Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

W końcu poskładałem swoją 11-kę w kotłowni i mam pare pytań :

1. Dyszę trzeba uszczelnić tylko "od spodu" (żółte linie na zdjęciu 1) czy też "od środka" po lini czerwonej (zdjęcie 1)

[ATTACH=CONFIG]150573[/ATTACH]

2. Dysza wchodzi w palnik ale tak jakby nie siadała do końca , wyczyściłem wszytskie pozostałości kitu na dyszy i palniku (4 godzinu dłubania ;( ) i dalej mam wrażenie że jest jakby za wysoko, tzn na niej jest takie przetłoczenie (czerwona linia - zdjęcie 2) i wewnętrzna wypustka palnika nie dochodzi do czerwonej lini tylko do żółtej (zdjęcie 2) i jest mała szpara - uszczelnic to silikonem 1200*C czy coś innego trzeba z tym zrobić ?

[ATTACH=CONFIG]150574[/ATTACH]

Czyli co? korona wewnętrzną stroną nie sięga palnika?

Tak jakby jest tam mała szpara ... doczyściłem dyszę w domu , jutro wezmę lampę na budowę i spróbuję zrobić zdjęcie w środku kotła.

Palnik razem z dyszą nie wchodzi ani nie wychodzi z kotła , trzeba dyszę zciągnąć żeby palnik wyciągnąć albo włozyć ...

Dysze chciałbym zamontować za pierwszym razem poprawnie bo zciąganie tego silikonu/kitu to straszna mordęga :)

Jest możliwe że dostałem dysze nie z tego modelu co trzeba ?

Może przesadam ... ale wolałbym unikąć ponownego zciągania i zakąłdania dyszy jeszcze raz ;)

Wiertarka z wiertłem fi 6 i pod kątem robi cuda :)

A może za słabo dobijasz koronę, ona wchodzi ciasno. Kawałek klocka i młotek, dobrze dobijesz i będzie dobrze. Nie żałuj silikonu. Połóż dość szeroko wałeczek i taki na wysokość też słuszny i będzie dobrze po dobrym dobiciu. Potem tylko browarek i obserwacje poprzez stronę, nie zaglądaj do środka bo zmieniasz warunki spalania :)

Walczyłem z hałasem kociołka i musze przyznać,że wyeliminowałem go prawie.Jeszcze postaram sie dopracować wygłuszenie.Obecnie bardziej słychać chrobotanie kruszonego węgla niż motoreduktor.Tak jak wczesniej ktos juz napisał same gumy pod piecem i podajnikiem to za mało trzeba było uzyć do wygłuszenia filcu który robi to znakomicie i piec nagle staje się przyjazny użytkownikowi.Jak zamontuje drzwi w kotłowni to chyba zapomnę,ze mam piec węglowy :D.

Obecnie przepalam tylko dla kafelkarza i trudno powiedzieć coś więcej o piecu.Mam zastrzeżenia do nagrzewania się podłogi ,ale to chyba wina zaworu mojego 3d lub tez zapowietrzonego układu.Muszę instalatora pomęczyć.

Walczyłem z hałasem kociołka i musze przyznać,że wyeliminowałem go prawie.Jeszcze postaram sie dopracować wygłuszenie.Obecnie bardziej słychać chrobotanie kruszonego węgla niż motoreduktor.Tak jak wczesniej ktos juz napisał same gumy pod piecem i podajnikiem to za mało trzeba było uzyć do wygłuszenia filcu który robi to znakomicie i piec nagle staje się przyjazny użytkownikowi.Jak zamontuje drzwi w kotłowni to chyba zapomnę,ze mam piec węglowy :D.

Obecnie przepalam tylko dla kafelkarza i trudno powiedzieć coś więcej o piecu.Mam zastrzeżenia do nagrzewania się podłogi ,ale to chyba wina zaworu mojego 3d lub tez zapowietrzonego układu.Muszę instalatora pomęczyć.

Delphion1 czyli teraz masz podkładki gumowe i filcowe pod piecem?

Bardzo długo się nagrzewa i łapie ciepłą wodę, może to trwać na początku nawet kilka godzin w zależności od wielkości podłogówki. Jak raz ruszy to potem już leci :)

Czy temperatura spalin dochodzaca do 200 tak jak u szczudlo w tym momencie to nie za duzo? W jakim przedzialem powinna trzymac sie temperatura spalin? Widze szczudlo,ze troche nas laczy tez mieszkam w anglii, mam 11kw piecyk i internet, ktory mnie juz drazni bo za czesto mam info brak polaczenia ze sterownikiem :) W tym momencie piec nie pracuje, jest juz po pierwszysch testach a bez sensu dogrzewac dom jak na zewnatrz jest 4-8 a w domu wciaz jakims cudem 10 chociaz przestalem palic 12/11.

Ta temperatura spalin to raczej nie powinna być taka wysoka, nie wiem dokładnie w czym jest problem, że dochodzi do takiej wysokiej, możliwe że zbyt mocny ciąg w wysokim kominie. Przed chwilą zmieniłem ustawienia w histerezach podłogówki i kaloryferów, tak żeby piec nie przechodził w zbyt długie podtrzymanie. Mam nadzieje, że trochę to pomoże w ustabilizowaniu temperatury spalin na niższym poziomie, kolega zbigmaz01 również poradził taką zmianę ustawień. Ja też mam czasami brak połączenia ze sterownikiem, ale co się spodziewać po internecie 3g. Też zastanawiałem się nad tym czy już zaczynać grzać czy też nie, temp. w środku 9stopni na zewnątrz też na podobnym poziomie, ale pomyślałem że router i modem w środku może ucierpieć przy takiej temperaturze, więc postanowiłem rozpocząć grzanie.

mozesz powiedziec co takiego zrobiles ze go "uciszyles" kociol? bo napisales ze uzyles filcu ale pod kociol?