Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jeszcze żaden wynik. Moja fajka paliła przez 11 lat po minimum 4,5 tony. Były też lata w których spaliła i 6 ton - bo w tym okresie tak coś ze 2 ostre zimy się zdarzyły. Po 11 latach wymieniłem jej ślimak - stalowy, z tych od których " żeliwo jest znacznie bardziej trwałe ". Ostrożnie szacuję że że ponad 50 ton przewalił. Dziur w korpusie nie stwierdzono, rura cała, kosz żyje i ma się dobrze, palnik gotowy do dalszej pracy - tyle że ustąpił miejsca rynnie z którą eksperymentowałem nieco.

aa ja-pare tonek brakuje do pół miliona udomentowane sam przewiozłem za 25 lat i 4 miesiące a ile załadowałem na patelnie w ciągu 14,7 roku lepiej nie wspominać-a na szychte ełką 34 do dwóch tyś dochodziło czarnego złotka - dwoma ręcami hehe :yes: Edytowane przez berdnard
korekta

Nie wiem czy próbowałeś, ale u mnie przy zwykłej fajce pomaga i to mocno właśnie na buczenie silnika.

Pewnie mniejsza siła potrzebna jest do przesuwania węgla w rurze podajnika i dlatego jest ciszej.

Najprościej znacząco wyciszyć buczący silnik można zapierając ( niezbyt mocno ) kawałek deski między silnik ( najlepiej blisko końca z wiatrakiem ) a rurę albo nóżkę podajnika. Wtedy znacznie mniej drgań od silnika przenosi się na kosz i ten rezonator przestaje aż tak dobrze działać. Jeżeli usytuowanie silnika względem rury uniemożliwia taki manewr, to nieco mniejsze ale też znaczące wyciszenie daje podparcie tego końca silnika kawałkiem drewna.

A propos wyciszenia dałem obok nóżki podajnika klocek drewniany i podbiłem go delikatnie klinem drewnianym powiem jest ciszej o 80% duża różnica bo przyznam w nocy bylo to lekko denerwujące prosty i tani sposób Pozdrawiam

Witam.

To teraz czesc obciazenia przenosi owy klocek , jezeli dobrze zrozumialem? Jezeli sie myle to mnie popraw bo sposob tani i malo skomplikowany :cool: >

Czy są w sprzedaży inne obudowy czujnika temperatury wewnętrznej?

A propos wyciszenia dałem obok nóżki podajnika klocek drewniany i podbiłem go delikatnie klinem drewnianym powiem jest ciszej o 80% duża różnica bo przyznam w nocy bylo to lekko denerwujące prosty i tani sposób Pozdrawiam

Zrób zdjęcie i pokaż jeśli możesz.

Edytowane przez pawko_