Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najefektywniej choć pewnie nie najekonomiczniej, jest grzać w sposób ciągły.

Ja steruję podłogówką wg regulatora pokojowego i jak w pomieszczeniu z czujnikiem jest poniżej zadanej, to pompa pracuje ciągle, jak osiągnie zadaną to cyklicznie ale czasy są zbliżone do siebie (8 min praca, 10 min postój), po to żeby podłoga się zbytnio nie wychładzała.

Przy pracy cyklicznej kociołek spala trochę mniej co jest zrozumiałe, bo nie ma stałego odbioru.

Ja raczej z tym bym się nie zgodził, ja jak robiłem pomiary to zawsze mniej mi spalał przy paleniu ciągłym z niższymi temperaturami niż gdy szybko dogrzewałem podłogówkę i robiłem dłuższą przerwę.

Ja raczej z tym bym się nie zgodził, ja jak robiłem pomiary to zawsze mniej mi spalał przy paleniu ciągłym z niższymi temperaturami niż gdy szybko dogrzewałem podłogówkę i robiłem dłuższą przerwę.

Nie piszę o szybkim dogrzewaniu od zera a potem przerwa.

U mnie jeśli mam ciepło w domu, to pompa pracuje cyklicznie i to nie pozwala na wychłodzenie wody w rurkach. Natomiast jeśli zadana wewnętrzna nie jest osiągnięta, to pompa pracuje cały czas.

Nie piszę o szybkim dogrzewaniu od zera a potem przerwa.

U mnie jeśli mam ciepło w domu, to pompa pracuje cyklicznie i to nie pozwala na wychłodzenie wody w rurkach. Natomiast jeśli zadana wewnętrzna nie jest osiągnięta, to pompa pracuje cały czas.

Rozumiem o co ci chodzi, ale ja pisałem o grzaniu takim jak grzeją "pompiarze" czyli grzeje przez np. 6 godziny z mocą nominalną następnie przerwa 18 godzin i tak kilka dni, drugie grzanie to 24h z minimalną mocą tak aby tylko uzupełniać straty. Następnie policzyłem zużyty węgiel to wytworzonej mocy i wychodziło że taniej kosztowało mnie grzanie z mniejszą mocą. Pomiary robiłem tylko po to aby grzać tylko pierwszą metodą i nic nie kręcić w instalacji przez cały rok, ale ta metoda jest mniej ekonomiczna i teraz na podłogę puszczam 32C i jak temperatury spadają zmieniam na 36C lub przy większych mrozach 38C i dodatkowo uruchamiam większą moc pieca (trochę więcej roboty ale jest ekonomiczniej).

Witam,

Kotłownia prawie gotowa, generalnie trzeba tylko grzejniki w pokojach zawiesić, napełnić układ wodą i można odpalać.

Mam tylko pewne kwestie, o które chciałbym podpytać:

1. Kocioł ma dwa wyjścia i dwa powroty. Na jednej parze mam CWU, a na drugiej resztę (podłogówkę przez 3D i grzejniki na pompie adaptacyjnej). Pytanie: na który powrót założyć czujnik temperatury powrotu?

2. Cały parter oprócz jednego pokoju jest na podłogówce. W salonie (czyli największym pomieszczeniu w domu) zamontowałem czujnik temperatury wewnętrznej oraz dodatkowo w podłodze jest zalana specjalna rurka, do której wpuściłem czujnik temperatury podłogi. Czy tak będzie dobrze? Oczywiście na zewnątrz, na północnej ścianie, poza zasięgiem słońca zamontowałem także czujnik temperatury zewnętrznej.

3. Czy da się podłączyć do sterownika pompę cyrkulacji CWU aby pracowała w ten sposób, że będzie się włączała w zależności od pory dnia oraz temperatury czyli:

- będzie się pracowała np. w godzinach 5.50-7.00 oraz 15.00-23.00

- w tym czasie będzie pracowała do momentu aż temperatura za pompką osiągnie określony poziom?

Edytowane przez Pigmey

Panowie jak grzac najefektywniej?,pompa CO włączoma na stałe i np 30-32oC puszczone czy cyklicznie i wyzsza temperatura.2 podłogowka czesciej np 2-3 minuty postoj 10-12min czy dłuzej np 10min i dłuzszy postoj?Grzejniki rozkrecone na full.

Według mnie ciągła praca i pogodówka z dobrze dobraną krzywą.

Witam,

Kotłownia prawie gotowa, generalnie trzeba tylko grzejniki w pokojach zawiesić, napełnić układ wodą i można odpalać.

1. Kocioł ma dwa wyjścia i dwa powroty. Na jednej parze mam CWU, a na drugiej resztę (podłogówkę przez 3D i grzejniki na pompie adaptacyjnej). Pytanie: na który powrót założyć czujnik temperatury powrotu?

2. Cały parter oprócz jednego pokoju jest na podłogówce. W salonie (czyli największym pomieszczeniu w domu) zamontowałem czujnik temperatury wewnętrznej oraz dodatkowo w podłodze jest zalana specjalna rurka, do której wpuściłem czujnik temperatury podłogi. Czy tak będzie dobrze? Oczywiście na zewnątrz, na północnej ścianie, poza zasięgiem słońca zamontowałem także czujnik temperatury zewnętrznej.

3. Czy da się podłączyć do sterownika pompę cyrkulacji CWU aby pracowała w ten sposób, że będzie się włączała w zależności od pory dnia oraz temperatury czyli:

- w tym czasie będzie pracowała do momentu aż temperatura za pompką osiągnie określony poziom?

Masz instalatora czy sam instalujesz?

Masz instalatora czy sam instalujesz?

A czy to istotne? :)

Mam instalatora i te pytania i tak zadałbym mu przy rozruchu.

Uznałem jednak, że o ile są pewnie banalne to chyba jednak dobrze będzie zadać je na forum aby odpowiedzi pozostały dla potomnych.

O ile nie zostaną zakopane w kolejnej bezsensownej dyskusji (tfu-tfu).

..........dodatkowo w podłodze jest zalana specjalna rurka, do której wpuściłem czujnik temperatury podłogi..............
opisz cos więcej. Tez chcę tak zrobić, ale nie wiem jak. Czy wystarczy doprowadzić jakiś peszel do srodka pola grzejnego a koniec tego peszla zaślepić i zalac betonem? czy jakos inaczej? Zdjęcia bardzo dużo by mi powiedziały.

Zrobiłbym i spiął to inaczej, nie jestem do końca przekonany czy to będzie grzać na jednej pompce bo rozumiem że tak masz.

Po co Ci dwa czujniki w jednym pomieszczeniu, chyba żeby tylko widzieć jaką temperaturę ma posadzka i to też nie wiadomo czy się sprawdzi bo czujnik ma swoje ograniczenia.

Po wyłączeniu pompki przez czujnik przestanie grzać podłoga ale i też grzejniki, czy wiesz o tym ?

Da.

opisz cos więcej. Tez chcę tak zrobić, ale nie wiem jak. Czy wystarczy doprowadzić jakiś peszel do srodka pola grzejnego a koniec tego peszla zaślepić i zalac betonem? czy jakos inaczej? Zdjęcia bardzo dużo by mi powiedziały.

Ja położyłem na rurkach od podłogówki kawałek prostego pexa 16mm, który biegnie od środka pola grzewczego (salonu) przez ścianę do schowka pod chodami. Tam mam obniżoną podłogę więc rurka wystaje ze ściany - tamtędy wprowadziłem czujnik. Zdjęć niestety nie posiadam.

@karoka65 Oczywiście, że zadam mu te pytania. Z resztą już mu je pewnie zadawałem - tak jak 1000 innych, z których żadne jak dotąd nie pozostało bez odpowiedzi. Nie wszystko jednak spamiętałem więc w wolnej chwili postanowiłem napisać na forum.

Edytowane przez Pigmey

Zrobiłbym i spiął to inaczej, nie jestem do końca przekonany czy to będzie grzać na jednej pompce bo rozumiem że tak masz.

Grzejniki mają jedna pompkę, działającą w trybie autoadaptacji, a podłoga drugą.

Po co Ci dwa czujniki w jednym pomieszczeniu, chyba żeby tylko widzieć jaką temperaturę ma posadzka i to też nie wiadomo czy się sprawdzi bo czujnik ma swoje ograniczenia.

Hmmm...

Rozumiem o co ci chodzi, ale ja pisałem o grzaniu takim jak grzeją "pompiarze" czyli grzeje przez np. 6 godziny z mocą nominalną następnie przerwa 18 godzin i tak kilka dni, drugie grzanie to 24h z minimalną mocą tak aby tylko uzupełniać straty. Następnie policzyłem zużyty węgiel to wytworzonej mocy i wychodziło że taniej kosztowało mnie grzanie z mniejszą mocą. Pomiary robiłem tylko po to aby grzać tylko pierwszą metodą i nic nie kręcić w instalacji przez cały rok, ale ta metoda jest mniej ekonomiczna i teraz na podłogę puszczam 32C i jak temperatury spadają zmieniam na 36C lub przy większych mrozach 38C i dodatkowo uruchamiam większą moc pieca (trochę więcej roboty ale jest ekonomiczniej).

No wiadomo że takie grzanie może wyjść drożej bo duża część energii jest pochłaniana na ładowanie wystudzonej podłogi.

Najlepszym rozwiązaniem byłby siłownik na zaworze 3D od podłogi i odpowiednia krzywa grzewcza do niego tak jak Wiesiek pisał. Niestety ja mam zawór sterowany ręcznie i nie chciałoby mi się latać do kotłowni codziennie i nim kręcić dlatego ustawiam może 3 razy w sezonie a resztę załatwia za mnie sterownik kotła i cykliczna praca pompy.

Panowie

Kiepsko wygląda Wasza pomoc w pytaniach Pigmeya.

Wygląda na to, że wiecie a nie chcecie powiedzieć (bo zakładam że jako wieloletni instalatorzy to znacie sie na rzeczy)

Jak nie chcecie zdradzać na forum to dajcie mu odpowiedź na PRIV.

Niestety spotkałem się z taką samą niechęcią gdy sam robiłem swoje centralne. Przez to musiałem stracić dużo więcej czasu aby wszystko opanować.

Ja Pigmeyowi nie odpowiem na temat podłogówki, bo na tym się nie znam (mam klasyczne grzejniki) - ale Wy pomóżcie mu.

Jak znam życie to za kilka miesięcy będziecie się nasmiewać z jego instalatora że nie spiął mu obu powrotów w jeden, że instalator nie zna się na swojej robocie, na piecu ani sterowniku, bo skoro jeden czujnik powrotu to oczywiste że powinno wchodzić do pieca wspólną rurą. A otwory są dwa aby instalator miał wybór do którego mu łatwiej.

Witam,

Chociaż nie jestem instalatorem to powiem ci jak ja mam

Ad1Czujnik powrotu daj na reszcie. Woda będzie na tyle wychłodzona że spowoduje to odpowiednią prace kotła

Ad2. Niepotrzebnie czujnik w podłodze wystarczy np 1,5 m nad podłogą. Chyba że jakieś zabezpieczenie żeby na podłogę np nie poszło 60 stopni bo kafle będziesz z sufitu ściągać :). Ja mam taki usytuowany w rozdzielaczu

Ad2. Da się tylko że takie sterowanie mają najnowsze sterowniki ecoal starsze ich nie mają. Ale możesz kupić np. ostatnio byłu w Lidl-u Programator i tam sobie wszystko ustawić. Jak tak własnie mam pompka podłączona do programatora i cyrkulacja następuję w porach kiedy jest potrzebna ciepła woda

Edytowane przez raf1.

@Pigmey...zadam jedno pytanie: czy masz zrobione tak, jak na zdjęciu #382 w dropboxie? Jeśli tak, to od razu daję odpowiedż: zapytaj instalatora, dlaczego daje odpowietrzniki automatyczne na ssaniu pompy i niech się dobrze przyjrzy pompom i powrotom c.o. oraz podłogówki oraz zastanowi, czy to ma prawo dobrze działać? Czy te pompy mają na pewno zintegrowane zawory zwrotne? Jest jeszcze kilka innych "kwiatków", ale na ten temat niech się również inni wypowiedzą....

Powroty zdecydowanie spiąć w jeden. Czujnik podłogówki do wyboru, albo sterujesz nią wg temperatury pomieszczenia, albo podłogi. Masz zawór 3D, potrzebny do niego siłownik, żeby to zautomatyzować.Pompa podłogowa powinna chodzić non stop. Pompę cyrkulacyjną bez problemu podepniesz i zaprogramujesz jak chcesz.

Edytowane przez gmaj22