Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Nie wiem jak u innych ale u mnie lepiej się sprawdzał na Eko+16kW niż na 15kW Może jeszcze tu spróbujesz, Jakoś mi się spodobała praca dmuchawy, łagodniej pracowała.

No i pochwal się tymi spiekami jak je już będziesz miał. W trybie grzanie masz jeszcze możliwość korekty dmuchawy, próbuj :)

U mnie piec teraz grzeje 80 jutro będzie grzał 125 metrów a i jeszcze suszarnie 20 metrów. Na weekend jeszcze dojdzie 25-50 metrów Cały czas coś się zmienia i grzebanie nie ma sensu jest w miarę to zostawiam straty nie są duże.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie piec teraz grzeje 80 jutro będzie grzał 125 metrów a i jeszcze suszarnie 20 metrów. Na weekend jeszcze dojdzie 25-50 metrów Cały czas coś się zmienia i grzebanie nie ma sensu jest w miarę to zostawiam straty nie są duże.
Trochę te Twoje ustawienia są na bakier 8-25kW jeżeli schodzi z mocą to powinieneś ustawić 16-25 lub 20-25.Masz w każdym przypadku od 2-3min na dopalenie każdego cyklu , pamiętaj,że jak go zacznie to musi go skończyć.U ciebie sprawa jest prosta,jeżeli po przejściu na mniejsza moc temp CO od razu spada to znaczy ,że musisz zmienić moc minimalną.Dla próby ustaw jedna moc jako max i min np 20kW dopasuj powietrze i zostaw na pół dnia,jak utrzyma zadaną z jej przekroczeniem wtedy możesz zejść na niższą.Głowa do góry i do dzieła.

Chciałbym jeszcze raz prosić Was o sprawdzenie instalacji na podstawie zdjęć.

https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/Kotlownia2#

Dodatkowo wrzuciłem screenshoty z wykresów.

Tutaj jeszcze stare zdjęcia nieopisane https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia (rura od podłogówki już ma powrót do pieca)

Wiem już, że naczynie to czerwone mam odwrotnie zamontowane. Jeśli chodzi o CWU mam taką sytuację, że cieknie mi z zaworu bezpieczeństwa pod bojlerem, jak próbuję grzać wodę. W CWU mam zamontowane z lewej strony pompę cyrkulacyjną, która co prawda nie jest jeszcze uruchomiona. Nie rozumiem tylko, dlaczego jest z osobnego wyjścia bojlera.

Szczerze mówiąc mam już dość mojego hydraulika i mam ochotę nie zapłacić mu za robotę, bo szlak mnie trafia, że ja muszę czytać, douczać się, itp.

Link poprawiony

Edytowane przez jazzy77

Chciałbym jeszcze raz prosić Was o sprawdzenie instalacji na podstawie zdjęć.

https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/Kotlownia2#

Dodatkowo wrzuciłem screenshoty z wykresów.

Tutaj jeszcze stare zdjęcia nieopisane https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia (rura od podłogówki już ma powrót do pieca)

Wiem już, że naczynie to czerwone mam odwrotnie zamontowane. Jeśli chodzi o CWU mam taką sytuację, że cieknie mi z zaworu bezpieczeństwa pod bojlerem, jak próbuję grzać wodę. W CWU mam zamontowane z lewej strony pompę cyrkulacyjną, która co prawda nie jest jeszcze uruchomiona. Nie rozumiem tylko, dlaczego jest z osobnego wyjścia bojlera.

Szczerze mówiąc mam już dość mojego hydraulika i mam ochotę nie zapłacić mu za robotę, bo szlak mnie trafia, że ja muszę czytać, douczać się, itp.

Link poprawiony

Możesz opisać rury wychodzące pod bojlerem, która gdzie idzie? Na zdjęciu ( ze zbiornikiem ciśnieniowym) dwie schodzą w dół i skręcają w lewo. Która do czego? Domyślam się ale chcę być pewny :)

Co do pompki do cyrkulacji to twój instalator chyba podpiął ze środka zbiornika aby nie puszczać za gorącej wody w obieg, wystarczy taka o niższej temp. byleby nie ostudziła rur.

Możesz jeszcze napisać mi dlaczego to naczynie powinno być odwrotnie. Tak bym mógł wyjaśnić ten błąd hydraulikowi.

Jak przepona pęknie,przedziurawi się to powietrze zostaje u góry, w odwrotnej pozycji zapowietrza ci cały układ wraz z pompami, a swoją drogą chyba w instrukcji montażu powinno być określone jak ma wisieć. Na upartego w takiej pozycji też działa ale bezpieczniej jest odwrotnie.

Jeżeli podwyższasz temp na wodzie ona zwiększa swoją objętość sprężając powietrze w środku a nie działając bezpośrednio na zawór ciśnieniowy który zaczyna ci przeciekać. Na naklejce zbiornika są podane ciśnienia jakie powinny być uzyskane w dopompowaniu powietrza i w jakich powinien pracować.

Trochę te Twoje ustawienia są na bakier 8-25kW jeżeli schodzi z mocą to powinieneś ustawić 16-25 lub 20-25.Masz w każdym przypadku od 2-3min na dopalenie każdego cyklu , pamiętaj,że jak go zacznie to musi go skończyć.U ciebie sprawa jest prosta,jeżeli po przejściu na mniejsza moc temp CO od razu spada to znaczy ,że musisz zmienić moc minimalną.Dla próby ustaw jedna moc jako max i min np 20kW dopasuj powietrze i zostaw na pół dnia,jak utrzyma zadaną z jej przekroczeniem wtedy możesz zejść na niższą.Głowa do góry i do dzieła.

Przy następnym ostrym paleniu zastosuje się do twoich wytycznych.

Zbiornik ciśnieniowy obróć i dopompuj ciśnienie wstępne a co do wykresów to trzeba coś pomyśleć nad powrotem, jak go troszkę podnieść do góry. Reszta wygląda względnie. Kiedy podepniesz pod internet? Będzie bardziej czytelne :)

Ktoś jeszcze się wypowie?

Odnośnie instalacji to na mój gust cieknięcie z zaworu bezpieczeństwa CWU spowodowane jest brakiem naczynia przeponowego. Należy je zastosować lub wymienić zawór bezpieczeństwa na zawór upustowy ( taki jak do bojlerów elektrycznych) spełnia on funkcję trzech zaworów - zwrotnego, bezpieczeństwa i upustowego - po prostu po wzroście ciśnienia w bojlerze na skutek ogrzewania zawarty w nim zawór zwrotny zaczyna powoli "puszczać" i woda cofa się do instalacji zimnej wody zmniejszając tym samym ciśnienie, gdyby to nie wystarczyło , przy nieco większym ciśnieniu otwiera się dopiero zawór bezpieczeństwa i wypuszcza wodę na zewnątrz. Pompa cyrkulacyjna jest chyba wpięta normalnie - przecież to jest powrót cyrkulacji i wpływa do połowy zbiornika, żeby nie zamieszać zbytnio w zbiorniku.

U mnie kocioł sprawuje się bardzo dobrze. Spalanie grupowe na bardzo duży +. Palę aktualnie ruskim ekogroszkiem, z którego jest mnóstwo popiołu (pełna szuflada co 2 dni), ale daje radę:)

Jedno, co mnie martwi, to notoryczna sytuacja, gdzie temperatura podajnika przewyższa temperaturę CO. Tak chyba nie powinno być, koledzy?:confused:

Co do kotła, to uwaga na przyszłość dla nowych użytkowników. Ja 150m^2 grzeję 17kW i gdybym dziś miał wybierać ponownie, to wybrałbym11kW. Po prostu kocioł jak na razie nie ma co robić i se pyka na spalaniu grupowym z mocą 8-12kW. Może zimą będzie potrzebował więcej mocy...

Jeszcze odnośnie wymiennika. Mam 140l z podwójną wężownicą na 3 osobową rodzinę (w święta 5 osób dorosłych + mały grzdyl) i jeszcze nie zabrakło nam ciepłej wody (kąpiel pod prysznicem, grzdyl w swojej wanience).

U mnie kocioł sprawuje się bardzo dobrze. Spalanie grupowe na bardzo duży +. Palę aktualnie ruskim ekogroszkiem, z którego jest mnóstwo popiołu (pełna szuflada co 2 dni), ale daje radę:)

Jedno, co mnie martwi, to notoryczna sytuacja, gdzie temperatura podajnika przewyższa temperaturę CO. Tak chyba nie powinno być, koledzy?:confused:

Co do kotła, to uwaga na przyszłość dla nowych użytkowników. Ja 150m^2 grzeję 17kW i gdybym dziś miał wybierać ponownie, to wybrałbym11kW. Po prostu kocioł jak na razie nie ma co robić i se pyka na spalaniu grupowym z mocą 8-12kW. Może zimą będzie potrzebował więcej mocy...

Jeszcze odnośnie wymiennika. Mam 140l z podwójną wężownicą na 3 osobową rodzinę (w święta 5 osób dorosłych + mały grzdyl) i jeszcze nie zabrakło nam ciepłej wody (kąpiel pod prysznicem, grzdyl w swojej wanience).

U mnie niby na węglu z Sobieskiego dawało dwa popielniki ale na dobę... z ok 20 kg wegla

U mnie kocioł sprawuje się bardzo dobrze. Spalanie grupowe na bardzo duży +.Palę aktualnie ruskim ekogroszkiem, z którego jest mnóstwo popiołu (pełna szuflada co 2 dni), ale daje radę:)

Pozwoliłem sobie Twój wpis częściowo zaznaczyć.Jak o tym mówimy i piszemy to nikt nie chce uwierzyć.

Porada cenna jak dla mnie.

Pozwoliłem sobie Twój wpis częściowo zaznaczyć.Jak o tym mówimy i piszemy to nikt nie chce uwierzyć.

Co zrobić przecież instalator wie lepiej :(

Dzisiaj też dzwoni chłopak, wypytałem co chce grzać, ocieplenie itd, po 40minutach rozmowy zdołałem obniżyć moc jego przyszłego kotła z 32 do 17kW.

Na początku zaproponowałem 11kW ale nastała grobowa cisza, chyba zbladł i chciał przerwać rozmowę.

Ma 140m dobrze ocieplonego domu, chyba trzeba będzie poświęcić jeszcze z godzinę na telefon i skierować go po opinię do Zbyszka hehe.

Ustawisz podłogową jako cyrkulacyjna z czasem pracy 60min i postoju 0min.

Ja tak zrobiłem Panie Zbyszku ale pompa nie działa na nowej wersji tak jak w poprzedniej i nie funkcjonuje w systemie ciągłym.Wersja 3.1.0

Co do mocy kociołka 11kw juz wiem ,że spokojnie da sobie radę a nawet jest za duzy(za mocny) do mojego domu i na 140M2 spokojnie da radę z zapasem mocy jeszcze.Oczywiście poczekajmy na siarczyste mrozy i wtedy wszystko się okaże.

Edytowane przez Delphion1

Czy w najnowszej wersji sterownika po ustawieniu pompy cyrkulacyjnej jako podłogowa można w następnym kroku ustawić tryb pracy ciągła?

Jeśli rezygnujecie z kontroli temp. w pomieszczeniu gdzie jest podłogówka, wnioskuję po tym że chcecie żeby pompka pracowała cały czas, wystarczy odpiąć czujnik i już się nie wyłączy.