Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A na czym polega różnica ? Inna moc, czy rodzaj uzwojenia ?

Krzyś elekpśtryka :) to Ty ze mnie nie zrobisz :) tyle co widać to silnik jest trochę większy gabarytami ale nieporównywalnie cichszy od wcześniej stosowanych przez producentów, więcej nazwałbym to szum a poprzednio niektórzy narzekali na buczenie.

Tą przekładnię bez problemu można przykręcić do innego palnika ale do poprzednich RBRów nie podejdzie, trzeba by inny zasobnik który był przeprojektowany pod te przekładnie.

Silnik w niej musi być w pionie i tu jest problem, starszy zasobnik nie puści, przykręcisz inaczej przekładnię (da się ) to ją szybko zajedziesz.

Czy jest możliwość montażu Batorego w starszych kotłach? Jaka jest ewentualnie cena tego zabiegu?

Paweł zanim zajedziesz ten co masz to wymyślą Chrobrego :)

Przeczytaj poprzedni post, oprócz palnika, zasobnik, chyba że przeróbka starego, trzeba by zrobić przejściówkę żeby podnieść zasobnik.

Nowe są niższe, inne skosy jak Grzesiek pisze i szersze bo Batory jest trochę dłuższy od Ekoenergii, pojemność też trochę się zwiększyła mimo że są niższe.

Edytowane przez karoka65

Krzyś elekpśtryka :) to Ty ze mnie nie zrobisz :) tyle co widać to silnik jest trochę większy gabarytami ale nieporównywalnie cichszy od wcześniej stosowanych przez producentów, więcej nazwałbym to szum a poprzednio niektórzy narzekali na buczenie.

A podejdzie do dużej Ekoenergii ? Mam w rodzinie taki palnik i strasznie się to "buczenie" niesie po chałupie, a buda stara, z grubymi ,stalowymi rurami.

A podejdzie do dużej Ekoenergii ? Mam w rodzinie taki palnik i strasznie się to "buczenie" niesie po chałupie, a buda stara, z grubymi ,stalowymi rurami.

U mnie kotłownia w piwnicy a "buczenie" na pierwszym pietrze słychać, bywa to uciążliwe szczegolnie noca. Moze sa jakies "czary" zeby to troche wyciszyc :)

A może chociaż producenta zdradzisz ?

To przekładnia polskiego producenta JanPa w żeliwnej obudowie w całości zalana olejem

Silnik nie jest inny jak się karoce wydaje, on ma tylko inną mówiąc potocznie końcówkę do mocowania

Ta przekładnia wymaga montażu silnika w pionie

Jak Ci nie podchodzi, to bierzesz niemieckiego BHF-a w nowszej wersji, ale tam silnik musi być w poziomie, tak, aby mniejszy ślimak przekładni był od spodu

Oba motoreduktory sa tak samo ciche, oba sa parowane z tym samym silnikiem Przymierze, tyle,że inny jest "front" do montażu silnika do motoreduktora.

Kompletny nowszy BHF z silnikiem przymierze z przełącznikiem obrotów to ok. 620-640zł mówiąc z pamięci

(ewmary, starsze nordy, transtecno są parowane z silnikami besel)

Edytowane przez Jarecki79

Silnik nie jest inny jak się karoce wydaje, on ma tylko inną mówiąc potocznie końcówkę do mocowania

Ta przekładnia wymaga montażu silnika w pionie.................................

Oba motoreduktory sa tak samo ciche, oba sa parowane z tym samym silnikiem Przymierze, tyle,że inny jest "front" do montażu silnika do motoreduktora.

..........................................

(ewmary, starsze nordy, transtecno są parowane z silnikami besel)

Czyli jest inny czy nie ?

I jest większy od Besela, chyba nie muszę robić fotek bo mam u siebie obydwa.

Czytałeś co pisałem we wcześniejszych postach ?

Jest innego producenta i ma inne mocowanie i tyle. Przecież to żadna tajemnica, te stosowane w nordach też mają inne mocowania od tych w ewmarach czy transach....

Nie widzę powodu dorabiania do tego jakiejś dziwnej ideologii

Sami zobaczcie

wklejam rozkręcony od przekładni silnik z widokiem na płaszczyznę montażową, wewnątrz widac plastikowy, czerwony element łączący napęd przekładni z napędem silnika. Druga fota to widok na silnik od czoła.

kołnież montażu silnika.jpgpłaszczyzna montażu silnika.jpg

Plus fotki aktualnej wersji bhf z takim samym silnikiem, tyle,że innym kołnierzem montażowym

To jak ktoś z Was ma ochotę dopasujecie do ekoenergii bez mega wysiłku

nowszy bhf przymierze.jpg

Jak dobrze kojarzę nicki od jakiegoś roku ma to chyba janklos w drugim kotle (taki motoreduktor na innym palniku) i jak pisał chodzi to sporo ciszej od tego fabrycznie montowanego w ogniwie. (mówię wyłącznie o dźwięku w pracy)

płaszczyzna montażu silnika.jpg

kołnież montażu silnika.jpg

nowszy bhf przymierze.jpg

Edytowane przez Jarecki79

Jest innego producenta i ma inne mocowanie i tyle. Przecież to żadna tajemnica, te stosowane w nordach też mają inne mocowania od tych w ewmarach czy transach....

Nie widzę powodu dorabiania do tego jakiejś dziwnej ideologii

I masło, maślane :)

Nikt nie dorabia tu żadnych ideologii, silnik jest najcichszym na rynku i to jest fakt.

Sami zobaczcie

wklejam rozkręcony od przekładni silnik z widokiem na płaszczyznę montażową, wewnątrz widac plastikowy, czerwony element łączący napęd przekładni z napędem silnika. Druga fota to widok na silnik od czoła.

[ATTACH=CONFIG]352979[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]352978[/ATTACH]

To i ja Cię poprawię :) pierwsza fota to widok na silnik od czoła a druga to widok na płaszczyznę montażową gdzie w środku widać czerwone sprzęgiełko plastikowe łączące przekładnię z silnikiem :)

Nie wiem czy to bardziej zasługa silnika czy konstrukcji przekładni i faktu,że w całości zalana jest olejem

Akurat tak się złożyło,że cicho pracują monobloki czy to BHF czy ten MS-03, nie spotkałem bhf-a na silniku besela, więc nie wypowiadam się co jest ważniejsze.

Wiem jednak,że teraz silnik przymierze trafia do jednej z klasycznych przekładni, więc pewnie kwestią czasu będą opinie

Pierwsze batory były jeszcze na klasycznych ewmarach, jeden z pierwszych chodził wówczas u mnie na próbach i głośnością było to jak przy ekoenergii

Później jakoś przez kontakt z byłym pracownikiem jednego z producentów na południu wpadło się na aktualne przekładnie i one od paru lat miały tam dobrą opinię, tyle,że pracowały na palnikach ze stalowym ślimakiem. Po połączeniu tej przekładni palnik batory pracuje wyraźnie ciszej, czas pokaże jak będzie z trwałością MS-a przy palnikach żeliwnych. MS ma więcej "mięsa" od bhf-a, powinien być od niego wytrzymalszy patrząc ilościowo w perspektywie lat na odsetek przecieków czy puszczania simeringów. Na to jednak trzeba poczekać.

Ja by wyciszyć kociołek pojechałem do firmy która produkuje i zajmuje się wyciszeniami i akustyką, porozmawiałem, kupiłem materiału za 80zł. Podłożyłem pod kociołek, podajnik, na zbiornik i zrobiłem dylatację między kominem a czopuchem. Wcześniej słyszałem kociołek na piętrze w sypialni (kocioł jest w piwnicy)a teraz nie słychać go jak zamyka się drzwi od kotłowni

Ja by wyciszyć kociołek pojechałem do firmy która produkuje i zajmuje się wyciszeniami i akustyką, porozmawiałem, kupiłem materiału za 80zł. Podłożyłem pod kociołek, podajnik, na zbiornik i zrobiłem dylatację między kominem a czopuchem. Wcześniej słyszałem kociołek na piętrze w sypialni (kocioł jest w piwnicy)a teraz nie słychać go jak zamyka się drzwi od kotłowni

Jaka dylatację zrobiłeś na czopuchu? A co na sztywno miałeś?

Ja dałem gumę pod kocioł i stopkę gumową pod podajnik ale z dużo to nie pomogło. Jak pracuje przekładnia to czuć drgania ja się rozchodzą po podłodze.