Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajnie !

"CZH: nie trzeba rezygnować z węgla, by ograniczyć niską emisję

Aby ograniczyć tzw. niską emisję nie trzeba rezygnować z węgla; skutecznym sposobem redukcji zanieczyszczeń powietrza mogą być elektrofiltry montowane na kominach w indywidualnych gospodarstwach domowych - przekonuje Centrala Zaopatrzenia Hutnictwa (CZH)"

http://gornictwo.wnp.pl/czh-nie-trzeba-rezygnowac-z-wegla-by-ograniczyc-niska-emisje,279432_1_0_0.html

Z FB - Czyste Ogrzewanie. Tu przykład z hameryki jak działa dopalanie:

http://muratordom.pl/eko-murator/ekorozwiazania-dla-domu/elektrofiltry-do-kotlow-na-paliwa-stale-sposob-na-ograniczenie-emisji-zanieczyszczen-powietrza,117_14000.html

Edytowane przez Alessandro

Wystarczy, że społeczeństwo się trochę wzbogaci i powymienia typowe górniaki, w których najczęściej idąc na łatwiznę pali się od dołu na kotły podajnikowe to już będzie ogromna różnica.

Do tego głąby urzędnicze z Krakowa powinny być przykładnie ukarane za zezwolenie zabudowania wieżowcami kanałów przewietrzania miasta co wywołało powstanie smogu to kolejni by się zastanowili zanim wydali by zezwolenia w innych miastach.

Trzecia sprawa - od kilku lat w ogóle przy przeglądach samochodów na stacjach diagnostycznych nie mierzy się emisji spalin choć aparaturę do tego mają, pamiętam, że kiedyś to było przestrzegane, a teraz można mieć wycięte katalizatory i przegląd się przejdzie bo nikt tego nie mierzy.

Wystarczy, że społeczeństwo się trochę wzbogaci i powymienia typowe górniaki, w których najczęściej idąc na łatwiznę pali się od dołu na kotły podajnikowe to już będzie ogromna różnica.

Do tego głąby urzędnicze z Krakowa powinny być przykładnie ukarane za zezwolenie zabudowania wieżowcami kanałów przewietrzania miasta co wywołało powstanie smogu to kolejni by się zastanowili zanim wydali by zezwolenia w innych miastach.

Trzecia sprawa - od kilku lat w ogóle przy przeglądach samochodów na stacjach diagnostycznych nie mierzy się emisji spalin choć aparaturę do tego mają, pamiętam, że kiedyś to było przestrzegane, a teraz można mieć wycięte katalizatory i przegląd się przejdzie bo nikt tego nie mierzy.

100% prawdy

pozdr.

Fajnie !

"CZH: nie trzeba rezygnować z węgla, by ograniczyć niską emisję

Aby ograniczyć tzw. niską emisję nie trzeba rezygnować z węgla; skutecznym sposobem redukcji zanieczyszczeń powietrza mogą być elektrofiltry montowane na kominach w indywidualnych gospodarstwach domowych - przekonuje Centrala Zaopatrzenia Hutnictwa (CZH)"

http://gornictwo.wnp.pl/czh-nie-trzeba-rezygnowac-z-wegla-by-ograniczyc-niska-emisje,279432_1_0_0.html

Z FB - Czyste Ogrzewanie. Tu przykład z hameryki jak działa dopalanie:

http://muratordom.pl/eko-murator/ekorozwiazania-dla-domu/elektrofiltry-do-kotlow-na-paliwa-stale-sposob-na-ograniczenie-emisji-zanieczyszczen-powietrza,117_14000.html

Ależ to jest oczywista oczywistość.

Są nawet w PL potencjalni producenci tego typu urządzeń, są wyniki w postaci badań, jest właściwie wszystko. Oprócz kasy i prawa.

Znam nawet tego, który w latach 2014 - 15 takie badania przeprowadził i wyniki podał w sprawozdaniu z badań.

Widzę tą mordę czasami - gdy ją golę.

Pozdr.

święta racja.Tego nie sprawdzali mi od wielu lat.

Witam.

mam pytanie o sens zastosowania takiego rozwiązania:

Piec zasila zbiornik CWU typu zbiornik w zbiorniku który służy od razu jako mini bufor i "pseudo" sprzęgło hydrauliczne. (rysunek wklejałem wcześniej).

Z tego zbiornika zasilany jest rozdzielacz podłogówki wraz z grupa pompową, powiedzmy taką grupa-pompowo-mieszajaca_8.jpgoraz też bezpośrednio z tego zbiornika rozdzielacze do grzejników.

I teraz to o co pytam: czy na zasilaniu rozdzielaczy grzejnikowych warto dawać zawór 3D sterowany np. Ecoalem?

Co chcę osiągnąć? zbiornik byłby nagrzany do temp. powiedzmy 60st C (cwu) utrzymaniem temp. w podłogówce zajmowała by się wcześniej wspomniana grupa pompowa przy rozdzielaczu, natomiast grzejniki zawsze byłyby zasilane tymi 60stC. W okresach przejściowych albo łagodniejszej zimie, nie ma sensu zasilać grzejników tak wysoka temperatura, bo pracowały by na zasadzie włącz-wyłącz. Zawór 3D pozwoliłby mi na zasilanie grzejników niższą temperaturą, co dla komfortu cieplnego byłoby lepsze, bo grzejnik pracowałby ciągle, ale z niższa temperaturą.

Piec pracowałby non stop 365 dni w roku

Sławko piszesz o normalnym buforze z zasobnikiem CWU wewnątrz, żeby miało to sens kup sobie ten baniaczek większy a nie jakąś popierdółkę :)

Sterownie podłogówki zaworem z siłownikiem dodatkowo pogodówką jest chyba najsensowniejszym rozwiązaniem w tej chwili, pomijając centralki.

Na grzejniki powstawiał termostaty i masz spokój, jeśli chcesz okresowo obniżyć ich temp. można wstawić jakiś manualny zawór N-drożny.

Dzieki, czyli moja koncepcja jest ok.

Bufor byłby 500l w tym 150l cwu. Większego nie wstawię bo nie mam miejsca.

Sławko to Twoja kasa, ja nie wstawiałbym bufora przy węglu, co innego jak ktoś już miał z poprzedniego układu np. prund, to wyrzucić szkoda ale wywalać kasę bez potrzeby żeby mieć?

Edytowane przez karoka65

wiem, że to drogo, ale mam opcje z solarami.

Ogólnie zalezy mi na zbiorniku w zbiorniku do cwu.

Dlaczego nie dałbyś bufora?

Jak już tak bardzo chcesz wydać kasę na solary ( ja się na to nigdy nie nabiorę :) ) dałbym zasobnik CWU z dwoma wężownicami gdzie jedną podłączyłbym pod kocioł a druga pod solary.

Bufor tak ale przy pellecie i na pewno większy niż 500L, oczywiście bez solarów :) a jak już to jak wyżej czyli zasobnik z dwoma wężownicami.

dałbym zasobnik CWU z dwoma wężownicami gdzie jedną podłączyłbym pod kocioł a druga pod solary.

.

Ha, kiedyś sie o to pytałem, bo załatwiłoby to separacje obiegu kotła który byłby otwarty, a reszta w układzie zamkniętym, ale jakoś nikt tego nie polecał :)

Nie mam solarów i być może nigdy nie będę miał, ale tego nie wiem.

W każdym razie namieszałeś mi w głowie :)))

Zależy mi na zwiększeniu objetości/pojemności układu grzewczego aby miał spora bezwładność.

Dzieki, czyli moja koncepcja jest ok.

Bufor byłby 500l w tym 150l cwu. Większego nie wstawię bo nie mam miejsca.

To jeszcze do tego wężownica i masz gotowe do podłączenia solarów ( https://mora.com.pl/213-z-zanurzonym-zasobnikiem-cwu) ale na twoim miejscu zamiast nich szukał bym PV i grzałki do kpl. Edytowane przez zbigmaz01