Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość TwojPan

A wszystkiemu winne prawo...

Plany MPZP,tak jak określają gdzie i jaka zabudowa jest możliwa,powinny określać gdzie i czym można ogrzewać dom.Przed zakupem działki,każdy ma rzetelne informacje,czy chciałby mieć sąsiada z eko kotłem czy też nie.

Takie to przecież proste..

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"...

Pomijam fakt,że pomimo zapewnień twórców sterowników automatycznych,90% kotłów pracujących wraz z tymi cudeńkami,pracuje nieprawidłowo (czytaj: z za małą dawką powietrza).

"Szanowny" Panie,

Przepraszam, ale śmiem twierdzić, że Pańska w tym temacie wiedza jest żadna.

Dlaczego?

A bo jest DOKŁADNIE odwrotnie.

Dużo za dużo powietrza. Zbędnego z punktu widzenia prawidłowości przebiegu procesu spalania paliw stałych.

Każde z nich potrzebuje pewnego niewielkiego tylko nadmiaru powietrza. A wentylatory latają jak glupie waląc nadmiar czasami nawet 3.

booluslolusj23, czyli można przyjąć, z pewną dozą niepewności pomiaru, że jeżeli kocioł z zasady nieszczelny po całkowitym zamknięciu dopływów powietrza przez 1-2 h ma w spalinach 2% tlenu to nie ma się czym frasować bo w jest to stan zbliżony do optymalnego.

Gość TwojPan

Dużo za dużo powietrza. Zbędnego z punktu widzenia prawidłowości przebiegu procesu spalania paliw stałych.

Każde z nich potrzebuje pewnego niewielkiego tylko nadmiaru powietrza. A wentylatory latają jak glupie waląc nadmiar czasami nawet 3.

I dlatego napisałem "dawką"-bo niewielki nadmiar jest lepszy niż niedobór.

Ja nie mam z tym problemu-używam sterownika Bolka Boleckiego ;) i problem z wentylem jest dużo mniejszy niż z szalejącym non stop.

I masz pan rację panie Marku.

Nawet algorytm eCoala tak pracuje coby tu niektórzy doktoryzowani pisali :)

Panie Karoka, a co pan rozumie pod pojęciem: dawka powietrza?

Czy czasami dawka nie zależy od obrotów wentylatora i oporów przepływu?

A jeżeli przeciętnie węgle kamienne potrzebują (już z nadmiarem) ok. 12 m3 powietrza do spalenia 1 kg paliwa, to czy wentylator, który zasuwa na ok. 30% obrotów nie wali zbyt wiele luftu?

Proszę popatrzeć na charakterystyki wentylatorów stosowanych w kotłach i wszystko będzie jasne.

Proszę popatrzeć na charakterystyki wentylatorów stosowanych w kotłach i wszystko będzie jasne.

I tutaj trudno się z Tobą nie zgodzić, nie wiem czy przez czystą niewiedzę czy z jakiegoś innego powodu producenci przesadzają z montowanymi wentylatorami w swoich kotłach.

Wie pan chyba że zasilałem palnik małej Ekoenergii 15/25 małą turbinką DC która podawała na maksa bodajże 100m3/h.

Mam chyba jeszcze zestaw Bruli + ten wentylatorek gdzieś na strychu :)

Nie wiem dlaczego niektórzy montują do tych palników wentylator np. WPA 06.

Gość TwojPan
Panie Karoka, a co pan rozumie pod pojęciem: dawka powietrza?

Czy czasami dawka nie zależy od obrotów wentylatora i oporów przepływu?

A jeżeli przeciętnie węgle kamienne potrzebują (już z nadmiarem) ok. 12 m3 powietrza do spalenia 1 kg paliwa, to czy wentylator, który zasuwa na ok. 30% obrotów nie wali zbyt wiele luftu?

Fajny tekst.

Tylko ilu userów cokolwiek z tego zrozumie.

Jest jeszcze kilku,którzy walczą z "klapką" na wentylu.

Ich pozdrawiam najmocniej.

Panowie -ja zaczekam na kocioł (bez ceramiki-wiecie dla czego) o mocy 6kW.

Zapodam go do swego domu.Wypieprzę pompę :)

Gość TwojPan
I

Wie pan chyba że zasilałem palnik małej Ekoenergii 15/25 małą turbinką DC która podawała na maksa bodajże 100m3/h.

Przy 'podganianiu" ognika na małym palniku to i tak zbyt wiele.

Panie Wieśku,uciekam bo nie chciałbym psuć Panu interesu.

Nadmienię tylko,że zabawa w kotły na eko,ma jednak inną barwę,jaka jest w rzeczywistości.Czyli to czego inwestor młody nie wie.A ja tak.

Pozdrawiam.

I tutaj trudno się z Tobą nie zgodzić, nie wiem czy przez czystą niewiedzę czy z jakiegoś innego powodu producenci przesadzają z montowanymi wentylatorami w swoich kotłach.

Mam chyba jeszcze zestaw Bruli + ten wentylatorek gdzieś na strychu :)

Nie wiem dlaczego niektórzy montują do tych palników wentylator np. WPA 06.

Odpowiadam na pytanie:

Bo nie ma na rynku takich maszyn wyporowych, które przy znacznym sprężu miały niewielką wydajność. W jednej firm produkujących wentylatory powiedziano mi: Jeśli zapewnisz odbiorców na 150 - 200 tys. sztuk rocznie, to za miesiąc będą takie wentylatory o parametrach jakie sobie wymarzysz.

DC niestety (wiesz dlaczego), a jeśli nie to pytaj w E-S.

Odpowiadam na pytanie:

Bo nie ma na rynku takich maszyn wyporowych, które przy znacznym sprężu miały niewielką wydajność. W jednej firm produkujących wentylatory powiedziano mi: Jeśli zapewnisz odbiorców na 150 - 200 tys. sztuk rocznie, to za miesiąc będą takie wentylatory o parametrach jakie sobie wymarzysz.

DC niestety (wiesz dlaczego), a jeśli nie to pytaj w E-S.

Co się tak wszyscy powiesili na tych wentylatorach, nie lepiej niewielka sprężarka z precyzyjnym zaworem sterowanym ze sterownika który by uwalniał we właściwym momencie odpowiednią objętość powietrza w określonym czasie, chyba doktory taki problem potrafią rozwiązać :D

Sprężarka jest lepsza, lecz problemem jest koszt przepompowania potrzebnej ilości powietrza. Ciśnienie uzyskane przez kompresor otwiera ogromne możliwości poprawności spalanie, ale powoduje drastyczne podrożenie kosztu dostarczenia powietrza. Grawitacja koszt = 0 wentylator 25-100 W = koszt akceptowalny. Moc odpowiednio wydajnego kompresora, (?) Istnieje technologia grzania piaskiem+sprężone powietrze i jedyną barierą jest koszt sprężania (ciśnienie i ilość potrzebnego powietrza)

Co się tak wszyscy powiesili na tych wentylatorach, nie lepiej niewielka sprężarka z precyzyjnym zaworem sterowanym ze sterownika który by uwalniał we właściwym momencie odpowiednią objętość powietrza w określonym czasie, chyba doktory taki problem potrafią rozwiązać :D

Jak by to było tak proste jak myślisz, to już dawno by było zrealizowane.

Przykładowo potrzebujesz 100 m3 powietrza na godzinę o ciśnieniu np. 100 Pa. Potrafisz sobie wyobrazić tą sprężarkę? A chcąc jeszcze robić to co piszesz, to do tego niezbędny zbiornik. Podlegający pod UDT. A jakiej wielkości ten baniak? Gdzie byś to wszystko chciał ustawić?

A koszt tej machiny ze 4 razy wyższy, niż kociołek.

Sprężarki służą do dużych ciśnień przy małej wydajności. Wentylatory na odwrót.

I tu leży pies pogrzebany.