Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

I powiem ci w sekrecie,moje 320m ogrzewa kocioł wymyślony i zbudowany przeze mnie , 12kW ma,bez badań,certyfikatów itd , z komina nic nie widać,pył pozostaje w kotle,spalam co roku tyle samo paliwa groszku średniego z Chwałowic,średnio temp wewn 26-27deg ,chodzę sobie po domu w spodeneczkach.Tyle samo spalałem majac OE 25 z badaniami,świadectwem itp. I po co to?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty se kup 1m gumy i wiesz co z nią zrób.Po co ci badania skoro żaden kocioł w tym kraju nie pracuje w takich warunkach jak w laboratorium?

Dla mnie to nabijanie kasy nierobom i tyle.

Za chwile bedzie klasa 6,potem 7,8,-10 i tak bez końca a w kotle palic bedzie sie tak samo!!!

Masz kasę to zamawiaj i czekaj na 20 klasę :lol2:

Szanowny Panie Minertu,

Dziękuję za radę. Jeśli można to tylko dopytam: czy ta guma może być w kolorze trawnikowym, czy w jakimś innym?

Skoro w tym kraju jeszcze można mieć inne zdanie niż wasza większość ponoć ma, to uprzejmie informuję, że to trochę niegrzecznie nazywać kogoś nierobem. A co by było, gdybym napisał, że i wśród kombajnistów dołowych, kierowców autobusowych tudzież innych handlarzy takie indywidua też się dadzą znaleźć?

A byłbym już bardzo niegrzeczny, gdybym napisał, że np. Pan nabył nieco wiedzy od tych - jak pan to pięknie i kulturalnie ujął - nierobów. Opadnięta szczena przed laty - widok bezcenny.

Rozumiem, że bardzo chętnie - jako obywatel kraju "dobrej zmiany" będzie się Pan ze swoimi totumfackimi dokładał do horrendalnych kar, które UE na PL nałoży za nieprzestrzeganie prawa. Ja się dokładać to waszego świrstwa nie zamierzam.

Ale na pamiątkę kupię sobie wyrób klasy ZERO. W kolorze trawnikowym. I to od pana.

I gońcie tych, ktorzy maja kotly 5 klasy, bo to przez nich macie i mieć będziecie ...

"I powiem ci w sekrecie,moje 320m ogrzewa kocioł wymyślony i zbudowany przeze mnie , 12kW ma,bez badań,certyfikatów itd , z komina nic nie widać,pył pozostaje w kotle,..."

Szczerze gratuluję Panie Minertu. Teraz już nic innego chyba panu nie pozostaje, tylko uruchomić produkcję i tłuc kapuchę lepszą, niż w zagrożonej JSW, gdzie i pył i smród na dole zostaje.

Tyle, ze trzeba by spełnić kilka drobnych wymagań. Dać zarobić (jak pan to wcześniej ujął zgrabnie) nierobom, aby wyrób przebadali i ewentualnie papiery potwierdzające Pańskie twierdzenia wystawili. No ale skoro mówi pan, że jest tak dobrze, to pewnie tylko drobna formalność w drodze do szczęścia.

Czego panu z całego serca życzę. POWAŻNIE!

Tyle samo? Bez względu na temperatury za oknem?

Takiego kotła rzeczywiście jeszcze nikt nie wymyślił.

Poza tobą, oczywiscie :)

Nie będę wyliczał spalania do kilograma przecież,100kg za sezon w ta czy w ta to nie jest duża różnica.Możliwe,że dostawca groszku mnie na wadze oszukał.Gdyby róznica była 1t to bym sie nawet nie odezwał.

Szanowny Panie Minertu,

Dziękuję za radę. Jeśli można to tylko dopytam: czy ta guma może być w kolorze trawnikowym, czy w jakimś innym?

Skoro w tym kraju jeszcze można mieć inne zdanie niż wasza większość ponoć ma, to uprzejmie informuję, że to trochę niegrzecznie nazywać kogoś nierobem. A co by było, gdybym napisał, że i wśród kombajnistów dołowych, kierowców autobusowych tudzież innych handlarzy takie indywidua też się dadzą znaleźć?

A byłbym już bardzo niegrzeczny, gdybym napisał, że np. Pan nabył nieco wiedzy od tych - jak pan to pięknie i kulturalnie ujął - nierobów. Opadnięta szczena przed laty - widok bezcenny.

Rozumiem, że bardzo chętnie - jako obywatel kraju "dobrej zmiany" będzie się Pan ze swoimi totumfackimi dokładał do horrendalnych kar, które UE na PL nałoży za nieprzestrzeganie prawa. Ja się dokładać to waszego świrstwa nie zamierzam.

Ale na pamiątkę kupię sobie wyrób klasy ZERO. W kolorze trawnikowym. I to od pana.

I gońcie tych, ktorzy maja kotly 5 klasy, bo to przez nich macie i mieć będziecie ...

Sławku,nie obrażaj sie,napisałem ci o gumie bo każdemu tak mówię jak juz mam dość jego gadki bez końca o tym samym.

Co do nierobów to masz racje było to niegrzeczne ale chodziło mi o co innego "co tu zrobic,żeby nic nie robic a pieniądze mieć".

Co do mojego zawodu to tu akurat masz Pan pecha bo ja się do nich nie zaliczam,nie te czasy Panie.

Mam przebadany kocioł ,przewymiarowany z mojej winy (pomijam nazwę),i co z tego że ekogroszek wypala mi się ładnie i nawet że jestem zadowolony ,ale tyle ilości sadzy jaką produkuje mój palnik to jestem przerażony.Poprzedni kocioł był przewymiarowany ,ale sadzy to palnik nie produkował w takich ilościach.Wystarczy tylko dodać że kocioł mam +- miesiąc i czyściłem go już wiele razy z sadzy.Dlatego będę chciał skorzystać z doświadczenia Minertu po sezonie i nie ważne dla mnie jest wykształcenie,bo mój kocioł może się pochwalić papierami z górnej półki i powinien pracować tak żebym nie miał żadnych uwag do niego .Oczywiście ktoś powie ,przewymiarowany to musi produkować sadzę,ale proszę uwierzyć że już nic złego słowa na poprzedni kocioł nie powiem.Pozdrawiam

Mam przebadany kocioł ,przewymiarowany z mojej winy (pomijam nazwę),i co z tego że ekogroszek wypala mi się ładnie i nawet że jestem zadowolony ,ale tyle ilości sadzy jaką produkuje mój palnik to jestem przerażony.Poprzedni kocioł był przewymiarowany ,ale sadzy to palnik nie produkował w takich ilościach.Wystarczy tylko dodać że kocioł mam +- miesiąc i czyściłem go już wiele razy z sadzy.Dlatego będę chciał skorzystać z doświadczenia Minertu po sezonie i nie ważne dla mnie jest wykształcenie,bo mój kocioł może się pochwalić papierami z górnej półki i powinien pracować tak żebym nie miał żadnych uwag do niego .Oczywiście ktoś powie ,przewymiarowany to musi produkować sadzę,ale proszę uwierzyć że już nic złego słowa na poprzedni kocioł nie powiem.Pozdrawiam

A skąd jestes jeśli można wiedzieć?

To niech Pan spyta pana M. lub innych skąd się bierze sadza i dlaczego. A już na dziś i w ciemno: uprzejmie prosze podnieść temperaturę w komorze przewymiarowanego kotla poprzez ... obniżenie wielkości nadmuchu, czyli ucieczki od szalonego nadmiaru powietrza. Tyle leń, nierób (były). Pozdrawiam

p.s. i znowu nauka za frico dla tych nielubiących tego i owego. Metra gumy wzorem p. M. mimo wszystko nikomu nie zalecam.

To o nadmiarze powietrza wiesz a w swoim cacku masz takie dziury?

Nie radzę kupować 1,05m bo można się zabić :)

A ten stary podajnik masz jeszcze? Może on jeszcze troszkę pochodzi po małej adaptacji?

Mam ,ale obiecałem koledze który ma taki sam kocioł a ja zostawiłem sobie reduktor i silnik.Częśc w której jest fajka(obudowa) jest bardzo szeroka i nie pasuje żeby w całości wsadzić do kotła.I też nie wiem czy poprawnie pracowałby sterownik ,a ze sterownika jestem bardzo zadowolony.

Skoro twierdzisz Pan, że te one nieroby - jak pan to zgrabnie i "celnie" ujął potrafili zorganizować sobie kasę (niezłą) za nic nierobienie, to powiem wprost:

TRZEBA SIĘ BYŁO UCZYĆ, a nie sikawką gruchy obijać. Byłbyś Pan teraz takim nic nierobiącym, miał kasę, a tak co? Do szoli, w te smrody, hałas i nie wiadomo czy nie doopnie. Synku: jeszcze pod wersalką w koszykowke ciołeś jak nierób loluś zap.dalał pod ziemią w warunkach dla was obecnie niewyobrażalnych.

Dużo zdrowia bez metra gumy życzę. I czekam na opublikowanie wyników kotla pańskiego pomysłu.

Zostawię to bez komentarza :)

"I powiem ci w sekrecie,moje 320m ogrzewa kocioł wymyślony i zbudowany przeze mnie , 12kW ma,bez badań,certyfikatów itd , z komina nic nie widać,pył pozostaje w kotle,..."

Szczerze gratuluję Panie Minertu. Teraz już nic innego chyba panu nie pozostaje, tylko uruchomić produkcję i tłuc kapuchę lepszą, niż w zagrożonej JSW, gdzie i pył i smród na dole zostaje.

Tyle, ze trzeba by spełnić kilka drobnych wymagań. Dać zarobić (jak pan to wcześniej ujął zgrabnie) nierobom, aby wyrób przebadali i ewentualnie papiery potwierdzające Pańskie twierdzenia wystawili. No ale skoro mówi pan, że jest tak dobrze, to pewnie tylko drobna formalność w drodze do szczęścia.

Czego panu z całego serca życzę. POWAŻNIE!

Ja też dołaczam się do Życzeń .Oby więcej takich McGaywer-ów:)

Witam Mam pytanie do starych wyjadaczy Pojawiło się słoneczko wiec wznowiła sie praca solarów które posiadam Ale jest problem przy tym sloneczku które było wczoraj i dzis tem dochodzi mi na zasobniku do prawie juz 75st a na piecu mam zadana 52 st a wiec moje pytanie brzmi czy mozna jakos wykorzystac to cieplo czyli wymusic prace pompki CWU by pracowala na okrąglo bo zakres jest do 60 st w ten sposób jakby schladzal i wykorzystywala cieplo a przy tym nie mial bym problemu z tak wysoka tem na zasobniku bo przy tej temp latwo o oparzenie Pozdrawiam za kazda rade bede wdzieczny

Witam Mam pytanie do starych wyjadaczy Pojawiło się słoneczko wiec wznowiła sie praca solarów które posiadam Ale jest problem przy tym sloneczku które było wczoraj i dzis tem dochodzi mi na zasobniku do prawie juz 75st a na piecu mam zadana 52 st a wiec moje pytanie brzmi czy mozna jakos wykorzystac to cieplo czyli wymusic prace pompki CWU by pracowala na okrąglo bo zakres jest do 60 st w ten sposób jakby schladzal i wykorzystywala cieplo a przy tym nie mial bym problemu z tak wysoka tem na zasobniku bo przy tej temp latwo o oparzenie Pozdrawiam za kazda rade bede wdzieczny

U mnie pompa od podłogówki obniża tem powrotu i pompa mieszająca (pełniąca funkcję CWU) , wyciąga ciepłą wodę z zasobnika i grzeje nią dom. Co objawia się spadkiem temp w zasobniku CWU i brakiem kotłowania :) - wydłużenie czasu do planetowanego zasypu. Ogólnie dogrzewam ciepłem z solarów.