Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Oczywiście nie każdy może sobie pozwolić na takie rzeczy ale kiedy kupowałem tira czecha po 300pln za tonę z dowozem )...

Panie Wiesławie bardzo Pana cenię ale....

Nie wyobrażam sobie już nawet takiej hałdy opału pod domem,pod wiatą itd.W firmie "chowam" opał do piwnicy,ale w nowej chacie nie wyobrażam sobie żadnego mniejszego czy większego "składu" na opał.Ani pod domem,w domu,ani pod wiatą ani.....nigdzie.I choć jestem szczęściarzem i mam 10 arowy ogród,nie przeznaczyłbym nawet 1m2 na składowanie opału.....nawet gdyby miały tam rosnąć tylko kwiaty czy zioła ;)

pozdrawiam.

Panie Wiesławie bardzo Pana cenię ale....

Nie wyobrażam sobie już nawet takiej hałdy opału pod domem,pod wiatą itd.W firmie "chowam" opał do piwnicy,ale w nowej chacie nie wyobrażam sobie żadnego mniejszego czy większego "składu" na opał.Ani pod domem,w domu,ani pod wiatą ani.....nigdzie.I choć jestem szczęściarzem i mam 10 arowy ogród,nie przeznaczyłbym nawet 1m2 na składowanie opału.....nawet gdyby miały tam rosnąć tylko kwiaty czy zioła ;)

pozdrawiam.

A kto bogatemu zabroni. Grzej sobie "prundem" jak wolisz i chcesz mieć czysto. Dodatkowo możesz zatrudnić kogoś kto ci będzie przełączał włączniki w grzejnikach:D. Ja jak wygram w Totka to na zimę przeniosę się do cieplejszych krajów na swoją prywatną wyspę (podobno już można kupić od 1 mln dolców) i problem z grzaniem będę miał z głowy -A co:bye:

Gość Arturo72
A kto bogatemu zabroni.

Mówisz o sobie ? No fakt,kto bogatemu zabroni babrać się w węglu zamiast wybrać tani sposób na ogrzanie domu :D

Tylko Ty jesteś pewnie z tych,którym komin i kotłownie fachmany dali w gratisie :D

Edytowane przez Arturo72

Mówisz o sobie ? No fakt,kto bogatemu zabroni babrać się w węglu zamiast wybrać tani sposób na ogrzanie domu :D

Tylko Ty jesteś pewnie z tych,którym komin i kotłownie fachmany dali w gratisie :D

A Twój komin to za freeko ?

Pompa za freeko podobno to i może komin też za free dostałeś, przecież masz komin i lokomotywę w salonie, lokomotywa też za free ?

Ale kto bogatemu zabroni :)

Ja tam wolę smród i brud mieć w kotłowni a nie tam gdzie wypoczywam :)

Gość Arturo72
a twój komin to za freeko ?

Pompa za freeko podobno to i może komin też za free dostałeś, przecież masz komin i lokomotywę w salonie, lokomotywa też za free ?

Ale kto bogatemu zabroni :)

ja tam wolę smród i brud mieć w kotłowni a nie tam gdzie wypoczywam :)

2-1=1 :D

1-1=0 :D

Gość TwojPan

Ja tam wolę smród i brud mieć w kotłowni a nie tam gdzie wypoczywam :)

Panie Wiesławie....

Gdyby tak odrobinę bardziej ...no wie Pan ,aby nikt nie skumał skąd kaska płynie ;)

Jest Pan jedynym handlarzem kotłów którego toleruje.Jeszcze-bo nie traktuję Pana jako handlarza,ale jako dobrego człowieka.

Ta cała banda cwaniaków -to tylko banda cwanych naganiaczy-czy na kocioł,czy na opał-tak samo śpiewają.Ohyda.

Kurcze,że ludzie dalej się na to nabierają-i jeszcze dziękują za namiary na dobry opał he he....

..No tak ale jest era facebooka...

Panie Wiesławie,Pan wie-do bogatych nie należę ,ale liczyć staram się zawsze...Nie wychodzi mi z kominami w nowym domu+kocioł itd...i składzik na 2-3 tony na podorędziu....

Pozdrawiam.

A...I Bolek ma nowy mini fajny ster,Pan widział?Pozamiata te wasze Brzuli...

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
A kto bogatemu zabroni. Grzej sobie "prundem" jak wolisz i chcesz mieć czysto. Dodatkowo możesz zatrudnić kogoś kto ci będzie przełączał włączniki w grzejnikach:D. Ja jak wygram w Totka to na zimę przeniosę się do cieplejszych krajów na swoją prywatną wyspę (podobno już można kupić od 1 mln dolców) i problem z grzaniem będę miał z głowy -A co:bye:

Jak zejdziesz z opałem na CWU na ok 1,8-2,2kg/24h-daj znać.

A jak nie,to policz ile cie ten szmelc kosztuje.....rocznie...itd.

Dzięki takim barankom-strzyżenie nie ma końca...;)

Jak zejdziesz z opałem na CWU na ok 1,8-2,2kg/24h-daj znać.

A jak nie,to policz ile cie ten szmelc kosztuje.....rocznie...itd.

Dzięki takim barankom-strzyżenie nie ma końca...;)

No właśnie policzyłem. Szmelc zaoszczędził mi na wczasy dla rodziny. Ale policzmy pompa kosztuje 25 tys. kocioł jakieś 7 tys. czyli róźnica 18 tyś. i tyle niech zostanie na kupce z której ja będę kupował wągiel licząc średnio 1500 zł/rok grzania wąglem. Czyli na 12 lat mam zapewnione finansowanie opału. Ale pompa też pobiera prąd liczmy 500 zł/ mies. chociaż deweloperzy twierdzą że tylko 250 zł-trochę nie wierze:no:. Więc rachunek jest prosty - sam prund wyniesie w sezonie 3 tys. wiec wy pompiarze chyba macie kłopoty z matematyką a tu tylko szkoła podstawowa się kłania (dodawanie, odejmowanie, dzielenie i mnożenie) :wiggle: Te pompy za 10 lat będą w cenie kotła podobnie jak obecnie telewizory LCD wiec kto teraz jest baranem i daje się strzyc?

W tym roku Teneryfa:p. Sąsiad obok ma pompę i bierze kredyt na opłacenie "prundu". Kiedyś chciałem aby ktoś z was pokazał rachunki za prąd ale widać nie ma się czym chwalić. Tak więc dalej sobie wmawiajcie że jest super pod względem czystości i niech tak będzie bo to wszystko co w tym jest dobre i tyle:bye:

Edytowane przez raf1.

Gość Arturo72
No właśnie policzyłem. Szmelc zaoszczędził mi na wczasy dla rodziny. Ale policzmy pompa kosztuje 25 tys. kocioł jakieś 7 tys. czyli róźnica 18 tyś.

No cóż:

Albo kocioł postawiony jest na zewnątrz domu bez komina :D

A kilka km dalej od Ciebie:

http://www.ghs-polska.pl/najlepsze-promocje/domy-do-130m2/samsung-ehs-p-w.html

Nie błaźnij się...

a możecie polecić jakiś dobry, łatwy w obsłudze i bezawaryjny kocioł na ekogroszek o mocy 7-9kW?

A dokładnie z jaką mocą grzewczą potrzebujesz czyli jakie obciążenie cieplne jest domu ?

Edytowane przez Arturo72

Nie błaźnij się...

A dokładnie z jaką mocą grzewczą potrzebujesz czyli jakie obciążenie cieplne jest domu ?

8 kW to jest stanowczo za mało przynajmniej 12 kW. Zapomniałem że trzeba doliczyć okresowe przeglądy ale nie wiem jaki to jest koszt oraz to że 20 lat to jest max żywotności pompy. :sick:

Gość Arturo72
Ale pompa też pobiera prąd liczmy 500 zł/ mies.

Pobiera,bo to nie jest perpetum mobile ale pobiera o COP mniej niż dom tego potrzebuje czyli ok.3 razy mniej,a ile Twój dom potrzebuje energii ?

Nie błaźnij się po raz któryś...

8 kW to jest stanowczo za mało przynajmniej 12 kW. Zapomniałem że trzeba doliczyć okresowe przeglądy ale nie wiem jaki to jest koszt oraz to że 20 lat to jest max żywotności pompy. :sick:

Jakie masz obciążenie cieplne domu ? Masz pałac 500m2,że potrzebujesz 12kW mocy grzewczej ?

Nie ma przeglądów okresowych.

Skąd to bierzesz ?

Nie błaźnij się...

Swoimi idiotyzmami zmuszacie mnie do pisania nie w temacie bo takie idiotyzmy nalezy prostować wszędzie i zawsze.

Edytowane przez Arturo72

Gość TwojPan
No właśnie policzyłem. Szmelc zaoszczędził mi na wczasy dla rodziny. Ale policzmy pompa kosztuje 25 tys. kocioł jakieś 7 tys. czyli róźnica 18 tyś. i tyle niech zostanie na kupce

Kocioł stoi w namiocie i odprowadzasz spaliny rurą PCV :)

Ile kosztował m2 pomieszczenia gdzie stoi kocioł?Ile kosztował m2 pomieszczenia gdzie jest składowany opał-nawet jak to tylko zadaszona wiata czy garaż?ile kosztował wkład kominowy?Jaka jest gwarancja na kocioł,możesz śmiało myśleć ,że przy takim doborze mocy kotła do m2 do ogrzania,zaraz jak dobiegnie końca-kocioł padnie...

Można by tak długo wyliczać-plus brud,kurz,malowanie,pochłaniacze powietrza nad zasobnikiem w kotłowni i inne "poprawiające" czystość w tym przybytku zabiegi....

Tylko po co?Skoro jesteś z tych,dla których komfort i wygoda dla jedynego bytu na ziemi,czyli własnego życia -jest niczym i masz to w nosie.Do tego,jesteś długowieczny (i nieśmiertelny),żona jest z reprezentacji zapaśniczek byłego NRD (i wrzuca po dwa wory do zasobnika jednocześnie) i zakładasz ,że będziesz zawsze zdrowy i na czas w domu.

Jak to zwykle w typowym polskim myśleniu....

Pozdrawiam i powodzenia z węglem.

Pobiera,bo to nie jest perpetum mobile ale pobiera o COP mniej niż dom tego potrzebuje czyli ok.3 razy mniej,a ile Twój dom potrzebuje energii ?

Nie błaźnij się po raz któryś...

Jakie masz obciążenie cieplne domu ? Masz pałac 500m2,że potrzebujesz 12kW mocy grzewczej ?

Nie ma przeglądów okresowych.

Skąd to bierzesz ?

Nie błaźnij się...

Swoimi idiotyzmami zmuszacie mnie do pisania nie w temacie bo takie idiotyzmy nalezy prostować wszędzie i zawsze.

Tak jak masz dom Pasywny. Rzeczywiście w Polsce tylko buduje się domy pasywne :sick:. Ja mam ok 110 kWH/m2 na rok a pow. 180 m2. Wieć prostuj jak uważasz że jest to idotyzm

Gość TwojPan
Ja mam ok 110 kWH/m2 na rok a pow. 180 m2.

Nawet ja w swoim "durszlaku" mam mniej.Nie masz dachu nad głową?

Zainwestuj zamiast w Teneryfę i chwilowe ciepełko-w termomodernizację i ciepełko na stałe-a za klika lat będzie Cię stać na porządne wczasy a nie na Teneryfę....