Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jorg,

przepraszam, że się wchrzaniam w tą "jakże twórczą dyskusję" między tobą, a "fachowcami", ale najpierw spytaj szanownych panów skąd się bierze sadza i dlaczego powstaje w procesie cioolatego spalania. Masz rację. Jeszcze trochę i groszek wraz z sadzą będziesz zbierał na dachu przy takim podnoszeniu nadmuchu.

Jeszcze jeden i jeszcze raz.

Sadza w procesie spalania, to produkt gwałtownego schłodzenia spalin zawierających jeszcze produkty palne. AQ dlaczego zbyt szybko schlodzone? Bo za dużo, dużo za dużo zimnego powietrza.

Ale przepraszam: ja nic nie mówiłem. Panowie "wiedzą" lepiej.

Spokojnie bez emocji bo zaczniemy z palenia w kotłach robic krucjate. Panowie jako ze obsługa tego sterownika i kotla troche mi nastrzecza klopotow to pytam i nie podejrzewam ze ktos dziala w zlej wierze wiec nie podejrzewam o zle intencje a mylic moze sie kazdy , dzialajac wspolnie pomylek bedzie mniej :yes:

Witam wszystkich po dłuższej przerwie,

mam nadzieje, że koty sprawują się wam nienagannie.

Kilka dni temu zmieniłem ustawienia z manuala na grupowe i statystyki na esterownik.pl przestały się zapisywać zrobiłem backup do manuala i też nie zapisuje.

Czy problemem leży po stronie "mojej" np. zapełniona karta pamięci? błąd w sterowniku?

czy Elektro-System s.c.

jak to rozumieć?

W trybie auto-lato masz ustawione 10ºC i jeżeli temp. zewnętrzna będzie wyższa to kocioł przechodzi w tryb lato i grzeje tylko CWU a wtedy nie masz zadanej wewnętrznej. Spada temp. poniżej tej temp. kocioł przechodzi w tryb zima i wtedy wszystko grzeje i masz temp. zadane.

witam może ktoś zerknąć na mój palnik i wykresy bo coś mi się wydaje że mam za dużą różnice miedzy zasilaniem a powrotem wczoraj poszła podłogówka w ruch filmik z palnika poniżej

https://www.youtube.com/watch?v=poKVNEoKXjM

tak wydaje mi się na 1 rzut oka że korona na nowo do uszczelnienia (widać z lewej strony na palniku niedopalony eko)

witam może ktoś zerknąć na mój palnik i wykresy bo coś mi się wydaje że mam za dużą różnice miedzy zasilaniem a powrotem wczoraj poszła podłogówka w ruch filmik z palnika poniżej

https://www.youtube.com/watch?v=poKVNEoKXjM

jak zasilasz podłogówkę?

możesz spojżeć na moje wykresy. dziś (21-10-2015) podłogówka załączyła się rano 8:15 - 8:55 na 40 minut

zawsze tak to wygląda (są też pojedyncze piki na powrocie jak się załącza) bo podłoga jest zasialna zaworem 3D na 40 stopni. i po ochłodzeniu na podłodze, wraca do pieca woda w zasadzie w temperaturze pokojowej.

sytuację ratuje u mnie zasobnik CWU który dogrzewa powrót, żeby trzymać 40 stopni.

po zalaniu zimną wodą piec musi sie chwilę rozkręcać, zęby podnieść co, przez to też ładnie opada, ale potem już daje radę. :)

podłogówka jest zasilona po zaworze 4d po tym samym co idzie na dom powrót do grzejnika regulowany zaworem coś jak termostatycznym tylko z niebieską kropką :rolleyes: nie wiem jak się nazywa, te piki to chyba jak się termostaty otworzą na grzejnikach podłogówka chodzi cały czas od wczoraj.

Trochę mnie zastanawia wypowiedz kolegi z tą korona może faktycznie się odkleiła bo lewa strona faktycznie trochę nie dopalona

Korona na 101% do uszczelnienia u mnie wyglądało to identycznie. Uszczelnienie go rozwiązało. Także najpierw zajmij się tym bo szkoda niespalonego paliwa.

A jak chcesz mieć wyższą temperaturę powrotu to zmień temp. załączenia pompy miesz. z 36°C na >52°C.

Edytowane przez pawko_

Pisałem że prawdopodobnie ma źle zrobioną instalacje lub zrobiona po-kosztach najtaniej, tylko czy na dłuższy okres będzie to taniej. Po pierwsze jak widziałeś temperatury CO (ok. 42C) i powrotu (ok. 30C) są poniżej bezpiecznego minimum, a piszę że się w domu gotuje (ok. 25C), a zejść niżej już nie jest w stanie i ciekawe jak długo piec z takim niskim powrotem pociągnie. Pewnie jak się w domu gotuje to musi otwierać okna aby zjechać temperaturą czyli oszczędności w spalaniu w RBR-ęże wypuści oknem. Sadza mu się wytwarza nie przez dmuchanie bo na palniku jest wysoka temperatura tylko przez niską temperaturę wymiennika.

Odnośnie zaworu 4D to jest po to aby właśnie wyeliminować wszystkie w/w niedogodności, to że producent RBR-a nie wymusza jego montażu jak inni producenci to nie znaczy że instalacja będzie działać prawidłowo przez cały rok i właśnie zawór 4D jest najlepszym rozwiązanie na okresy przejściowe aby zachować w kotle bezpieczną i wysoką temperaturę, a na instalacje puścić obniżoną aby nie gotować się w domu. Nie sterowany zawór 4D działa proporcjonalnie czyli jeżeli na piecu jest np.50C to można ustawić że za zaworem na instalacji będzie 30C i automatyczne zwiększanie temperatury CO spowoduje proporcjonalne zwiększanie temperatury na instalacji.

No i teraz wszystko jest jasne.