Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakie tam rady, wszystko to już było pisane włącznie ze zdjęciami ale zapomniałeś :p

Było nawet pisane że przy kotłach 12kW przestawiają czujniki bliżej środka ślimaka bo za szybko łapie podwyższoną temp. :p

Pamiętam że było to opisywane ale znaleźć to teraz w tym wszystkim... Tak czy siak pomogłeś:)

Była też mowa o przestawianiu czujnika w inne miejsce ale skoro tam już jest to niech będzie. Zresztą zauważyłem że najcieplejszy podajnik jest pod spodem zaraz za kotłem i tam z pewnością temp. jest wyższa niż wskazuje czujnik. Ważne że poszło w miarę sprawnie i dało efekt, no i ślimak wygląda ok i cała reszta więc jeszcze trochę powinien pociągnąć.:)

...

Ślimak w idealnym stanie. Nie widać żadnych niepokojących objawów.

U mnie podobnie, na ślimaku idealnie tylko ten czop ustalający stracił troszkę na średnicy ale co się dziwić jak już 4 sezony przepracował :)

Swoją drogą tą temp. podajnika wywołałeś chyba sam zmieniając opał na mocniejszy :confused:

U mnie podobnie, na ślimaku idealnie tylko ten czop ustalający stracił troszkę na średnicy ale co się dziwić jak już 4 sezony przepracował :)

Swoją drogą tą temp. podajnika wywołałeś chyba sam zmieniając opał na mocniejszy :confused:

No właśnie nie za bardzo. Od początku sezonu palę tym samym opałem kupionym zresztą tam gdzie w tamtym roku. Retopal.

Nie zmieniło się nic. Być może dopiero teraz wydmuchało całkowicie z dwóch otworów silikon bo w pozostałych dwóch jeszcze coś było.

Ważne że poszło w miarę sprawnie i dało efekt, no i ślimak wygląda ok i cała reszta więc jeszcze trochę powinien pociągnąć.:)

Powiem Ci że najstarsze kotły te które ja tylko sprzedałem ciągną powoli piątą zimę a u niektórych przewalają naprawdę tony paliwa i nie znam do tej pory żadnego przypadku żeby coś stało się ze ślimakiem.

Pamiętam ze 3 albo 4 lata temu u kolegi sipus31 taki miał nick bo teraz już nie zagląda chyba na forum był problem ze zrywaniem zawleczki na samym początku użytkowania, palnik wymieniono na nowy i chyba do dzisiaj spokój.

Dzisiaj spotkała mnie dziwna sytuacja. Otóż rano wstaje kocioł wygaszony więc próbuje ręcznie rozpalić. Włączam dmuchawę i od czasu do czasu podajnik. Ale coś nie chce się rozpalić więc idę do kotłowni i widze że wentylator nie chodzi chociaż pokazuje na wyświetlaczu 100%. Robie twardy reset sterownika i wszystko jest w normie. O co chodzi tego nie wiem :o

Dzisiaj spotkała mnie dziwna sytuacja. Otóż rano wstaje kocioł wygaszony więc próbuje ręcznie rozpalić. Włączam dmuchawę i od czasu do czasu podajnik. Ale coś nie chce się rozpalić więc idę do kotłowni i widze że wentylator nie chodzi chociaż pokazuje na wyświetlaczu 100%. Robie twardy reset sterownika i wszystko jest w normie. O co chodzi tego nie wiem :o

Widocznie się zawiesił. Nawet najlepszym się zdarza. :)

Najefektywniej choć pewnie nie najekonomiczniej, jest grzać w sposób ciągły.

Ja steruję podłogówką wg regulatora pokojowego i jak w pomieszczeniu z czujnikiem jest poniżej zadanej, to pompa pracuje ciągle, jak osiągnie zadaną to cyklicznie ale czasy są zbliżone do siebie (8 min praca, 10 min postój), po to żeby podłoga się zbytnio nie wychładzała.

Przy pracy cyklicznej kociołek spala trochę mniej co jest zrozumiałe, bo nie ma stałego odbioru.