Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Kocioł stoi w namiocie i odprowadzasz spaliny rurą PCV :)

Ile kosztował m2 pomieszczenia gdzie stoi kocioł?Ile kosztował m2 pomieszczenia gdzie jest składowany opał-nawet jak to tylko zadaszona wiata czy garaż?ile kosztował wkład kominowy?Jaka jest gwarancja na kocioł,możesz śmiało myśleć ,że przy takim doborze mocy kotła do m2 do ogrzania,zaraz jak dobiegnie końca-kocioł padnie...

Można by tak długo wyliczać-plus brud,kurz,malowanie,pochłaniacze powietrza nad zasobnikiem w kotłowni i inne "poprawiające" czystość w tym przybytku zabiegi....

Tylko po co?Skoro jesteś z tych,dla których komfort i wygoda dla jedynego bytu na ziemi,czyli własnego życia -jest niczym i masz to w nosie.Do tego,jesteś długowieczny (i nieśmiertelny),żona jest z reprezentacji zapaśniczek byłego NRD (i wrzuca po dwa wory do zasobnika jednocześnie) i zakładasz ,że będziesz zawsze zdrowy i na czas w domu.

Jak to zwykle w typowym polskim myśleniu....

Pozdrawiam i powodzenia z węglem.

No to policz daj jakieś realne wyliczenia. A ty pompę trzymiesz w kuchni?! Moją żonę zostaw w spokoju albo dostaniesz prosto no wiesz w co od pana Zenka :D

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nawet ja w swoim "durszlaku" mam mniej.Nie masz dachu nad głową?

Zainwestuj zamiast w Teneryfę i chwilowe ciepełko-w termomodernizację i ciepełko na stałe-a za klika lat będzie Cię stać na porządne wczasy a nie na Teneryfę....

Śmieszne historie opowiadasz za dużo oglądałeś bajek. Skąd wiesz robiłeś Świadectwo charakterystyki do tej twojej "budy"? Zapewne nie bo by ci wyszło że 400 kWh/m2rok albo lepiej. Jak zrobisz to pogadamy na temat zapotrzebowania budynku na ciepło

Edytowane przez raf1.

Gość Arturo72
Tak jak masz dom Pasywny. Rzeczywiście w Polsce tylko buduje się domy pasywne :sick:. Ja mam ok 110 kWH/m2 na rok a pow. 180 m2. Wieć prostuj jak uważasz że jest to idotyzm

Błąd,na 100% nie masz zapotrzebowania na ciepło w nowym domu 110kWh/m2/rok chyba że to dom nie izolowany wogole.

Następny błąd,ja się nie pytałem o zapotrzebowanie domu na ciepło czyli ilości energii potrzebnej do ogrzania domu tylko pytałem się o obciążenie cieplne domu czyli jaką moc grzewczą dom potrzebuje do dostarczenia tej energii.

A więc podaj przy okazji te dwa parametry ale prawdziwe a nie z sufitu.

Dom pasywny potrzebuje pon.15kWh^m2/rok to tak dla ścisłości.

Ja w projekcie gotowym bez zmian z went.grawitacyjna miałem zapotrzebowanie 84kWh/m2/rok.

Edytowane przez Arturo72

Gość TwojPan
Śmieszne historie opowiadasz za dużo oglądałeś bajek. Skąd wiesz robiłeś Świadectwo charakterystyki do tej twojej "budy"? Zapewne nie bo by ci wyszło że 400 kWH/m2 albo lepiej

Nie wiem co to cyt:"świadectwo charakterystyki",ale OZC czyli audyt energetyczny to tak,robiłem-ale Ty na 100% nie.

Nie pisałem tego o zonie by cię obrazić,ale by pobudzić nieco wyobraźnię,której- jak czytam-bardzo ci brakuje.

Operujesz takimi wielkościami ,że mam wrażenie ,że błędy popełniane przez ciebie w nazwach jednostek -nie są przypadkowe i nie wiesz o czym piszesz....

Pozdrawiam-i bez odbioru.

Błąd,na 100% nie masz zapotrzebowania na ciepło w nowym domu 110kWh/m2/rok chyba że to dom nie izolowany wogole.

Następny błąd,ja się nie pytałem o zapotrzebowanie domu na ciepło czyli ilości energii potrzebnej do ogrzania domu tylko pytałem się o obciążenie cieplne domu czyli jaką moc grzewczą dom potrzebuje do dostarczenia tej energii.

A więc podaj przy okazji te dwa parametry ale prawdziwe a nie z sufitu.

Dom pasywny potrzebuje pon.15kWh^m2/rok to tak dla ścisłości.

Ja w projekcie gotowym bez zmian z went.grawitacyjna miałem zapotrzebowanie 84kWh/m2/rok.

Rzeczywiście błąd 110 kWh a nie kWH. Ot taki błąd. Co ci nie pasuje ja mam 110 i nie mam went. grawitacyjnej a ty masz i ci wychodzi 84. Sąsiad ma też went. grawitacyjną i mu podobnie wychodzi. Gdybym taką wentylację założył zapewne byłoby tak samo. Obciążenie cieplne a skąd ja to kurna mam wziąść na charakterystyce takiego parametru nie mam jest tylko EP i EK

Nie wiem co to cyt:"świadectwo charakterystyki",ale OZC czyli audyt energetyczny to tak,robiłem-ale Ty na 100% nie.

Nie pisałem tego o zonie by cię obrazić,ale by pobudzić nieco wyobraźnię,której- jak czytam-bardzo ci brakuje.

Operujesz takimi wielkościami ,że mam wrażenie ,że błędy popełniane przez ciebie w nazwach jednostek -nie są przypadkowe i nie wiesz o czym piszesz....

Pozdrawiam-i bez odbioru.

No rzeczywiście masz wyobraźnie podając że twój "durszlak" - zapewne chodzi o stary budynek nie oceplony, z starymi oknami i nie izolowanym dachem ma lepszą charakterystykę cieplną niż nowy budynek. Ale o czym tu gadać skoro jej nie posiadasz reszta to "gdybanie" - bla,bla,bla,bla,:p

Rzeczywiście błąd 110 kWh a nie kWH. Ot taki błąd. Co ci nie pasuje ja mam 110 i nie mam went. grawitacyjnej a ty masz i ci wychodzi 84. Sąsiad ma też went. grawitacyjną i mu podobnie wychodzi. Gdybym taką wentylację założył zapewne byłoby tak samo. Obciążenie cieplne a skąd ja to kurna mam wziąść na charakterystyce takiego parametru nie mam jest tylko EP i EK

nadal mylisz jednostki, nie wiesz co to obciążenie, nie znasz jego wartości dla swojego domu, nie znasz zapotrzebowania na ciepło swojego domu, nie wiesz ile kosztuje kocioł z kompletną instalacją. jakim więc prawem negujesz zastosowanie innych źródeł ciepła nić kocioł węglowy?

nadal mylisz jednostki, nie wiesz co to obciążenie, nie znasz jego wartości dla swojego domu, nie znasz zapotrzebowania na ciepło swojego domu, nie wiesz ile kosztuje kocioł z kompletną instalacją. jakim więc prawem negujesz zastosowanie innych źródeł ciepła nić kocioł węglowy?

Prawem Kaduka bo tylko takie w stosunku do was pompiarze można zastosować. Ilu tu was jest do ch... na tym forum. Wylęgacie się niczym stonka z kartofli:lol2: Dobra wygraliście jednostka kWh/(m2rok) -pasi teraz:D??

Jak nie wiem proszę bardzo

Zapotrzebowanie na energię

Zapotrzebowanie na energię w świadectwie charakterystyki energetycznej jest wyrażane poprzez roczne zapotrzebowanie na nieodnawialną energię pierwotną i poprzez zapotrzebowanie na energię końcową. Wartości te są wyznaczone obliczeniowo na podstawie jednolitej metodologii. Dane do obliczeń określa się na podstawie dokumentacji budowlanej lub obmiaru budynku istniejącego i przyjmuje się standardowe warunki brzegowe (np. standardowe warunki klimatyczne, zdefiniowany sposób eksploatacji, standardową temperaturę wewnętrzną i wewnętrzne zyski ciepła itp.). Z uwagi na standardowe warunki brzegowe, uzyskane wartości zużycia energii nie pozwalają

wnioskować o rzeczywistym zużyciu energii budynku.

Zapotrzebowanie na nieodnawialna energię pierwotną EP

Zapotrzebowanie na nieodnawialną energię pierwotną określa efektywność całkowitą budynku. Uwzględnia ona obok energii końcowej, dodatkowe nakłady nieodnawialnej energii pierwotnej na dostarczenie do granicy budynku każdego wykorzystanego nośnika energii (np. oleju opałowego, gazu, energii elektrycznej, energii odnawialnych itp.). Uzyskane małe wartości wskazują na nieznaczne zapotrzebowanie i tym samym wysoką efektywność i użytkowanie energii chroniące zasoby i środowisko. Jednocześnie ze zużyciem energii można podawać odpowiadającą emisje CO2

Zapotrzebowanie na energię końcową EK

Zapotrzebowanie na energię końcową określa roczna ilość energii dla ogrzewania (ewentualnie chłodzenia), wentylacji i przygotowania ciepłej wody użytkowej. Jest ona obliczana dla standardowych warunków klimatycznych i standardowych warunków użytkowania i jest miarą efektywności energetycznej budynku i jego techniki instalacyjnej. Zapotrzebowanie na energię końcową j jest to ilość energii bilansowana na granicy budynku, która powinna być dostarczone do budynku przy standardowych warunkach z uwzględnieniem wszystkich strat, aby zapewnić utrzymanie obliczeniowej temperatury wewnętrznej, niezbędnej wentylacji i dostarczenie ciepłej wody użytkowej. Małe wartości sygnalizują niskie zapotrzebowanie i tym samym wysoką efektywność budynku.

Edytowane przez raf1.

Gość Arturo72
Prawem Kaduka bo tylko takie w stosunku do was pompiarze można zastosować. Ilu tu was jest do ch... na tym forum. Wylęgacie się niczym stonka z kartofli:lol2: Dobra wygraliście jednostka kWh/(m2rok) -pasi teraz:D??

Jak nie wiem proszę bardzo

Zapotrzebowanie na energię

Zapotrzebowanie na energię w świadectwie charakterystyki energetycznej jest wyrażane poprzez roczne zapotrzebowanie na nieodnawialną energię pierwotną i poprzez zapotrzebowanie na energię końcową. Wartości te są wyznaczone obliczeniowo na podstawie jednolitej metodologii. Dane do obliczeń określa się na podstawie dokumentacji budowlanej lub obmiaru budynku istniejącego i przyjmuje się standardowe warunki brzegowe (np. standardowe warunki klimatyczne, zdefiniowany sposób eksploatacji, standardową temperaturę wewnętrzną i wewnętrzne zyski ciepła itp.). Z uwagi na standardowe warunki brzegowe, uzyskane wartości zużycia energii nie pozwalają

wnioskować o rzeczywistym zużyciu energii budynku.

Zapotrzebowanie na nieodnawialna energię pierwotną EP

Zapotrzebowanie na nieodnawialną energię pierwotną określa efektywność całkowitą budynku. Uwzględnia ona obok energii końcowej, dodatkowe nakłady nieodnawialnej energii pierwotnej na dostarczenie do granicy budynku każdego wykorzystanego nośnika energii (np. oleju opałowego, gazu, energii elektrycznej, energii odnawialnych itp.). Uzyskane małe wartości wskazują na nieznaczne zapotrzebowanie i tym samym wysoką efektywność i użytkowanie energii chroniące zasoby i środowisko. Jednocześnie ze zużyciem energii można podawać odpowiadającą emisje CO2

Zapotrzebowanie na energię końcową EK

Zapotrzebowanie na energię końcową określa roczna ilość energii dla ogrzewania (ewentualnie chłodzenia), wentylacji i przygotowania ciepłej wody użytkowej. Jest ona obliczana dla standardowych warunków klimatycznych i standardowych warunków użytkowania i jest miarą efektywności energetycznej budynku i jego techniki instalacyjnej. Zapotrzebowanie na energię końcową j jest to ilość energii bilansowana na granicy budynku, która powinna być dostarczone do budynku przy standardowych warunkach z uwzględnieniem wszystkich strat, aby zapewnić utrzymanie obliczeniowej temperatury wewnętrznej, niezbędnej wentylacji i dostarczenie ciepłej wody użytkowej. Małe wartości sygnalizują niskie zapotrzebowanie i tym samym wysoką efektywność budynku.

Zatem jakie masz EK ?

A jak nie masz i nie znasz parametru "projektowe obciążenie cieplne" to na jakiej podstawie twierdzisz że MUSISZ mieć urządzenie grzewcze o mocy 12kW ?

Edytowane przez Arturo72

Zatem jakie masz EK ?

A jak nie masz i nie znasz parametru "projektowe obciążenie cieplne" to na jakiej podstawie twierdzisz że MUSISZ mieć urządzenie grzewcze o mocy 12kW ?

Fujaro72. Wynoś sie z forum, bo ci przypomnę jaką miałeś wiedzę na temat ogrzewania gdy wcinałeś się na wątek kotłów na węgiel.

Dla wszystkich czytających; Fujaro72 to internetowy troll być może mający płacone za zachwalanie pomp. Kto z nim polemizuje prawdopodobnie daje mu zarobić.

109 kWh/m2/rok. Przelicz to teraz na twoje jednostki W/m2. Dodam że nie mam domu pasywnego ani energooszczędnego. Czysty stand.

te dwie wielkości nie mają ze sobą prawie żadnego związku, więc nie da się wyliczyć jednej z drugiej, a więc dobierać mocy urządzenia grzewczego (w tym kotła RBR) na podstawie wartości którą podałeś

a możecie polecić jakiś dobry, łatwy w obsłudze i bezawaryjny kocioł na ekogroszek o mocy 7-9kW?

Niestety niema takich kotłów które mają taką moc nominalną, są tylko takie które pracują w przedziale mocy od do i tutaj coś by się znalazło.

Jeśli przy takim zapotrzebowaniu wstawisz kocioł 10 czy 12kW nie będzie to jakimś strzałem w kolano, gorzej jak jakiś lokalny instalator wstawi Ci tam kabarynę 25kW :)

Pozdrawiam i powodzenia z węglem.

Panie Marku, wie pan że nie jestem ani złośliwym, ani zawistnym czy zazdrosnym człowiekiem, nie jestem też przeciwnikiem "czystego" ogrzewania, ja jednak jak zwykle poczekam aż zderzy się pan z rzeczywistością.

Liczę jak zawsze w pana przypadku na uczciwe i szczere podsumowanie w przyszłości.

Oby nie podzielił pan losu już chyba trzech osób ( to przypadki mi znane ) które naczytały się forum.

Pozdrawiam.

I na prawdę bez złośliwości.

Gość Arturo72

Oby nie podzielił pan losu już chyba trzech osób ( to przypadki mi znane ) które naczytały się forum.

Jak czytały forum czyli są obecni to niech Ci nieszczęśnicy się ujawnią :D

Dla ostrzeżenia innych nieszczęśników :D

Ostrzegać to trzeba przed takimi jak Ty.

Wielu było na forach ale właśnie przez takich trolli jak Ty dali sobie spokój.

Podobnie jak kolega djhiq którego to chcesz być księgowym, robi dobre rzeczy, o wiele pożyteczniejsze niż Twoje trollowanie forum.

Nie chce mi się nawet z Tobą gadać, szkoda mojego czasu a jak ktoś wspomniał prowokujesz dyskusje żeby nabijać posty.

Skasowałeś ich kilka tysięcy, największych pierdół i matactw, zostało chyba około 6 tysięcy bo podobno odchodziłeś z forum ?

Teraz widzę znowu je rozmnożyłeś do ponad 11 tysięcy, jak Ty miałeś około 12 ja miałem chyba coś 8600 albo 8800, teraz Ty dobijasz znowu do 12 a ja do 10 nie mogę dobić.

Kto tu ma profil ? kto tu tłucze kasę na forum ? ja czy Ty ?

Dziwne to panie, naprawdę dziwne.