Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Średnica to coś około 8-9mm. Najlepiej je zaspawać, nie masz jakiegoś sąsiada ze spawarką ?

Podciągnij trochę węgla na ręcznym to temperatura podajnika powinna spaść. Szkoda się babrać w niedzielę ;)

To też jest wyjście, jeszcze bym dołożył jedno lub dwa podania aby wywaliło kopiec z żarem do góry.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A no szkoda się babrać ale boję się że do jutra temp podajnika micno wzrośnie i doczekam się większych problemów

Jak nie masz czym zakleić tych durnych otworków, to powkładaj tam po prostu krótkie śrubki. O średnicy jak najbliższej średnicom otworów. Powietrze Ci ich na pewno nie wypchnie, a tak zmniejszy czynne przekroje, że nic praktycznie tamtędy dmuchać nie będzie.

Prosto, szybko i skutecznie

Jak nie masz czym zakleić tych durnych otworków, to powkładaj tam po prostu krótkie śrubki. O średnicy jak najbliższej średnicom otworów. Powietrze Ci ich na pewno nie wypchnie, a tak zmniejszy czynne przekroje, że nic praktycznie tamtędy dmuchać nie będzie.

Prosto, szybko i skutecznie

Też tak kombinowałem, śrubki M8 z płaskimi łbami, niestety blokowały ślimak, skończyło się spawaniem...

P.S

Samo włożenie ich bez dokręcania nie przejdzie, bo węgiel je wypchnie.

Qrczę, myślałem, że skumacie, iż trzeba te śrubki obciąć tak, aby ich długość nie była wiele większa, niż grubość ścianki w której są otwory. wówczas ani ślimak nie będzie haczył, ani węgiel ich nie wypchnie, no bo jak? Sam przez otwory się do komory powietrznej nie napycha, to ze śrubkami miałby to uczynić?

A skoro już tak wam strach pupska ściska, to wystarczy wziąć dla odmiany długie śruby, nakręcić na nie nakrętki, powtykać do otworów, łbami oprzeć o sklepienie komory powietrznej i na powrót zjechać nakrętkami tak, że oprą się i zablokują śruby. Powietrze przez taki "las", bez problemu przeleci.

I błagam: znowu nie piszcie, że je slimak poprzewraca albo wegiel wypchnie. Bo trzeba po prostu dociąć śruby na długość (odpowiednio).

Mówią, że myślenie nie boli.

Pozdrawiam

Qrczę, myślałem, że skumacie, iż trzeba te śrubki obciąć tak, aby ich długość nie była wiele większa, niż grubość ścianki w której są otwory. wówczas ani ślimak nie będzie haczył, ani węgiel ich nie wypchnie, no bo jak? Sam przez otwory się do komory powietrznej nie napycha, to ze śrubkami miałby to uczynić?

A pewien jesteś że się węgiel nie wypycha ? Jak paliłem miałem, to pełno go tam było.

A skoro już tak wam strach pupska ściska, to wystarczy wziąć dla odmiany długie śruby, nakręcić na nie nakrętki, powtykać do otworów, łbami oprzeć o sklepienie komory powietrznej i na powrót zjechać nakrętkami tak, że oprą się i zablokują śruby. Powietrze przez taki "las", bez problemu przeleci.

I błagam: znowu nie piszcie, że je slimak poprzewraca albo wegiel wypchnie. Bo trzeba po prostu dociąć śruby na długość (odpowiednio).

To już lepsza opcja i nieinwazyjna.

Mówią, że myślenie nie boli.

Pozdrawiam

No niby nie boli, tylko dlaczego producent o tym nie pomyślał ?

Węgiel z zasobnika wybierać do zera? Bo po południu jeszcze go trochę będzie a do samej nocy nie będę czekał

Jak trochę zostawisz to przed składaniem wygrzeb ze ślimaka tak aby ci się nie sypało podczas skręcania bo wlezie między dwie powierzchnie i zostanie skręcone pod kątem a wtedy czubek ślimaka nie będzie pasował w podparcie w palniku a to są naprężenia dla ślimaka. Tam ma być czysto podczas skręcania.

Witam wszystkich noworocznie !! Chciałem prosić o pomoc szanownych forumowiczów otóż problem skupia sie na zaworze 3D jak wszyscy zauwazyli przymroziło więc schodzilem do pywnicy i przykrecalem zawot 3d tak zeby byla wyzsza temp na dom bylo ok44st az doszedlem do nastawy za zaworze 3d do 1(nastawa od 1 do 10 ) na dom max 44st na piecu nastawa 52 stopnie i nic wiecej .Wiec pomyslalem jade w drugą strone dojechalem do 6,5 nic sie kompletnie nie zmienialo dopiero jak udalo mi sie ustawic na dom 2 st wyzej czyli na 46st (nastawa 7) powrot spadl na 27 st a byl 45st . Nie jestem wstanie ustawi na dom 46 st .Albo na dom jest 46st i powrot 27 st albo na dom jest 44st i powrot 45st przy czym zaworkiem krece o włos ledwo co .Moge na dom dostac nawet 52st tyle co nastawa na piecu ale powrot 27st . Zawór zabudowany mam tak ze pompka ciagnie z pieca i powrotu miesza przez zawor 3d i pcha na instalacje .Na razie nastawilem na piecu 55st i mam cieplej na dom ale to chyba nie jest rozwiazanie Pozdrawiam

A nie prościej ustawić 5deg wyżej zadaną na kotle?

lestek27 ,

nie wiem czy już opanowałeś TMP podajnika, jednak jeżeli jeszcze nie zaspawałeś sporo pomaga przytkanie tej rurki od dosuszania podajnika.

Jeszcze nie opanowałem tematu ale jak wrócę z pracy to się za to zabiorę.

Coś słyszałem o tym przytkaniu rurki od dosuszania paliwa ale dosuszanie też się przyda.

Może się uwinę w miarę szybko żeby rodzinka nie zamarzła:)