Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Witam wszystkich. Poszukuje dobrego kotła do domu 170m2 z 80-tych lat który będzie ocieplony i wyremontowany. Na cieplowlasciwe wychodzi mi ze potrzebuje piec 6kW plus ciepła woda dla czterech osób. Doradźcie czy wziąć rbr 12 kW czy może skama z obrotowym palnikiem a może jeszcze coś innego. Piec będzie także grzał wodę ciepłą cały rok. Dziękuje za porady i pozdrawiam wszystkich

Na te wyniki z cieplowlasciwe weź trochę poprawki bo ostatnio jedna pani bardzo się zawiodła na tym kalkulatorze, coś podstawisz nie tak i mogą być przykro ale 12kW powinno to obgonić, napisz coś o tym ociepleniu i budynku bo jest już trochę leciwy także rządzi się swoimi prawami niż nowo budowany dom.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na te wyniki z cieplowlasciwe weź trochę poprawki bo ostatnio jedna pani bardzo się zawiodła na tym kalkulatorze, coś podstawisz nie tak i mogą być przykro ale 12kW powinno to obgonić, napisz coś o tym ociepleniu i budynku bo jest już trochę leciwy także rządzi się swoimi prawami niż nowo budowany dom.

Budynek ma ściany o grubości 45 cm. Chce go ocieplić 10 cm grafitowym styropianem. Na ostatni strop planuje 20cm styropianu. Będę robił to wszystko dopiero i chyba zdecyduje się na podłogówkę w całym domu. Komin dobuduje systemowy.

Witam wszystkich. Poszukuje dobrego kotła do domu 170m2 z 80-tych lat który będzie ocieplony i wyremontowany. Na cieplowlasciwe wychodzi mi ze potrzebuje piec 6kW plus ciepła woda dla czterech osób. Doradźcie czy wziąć rbr 12 kW czy może skama z obrotowym palnikiem a może jeszcze coś innego. Piec będzie także grzał wodę ciepłą cały rok. Dziękuje za porady i pozdrawiam wszystkich

masz podobny problem jak ja.

1' nie ma za dużego wyboru kotłów z podajnikiem i małą mocą.

2' zawsze dobrze mieć 3kW zapasu na mroźną noc :)

3' przed zakupem obejrzyj kocioł dokładnie i dowiedz się jak będzie się go czyścić :) jest to w zasadzie jedyna czynność, jaką wykonujesz przy piecu i dobrze jeśli jest w miarę komfortowa.

4' do kotła z eko i pełnej podłogówki musisz mieć zawór 4D lub jakiś wymiennik ciepła.kocioł chodzi na 40/55 a podłogówka 25/40 stopni. i to jest problem, który musisz mądrze rozwiązać. ja mam kilka grzejników Co i duży bufor CWU które mi podbijają powrót, a na wyjściu na podłogówkę mam 3D.

5' pamiętaj, ze podłogówka ciężko się steruje - ma dużą bezwładność, długo startuje i długo opada. najlepiej trzymać ją na jednej temperaturze, czujnik nie powinien być bezpośrednio nad podłogówką, a nieco obok.

Nie kupuj więcej niż 12kW. przewymiarowany kocioł b. ciężko będzie Ci prowadzić.

Edytowane przez micro-jr
takie tam.

Witajcie,

czy ktoś może mi podać wymiary kociołków 12 i 17kW ? Głównie chodzi mi o szerokość całego zestawu, ale wszystkimi nie pogardzę. Odwiedziłem stronę producenta ale tam to świat się zatrzymał jakieś dziesiąt lat temu.

Dzięki

Edytowane przez slawtaz

Witajcie,

czy ktoś może mi podać wymiary kociołków 12 i 17kW ? Głównie chodzi mi o szerokość całego zestawu, ale wszystkimi nie pogardzę. Odwiedziłem stronę producenta ale tam to świat się zatrzymał jakieś dziesiąt lat temu.

Dzięki

Szerokość z Batorym 126cm, głębokość samego kotła 60, z drzwiczkami i klamkami około 75cm.

Różnią się wysokością, 12-tka 95cm, 17-tka 105cm

Budynek ma ściany o grubości 45 cm. Chce go ocieplić 10 cm grafitowym styropianem. Na ostatni strop planuje 20cm styropianu. Będę robił to wszystko dopiero i chyba zdecyduje się na podłogówkę w całym domu. Komin dobuduje systemowy.

Komin wystarczy fi 160, nie ma sensu przepłacać za fi 200, które zwykle wszystkim wciskają w hurtowniach.

Ja tak miałem i żyję:)

Wkurzało mnie wygaszanie kotła jak i Ciebie teraz tylko ustawiłem w grzaniu a w podtrzymaniu mam nieaktywny(za długo stał i ster odczytywał to jako wygaszenie,teraz jest git)

Luz kocioł nie odleci .

Boje się że jak sterownik nie wykryje wygaszenia to będzie grzał na "sucho" tj. cały czas podawał węgiel bez spalania