Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No zawór 3D mam przed pompą wiec mam możliwość regulacji na dom zgadzało by się Zrobilem tak ze pompka ciagnie tylko z powrotu ale żeby mieć wyżej na dom to musze podnieść zadana na kotle Mam pytanie czy mogę tak grzać na dom kiedy pompka ciagnie tylko z powrotu zamiast z góry kotla i jak to wpłynie na spalanie bo nie wiem jak u was ale u mnie spalanie wzrosło o 100% Z 13kg na 24kg czy jest to możliwe przy takiej pogodzie jak u was ze spalaniem przy takiej pogodzie Pozdro

No zawór 3D mam przed pompą wiec mam możliwość regulacji na dom zgadzało by się Zrobilem tak ze pompka ciagnie tylko z powrotu ale żeby mieć wyżej na dom to musze podnieść zadana na kotle Mam pytanie czy mogę tak grzać na dom kiedy pompka ciagnie tylko z powrotu zamiast z góry kotla i jak to wpłynie na spalanie bo nie wiem jak u was ale u mnie spalanie wzrosło o 100% Z 13kg na 24kg czy jest to możliwe przy takiej pogodzie jak u was ze spalaniem przy takiej pogodzie Pozdro

U mnie też spalanie mocno wzrosło i podobnie spala jak u Ciebie. Tylko u mnie pojawił się problem z temp. podajnika. Dziś poszła ostro w górę i za radą jednego z kolegów ustawiłem kociołek tak że nie osiąga zadanej więcciągle dmucha a co za tym idzie nie ma ( przynajmniej jeszcze ) wyższych skoków. Czeka mnie zaślepoianie otworów antyspalinowych. Nie bardzo mam jak to spawać więc pewnie zaślepię kitem do tłumików tylko poczekam aż węgiel wypali żeby nie wybierać. Może wytrzyma. A może ktoś podrzuci instrukcję z fotkami jak to zrobić i które otwory zatkać?

Czyli są tykko cztery i właśnie je trzeba zakleić?

Co przy okazji mogę sprawdzić, oglądnąć żeby dowiedzieć się jak długo jeszcze ślimak pociągnie?

Jak go rozkręcisz tylko na środku to wyjedziesz razem ze ślimakiem, samemu trochę ciężko ale do ogarnięcia.

Przy okazji obejrzyj ślimak właśnie w miejscu tych otworów.

Jak go rozkręcisz tylko na środku to wyjedziesz razem ze ślimakiem, samemu trochę ciężko ale do ogarnięcia.

Przy okazji obejrzyj ślimak właśnie w miejscu tych otworów.

Czyli rozkręcam, wyjeżdżam podajnikiem wraz ze ślimakiem, podpieram podajnik, wygarniam dokładnie węgiel z palnika, zaklejam otwory, uszczelniam dookała i składam. Jak go wygaszę to będzie trochę goracy. Mogę na takim zaklejać te otwory? Wolałbym nie czekać bo ciepła na zewnątrz raczej jutro nie będzie:-)

Czyli rozkręcam, wyjeżdżam podajnikiem wraz ze ślimakiem, podpieram podajnik, wygarniam dokładnie węgiel z palnika, zaklejam otwory, uszczelniam dookała i składam. Jak go wygaszę to będzie trochę goracy. Mogę na takim zaklejać te otwory? Wolałbym nie czekać bo ciepła na zewnątrz raczej jutro nie będzie:-)
U mnie takie rozpołowienie razem z wklejeniem korony na nowo (profilaktycznie) wyszło około godziny. Czy wystygł? :p

U mnie takie rozpołowienie razem z wklejeniem korony na nowo (profilaktycznie) wyszło około godziny. Czy wystygł? :p

Zastanawiam się tylko czy wytrzyma do jutra ok 16:00 bo dopiero tak mniej więcej wrócę z pracy.

A on z tego co widzę stopniowo powoli podnosi temp podajnika i nie wiem czy mnie ta robota nie dopadnie dzisiaj. Może na CPN-ie dostanę taki klej do tłumików.

Ustawiłem tryb ręczny, podajnik włączony, żar podszedł do góry i go wygrzebałem razem z niespalonym węglem. Jak wygrzebywałem to podajnik prawie pusty, może z 5kg było ponad ślimakiem. Już nie mogłem czekać aby się wszystko wypaliło. Lepiej jak jest pusto bo przy składaniu nie wysypuje ci się ze ślimaka i nie włazi na płaszczyznę połączeń. Nie wiem na ile jest ten klej do tłumików mocny, ja kupiłem dwuskładnikowy.

Czyli są one na tej półce w środku. A gdyby tak wstawić w te otwory krążki o trochę mniejszej średnicy i i uszczelnić - skleić tym kitem? Tylko jak jest średnica tych otworów. Jutro bym mógł myślę zorganizować takie krązki.

Średnica to coś około 8-9mm. Najlepiej je zaspawać, nie masz jakiegoś sąsiada ze spawarką ?

Podciągnij trochę węgla na ręcznym to temperatura podajnika powinna spaść. Szkoda się babrać w niedzielę ;)

Średnica to coś około 8-9mm. Najlepiej je zaspawać, nie masz jakiegoś sąsiada ze spawarką ?

Podciągnij trochę węgla na ręcznym to temperatura podajnika powinna spaść. Szkoda się babrać w niedzielę ;)

A no szkoda się babrać ale boję się że do jutra temp podajnika micno wzrośnie i doczekam się większych problemów