Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mój RBR 11 kW z Ekoenergią pracuje już trzeci sezon i wszystko na to wskazuje że trzeba będzie przeprowadzić operację uszczelnienia korony. Powietrze leci tylko z ok. 40 % otworów od strony ślimaka. Cała prawa strona nie dmucha, groszek jest niedopalony, kopci się a od strony podajnika czasem węgiel się przesypuje do szuflady..

Podejrzewam, że kanał powietrzny masz pełny, a może i otwory nadmuchowe się poprzytykały, w sumie drożność otworów możesz sprawdzić gwoździem nawet bez rozbierania palnika.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

jest sens montować klapkę 06 do dmuchawy WPA 07? Jak wieje to jednak żar w podtrzymaniu schodzi dość nisko.

Ktoś montował to ustrojstwo? Dużo mocniej trzeba dmuchać z ta klapką?

Ja założyłem RCK , klapki w życiu nie stosowałem więc nic na ten temat nie powiem.Ogólnie na logikę wiatr będzie miał dodatkowy opór do pokonania co sie wiąże z siłą nadmuchu.

Czyli widzę że sprzedawcy RBRa nie pieprzyli tylko głupot po forum o "cudownych właściwościach" zastosowanie ceramiki w komorze spalania ? :) żeby tylko kasę od ludzi wyciągnąć ? :)

Widzimy że coraz więcej kotłów w 5-ej klasie ma wyłożone komory spalania ceramiką bądź chociaż elementy tej komory z są ceramice.

Czytałem wypowiedzi tylko jednego pana "TECHNIKA" który negował sens zastosowania ceramiki w komorze spalania.

Nooo ceramika niby wg. niego jest ok, pod warunkiem że włoży ją do kotła ręka "doktora", tyle że zanim ta ręka skierowała się w tą stronę, wcześniej zawędrowała tam ręka rzemieślnika z Łaszczowa, hehe

A jeszcze wcześniej wyłożone ceramiką były kotły ekoenergii KGS-R Ceramic. Kupno tego kotła rozważałem przed Rbrkiem.

Pytanie do Pana Kraroki -zadufanego wielce: co znaczy skrót KGS?Podpowiem Szanownemu Panu Karoce. To skrót od pierwszych liter imion: Konrad, Grzegorz, Sł.ir. Historia z początku XXI w.

Mówi to Panu coś, Panie Karoka?

Pytanie do Pana Kraroki -zadufanego wielce: co znaczy skrót KGS?Podpowiem Szanownemu Panu Karoce. To skrót od pierwszych liter imion: Konrad, Grzegorz, Sł.ir. Historia z początku XXI w.

Mówi to Panu coś, Panie Karoka?

I co , ma Cię za to przytulić czy jak bo mi to wygląda na to, że się chwalisz .

Czyli widzę że sprzedawcy RBRa nie pieprzyli tylko głupot po forum o "cudownych właściwościach" zastosowanie ceramiki w komorze spalania ? :) żeby tylko kasę od ludzi wyciągnąć ? :)

Widzimy że coraz więcej kotłów w 5-ej klasie ma wyłożone komory spalania ceramiką bądź chociaż elementy tej komory z są ceramice.

Czytałem wypowiedzi tylko jednego pana "TECHNIKA" który negował sens zastosowania ceramiki w komorze spalania.

Nooo ceramika niby wg. niego jest ok, pod warunkiem że włoży ją do kotła ręka "doktora", tyle że zanim ta ręka skierowała się w tą stronę, wcześniej zawędrowała tam ręka rzemieślnika z Łaszczowa, hehe

Według Ciebie - to "rzemieślnik z Łaszczowa" wynalazł ceramikę w kotle?

Przed Nim jej nie stosowano?

To tylko "Twoja" historia zaczęła się od Łaszczowa :)

Przed Tobą jednak już byli inni. Nie zahaczając nawet o Łaszczów...

Ten rzemieślnik z Łaszczowa przynajmniej produkuje kotły ,które z palcem w d... uzyskują moc deklarowaną.

Nie tylko, ze deklarowaną, ale znacznie, znacznie powyżej, bo są PRZEWYMIAROWANE. I dlatego szanowny Panie zabranie części powierzchni wymiany w komorze spalania poprzez przyizolowanie części ścian materiałem o słabej przewodności cieplnej polepsza nieco jego parametry pracy. Co nie zapewnia jednak tego, czego wymaga taka głupia norma, którą stosują w całej Unii. Na tzw. nominale i w pobliżu jako tako daje radę. Tylko co z mała mocą (do 30%), skoro jest mocno przewymiarowany?

Chętnie bym usłyszał to i zobaczył wyniki od panów Minertu, Karoki i pana rzemieślnika z Łaszczowa.

p.s. Panie Minertu, aby być w porządku odpowiadam bezpośrednio: poczytaj pan w tym wątku wpis JWP Karoki pod nr 26062.

Ceramika be jak jej nie włożyły doktory. Cacy, gdy pan z Łaszczowa.

Zbiorę się i znajdę oryginały rysunków, które ten rzemieślnik, jak go nazywacie, dostał od doktorów, aby mu toto z zasypowca przerobione chciało jako tako osiągać wymagania przepisów. Dość dawno to bylo, ale jednak.

Edytowane przez boluslolusj23
dopisek p.s.

Co norma i cud świstki a co rzeczywistość wszyscy zdążyli już sobie chyba wyciągnąć odpowiednie wnioski.

Mogę Ci Boluś polecić pewien wątek na forum Info-ogrzewanie, podlinkować ?

Ale pewnie czytałeś, to oszczędzę sobie.

Za głupi jestem żeby z Tobą dyskutować o normach, ja czym innym się zajmuję.