Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

@prz3ekus..."Na dachu nie mam żadnego czopucha, mam otwarty komin i od strony gdzie mam komin widzę na blasze że coś sie w nią wżera."

Czopuch to nie jest nic na dachu tylko rura łącząca kocioł z kominem :)

W blachę wżera się to co spada z "kwaśnym" deszczem, czyli jak spaliny wydostają się ponad komin i zostaną "spłukane" przez deszcz. Daszek najlepiej zeby był z nierdzewki, a najlepiej z kwasiaka, bo na spodniej stronie na bank będą się spaliny wykraplać.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@gmaj22

Dzięki za odp. z kwasówki to już koszt od 120zł jak widzę na znanym serwisie aukcyjnym, jednak masz racje jak ma zjeść za 3 lata lepiej dołożyć i na marne na dach nie wchodzić :)

Szkoda że te nasady z RCK są tak strasznie drogie, upiekł bym dwie pieczenie na jednym ogniu a tak dupa :)

Edytowane przez prz3kus

słowa klucze: "każdy kocioł będzie musiał mieć tą etykietę. A ją tylko na podstawie badań (przepisy określają) zgodnie z normą i przez jednostkę akredytowaną. "

tak własnie duże koncerny robią biznes :) i jednostki akredytowane też. Normami tez bym tak nie szastał, bo normy są b. ogólne, większość konstrukcji współczesnych spełnia je bez problemu, a takimi są kotły z podajnikiem. Także jedyny zonk to przerzucenie kosztów opłacenia tej świętej instytucji coby dała papier i podniesnie ceny kotła z 500pln, żeby ten papier i "instytucję" opłacić.

Jako, ze naklejki zwykle są per model, trudniej będzie też rozwijać konstrukcje, trzeb będzie tkwić w jednym modelu kilka lat, bo szkoda będzie co pół roku pakować kasę w badania.

Koniec końców straci na tym użytkownik, zyskają koncerny...

P.S.

Ja mam też nadzieję, ze ktoś się weźmie za inne urządzenia i przestaną siać propagandą i magicznymi właściwosciami produkowania ciepła z -20 na 40 ze sprawnościową COP 9.

Szanowny Panie, Szanowny panie,

Jeśli obecna norma dotycząca kotłów na paliwa stałe o mocy do 500 kW czyli PN-EN303-5:2012 jest taka ogólna jaki piszesz i kotły tak łatwo ją spełniają, to zechciej powiedzieć, co w niej takiego łatwego?

Oczywiście, że duże firmy dadzą sobie radę. A co z małymi? Ano - pójdą na dno. I to chciałem szanownemu Państwu uzmysłowić. Bo nigdzie (nawet w internecie) do sprzedaży nie będzie mógł być wystawiony żaden kociołek nie posiadający etykiety i karty produktu. A tego bez badań przez uprawnione jednostki zrobić się już nie da. Zatem?

Czy uważa Pan, że ktoś zrobi takie badania za frico lub kilkaset złotych? Na pewno nie. No i malutkie popłyną. W siną dal.

Edytowane przez boluslolusj23

Możesz rozjaśnić?

Powrót łączysz przed piecem, bo podłogówka daje zimną wodę, grzejnik ciepłą, a mieszająca/CWU gorącą, i zeby sie trochę wymieszało, bo inaczej czujnik oszukuje :) czujnik musi być lekko od pieca odsunięty, bo też oszukuje, zatem najlepiej chociaż 10cm od połączenia i 10cm od pieca :)

czujnik podłogówki zrobiłem w pomieszczeniu bez termostatów (bo termostat by zniekształcał pomiar) i nieco dalej od podłogówek.

Nie interesuje mnie temperatura podłogi tylko powietrza w pokoju. Trzeba pamiętać, że beton podłogi pokryty jest warstwami izolacji np: panele, płytki, drewno... zatem realna temperatura w pomieszczeniu zmienia się z zupełnie inną charakterystyką niż wylewki. dodatkowo u mnie ponieważ jest to klatka schodowa, czunik znajduje się około 3m w bok od podłogówki, wychodzę z założenia, że jak tak sie robi ciepło, to wszędzie musi być.

pomieszczenie jest nie duże, więc łatwiej je dogrzać niż np. salon. aby ograniczyć sytuację kiedy salon potrzebuje grzania a w klatce schodowej jest ciepło(jest to przestrzeń bez drzwi) to mam w korytarzu oczekiwaną +0.3 stopnia względem salonu. jak salonu.

jak się robi zimno i termostaty od salonu się załączają, to różnica najczęściej powoduje załączenie grzania w całym układzie.

Oczywiście, że duże firmy dadzą sobie radę. A co z małymi? Ano - pójdą na dno. I to chciałem szanownemu Państwu uzmysłowić. Bo nigdzie (nawet w internecie) do sprzedaży nie będzie mógł być wystawiony żaden kociołek nie posiadający etykiety i karty produktu. A tego bez badań przez uprawnione jednostki zrobić się już nie da. Zatem?

Czy uważa Pan, że ktoś zrobi takie badania za frico lub kilkaset złotych? Na pewno nie. No i malutkie popłyną. W siną dal.

Skoro jest tak jak piszesz to dlaczego można kupić w sklepie zwykłe żarówki :cool:

Polacy od dekad są uczeni radzenia sobie z durnymi, często sprzecznymi ze sobą przepisami więc i z tym się uporają.

Niestety (a może na szczęście) tym razem nie. Nawet przy tym układzie bogoojczyźniano - patriotycznym.

A przepisy akurat w tej sprawie wcale nie są takie durne.

Nareszcie zrobią porządek. I dobrze.

p.s. żarówkę na biedę możesz nazwać grzejnikiem elektrycznym malej mocy wykorzystującym efekt Joula w atmosferze gazu obojętnego.

Z kociołkami tak się juz nie da, bo dali wykaz nazewnictwa (słowniczek) i wiadomo co jest co. A i władza kasy potrzebuje choćby na 500+

Nie widzę problemu z wyrobieniem tych certyfikatów.

Poprostu wzrośnie cena pieca i ktoś zrobi na tym interes.

Ja po prostu stracę - więcej zapłacę za piec.

Naklejki będę mógł użyć na pierwszą podpałkę... raczej na więcej nie starczy. etc.

Nie widzę problemu z wyrobieniem tych certyfikatów.

Poprostu wzrośnie cena pieca i ktoś zrobi na tym interes.

Ja po prostu stracę - więcej zapłacę za piec.

Naklejki będę mógł użyć na pierwszą podpałkę... raczej na więcej nie starczy. etc.

Jeśli nie widzi Pan problemu z wyrobieniem tego certyfikatu, to gratuluję. Przy okazji proponuję już przygotować się do doradztwa jak to zrobić. Klientów nie zabraknie. Gwarancja sukcesu murowana.

Będziesz Pan mógł z tego żyć długo, bogato i szczęśliwie.

Z całego serca tego życzę

Panowie ostatnio się zastanawiam nad tym jaki jest średni pobór mocy (chodzi o prąd).U mnie wygląda to np.tak dwie pompki śmigają non stop(podłoga,co ), są to zwykłe pompki nie jakieś energooszczędne,plus sterownik.Wiadomo CWU załącza się jak potrzebuje , tak samo jest z dmuchawą.Ale ciekawi mnie mniej więcej jaki jest średni pobór.

Panowie ostatnio się zastanawiam nad tym jaki jest średni pobór mocy (chodzi o prąd).U mnie wygląda to np.tak dwie pompki śmigają non stop(podłoga,co ), są to zwykłe pompki nie jakieś energooszczędne,plus sterownik.Wiadomo CWU załącza się jak potrzebuje , tak samo jest z dmuchawą.Ale ciekawi mnie mniej więcej jaki jest średni pobór.

Określ czas ich pracy, odczytaj tzw. moc z DTR tych pompek, dołóż do tego ze 30% i będziesz prawie trafiony. W rachunkach.

Jeśli nie widzi Pan problemu z wyrobieniem tego certyfikatu, to gratuluję. Przy okazji proponuję już przygotować się do doradztwa jak to zrobić. Klientów nie zabraknie. Gwarancja sukcesu murowana.

Będziesz Pan mógł z tego żyć długo, bogato i szczęśliwie.

...

Ani długo, ani bogato, ani szczesliwie. Jezeli cały kraj pójdzie za przykładem Krakowa, a pójdzie na pewno, jak do tego dodamy bardzo restrykcyjne WT2021 to koniec branzy kotlarskiej nie jest tak odległą przyszłoscią jakby sie wydawało. Skoro zas nie bedzie mozliwosci instalacji kotłow to i certyfikaty będą zbedne.

asolt jesteś na tym forum kawał czasu i wiesz chyba że pisze się posty zgodne z tematem? Twój post jest niezgodny z tematem a co za tym idzie i regulaminem czyli powinien być zgłoszony do moderatora, wciągasz w rozmowę która też jest niezgodna z tematem tego wątku. Edytowane przez zbigmaz01

asolt jesteś na tym forum kawał czasu i wiesz chyba że pisze się posty zgodne z tematem? Twój post jest niezgodny z tematem a co za tym idzie i regulaminem czyli powinien być zgłoszony do moderatora, wciągasz w rozmowę która też jest niezgodna z tematem tego wątku.

Chcesz to zgłos, moze nawet zawnioskuj o bana, ale jezeli by sie tak trzymac stricte tematu to forum powinno byc odchudzone kilkukrotnie. Poza tym Bolus jakos nie wykazuje ochoty do dyskusji co mnie zresztą nie dziwi.

Chcesz to zgłos, moze nawet zawnioskuj o bana, ale jezeli by sie tak trzymac stricte tematu to forum powinno byc odchudzone kilkukrotnie. Poza tym Bolus jakos nie wykazuje ochoty do dyskusji co mnie zresztą nie dziwi.

Sorry panie Zbigmaz, ale to co piszemy dotyczy pośrednio również tego wątku. jak napisał Kolega: chcesz - wnioskuj nawet o bana. Teraz taka obowiązująca zero (czy jak to tam miler niegdyś rzekł) moda na wykańczanie innych. A tak przy okazji: piszemy coś złego na temat rabarbara? Nie. A trochę wiedzy może się wam przydać. Rób pan jak chcesz. Medalu i tak nie dadzą.

A wracając do blokady paliw stałych.

Do nich zalicza się również biomasa. Polska zobowiązana jest do 2020 roku do zapewnienia co najmniej 15% z tzw. OZE. Inaczej będą sankcje unijne. No i co? Samym słoneczkiem i pc tego nie da się zrobić. A Lajkoniki wylali dziecko z kąpielą. Tak jak nas chce p. Zbigmaz.

Dobra, dobra, już uciekam. w oczekiwaniu na bana - pozdrawiam bardzo serdecznie

Dlaczego uciekać ? Może tylko założyć odpowiedni wątek ?

Sam chętnie poczytam, bo do pisania już mi ochota odchodzi :)

W jakimś starym filmie gdzieś słyszałem: że mądrego warto posłuchać.

Co zaś tych zakazów, nakazów w sprawie węgla to łatwo jest baźgrać po forach i zgrywać ekologów, życie w realu wygląda całkiem inaczej niż e-świecie.

Starsze osoby na wioskach, w miasteczkach mieszkający w starych domach czy kamienicach po opłaceniu bieżących rachunków, lekarstw nie mają czasem już nawet na miał czy flot nie wspomnę już nawet o samym węglu.

Kto wymieni im i za co na te nie kopcące urządzenia ? kto zapłaci za nich rachunki za ten czysty prąd czy gaz ?

Dlaczego uciekać ? Może tylko założyć odpowiedni wątek ?

Sam chętnie poczytam, bo do pisania już mi ochota odchodzi :)

W jakimś starym filmie gdzieś słyszałem: że mądrego warto posłuchać.

Co zaś tych zakazów, nakazów w sprawie węgla to łatwo jest baźgrać po forach i zgrywać ekologów, życie w realu wygląda całkiem inaczej niż e-świecie.

Starsze osoby na wioskach, w miasteczkach mieszkający w starych domach czy kamienicach po opłaceniu bieżących rachunków, lekarstw nie mają czasem już nawet na miał czy flot nie wspomnę już nawet o samym węglu.

Kto wymieni im i za co na te nie kopcące urządzenia ? kto zapłaci za nich rachunki za ten czysty prąd czy gaz ?

A o czym my Panie KAROKA pisaliśmy, jeśli nie o tym? Że bezmyślnie wylewają dziecko z kąpielą, a gdy się obudzą, to ... chyba, że mnie wcześniej zbanują.

Pozdrawiam

Z tego co udało mi się dowiedzieć to producenta taka dodatkowa nalepka będzie kosztowała około 5 stówek do jednej mocy kotła, niema tam podobno żadnych mecyi :)

Taki kolejny skok na kasę :)

Ja już tu napisałem kilka razy ale powtórzę po raz kolejny, ja tego nie dożyję :)

Poczekamy te 3 latka zobaczymy jak "ekipa" raczkiem będzie się z tego wycofywać :)

Ta druga część oczywiście o zakazach.

Policz - wynik będzie bardziej wiarygodny jak OZC.

816PLN/T to jakiś groszkek z 25MJ-26MJ/kg

16MJ do 18MJ max z kg (uwzględniając sprawność całego układu)

tu się trochę nie zgodzę, piec i układ spalania znajdują się wewnątrz izolacji ogrzewanego budynku, jedyną stratę jaką mam de facto to kominem. pozostałe straty bym miał takie same z PC - ten sam układ rozprowadzania.

Przy t spalin max. 120 stopni na wyjściu z pieca, nie tracę tyle energii ;) myślę, że 80% mogę śmiało przyjąć. może nawet 85%.

przy twoich założeniach:

48000MJ do 54000MJ CO+CWU.

54000MJ to 15,000 kWh

kWh u mnie 58gr czyli 15000x 0,58 = 8700pln

przy COP 3x 2900 pln

należy też pamiętać, ze ten prąd w Polsce jest i tak z węgla, więc ekologii tu zera, bo te 3x to straty miedzy elektrownią a moim domem. zatem de facto spalasz co najmniej tyle samo węgla co ja, tylko nie we własnym piecu :)

- jedyne plus to brak komina i magazyn w kotłowni.

piec 8k + komin 4,5k