Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mogę potwierdzić. Miałem strasznie zarośnięty kocioł (zasypowy). Przeczytałem o tych obierkach, a że miałem ich sporo po frytkach to ciach do kotła. Rano sadza była bialutka i znaczną jej część można było wyskrobać. A w wyczystce znalazłem pełno, sporych płatów które poodklejały się od komina

Czy odmiana ma znaczenie ?

Czy "do smażenia" lepsze będą od tych "do gotowania" :D

Sorki za offtop, ale nie mogłem się powstrzymać :)

O wapnie też czytałem, przy okazji sprawdzę jak u mnie zadziała.

U mnie skutek wapna:

popiół zdecydowanie szary, cementowy kolor, brak/minimalne ilości drobnych spieków, znacznie mniej sadzy, przez co wolniej skacze temp spalin.

podejrzewam dwie przyczyny:

- te dwa kubki wapna na worek pobierają sporo wilgoci z węgla

- wapno uczestniczy, w samym procesie spalania: prawdopodobnie, oddaje wodę i reaguje z innymi substancjami jak węgiel czy siarka tworząc różne sole.

Edytowane przez micro-jr

Gdzieś czytałem że suche lepiej sobie radzą.

Stosuję wysuszone obierki prawie codziennie. Gdzie niegdzie rzeczywiście się odklejaja platy wyschnietej smoły ale szalu nie ma.

Od wczoraj sypie też wapno hydratyzowane, zobaczymy co z tym cudem. Wczesniej stosowalem Sadpal ale spektakularnych wynikow nie zauważyłem, oprócz drenażu kieszeni, 15 zł za kilogram cudownego proszku, gdzie 50 procent to sól.

Jak do tej pory, to nikt nie udowodnił "cudownego" oddziaływania spalanych w kotle części wierzchnich bulw ziemniaka na czystość powierzchni wymiennika.

Pewnie wiele innych substancji o zbliżonym składzie chemicznym da się spalić ze skutkiem podobnym do skórek z bulw ziemniaka. Czyli ze skutkiem zerowym. Niestety.

Nawet, gdyby przyjąć, że ziemniaki (Solanum tuberosum) zawierające związki potasu, tenże jako alkalium łatwo jonizujący, to jego ilość jest zbyt mała, aby podnieść na tyle temp. w komorze spalania, by dopalić sadzę lub związki smołowe. Tym bardziej, że analizy popiołu ze skórek ziemniaka wykazują, iż nawet 60% potasu i innych alkalicznych pozostają w nim związane.

Czyli???

p.s. Ale może ja się nie znam, więc ktoś handlowy po moim urlopie od admina się "autorytatywnie" wypowie, a później znowu mnie przez niego admin na urlop bezpłatny wyśle. Niezbadane sa wyroki Nieba, admina i cudownych właściwości obierek ziemniaczanych.

Edytowane przez boluslolusj23
dopisek p.s.

No bo mnie panie Minertu na to z tej półki po prostu nie stać. A taki ładny, pod trawnika kolor spasowany. I pisz pan na temat. Chętnie zapoznałbym się z rzetelnymi wynikami badań, bo jak będą ok, to se go kupię. Wolno mi. Nie sprzeda mi pan, to może ten drugi, albo i jeszcze ktoś inny.

Albo podstawie tzw. murzina.

No bo mnie panie Minertu na to z tej półki po prostu nie stać. A taki ładny, pod trawnika kolor spasowany. I pisz pan na temat. Chętnie zapoznałbym się z rzetelnymi wynikami badań, bo jak będą ok, to se go kupię. Wolno mi. Nie sprzeda mi pan, to może ten drugi, albo i jeszcze ktoś inny.

Albo podstawie tzw. murzina.

Ty se kup 1m gumy i wiesz co z nią zrób.Po co ci badania skoro żaden kocioł w tym kraju nie pracuje w takich warunkach jak w laboratorium?

Dla mnie to nabijanie kasy nierobom i tyle.

Za chwile bedzie klasa 6,potem 7,8,-10 i tak bez końca a w kotle palic bedzie sie tak samo!!!

Masz kasę to zamawiaj i czekaj na 20 klasę :lol2: