Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

. Wszyscy, to wszyscy.

Tak, oznaczać można już podobno od bodajże października roku ubiegłego jak mnie pamięć nie myli nazywa się to erp i dla węgla chyba najlepiej zaczyna się od C (prąd chyba z automatu D lub E), wyżej może być pompka lub pellet. Chyba,że to się jeszcze zmieni

Sadza?

Jeszcze nie wiem żonie tłumaczyłem jak rozpalic rozpaliła i znów się stłumił ogień więc na 90% z powodu chłodnej rury pomiędzy kominem a piecem osadza się taka mazia/kondensat (nie wiem jak to nazwać) Ogólnie się to leje jak smoła po róże. Raz ją już czyściłem wtedy Karoka mi pisał że to wina chłodnych spalin.

Będę koło 17/18 w domku zdejmę zobaczę ,tłuczenie młotkiem przez żonę nie pomogło

ps. a może ktoś doradzi czy da się coś założyć na komin, aby mi ta sadza wylatująca z komina blacho-dachówki nie wpierdzielał jak to robi teraz? :(

Edytowane przez prz3kus

Jeszcze nie wiem żonie tłumaczyłem jak rozpalic rozpaliła i znów się stłumił ogień więc na 90% z powodu chłodnej rury pomiędzy kominem a piecem osadza się taka mazia/kondensat (nie wiem jak to nazwać) Ogólnie się to leje jak smoła po róże. Raz ją już czyściłem wtedy Karoka mi pisał że to wina chłodnych spalin.

Będę koło 17/18 w domku zdejmę zobaczę ,tłuczenie młotkiem przez żonę nie pomogło

ps. a może ktoś doradzi czy da się coś założyć na komin, aby mi ta sadza wylatująca z komina blacho-dachówki nie wpierdzielał jak to robi teraz? :(

Trudno coś na odległość napisać, ale czy zamieszczałeś już na Forum zdjęcia tego co zatyka ci czopuch (tego co wygarniasz podczas czyszczenia)?

Masz w kominie rurę a na niej poziomy daszek zabezpieczający przed dostawaniem się wody z opadów?

Gość Arturo72

:D

Nic nie wypuszczać przez komin ;)

Macie fajne hobby ;)

A miało być tak pięknie...

Tak, oznaczać można już podobno od bodajże października roku ubiegłego jak mnie pamięć nie myli nazywa się to erp i dla węgla chyba najlepiej zaczyna się od C (prąd chyba z automatu D lub E), wyżej może być pompka lub pellet. Chyba,że to się jeszcze zmieni

Panie Jarecki, to nie tak.

Klasy efektywności kotłów na paliwa stałe zależą od EEI (współczynnik efektywności energetycznej) i jeśli dla A+++ EEI >=150 to kolejno przez A++; A+, A, B, C, D, E, F to dla G EEI <30.

Proste to nie jest i samemu się tego nie zrobi, bo wymagania prawne są jasno określone.

Ale panowie dystrybutorzy dostali teraz jasno i wyraźnie na garba to, że każdy kocioł będzie musiał mieć na sobie nie tylko etykietę ale jeszcze trochę więcej.

Oj, będzie się działo. Pozdrawiam :)

Ale to kobieta i nowy dom a nie kuźnia i baba chop ;)

Mnie by żona od razu rzuciła pozew rozwodowy za takie coś ;)

Żal człowieka poprostu ale takie są właśnie skutki prania mózgu m.in na tym wątku przez sprzedawców kotłów i ich klakierów jaki to węgiel zwany eko jest cudownym rozwiązaniem do nowych domów...

To nie jest wątek dla ciebie Fujaro72. Wiemy już, że jesteś forumową pleciugą co to chciał na poddaszu postawić pompę ciepła i w ten sposób ogrzewać dom. Zmykaj.

Ale to kobieta i nowy dom a nie kuźnia i baba chop ;)

Mnie by żona od razu rzuciła pozew rozwodowy za takie coś ;)

Żal człowieka poprostu ale takie są właśnie skutki prania mózgu m.in na tym wątku przez sprzedawców kotłów i ich klakierów jaki to węgiel zwany eko jest cudownym rozwiązaniem do nowych domów...

To współczuję żony... Może inaczej to ujmę w słowa: współczuję wyborów życiowych.

Co do sprzedawania kotłów, to raczej ludzie przychodzą i się pytają co za kocioł brać, a nie czym grzać. Ja do nowego domu PC bym pchał o ile dobrze domek zrobiony. Jak nie to "wungiel" coby z torbami nie polecieć. Jeśli miałbym grzać coś więcej oprócz chaty to pewnie eko mimo dobrze zrobionej chatki.

Wracając do tematu...

@prz3kus

Posiedź jak masz możliwość dłużej przy kotle i ustaw go jak należy. U mnie też to się raz stało, ale przez źle dobrany nadmuch. Teraz już lepiej mi idzie i czopuch jest prawie czysty. Kominiarz jak u mnie był to nie miał co robić, a czyścił komin rok temu (pół roku temu był, ale teściowa nie słyszała jak dzwonił do drzwi).

SiNi ja sam komin to mam czysty jak by był nowy po trzech sezonach.

Zapycha mi się tam gdzie jest czujnik spalin, spływa mi taka maź po rurze i tam się wszytko kumuluje. Przez ten otwór do czyszczenia ciężko to się czyści więc zdjąłem sobie rurę od komina do co idzie pieca (u mnie jest ona sporo z racji ze zrobiłem za wysoko wyjście do komina) 30min roboty i problem znikł.

Co do nalotu na blacho-dachówce

Na dachu nie mam żadnego czopucha, mam otwarty komin i od strony gdzie mam komin widzę na blasze że coś sie w nią wżera.

Pytanie czy da się coś na to zaradzić, sama blacha koło wylotu z komina już w sporej części zjedzona ?

Panie Jarecki, to nie tak.

Klasy efektywności kotłów na paliwa stałe zależą od EEI (współczynnik efektywności energetycznej) i jeśli dla A+++ EEI >=150 to kolejno przez A++; A+, A, B, C, D, E, F to dla G EEI <30.

Proste to nie jest i samemu się tego nie zrobi, bo wymagania prawne są jasno określone.

Ale panowie dystrybutorzy dostali teraz jasno i wyraźnie na garba to, że każdy kocioł będzie musiał mieć na sobie nie tylko etykietę ale jeszcze trochę więcej.

Oj, będzie się działo. Pozdrawiam :)

I jaki w tym widzisz problem?

I jaki w tym widzisz problem?

Powstaną "Certyfikowane instytuty", które Wyrobią sobie papiery i będą za stosowną opłatą lepić te naklejki na lewo i prawo...

na elektronikę lepią to i na kocioł przylepią.

najwyżej kocioł dostanie dodatkowy "Tryb eko" jak VW , coby mu A+++++++++ przyczepić, a z testów to wyjdzie, ze do podajnika sypiesz popiół, a z popielnika węgiel wyjmujesz taki jest cwany... w Końcu nie tylko Pompa ciepłą z powietrza -20C potrafi zrobić +40C !!! na wyjściu.

Nie takie certyfikaty się w tym kraju drukuje, na PC też lepią co się da, byle wcisnąć ludowi. Skoro na południu Europy są zadowoleni, to w Polsce też muszą być!

chłopaki od PC, jak tam, swetry wełniane nie gryzą?

Edytowane przez micro-jr
heheszki

Powstaną "Certyfikowane instytuty", które Wyrobią sobie papiery i będą za stosowną opłatą lepić te naklejki na lewo i prawo...

na elektronikę lepią to i na kocioł przylepią.

najwyżej kocioł dostanie dodatkowy "Tryb eko" jak VW , coby mu A+++++++++ przyczepić, a z testów to wyjdzie, ze do podajnika sypiesz popiół, a z popielnika węgiel wyjmujesz taki jest cwany... w Końcu nie tylko Pompa ciepłą z powietrza -20C potrafi zrobić +40C !!! na wyjściu.

Nie takie certyfikaty się w tym kraju drukuje, na PC też lepią co się da, byle wcisnąć ludowi. Skoro na południu Europy są zadowoleni, to w Polsce też muszą być!

chłopaki od PC, jak tam, swetry wełniane nie gryzą?

Tak, tak. Tak Ci się tylko wydaje. Gdybyś znał dokładnie wymagania tych przepisów odnośnie kotłów na paliwa stałe, to byś przestał kpić.

A skoro twierdzisz, że powstaną certyfikowane instytuty, no to popatrz jaką możesz kasę zrobić. Zafunduj sobie taki "certyfikowany instytut" i kolorową drukarkę do etykiet. Będziesz trzaskał szmal aż miło.

Bo prawda jest taka, że każdy kocioł będzie musiał mieć tą etykietę. A ją tylko na podstawie badań (przepisy określają) zgodnie z normą i przez jednostkę akredytowaną. I nie ważne, kopciuch czy superpodajnik. A obecne papierki do tego nie starczają

:yes::yes::yes:.

Tak, tak. Tak Ci się tylko wydaje. Gdybyś znał dokładnie wymagania tych przepisów odnośnie kotłów na paliwa stałe, to byś przestał kpić.

A skoro twierdzisz, że powstaną certyfikowane instytuty, no to popatrz jaką możesz kasę zrobić. Zafunduj sobie taki "certyfikowany instytut" i kolorową drukarkę do etykiet. Będziesz trzaskał szmal aż miło.

Bo prawda jest taka, że każdy kocioł będzie musiał mieć tą etykietę. A ją tylko na podstawie badań (przepisy określają) zgodnie z normą i przez jednostkę akredytowaną. I nie ważne, kopciuch czy superpodajnik. A obecne papierki do tego nie starczają

:yes::yes::yes:.

słowa klucze: "każdy kocioł będzie musiał mieć tą etykietę. A ją tylko na podstawie badań (przepisy określają) zgodnie z normą i przez jednostkę akredytowaną. "

tak własnie duże koncerny robią biznes :) i jednostki akredytowane też. Normami tez bym tak nie szastał, bo normy są b. ogólne, większość konstrukcji współczesnych spełnia je bez problemu, a takimi są kotły z podajnikiem. Także jedyny zonk to przerzucenie kosztów opłacenia tej świętej instytucji coby dała papier i podniesnie ceny kotła z 500pln, żeby ten papier i "instytucję" opłacić.

Jako, ze naklejki zwykle są per model, trudniej będzie też rozwijać konstrukcje, trzeb będzie tkwić w jednym modelu kilka lat, bo szkoda będzie co pół roku pakować kasę w badania.

Koniec końców straci na tym użytkownik, zyskają koncerny...

P.S.

Ja mam też nadzieję, ze ktoś się weźmie za inne urządzenia i przestaną siać propagandą i magicznymi właściwosciami produkowania ciepła z -20 na 40 ze sprawnościową COP 9.