Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

A co to za nowe porządki ?

RBR i inne kotły wyleciały z "Ogrzewania" ?

Chyba kotły na paliwo stałe mogą być w dziale Ogrzewanie ?

Jakoś tak śmiesznie :)

No nieźle. Już się zastanawiałem gdzie temat wcięło, a przypadkiem na wątku Ogniwa się dowiedziałem że jest nowy dział.

Trochę bez sensu ta hierarchia.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Super dzięki za odpowiedz. Ogrzewał będę dom 200m2 Piętrowy z poddaszem użytkowym, dachem dwuspadowym i garażem wbudowanym w dom, na parterze całość ogrzewanie podłogowe + w następnym roku dojdzie do ogrzania garaż około 80-100m2 z dachem dwuspadowym oddalony od domu jakieś 30m. Na samy początku Kocioł będzie ogrzewał sam dom przez pierwszy rok. Chciałem kocioł z zapasem żeby nie był za mały i w sumie Pan hydraulik który robił mi instalacje tak doradził. Czy będzie za duży? Skoro już zacząłem pisać to pozwólcie że się zapytam możliwe że już był temat poruszany ale zaryzykuje, jak wygląda palenie peletem w tym piecu jest to możliwe? czy sterownik sobie poradzi?

Podstaw dane budynków po kolei do kalkulatora pod linkiem:

http://www.cieplowlasciwie.pl/start i wklej linki do stron z wynikami.

Czy może ktoś z użytkowników posiada taki piecyk 25KW, chodzi mi o zasyp i popielnik, czy jeden zasyp wystarczy na jeden popielnik? Jak często trzeba opróżniać popiół? Rozumiem że to jest także zależne o jakości paliwa ale chodzi o takie orientacyjny przykład.

Mam ten piec od niedawna i baaaardzo trudno mi sobie wyobrazić sytuacje, żeby jeden zasyp zmieścił się w popielniku. Oczywiście życzę sobie, żeby mi się to kiedyś udało. Jak pisałem, piec mam od niedawna i wymaga jeszcze dopieszczenia i wyboru tego właściwego paliwa.

Jak będziesz kupował, to spytaj czy stopka pod zasobnikiem jest odpowiedniej długości. :p

Ari891 Znajomy kupił RBR 25kw na powieszchnie 330m2 piec nawet się nie rozpędził jest dużo za duży nie wiem jak w duże mrozy których będzie pewnie kilka dni ale kociołek dużo za duży nawet nie wiesz ile mocy w nim drzemie Znajomy czeka na mrozy bo w domu sie ugotowąć można Pozdrawiam

Ari891 Znajomy kupił RBR 25kw na powieszchnie 330m2 piec nawet się nie rozpędził jest dużo za duży nie wiem jak w duże mrozy których będzie pewnie kilka dni ale kociołek dużo za duży nawet nie wiesz ile mocy w nim drzemie Znajomy czeka na mrozy bo w domu sie ugotowąć można Pozdrawiam

Dodaj ,że znajomy czeka na rozbudowę budynku gdzie będzie ponad 400m2 do ogrzania bez ocieplenia i ze słabym stropem.

To Malina zależy ile kolega zainwestuje w ten 30-to metrowy przesył do garażu.

Jeśli zrobi to dobrze 17-kW to obskoczy, jeśli metoda gospodarcza a z tą bywa różnie to 17-tka może "pierdzieć" :)

Patrząc na to co moje 17-kW robi przy około 100m2 (docelowo około 200 z ociepleniem) bez ocieplenia to łyknie te 300m2 bez zająknięcia byle doinwestować w izolację przesyłu do garażu. Ja bym polecił by użyć perlitu - łatwo będzie szczelnie zasypać rury (oczywiście z zewnątrz jakoś trzeba to zabezpieczyć).

Przez Arturka moje pytanka pozostały bez odpowiedzi; zaginęły między przepychankami z Artkiem. Powtórzę to co najważniejsze. Czy da radę samemu dołożyć odpopielacz do 17-tki z grudnia 2013 czy jednak z tym będzie problem (czy nie trzeba czasem dziurawić wymiennika)? Jaka cena za ten odpopielacz? Myślę by go założyć przy okazji przeróbki instalacji (co prawda w przyszłym roku, ale wolę zorientować się w temacie czy jest sens i ewentualnie zacząć odkładać na wszystko).

Sini powiem Ci szczerze że nikt o to nie pytał i nie do końca mogę Ci precyzyjnie odpowiedzieć.

Pewnie by można bo przecież tylko ludzie to robią :) ale na etapie produkcji i jak wiesz to też duże koszty i masa roboty jak na warunki domowe.

Kocioł musisz odstawić tyłem od ściany minimum ze 40 centów bo musi się tam zmieścić motoreduktor taki jak ten który napędza ślimak z tym że inna ( szybsza ) przekładnia.

Te które podają węgiel robią 1 obrót na minutę, przy odpopielaczu trzeba ze 4 obroty.

Wymiennika nie trzeba pruć bo to jest w popielniku, już pod płaszczem. Musiałbyś pruć tył ( izolacja, wzmocnienie zrobić ), tak jak z tym motoreduktorem pisałem ( prowadzenie ślimaka ), przerabiać drzwiczki, jeśli pod worek wstawić flansze, jeśli pod zbiornik jeszcze więcej roboty, musi to być szczelne, to tak z grubsza.

Patrząc na to co moje 17-kW robi przy około 100m2 (docelowo około 200 z ociepleniem) bez ocieplenia to łyknie te 300m2 bez zająknięcia byle doinwestować w izolację przesyłu do garażu. Ja bym polecił by użyć perlitu - łatwo będzie szczelnie zasypać rury (oczywiście z zewnątrz jakoś trzeba to zabezpieczyć).

Przez Arturka moje pytanka pozostały bez odpowiedzi; zaginęły między przepychankami z Artkiem. Powtórzę to co najważniejsze. Czy da radę samemu dołożyć odpopielacz do 17-tki z grudnia 2013 czy jednak z tym będzie problem (czy nie trzeba czasem dziurawić wymiennika)? Jaka cena za ten odpopielacz? Myślę by go założyć przy okazji przeróbki instalacji (co prawda w przyszłym roku, ale wolę zorientować się w temacie czy jest sens i ewentualnie zacząć odkładać na wszystko).

Aby zamontować odpopielacz jakieś 3cm musisz zaingerować w wymiennik z tyłu. Nie zmieści się inaczej rura z flanszą do zamocowania przekładni.Jak znajdę foto to wstawię jak to z grubsza wygląda.

Widzę, że nie ma sensu. To już łatwiej by było powiększyć popielnik (obniżyć w nim podłogę). Do tego przerobić drzwiczki by były wyższe. Przynajmniej w wymiennik nie trzeba ingerować. Ewentualnie samemu pomyśleć o własnej konstrukcji odpopielacza montowanej zamiast drzwiczek. Na razie pomysł ten muszę porzucić, ale kto wie co będę robił jak będzie mi się nudziło.

Witam szanownych formowiczów Czy może ktoś bardziej doświadczony zerknąc na mój schemat i ustawienia .Sytuacje a taką że co na piecu ustawione 50st przy temp 54st podajnik podaje i dmuchawa wciąz dmucha na 38% dopiero po ustawianiu na 48st buchawa zatrzymala sie i nie podawala dopiero jak różnica wyniosła 6 st Po ustawieniu na 48st temp na kotle utrzymuje sie w granicach 53 st spalanie wyjdzie mi jakies 25kg to trochę dużo Pompkę ma ustawioną na najmiej czyli 5w zawór trójdrogowy już zamknołem powrót mi sie zrównał z wyjsciem Być może to normalne zachowanie sterownika ale chciałbym sie upewnić za każdą rade i odpowiedz będe wdzieczny Pozdrawiam Edytowane przez malina321
zimiana

Witam szanownych formowiczów Czy może ktoś bardziej doświadczony zerknąc na mój schemat i ustawienia .Sytuacje a taką że co na piecu ustawione 50st przy temp 54st podajnik podaje i dmuchawa wciąz dmucha na 38% dopiero po ustawianiu na 48st buchawa zatrzymala sie i nie podawala dopiero jak różnica wyniosła 6 st Po ustawieniu na 48st temp na kotle utrzymuje sie w granicach 53 st spalanie wyjdzie mi jakies 25kg to trochę dużo Pompkę ma ustawioną na najmiej czyli 5w zawór trójdrogowy już zamknołem powrót mi sie zrównał z wyjsciem Być może to normalne zachowanie sterownika ale chciałbym sie upewnić za każdą rade i odpowiedz będe wdzieczny Pozdrawiam

A co słuchałeś jak mówiłem, że odstawi się dopiero jak przebije 5st powyżej zadanej?

No to dałem d......y hehheheh Dzięki Czyli co jak chce 50 stop na kociołku ustawic mam 45 st ?

Jak masz zawór mieszający 4D, można ustawić na 50 st, a za zaworem w kaloryfery można puścić temperaturę np. przy dzisiejszym pogodzie 34-36 st. :)

Edytowane przez Alessandro