinna pokazywac prace cykliczna a ciagle swieci na zielono moze cos ze sterownikiem nie teges.