Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Co do pojemności to chyba juz się upewniłem. Wezmę 140 l. Powinno wystarczyć na moje cztery osoby. Z tego co wyczytałem wcześniej na forum skłaniam się chyba bardziej do dwupłaszczowego (może Biawar 140l). Podobno płaszcz wodny jest bardziej wydajny od wężownicy, zwłaszcza, że do mojej malutkiej kotłowni praktyczniejszy będzie poziomy. W każdym bądź razie dzięki wielkie za porady. Z pewnością jeszcze nie raz się zwrócę o pomoc.

STEFAN ja mam taki:

http://allegro.pl/bojler-galmet-140l-dwuplaszcz-super-pianka-hit-140-i2757677851.html

U mnie też są 4 osoby. Żadnych problemów jak na razie. Gwarancja na 4 lata, więc za 4 lata i tak trzeba będzie zmienić.

Polecam jako baterie prysznicowe zastosować baterie termostatyczne. Są super.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

STEFAN ja mam taki:

http://allegro.pl/bojler-galmet-140l-dwuplaszcz-super-pianka-hit-140-i2757677851.html

U mnie też są 4 osoby. Żadnych problemów jak na razie. Gwarancja na 4 lata, więc za 4 lata i tak trzeba będzie zmienić.

Polecam jako baterie prysznicowe zastosować baterie termostatyczne. Są super.

Dzięki za info. Na 140 l już jestem zdecydowany. Co do firmy to do poniedziałku jest trochę czasu i z pewnością na coś się zdecyduję. Co do baterii to jeszcze nie wiem czy termostatyczne czy też zastosować za zasobnikiem centralny zawór termostatyczny mieszający - ktoś mi tak podpowiedział.

Edytowane przez STEFAN_BR

Dzięki za info. Na 140 l już jestem zdecydowany. Co do firmy to do poniedziałku jest trochę czasu i z pewnością na coś się zdecyduję. Co do baterii to jeszcze nie wiem czy termostatyczne czy też zastosować za zasobnikiem centralny zawór termostatyczny mieszający - ktoś mi tak podpowiedział.

Jest to bardzo wygodne rozwiązanie bo nie trzeba inwestować w drogie baterie termostatyczne i na wszystkich ujęciach mamy jedną temp. CWU.

O minusie takiego rozwiązania to żona ci powie jak będzie zmywać gary :)

Dziś przeżyłem chwiile grozy przy aktualizacji do wersji oprogramowanie 3.1.1 które zainstalowałem ze strony esterownika niestety nie dało się tego wykonać i w połowie przerywało i ponawiało aktualizacje i tak w kółko.Postanowiłem po kilkunastu minutach przerwać ten cyrk i sterownik zdechł nie pomagały wyłaczenia i inne cuda a do starej wersji juz nie mogło się dać wrócić.:/ Na całe szczęście miałem wesję również 3.1.0 na kompie którą udało mi sie wgrać i sterownik odpalił .Chyba zostane przy tej wersji i nie bedę kombinował .Jedynie chyba problemy były z obsługą wykresów które poprawiono w 3.1.1 a dla takiej pierdoły ryzokować nie mam zamiaru.

Przedtem mogłem pompę podłogówki ustawić do pracy ciagłej jako cyrkulacyjna a teraz nie mam pojecia jak do tego doprowadzić:/

W programatorze ogrzewania podłogowego czas pracy pompy podłogowej ustawić na 0 a pompę zostawić jako podłogową w mieszającej?

Edytowane przez Delphion1

Jest to bardzo wygodne rozwiązanie bo nie trzeba inwestować w drogie baterie termostatyczne i na wszystkich ujęciach mamy jedną temp. CWU.

O minusie takiego rozwiązania to żona ci powie jak będzie zmywać gary :)

Nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji co do tego sprzętu.Zasadniczo bedzie zmywarka ale może się zdarzyć, że trzeba będzie coś przemyć. Zdradzisz tajemnicę za co żona mi urwie łeb

A ja również niestety mszę dołączyć do "szczęśliwców buuuuuuuu silnika bądź tandemu silnik motoreduktory podajnika"

Ale do rzeczy, kociołek pracuje około 2 miesiące w domu delikatnie dogrzewanym, robię wykończeniówkę i generalnie jestem bardzo zadowolony z możliwości kotła poza małym buu. Do tej pory nie bardzo zwracałem na to uwagę, ale dzisiaj wziąłem temat na tapetę bo faktycznie to specyficzne buczenie słuchać na końcu chałupy a co dopiero w przyszłej sypialni za ścianą kotłowni. Podłożyłem gumę pod podajnik, efekt można uznać za kosmetyczny gdyż z tego co zaobserwowałem to nie w podajniku problem on sam pracuje w miarę cicho. Poszedłem krok dalej i rozsprzęgliłem zawleczkę i puściłem sam silnik z przekładniami i dalej to samo, słychać delikatną zmianę na lepsze po przychwyceniu silnika ręką (usztywnienie napędu/ tłumienie wibracji). Dalej chyba wypadało by zdemontować sam silnik i sprawdzić jak pracuje, ewentualnie porównać z pracą innego silnika o tych samych parametrach, ale nie wiem jak na to gwarancja? Nie wiem jak jest w innych konstrukcjach kotłów ale tu podejrzewam, że te niekorzystne drgania/wibracje powstają z powodu że silni swobodnie "wisi" nabudowany na dwie przekładnie co razem daje dość spore ramię nie podparte i nie wytłumione na końcu. Tak czy siak coś z tym trzeba zrobić, i tutaj żadne wkładanie gumy/filcu pod kocioł nie pomogą bo nie w tym problem z reklamacją się jeszcze wstrzymuję ale nie wiem co dalej. Czy ktoś z posiadaczy głośnego RBR testował sam silnik bez przekładni?

A ja również niestety mszę dołączyć do "szczęśliwców buuuuuuuu silnika bądź tandemu silnik motoreduktory podajnika"

Ale do rzeczy, kociołek pracuje około 2 miesiące w domu delikatnie dogrzewanym, robię wykończeniówkę i generalnie jestem bardzo zadowolony z możliwości kotła poza małym buu. Do tej pory nie bardzo zwracałem na to uwagę, ale dzisiaj wziąłem temat na tapetę bo faktycznie to specyficzne buczenie słuchać na końcu chałupy a co dopiero w przyszłej sypialni za ścianą kotłowni. Podłożyłem gumę pod podajnik, efekt można uznać za kosmetyczny gdyż z tego co zaobserwowałem to nie w podajniku problem on sam pracuje w miarę cicho. Poszedłem krok dalej i rozsprzęgliłem zawleczkę i puściłem sam silnik z przekładniami i dalej to samo, słychać delikatną zmianę na lepsze po przychwyceniu silnika ręką (usztywnienie napędu/ tłumienie wibracji). Dalej chyba wypadało by zdemontować sam silnik i sprawdzić jak pracuje, ewentualnie porównać z pracą innego silnika o tych samych parametrach, ale nie wiem jak na to gwarancja? Nie wiem jak jest w innych konstrukcjach kotłów ale tu podejrzewam, że te niekorzystne drgania/wibracje powstają z powodu że silni swobodnie "wisi" nabudowany na dwie przekładnie co razem daje dość spore ramię nie podparte i nie wytłumione na końcu. Tak czy siak coś z tym trzeba zrobić, i tutaj żadne wkładanie gumy/filcu pod kocioł nie pomogą bo nie w tym problem z reklamacją się jeszcze wstrzymuję ale nie wiem co dalej. Czy ktoś z posiadaczy głośnego RBR testował sam silnik bez przekładni?

Mam dokładnie to samo i jak ręką złapię za silnik jest zdecydowanie ciszej,spróbujmy cos z tym zrobić hmm...postaram się w tygodniu wymyslić jakies w miare proste rozwiązanie i skuteczne aby wytłumic hałas.Dziwne jest ,że u Tomka(szczudło)faktycznie cichutko chodził mimo braku gum pod kociołkiem a u Nas hałasuje mimo gumek podłozonych? Mam domek bez piwnic i napewno kocioł musi pracować w miarę cicho aby spokoju nocy nie zakłócał:) sam kociołek gitara jedynie ten jazgot .

Edytowane przez Delphion1

Odnośnie głośności pracy pieca to może producent się wypowie, może zastosowali tańszą przekładnie. Nie wiem czy w dokumentacji podawane jest głośność pracy zestawu, jak tak to trzeba pomierzyć ile ma decybeli jak więcej to trzeba reklamować bo jak zaczniesz rozkręcać to można stracić gwarancje.

Ja w tym roku odpuściłem sobie zakup pieca bo nie muszę się koniecznie w tym roku przeprowadzać i czytając forum z sterownikach i piecach jest jeszcze dużo niedociągnięć (wystarczy wejść na forum ecoala i zobaczyć jak ludzie narzekają, może teraz jak wprowadzili statystyki ilości spalania wyjaśni się kto miał racje). Po za tym chciałbym mieć sterownik ecoala bo wydaje się najbardziej nowocześniejszy i cały czas jest unowocześniany (nie tak jak w przypadku Kostrzewy, jak kolega kupił kilka lat temu i jedynym wyjściem pracy pieca w sezonie przejściowym jest wyciąganie wtyczki z sieci co kilka godzin). Odnośnie Ecoala to brakuje funkcji zapalarki i pełnego palenia peletem, niby piec jest przystosowany ale oszczędności są tylko przy paleniu z rozpalaniem jak ma się ogrzewanie podłogowe (piszę to na podstawie wyników spalania u kolegi ). Odnośnie peletu jest droższym paliwem ale jak się weźmie pod uwagę że przy zamówieniu całego tira - 24tony i podzieleniu między sąsiadami wychodzi po około 600zł/t do tego popiołu jest około 1 kilograma z tony zamiast 80kg z ekogroszku (z peletu można popiół wyrzucić jako nawóz na trawnik) i dużo ciszej pracuje piec i kotłownia jest czysta.

Spalanie grupowe SUPER SPRAWA właśnie grzeje 540 metrów

Jutro dołoże mu jeszcze 100 metrów zobaczymy czy da rade RBR 17 ustawiony na 25

Wyniki grzania 640 metrów rbr 17

Start 7 listopada 18 godz. Koniec 11 listopada godz 12

pierwsze 2 dni wygrzewanie budynku

Czas pracy podajnika 840 minut czyli poszło ok 252 kg eko

Ustawiony jako automat tragedia. Przesypywał albo spiekał nie dopalał, popiołu przez 2 dni 60litrów

Grupowy 8-25 super, tylko pyłek popiołu 10 litrów

Piec spokojnie zagrzał i trzymał 21-22 stopnie (na dworze 6-9 stopni)

Problem z ciepłą wodą - nie dawał rady zagrzać

W

Masz ustawioną CWU na 40 st C to może trochę za mało. Możesz włączyć tryb priorytetu CWU to zawsze Ci nagrzeje tyle ile ustawisz :)

Wyniki grzania 640 metrów rbr 17

Start 7 listopada 18 godz. Koniec 11 listopada godz 12

pierwsze 2 dni wygrzewanie budynku

Czas pracy podajnika 840 minut czyli poszło ok 252 kg eko

Ustawiony jako automat tragedia. Przesypywał albo spiekał nie dopalał, popiołu przez 2 dni 60litrów

I tu widzę kłopot z softem.

Przez całe twoje palenie na grupowym miał kłopoty z dojściem do temp. Zmieniłeś na eCoal i zaczął dochodzić ale robił spieki lub nie dopalał. Nie dopalał jak dałeś jako 25kW . Widziałem że przestawiałeś na inne moce ale i tak pewnie były spieki.

Teraz tylko co to za spieki, za mało powietrza czy za dużo.

Na grupowym chodzi cały czas na 100% i powietrza ma dość, na eCoal ma modulację i może mu brakować.

To takie moje przemyślenia, są tu mądrzejsze głowy to pewnie się odezwą, nakieruję cię na właściwe tory.

Na temat grupowego się nie wypowiadałem bo nie jestem specem w paleniu, ale cały zasobnik na tym spaliłem. Też miałem tak że nie dochodził do zadanej, czekałem na dalsze wypowiedzi potwierdzające. To że można przestawić na priorytet CWU to tylko półśrodek, powinien dojść w każdym ustawieniu.

I tu widzę kłopot z softem.

Przez całe twoje palenie na grupowym miał kłopoty z dojściem do temp. Zmieniłeś na eCoal i zaczął dochodzić ale robił spieki lub nie dopalał. Nie dopalał jak dałeś jako 25kW . Widziałem że przestawiałeś na inne moce ale i tak pewnie były spieki.

Teraz tylko co to za spieki, za mało powietrza czy za dużo.

.

Przez całe palenie grupowym ani razu nie doszedł do zadanej. ustawione na 45 doszło do 44 i zmniejszał moc z 25 do 8 i tak w kółko.

Wody brakowało bo za dużo ludzi naraz korzystało widać na wykresach

Następne tak duże palenie w sylwestra zobaczymy jak będzie.

Myśle że 17 da rade zagrzać moje 640 metrów jak temperatura nie spadnie poniżej zera.

Odnośnie głośności pracy pieca to może producent się wypowie, może zastosowali tańszą przekładnie. Nie wiem czy w dokumentacji podawane jest głośność pracy zestawu, jak tak to trzeba pomierzyć ile ma decybeli jak więcej to trzeba reklamować bo jak zaczniesz rozkręcać to można stracić gwarancje.

Ja w tym roku odpuściłem sobie zakup pieca bo nie muszę się koniecznie w tym roku przeprowadzać i czytając forum z sterownikach i piecach jest jeszcze dużo niedociągnięć (wystarczy wejść na forum ecoala i zobaczyć jak ludzie narzekają, może teraz jak wprowadzili statystyki ilości spalania wyjaśni się kto miał racje). Po za tym chciałbym mieć sterownik ecoala bo wydaje się najbardziej nowocześniejszy i cały czas jest unowocześniany (nie tak jak w przypadku Kostrzewy, jak kolega kupił kilka lat temu i jedynym wyjściem pracy pieca w sezonie przejściowym jest wyciąganie wtyczki z sieci co kilka godzin). Odnośnie Ecoala to brakuje funkcji zapalarki i pełnego palenia peletem, niby piec jest przystosowany ale oszczędności są tylko przy paleniu z rozpalaniem jak ma się ogrzewanie podłogowe (piszę to na podstawie wyników spalania u kolegi ). Odnośnie peletu jest droższym paliwem ale jak się weźmie pod uwagę że przy zamówieniu całego tira - 24tony i podzieleniu między sąsiadami wychodzi po około 600zł/t do tego popiołu jest około 1 kilograma z tony zamiast 80kg z ekogroszku (z peletu można popiół wyrzucić jako nawóz na trawnik) i dużo ciszej pracuje piec i kotłownia jest czysta.

Odnosnie hałśliwości to ciężko to ustalić który piec jest głośniejszy trzeba by b yło piece dwóch producentów montować w tych samych warunkach i mierzyć poziom hałasu a jest to trochę nierealne, trudno też aby producent sam z siebie zadeklarował i zagwarantował coś co nie jest do końca od niego zależne a pozatym inni obiecują wiele a dają tyle samo albo jeszcze gorzej

Jeżeli chodzi o palenie pelletem to owszem przyjemniejsze w obsłudze ale co do tego że podajnik ciszej pracuje to tego nie odczułem przy groszku czasami jak się tafi coś większego to coś tam trochę zachrobocze ale ja generalnie w swoim RBR-ku nie mam problemu z hałasem.

Jeżeli piszesz o paleniu pelletem i chodzi ci po głowie kupno pieca z palnikiem wrzutkowym to poczytaj na forum jaki tam jest grzechot i hałas nie wiem skąd ten wniosek że oszczędności w paleniu pelletem są tylko przy zapalarce do czego to było porównywane do palenia pelletem w tym samym piecu bez zapalarki chyba nie do końca obiektywne wnioski, Ja kiedyś też bbyłem nastawiony na piec tylko na pellet i ponad rok studiowłem i kombinowałem na forum i w końcu podjałem jedyną słuszną decyzję kupiłem RBR, Palę czym chcę pelletem owsem,fasola, eoszkiem, ekogroszkiem a jak ktoś uparty i mu się chce to drzewo po budowie spali i z tego co podczasdługotrwłych dociekań przed zakupem pieca i wlasnych doświadczeń podczas palenia pelletem w RBR nie spalał mi więcej niż w tych specjalnnie dedykowanych do pelletu i tylko pelletu

Jeżeli miałbym jeszcze chętnych sześciu sąsiadów to też bym brał ten pellet po 600zł tylko kwestia co to za pellet bo czasami lepiej 200zł dołożyć na sezon i po problemie ale to jak z każdym paliwem. Jeżeli chodzi o czystość w kotłowni to kwestia zorganizowania teraz palę eko z domieszką pelletu i nie jest tak źle oczywiście co do ilości popiołu to inna kwestia z pelletu opróżniałem popielnik raz na parę tygodni tu jest znaczna przewaga natomiast w czyszczenniu już nie ma aż takiej różnicy nie ma pieców bezobsługowych na paliwo stałe,

Przez całe palenie grupowym ani razu nie doszedł do zadanej. ustawione na 45 doszło do 44 i zmniejszał moc z 25 do 8 i tak w kółko.

.

To można wysunąć wniosek, że ustaliłeś spalanie grupowe jak najbardziej optymalnie - bo kocioł pracował w trybie ciągłym i się w ogóle nie odstawiał :)

Jak grzeje tylko 80 metrów to grupowy się nie sprawdza.
Nie wiem jak u innych ale u mnie lepiej się sprawdzał na Eko+16kW niż na 15kW Może jeszcze tu spróbujesz, Jakoś mi się spodobała praca dmuchawy, łagodniej pracowała.

No i pochwal się tymi spiekami jak je już będziesz miał. W trybie grzanie masz jeszcze możliwość korekty dmuchawy, próbuj :)