Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

To, że zawleczki nie zerwało jest dziwne jak ślimak zatrzymało. Ona jest po to by silnik się nie spalił w razie zablokowania ślimaka, ale to każdy wie. Może u Ciebie ślimak zablokowany był przez jakiś niewielki kamień lub nawet groszek (dostał się w paru miejscach pod zwoje ślimaka i nie dało rady tego przemielić).

PS.

Próbowałem przebrnąć przez zaległości, które miałem w temacie ale po przepychankach na temat badań przez kilkanaście stron odpuściłem sobie. Mam nadzieję, że nic ważnego mi nie umknęło.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie moglibyście zerknąć na mój wykres z dzis?

Może ktoś potrafi wytłumaczyć patrząc na wykres temp. zewn. to co się stało o 7:32 i 8:24 ?

Myślę że po prostu dopiero o 7:32 sterownik zaktualizował czas - to powoduje "dziurę" wykresach - musiałeś mieć o 2:00 problemy z netem.

O 8:24 nie widzę nic szczególnego.

Edytowane przez cichy777

Mam pytanie do posiadaczy 17-ek (moja jest z czerwca 2015) czy u was kanał pionowy ten z czyszczakiem ma bezpośrednie połączenie z górną półką?

Instrukcja obrazująca obieg spalin pokazuje że nie, ale czyszcząc dzisiaj piec stwierdziłem coś innego.Jak jest u was?

Ja mam rbr 12 po liftingu i mam tak samo, dzwoniłem do producenta w tej sprawie i wyjaśnił mi że teraz masz zamontowany u góry ten zawirowacz spalin, który trzeba wyjmować do czyszczenia. Szczerze mi tez się to nie podoba, ale dostałem zapewnienie od producenta, że sprawność jest taka sama jak była dzięki temu.

Tyle, wiec musiałem się pogodzić z tym i już i wierzyć że tak jest.

Mam pytanie do posiadaczy 17-ek (moja jest z czerwca 2015) czy u was kanał pionowy ten z czyszczakiem ma bezpośrednie połączenie z górną półką?

Instrukcja obrazująca obieg spalin pokazuje że nie, ale czyszcząc dzisiaj piec stwierdziłem coś innego.Jak jest u was?

Moja 17-tka jest z grudnia 2013 i kanał pionowy ma połączenie tylko z dolną półką. Jeżeli jest tak jak piszesz to odezwij się do producenta w tej sprawie. Może tak ma być (DTRka nieaktualna), a jak nie jest to do sprzedawcy z reklamacją, że produkt jest niezgodny z deklaracją i niech z producentem się martwią jak to rozwiązać, bo obieg spalin wtedy masz dużo krótszy niż powinien być. Dziwne jest jednak to, ponieważ pan Henio, który to spawał miał troszkę więcej roboty by coś takiego "odwalić" (ciekawe jak dużo wcześniej musiał wypić by tak się pomylić - żarcik oczywiście).

W RBR 12kW to jest normalne, bo sucha półka musi być odpowiednio włożona, ale większe już mają (a przynajmniej powinny mieć) odseparowaną górną półkę od kanału pionowego z czyszczakiem.

----edit----

@lestek27 Gdzie masz ten czujnik? U mnie leży na parapecie to kot czy cokolwiek innego może się na nim uwalić to wtedy temperatura może szybko się zmienić. U mnie na kompie pokazuje tylko nagły wzrost temperatury, a potem już ładnie równo w górę idzie. Może gdzieś na łączeniu przewodów coś jest nie tak. Różnica nie jest ogromna, to na Twoim miejscu bym się nie martwił.

Edytowane przez SiNi
dodatek ;p

U mnie czujnik jest na słupie pod wiatą tak że kor raczej nic nie uwaił. Zresztą taka sytuacja pierwszy raz się zdażyła. Umnie trraz też pokazuje nagły wzrost temp. a pootem spokojnie idzie w górę ale jak oisałem oierwszego posta o tym to o 8:24 byłs padek o taką samą wartość jak wzrost i tak samo nagły. Trochę mnie to dziwi. Tymbardziej że teraz już widać tykko wzrost.

Ja mam rbr 12 po liftingu i mam tak samo, dzwoniłem do producenta w tej sprawie i wyjaśnił mi że teraz masz zamontowany u góry ten zawirowacz spalin, który trzeba wyjmować do czyszczenia. Szczerze mi tez się to nie podoba, ale dostałem zapewnienie od producenta, że sprawność jest taka sama jak była dzięki temu.

Tyle, wiec musiałem się pogodzić z tym i już i wierzyć że tak jest.

Ciekawe, jaka??? Konkretnie - jaka???

Ciekawe, jaka??? Konkretnie - jaka???

Już zapomniałeś? Jak to przy RBRze, tj. zadowalająca:lol2:.

Ja tam nie narzekam na kocioł, chociaż żałuję, że mniejszego nie wziąłem. Mój się nudzi i jeżeli uda mi się kiedyś z chatą skończyć by było jak chcę to też będzie się nudził mimo sporego zwiększenia kubatury do ogrzania. Wydajność wtedy mojej 17-tki będzie również wystarczająca.