Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Słyszałem z ust wiarogodnych osób, że te wkłady w postaci cegieł szamotowych pełnią rolę DOPALACZY.

Co one dopalają, tego już niestety nie dosłyszałem.

Moim zdaniem te wkłady w postaci cegieł szamotowych pełnią rolę podobną, co falochrony.

Z tym, że falochrony chronią wybrzeże i porty przed działaniem fal, a te wkłady w postaci cegieł szamotowych, chronią wymiennik kotła przed działaniem promieniowania cieplnego.

Tak Andrzeju masz jak zawsze rację tylko w Instalco szamot to "falochron" u innych to szczyt osiągnięć technicznych kotłów 5-ej klasy.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak Andrzeju masz jak zawsze rację tylko w Instalco szamot to "falochron" ,,,,

Tylko, że ja napisałem

,,,, a te wkłady w postaci cegieł szamotowych, chronią wymiennik kotła przed działaniem promieniowania cieplnego.

Natomiast nie wspomniałem nigdzie o tym, że jest to działanie pozytywne.

Tylko, że ja napisałem

Natomiast nie wspomniałem nigdzie o tym, że jest to działanie pozytywne.

Sory może za głupie pytania, ale jest to mój pierwszy piec na eko. Wiem już po co te falochrony, ale czy ich też trzeba czyśćić tą szufelka dołączoną do zestawu? Bo w zasadzie to nie wiem co mam czyścić tą szufelka jak nie wnetrze obłożone cegłą?

...

Już raz była na ten temat dyskusja czy jest to pomocne czy szkodliwe, jeżeli cię to interesuje dalej to cofnij się w postach a tam znajdziesz wszystko. Dziwnym trafem inni producenci zaczęli stosować takie izolatory i jakoś tam nie widzę twoich wpisów, czyżby jakiś dziwny sentyment do tego tematu aby zacząć dyskusję bez celu?

A może podać ci do linka do innych wątków o kotle RBR gdzie uzupełnisz swoje nowe wiadomości?

Nie rób śmietnika.

Abyś nie szukał :

1 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224329-RBR-11-kW-ceramic-off-%28czyli-wywali%C4%87-ceramik%C4%99%29

2 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222750-Rbr_Ekouniwersal-bez-cenzury

[ATTACH=CONFIG]340711[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]340712[/ATTACH]

Nowy nabytek. Palnik batory 10, sterownik bruli, gabarytowo jest dosyć mały. Zastanawiam się tylko nad tymi wkładami w postaci cegieł szamotowych w środku też tak macie? bo ja nigdy czegoś takiego jeszcze nie widziałem.

A co to za piec? bo chyba z obecnego RBR-a nic nie zostało- jest gdzieś jakiś link do dokumentacji ?

Sory może za głupie pytania, ale jest to mój pierwszy piec na eko. Wiem już po co te falochrony, ale czy ich też trzeba czyśćić tą szufelka dołączoną do zestawu? Bo w zasadzie to nie wiem co mam czyścić tą szufelka jak nie wnetrze obłożone cegłą?

Ja palę na ceramice od października zeszłego roku i komory nie czyściłem do dzisiaj, wiesz niektórym ceramika przeszkadza tylko w RBR.

Szufelką ? a zepchniesz sobie pył z furtki drzwiczek :)

A co to za piec? bo chyba z obecnego RBR-a nic nie zostało- jest gdzieś jakiś link do dokumentacji ?

Piec jest od Bałki czyli instalco producenta rbr nie wiem dokładnie jak ten mój model się nazywa bo oficjalnie w sprzedaży chyba jeszcze go nie ma.

Z tego co wiem, to różni się od rbr 11lub 12 kw tym że jest tu zastosowany palnik batory 10. W poprzednich były montowane palniki 20 i 40 jeśli dobrze pamiętam. Mam nadzieje ze odpalę piec jeszcze przed świętami i zdam relacje, może ktoś nakieruje mnie na prawidłowe nastawy itd. Ekogroszek również spróbuje od Instalco, właściel twierdzi że nie ma żadnych spieków itp i długo pracowali nad prawidłową mieszanką :-). Natomiast kolega który pali w sasie tweirdzi że na ich węglu nie pali się mu za dobrze :confused:

pozdrawiam minertu dużo się od Ciebie dowiedziałem

Edytowane przez sadek125