Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Wczoraj zainstalowaliśmy kolejnego RBR-a 23kW,wpięty w starą instalację,na razie bez czujników wewn i zewn.

Bardzo szybko uzyskana temp 55deg,grzejniki żeliwne,po 1h zeszliśmy z temp na 45deg.

Powierzchnia grzewcza 240m2 nieocieplony budynek w domu 24deg.Jak na razie kolega bardzo zadowolony.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powitać.

Właśnie podłączyłem swój kocioł. Teraz tylko ustawiać i obserwować.

Wczoraj pierwsze rozpalenie i działa . Jak działa to pytanie do was jako do specjalistów. Doradzajcie bo ja w te klocki jestem zielony. Tylko proszę doradzać jak całkowitemu nowicjuszowi, czyli prowadzenie za rączkę. Dzisiaj rano na palniku miałem wielkiego spieka na pół komory, czyli coś jest nie tak.

Obniżyłem rano trochę krzywą grzania bo była troszkę za wysoka temperatura na buforze i na razie czekam.

Czekam na wskazówki. Co można poprawić.

https://esterownik.pl/remote/3909

Edytowane przez zbigmaz01
Zmiana linku do sterownika

Powitać.

Właśnie podłączyłem swój kocioł. Teraz tylko ustawiać i obserwować.

Wczoraj pierwsze rozpalenie i działa . Jak działa to pytanie do was jako do specjalistów. Doradzajcie bo ja w te klocki jestem zielony. Tylko proszę doradzać jak całkowitemu nowicjuszowi, czyli prowadzenie za rączkę. Dzisiaj rano na palniku miałem wielkiego spieka na pół komory, czyli coś jest nie tak.

Obniżyłem rano trochę krzywą grzania bo była troszkę za wysoka temperatura na buforze i na razie czekam.

Czekam na wskazówki. Co można poprawić.

https://esterownik.pl/remote/1062

Aktywuj sobie czujnik wewnętrzny.Krzywą grzania nie pozbędziesz się spieków.

Wrzuć jakieś fotki instalacji.

Czujnik wewnętrzny będzie u mnie trochę niezręczny. Układ który grzeję to bufor 1000L a i niego jest ogrzewane dwa mieszkania (drugie córki, podzieliłem dom na pół :wiggle:). W jednym tylko grzejniki i mała podłogówka (16m2) a w drugim podłogówka około 90m2 i grzejniki. Wszystkie układy mają swoje własne pompy i sterowanie (Auraton) i one łapią temperaturę wewnątrz. Wcześniej gdy było grzane 3/4 budynku to wcześniejszy piec dawał rade ale gdy zostało oddane resztę to okazał się za mały i trzeba było zmienić. I teraz mam Rbr Ekouniwersal 17kW. Zdjęcia zrobię to zamieszczę :lol2:

Gzieś na forum czytałem że można zmniejszyć o 5% wentylator ale teraz nie mogę na ten wątek trafić, chyba coś było o aktualizacji sterownika. Szukam :sick:

Jak się ten sterownik aktualizuje? :mad:

Szukam:p

Bo musisz pobrać wersje testowe z http://esterownik.pl/forum/posty,33/-oprogramowanie-wersje-testowe- i aby móc ustawić korektę dmuchamy musisz mieć soft o numerze min 0.2.9.9

Ale poczekaj trochę z tymi ustawieniami korekty niech sobie piec pochodzi jeszcze kilka dni daj mu się "oswoić" z instalacją :)

Edytowane przez Gelo_26

Dzięki. Wiem że gdzieś było ale nie wiedziałem gdzie.

Teraz jeszcze jedno pytanie (aby nie szukać bo wiem że gdzieś to czytałem), wiem że to trzeba wgrać na kartę, ale czy trzeba ją wyjąć czy można przez połączenie kablem (przez modem, bo tak mam podłączone) Nie mam takiego adaptera aby bezpośrednio podpiąć komputer ze sterownikiem.

a tego właśnie nie mam:o

Piec mam połączony kablem z modemem i modem z komputerem też kablem, i czy w taki podłączeni można?

Ale zaraz wyciągnę kartę. Muszę tylko dojść do domu.

Pozdrawiam i dzięki za wskazówki. Będzie mniej szukania.

Sterownik podpinasz do neta jak kolejny komputer,co do wgrania aktualizacji musisz miec przejsciowke rs232,napisz do Minertu on ma w sprzedazy.