Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

I na pewno ją otrzyma panie TECHNIK.

Też przeleciałeś potrollować ?

A może Lazar się znudził i chciałeś RBRa kupić ?

Karoka nie karm troli.

Mam propozycję. Może ktoś rozszyfruje kogo lub czyje interesy reprezentują poszczególni Panowie.

Wiem,że ZaWijany to Ogniwo, Jarecki to SKAM, a pozostali. Może dobrze byłoby się przedstawić.

Tylko nie w tym wątku

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mobe, wszelakie parametry techniczne typoszeregu kotłów Rbr Ekouniwersal znajdziesz w DTR tych kotłów.

DTR szukaj na stronie producenta kotła, lub u jego autoryzowanych przedstawicieli handlowych.

Takimi prostymi zapytaniami, właśnie zaśmiecasz ten temat.

Rozumiem. Na forum tylko ze skomplikowanymi pytaniami, na które autoryzowany sprzedawca mi nie odpowie, tylko w takim razie co Ty tu robisz?

Edit. Zadałem, tak, proste pytanie, byłby z tego jeden post mój i jeden z odpowiedzią, a zaraz będzie cała strona, z tego 2 posty o RBR.

Edytowane przez Mobe

,,,, tylko w takim razie co Ty tu robisz? ,,,,

Wpadłem porozmawiać z kolegą informatykiem @adkwapniewski a także z kolegą @micro-jr na temat przez nich poruszony, a mianowicie zjawiska akumulacji cieplnej w komorze spalania kotła Rbr Ekouniwersal wyłożonej wewnętrznie płytami szamotowymi.

Dobry wieczór Szanownemu Panu,

A widział Pan tam od czasu jego pracy temperatury zewnętrzne wymagajace pracy na mocy nawet 23? Jak na razie to cały czas wszystko powyżej zera i to nawet o kilka stopni, a kocioł i tak jedzie (bo musi) z moca ok. 12 i więcej kW. A jeśli przez kilka choćby dni będzie minus 20, to ile będzie musiał gonić?

Nie chodzi o to ile teraz spala RBR tylko ile spalał i przerzucał gdy był tam mróz kocioł Ogniwo , który nie dał rady.

Wpadłem porozmawiać z kolegą informatykiem @adkwapniewski a także z kolegą @micro-jr na temat przez nich poruszony, a mianowicie zjawiska akumulacji cieplnej w komorze spalania kotła Rbr Ekouniwersal wyłożonej wewnętrznie płytami szamotowymi.

A mi to się wydaje że wpadłeś wbić kilka szpilek i po trollować trochę ?

Załóż sobie wątek i dyskutuj.

Ja już raz Cię posłuchałem a jak na tym wyszedłem to wszyscy wiedzą, także ja już panu bardzo dziękuję za rady.

Właśnie, że nie posłuchałeś. A teraz nie pamiętasz, albo cyganisz, że nie pamiętasz. Przypomnę Ci ten wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235435-Ogniwo-Eko-Plus-M-pytania-i-odpowiedzi-czyli-jak-to-jest-z-tym-kotłem

To tam dyskutowałeś ze mną, usiłując przekonać wszystkich, że ja ściemniam, kiedy piszę, że OEPM 26kW ma moc maksymalną tylko 26kW. To tam pisałeś, że jest to kocioł do wiejskiej świetlicy lub do hali produkcyjnej. A teraz, kiedy rzeczywistość zweryfikowała bezlitośnie Twoje i moje "prawdy", próbujesz zaciemnieć sprawę.

Przypomnij sobie, coś wypisywał na tym wątku, który Ci przypominam :)

No! Koniec z tematem OEPM na wątku o RBR. Wystarczy.

Zaczepiasz mnie, bo chcesz ze mnie zrobić trolla w oczach czytelników? Nie zaczepiaj lepiej. Posłuchaj mnie choć raz :)

Nie ja zaczepiam, sam tu wlazłeś i zacząłeś po raz kolejny zresztą.

Ja wiem co pisałem ale o tym możemy sobie pogadać gdzie indziej jeśli masz ochotę i nie odniosę się tutaj już do tej mocy maksymalnej.

Także proponują zakończyć tą dyskusję żeby nie napisać za dużo czego obaj byśmy chyba nie chcieli.

,,,, Kocioł po ~godzinie w podtrzymaniu :)

[ATTACH=CONFIG]347419[/ATTACH]

temp szamotu ~180*C :wow, ,,,,

@adkwapniewski, czy mógłbyś zmierzyć temperaturę tej samej powierzchni szamotu po 1 minucie, gdy Twój kocioł przejdzie w tak zwany stan podtrzymania.

ps.

Zdjęcia nie musisz robić, jest ono zbyteczne.

Nie ja zaczepiam, sam tu wlazłeś i zacząłeś po raz kolejny zresztą.

Ja wiem co pisałem ale o tym możemy sobie pogadać gdzie indziej jeśli masz ochotę i nie odniosę się tutaj już do tej mocy maksymalnej.

Także proponują zakończyć tą dyskusję żeby nie napisać za dużo czego obaj byśmy chyba nie chcieli.

Bardzo Cię proszę, pisz za siebie, a nie za nas obu. :)

To może lepiej poszukać danych i policzyć.

Cegła

ciepło właściwe - 850 J / (kg * K)

gęstość - 1 400 kg / m3

objętościowa pojemność cieplna - 1 190 000 J / (m3 * K)

Żelazo

ciepło właściwe - 449 J / (kg * K)

gęstość - 7 875 kg / m3

objętościowa pojemność cieplna - 3 535 875 J / (m3 * K)

Woda

ciepło właściwe - 4 190 J / (kg * K)

gęstość - 998 kg / m3

objętościowa pojemność cieplna - 4 181 620 J / (m3 * K)

Przepływ ciepła następuje tylko w przypadku różnicy temperatur.

cegła szamotowa będzie się nagrzewać kiedy piec pracuje - zwłaszcza zaczyna pracować, zmniejszy się powierzchnia wymiany bezpośrednio dym-blacha.

i stygnąc oddając ciepło do blachy kiedy nie pracuje.

powinna podnieść temperaturę w komorze spalania - brak stygnięcia na wymienniku pionowym od strony komory spalania, gdzie wpływa "zimna woda"

plus sytuacji ejst taki, ze kiedy piec nie pracuje, nie działa dmuchawa, więc więcej ciepła zostanie wewnątrz pieca.

Hej , może ja zmienie temat.Czy ktoś z was,próbował palić w tym kociołku czym innym jak węglopochodne?

Hm. Odpowiem tak. Mam klienta ,który już 4sezon w zimie pali pelletem a w lato do CWU groszkiem. Mam też kilku klientów, którzy kupili sobie varmo i..... jeden ledwo uszedł z życiem , także przed tym paliwem przestrzegam.

VARMO-super paliwo ale do odnowy biologicznej , pilling murowany :)

Szanowny Panie MINERTU

Jest takie powiedzienie:

Nie ma złego paliwa. Jest co najwyżej jego złe spalanie.

Jeśli np. Pan KAROKA wleje do baku swojego pojazdu np. alkoholu glikolowego, to daleko nie zajedzie. Jeśli Pan MINERTU zechce, aby jego kombajn (do urobku węgla) zamiast napięcia przewidzianego przez producenta kombajnu hulał na 24V, bo będzie bezpieczniej, to dużo nie ufedruje.

Ot, życie panie. Życie. Nie mylić z rzicią.