Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Delphion1 czyli teraz masz podkładki gumowe i filcowe pod piecem?

U Ciebie nie było problemu bo kociołek cicho pracował u mnie natomiast hałasował jak wściekły,że na pietrze było słychać.

Okazało się,że wystarczyło poza gumami pod kociołkiem opatulić motoreduktor filcem.Jeszcze warto chyba by było pod gumami filc umieścić ale to sie jeszcze pobawię i zobaczymy.Nie chciałem reklamowac bo wszystko śmiga jak nalezy a wiem ,że najlepszy produkt to ten z "taśmy produkcyjnej"bez grzebania w nim.Jak ostatecznie się uporam z problemem to w szczegółach napiszę gdzie co i jak.

Co do spieków jak takowych nie mam a nie palę retopalem tylko czeskim badziewiem i korony nie ruszałem.Tyle,ze ja max. po 3 dni przepalałem więc się nie wymądrzam bo może być różnie w zimie.Może byc też problem w zbyt kalorycznym opale?

Edytowane przez Delphion1

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ktoś napisał,że będzie wymieniał filce pod piecem, czy można lekko unosić zainstalowany już piec?

Czy nie puszczą łączenia rurek?

Ja wsadzałem filc pod kocioł już po podłączeniu. Delikatnie podnosząc małym łomikiem, wcześniej tylko poodkręcałem mocowania rurek do ściany. Okazało się że wcale nie ma takiej różnicy po podniesieniu i nie musiałem tych mocowań przerabiać :) Edytowane przez zbigmaz01
Literówka

Walczyłem z hałasem kociołka i musze przyznać,że wyeliminowałem go prawie.Jeszcze postaram sie dopracować wygłuszenie.Obecnie bardziej słychać chrobotanie kruszonego węgla niż motoreduktor.Tak jak wczesniej ktos juz napisał same gumy pod piecem i podajnikiem to za mało trzeba było uzyć do wygłuszenia filcu który robi to znakomicie i piec nagle staje się przyjazny użytkownikowi.Jak zamontuje drzwi w kotłowni to chyba zapomnę,ze mam piec węglowy :D.

Obecnie przepalam tylko dla kafelkarza i trudno powiedzieć coś więcej o piecu.Mam zastrzeżenia do nagrzewania się podłogi ,ale to chyba wina zaworu mojego 3d lub tez zapowietrzonego układu.Muszę instalatora pomęczyć.

Delphion a ten filc zadałeś pod podajnik i pod piec, czy tylko pod podajnik? Zastanawiam się jak go pod piec wcisnąć, który jest już wpięty.

ja mam zamontowanego strażaka i nie wiem czy palenie samym pelletem to dobry pomysł czy nie . Prosze o porade. Z góry Dziekuję

Pelletem super sprawa ja w poprzednim sezonie paliłem pelletem i nie ma problemu oczywiście jak z każdym nowym paliwem na początku trzeba dobrać odpowiednie ustawienia, no i jasna sprawa że wychodzi drożej od groszku, ale jak wszędzie za wygodę trzeba płacić.

A czy to dobry pomysł to sam ocenisz jeden lubi rybki drugi akwarium. To zależy jaki masz dostęp do paliwa, jakie możliwości przechowywania i za ile go kupisz.

Ja narazie zakupiłem 2T ekogroszku na ten sezon i zobaczę narazie jakoś się wyrabiam z tym popiłem, ale jak to będzie póżniej zobaczymy

Wszystko kwestia organizacji

Ale mam już namiar na ukraiński pellet 8mm -bigbag 1T lub luz - 680PLN/T można sobie poworkować z transportem wyjdzie pewnie gdzieś koło 750pln/

w workach 20kg-750zł/T do tego fasola po 300PLN/T i chyba do tego wrócę.

Skąd bierzesz fasolę ? Mieszałeś ją z groszkiem ?

Od tych co ją sadzą :), oczywiście pisząc fasola mam na myśli odpady fasoli to co zostaje ludziom po przemłynkowaniu i przebraniu fasoli - z ogłoszeń w moim przypadku w zasięgu 50km zawsze coś znajdę .

Z groszkiem jeszcze nie mieszałem jeszcze ale jak mi się ten zasyp skończy to spróbuje, w niedziele od teściowej szwagra przywiozłem 200kg za czekoladę :D to zobaczę, z pelletem idzie elegancko a jak z groszkiem to się okaże

Panowie powiecie dlaczego mój rbr w podtrzymaniu podbija taką wysoką temp. CO? Teraz jest 77*C , wiem że w podtrzymaniu tak niby kocioł się przegrzewa, ale latem też miałem próbne 2tygodnie palenia i aż tak wysoko temperatura na kotle się nie podnosiła. Da się jakoś zapanować nad tym przegrzewaniem, i czy w ogóle to czemuś szkodzi? No i ta nieszczęsna temp. spalin znowu dobiła do 200*C, a drzwiczki wyczystki komina uchylone już są około 1-2cm.

Możesz włączyć pracę pompy CO jako cykliczna i ustawić ja np. 2 min pracy na 20 min (albo tak jak masz 5 na 30 min) przerwy to Ci rozgoni ten nadmiar ciepła.

Jak kopczyk masz wysoko to możesz powoli dać korektę nadmuchu i korektę pracy niżej aż do wartości ujemnych. (korekty robić powoli po 1 lub 2 s i obserwować za jakiś czas palenisko)

Albo wgrasz sobie do eCoala nowszą wersję softu i ustawisz kocioł tak aby Ci nie przebijał w trybie dwustanowym lub w spalaniu grupowym :)

Możesz włączyć pracę pompy CO jako cykliczna i ustawić ja np. 2 min pracy na 20 min (albo tak jak masz 5 na 30 min) przerwy to Ci rozgoni ten nadmiar ciepła.

Jak kopczyk masz wysoko to możesz powoli dać korektę nadmuchu i korektę pracy niżej aż do wartości ujemnych. (korekty robić powoli po 1 lub 2 s i obserwować za jakiś czas palenisko)

Albo wgrasz sobie do eCoala nowszą wersję softu i ustawisz kocioł tak aby Ci nie przebijał w trybie dwustanowym lub w spalaniu grupowym :)

On jest UK i zdalnie steruje a zdalnie nie wgra nowego softu :(

Zwiększyłem w takim razie do 90min.

Wczoraj palenisko w ustawieniu dmuchawy +1 wyglądało tak:

http://imageshack.us/a/img69/7600/001mvv.th.jpg

podobno że spieki miękkie rozsypujące się.

dzisiaj po zmianie w ustawieniu dmuchawy na +2 wyglądało tak:

http://imageshack.us/a/img37/8383/007kw.th.jpg

też podobno rozsypujące się...

Nie wiem czy to jeszcze za wcześnie na jakieś konkretne ustawienia, nie ma odbioru ciepła to i może piec wariuje. Chyba muszę poczekać na mrozy, bo na dzień dzisiejszy to tak sobie to wygląda.

Tyle uchylone są drzwiczki wyczystki.

http://imageshack.us/a/img405/8059/003jrou.th.jpg

Czy to wystarczy? Temperatura mimo to dzisiaj raz wzrosła do 200 stopni.

Zwiększyłem w takim razie do 90min.

Wczoraj palenisko w ustawieniu dmuchawy +1 wyglądało tak:

podobno że spieki miękkie rozsypujące się.

...

Tyle uchylone są drzwiczki wyczystki.

Czy to wystarczy? Temperatura mimo to dzisiaj raz wzrosła do 200 stopni.

Na 90 to niewiele daj więcej :) Możesz nawet 120 ale dodawaj powoli, raz u nie rozpalił się sam po 7godz :) Jak będzie się słabo rozpalał to sam sobie zaaplikuje paliwa i zamiast 2 powtórzeń będzie więcej

Wydaje mi się że na +1 było lepiej, dałbym na 0 i poczekał kilka godzin. Jak nie spada do popielnika ani nie produkuje sadzy to można jeszcze obniżać :)

Drzwiczki u mnie są identycznie.

Co do spalin może być tak że już pora wyczyścić kociołek? Będzie tylko lepiej :)

Włącz pompę CO na cykliczną to Ci na pewno rozgoni nadmiar tego ciepła.

W swoim kotle ( mam zupeeełnie inny) nie praktykowałem z wyczystką bo nie miałem takiej potrzeby.

Co do zmiany pompy na cykliczną to jeszcze trochę się wstrzymam. Nie chcę zmieniać ustawień zanim poprzednie jeszcze nie zostały przeanalizowane. Czy jeżeli załączę pompę jako cykliczną to czy temperatura w pokojach przypadkiem nie wzrośnie powyżej ustalonej?

Na 90 to niewiele daj więcej :) Możesz nawet 120 ale dodawaj powoli, raz u nie rozpalił się sam po 7godz :) Jak będzie się słabo rozpalał to sam sobie zaaplikuje paliwa i zamiast 2 powtórzeń będzie więcej

Wydaje mi się że na +1 było lepiej, dałbym na 0 i poczekał kilka godzin. Jak nie spada do popielnika ani nie produkuje sadzy to można jeszcze obniżać :)

Drzwiczki u mnie są identycznie.

Co do spalin może być tak że już pora wyczyścić kociołek? Będzie tylko lepiej :)

Też mi się wydaje, że na 1 było lepiej, ciężko to ogarnąć jak się ma do wglądu tylko foty i relację rodziców. Zmniejszyłem z nadmuchu 2 na 1. Poczekajmy do jutra, zobaczymy co się zmieni.

Co do zmiany pompy na cykliczną to jeszcze trochę się wstrzymam. Nie chcę zmieniać ustawień zanim poprzednie jeszcze nie zostały przeanalizowane. Czy jeżeli załączę pompę jako cykliczną to czy temperatura w pokojach przypadkiem nie wzrośnie powyżej ustalonej?

Też mi się wydaje, że na 1 było lepiej, ciężko to ogarnąć jak się ma do wglądu tylko foty i relację rodziców. Zmniejszyłem z nadmuchu 2 na 1. Poczekajmy do jutra, zobaczymy co się zmieni.

Wszystko zależy jak ustawisz czasy przerw i pracy pompy.

To jest ustawianie i obserwacja, proces dość długi aby dopasować tak aby osiągnąć to co chcemy.

Bardzo ładnie rusza w podtrzymaniu, pobiera tylko to co zadałeś. Może jeszcze dołożysz na 100min?

A ja z innej beczki.

Znalazłem powód hałasu kociołka mianowicie pod pokrywka motoreduktora jest kondensator owiniety gąpką wygłuszająca ale na tyle luźno ,że błakał się po obudowie i się o nia obijał co powodowało terkotanie.Opatuliłem go jak dzidziusia i sie uspokoił.Walcze dalej az osiągnę ideał :)cdn...