Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Połączyłeś się AP(tplink) z routerem przez WIFI ?

Zakres dhcp w routerze ? Dns`y ?

Sprawdź jakie masz IP w kompie przy odłączonym tplinku. Jeśli jest w sieci 192.168.0.x to ustawiasz jak poniżej , jeśli w 192.168.1.x to

sterownik : 192.168.1.253, tplink 192.168.1.250 itd , analogicznie z inną adresacją w klasie C.

str31 TPLINK http://www.tp-link.com.pl/Resources/document/TL-WR743ND_V2_user_guide.pdf

klikasz Survey -> Wybierasz SSID twojej sieci WIFI klikając connect w kolumnie Choose -> Wybierasz region, rodzaj zabezpieczeń i wpisujesz hasło do swojej sieci WIFI. -> Next

W routerze wyłącz filtrowanie mac adresów lub wprowadź mac adress tplinka - inaczej się nie połączy (jeśli filtrowanie jest włączone)

Wyłączasz DHCP (w tplink`u :) ) Nadajesz mu adres 192.168.0.250, maska 255.255.255.0 , nadajesz hasło i zapis.

Ustawiasz IP w sterowniku (nie zapomnij o Bramie (adres routera nie tplinka)

Puść ping z kompa na 192.168.0.250 - jeśli odpowie - tplink połączył się z routerem , puść ping na sterownik - musi odpowiedzieć.

(Analogicznie dla innych adresacji ... 192.168.1.250 itd )

:)

Sprawdź jaki masz firmware : http://www.tp-link.com/en/download/TL-WR743ND.html#Firmware, ale to w przypadku kiedy już nawet Proboszcz z Egzorcystą nie dadzą rady ( i dobrze jakby był UPS przy takich operacjach )

:wave: Działa :wiggle:

@adkwapniewski jesteś wielki :) dlatego wielkie dzięki za pomoc.

Ustawienia tak jak kolega wyżej opisał tylko problem był taki że po wybraniu opcji client nie idą pokolei okna wyboru dające możliwość zmiany ustawień tak jak to w instrukcji opisane ,chociażby wyłączenia DHCP,wyłaczenie filtrowania MAC, ustawienia hasła sieci wifi i inne. robiłem to na piechotę przed, a dopiero póżniej przełączyłem na clienta i wtedy tylko zmiana IP i połączenie z siecią routera, też nie chciał przyjąć 192.168.0.250 tylko trzeba było w routerze rozszerzyć zakres do 192.168.250 dopiero łykną, ale później jak się połączyli zmniejszyłem do 192.168.0.200 i śmiga. Nie wiem może to opramowanie i przydało by się zmienić, ale jak działa to nie ruszam:D

Przepraszam, że trochę zaśmieciłem ten wątek ale te moje wpisy co nic nie wnoszą usunę

Ja też mam samą grawitację, bo przy pompie CO spalanie szło w górę. U mnie jednak różnica między zasilaniem, a powrotem nie przekracza 20oC. Kociołek w środku się nie poci więc jest OK. Jak grawitacja przestanie wystarczać to włączę pompę CO.

malina321 Sprawdź czy po włączeniu pompy CO i rozgrzaniu powrotu zmiana na grawitację utrzyma Ci wyższą temperaturę powrotu.

SINI No zeby powrot zagrzać musze lekko przekręcić zawór 3D i powrót się zagrzeje ale jak włacze grawitacje od razu jest 22 st i tak zostaje mogę dac nawet na kotle 65st nie ma różnicy powtót zimny jak lód Pompki nie chce wlączać po przecież stary śmieciuch śmigał 15 lat na tym układzie i nic się nie dzialo wiec czemu zielony nie miał by smigac .Fakt jest taki ze zrobiło się czarno w kociołku tak ze trzeba latarka świecić

SINI No zeby powrot zagrzać musze lekko przekręcić zawór 3D i powrót się zagrzeje ale jak włacze grawitacje od razu jest 22 st i tak zostaje mogę dac nawet na kotle 65st nie ma różnicy powtót zimny jak lód Pompki nie chce wlączać po przecież stary śmieciuch śmigał 15 lat na tym układzie i nic się nie dzialo wiec czemu zielony nie miał by smigac .Fakt jest taki ze zrobiło się czarno w kociołku tak ze trzeba latarka świecić

Nie jestem hydraulikiem:

Ale kaloryfery (czy co tam masz) masz ciepłe?

Bo na moje oko, to coś zmieniłaś w instalcji i grawitacja Ci nie chodzi.

Jedyne co zostalo zmienione to wyjscie z kociolka z 2cali na 1 cal tak wszystko nawet nie ruszone dodane 3 termostaty na grawitacje o zwiekszonym przeplywie nigdy nie mierzyłem temp powrotu na starym smieciuchu tak ze nie wiem Kociołek na powrocie 22 st zeby dojść do zadanej 60st pracowal 1 godz 40 to duzo spalanie bylo tez duze tak ze dalem sobie spokój

Jedyne co zostalo zmienione to wyjscie z kociolka z 2cali na 1 cal tak wszystko nawet nie ruszone dodane 3 termostaty na grawitacje o zwiekszonym przeplywie nigdy nie mierzyłem temp powrotu na starym smieciuchu tak ze nie wiem Kociołek na powrocie 22 st zeby dojść do zadanej 60st pracowal 1 godz 40 to duzo spalanie bylo tez duze tak ze dalem sobie spokój

Ile pali? Palisz na automacie? Grupowe? Jak sadza to dmuchnij więcej.

A gdzie zawór 3D jest zamontowany? na wyjściu czy na powrocie?

Pale na grupowym bo grawitacja mnie pokonała myślę że ona nie lubi przymykania zaworów a ja prawie wszystkie mam poprzymykane bo w domu Ciepło jakbym otworzyl je na calego to znowu w domu byloby nie do wytrzymania tak jak ma Joorg trza bybylo na kociolku jechac chyba 40st ale to sobie daruje Zawór 3D mam zamontowany na ssaniu tak ze pompka w zaleznosci jak sie przekreci ssie albo z kociolaka albo z powrotu

Pale na grupowym bo grawitacja mnie pokonała myślę że ona nie lubi przymykania zaworów a ja prawie wszystkie mam poprzymykane bo w domu Ciepło jakbym otworzyl je na calego to znowu w domu byloby nie do wytrzymania tak jak ma Joorg trza bybylo na kociolku jechac chyba 40st ale to sobie daruje Zawór 3D mam zamontowany na ssaniu tak ze pompka w zaleznosci jak sie przekreci ssie albo z kociolaka albo z powrotu

Zawór 3D zamontowany na wyjściu zasila odpowiednią temperaturę wody / np. 38 - 42 st. / w instalacje, zawór 3D zamontowany na powrocie ma na celu podniesienia temperatury wody powrotu do kotła. Jedno i drugie nie najlepiej rozwiązuje jednocześnie odpowiedniej temperatury w zasilaniu i powrocie.

Równoczesną regulację wykorzystuje zawór 4D. Zawór 4D realizuje funkcję podwójnego mieszania, część gorącej wody powraca najkrótszą drogą do kotła i część gorącej wody z kotła miesza się z powracającą wychłodzoną wodą z instalacji.

Większość użytkowników na forum e_sterownik.pl ma zamontowane zawory 4D

http://static.pokazywarka.pl/i/6172903/351976/malina1.jpg?1448382383

Edytowane przez Alessandro

Zawór 3D zamontowany na wyjściu zasila odpowiednią temperaturę wody / np. 38 - 42 st. / w instalacje, zawór 3D zamontowany na powrocie ma na celu podniesienia temperatury wody powrotu do kotła. Jedno i drugie nie najlepiej rozwiązuje jednocześnie odpowiedniej temperatury w zasilaniu i powrocie.

Równoczesną regulację wykorzystuje zawór 4D. Zawór 4D realizuje funkcję podwójnego mieszania, część gorącej wody powraca najkrótszą drogą do kotła i część gorącej wody z kotła miesza się z powracającą wychłodzoną wodą z instalacji.

Jestem takiego samego zdania, że jeśli już to zawór 4D

Byłem dzisiaj u producenta RBR ekouniwersal w Łaszczowie. Miałem przyjemność nawet pooglądać jak produkują te piecyki.

Obejrzałem tam pewnego rodzaju prototyp pieca który jest mniejszy od rbr 12kw i pracuje w zakresie mocy już od 2kw, niestety w Polsce własciecielami tych pieców jest tylko kilka osób. Jak by sie jakims cudem ktos tutaj trafił to prosze o odzew. Piec nie ma jeszcze chyba wszystkich badan, ale wszystko jest w trakcie.