Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zły kierunek wsadu podałem, powinno być odwrotnie, zobacz na zdjęciu..

Owszem RBR widziałem na targu, ale bez zawirowywacza..

http://static.pokazywarka.pl/bigImages/6913909/18906120.jpg?1473943285

Na zdjęciu jest tak jak podałeś. Ramię wąskie na zewnątrz, szerokie do wewnątrz kotła, tylko czy to szerokie ma być u góry czy u dołu?

Na zdjęciu jest tak jak podałeś. Ramię wąskie na zewnątrz, szerokie do wewnątrz kotła, tylko czy to szerokie ma być u góry czy u dołu?

U dołu. Za zadanie ma "przytkać" tylni kanał na środku , tak żeby spaliny "przepływały" bokiem i potem wracały środkiem do komina.

Bez tytułu.jpg

@Mobe - Cyknij więcej fotek :)

Cześć Panowie,

Mam pytanie o moc pieca. Wybrałem model rbr-k, waham się tylko między dwoma mocami - 17 lub 25 kW. Dom mam stary, z 1930 roku, nie ocieplony, okna nowe plastikowe. Ocieplone jest tylko poddasze - wełna 25 cm. Ściany z cegły dziurawki - 45 cm grubości, stropy nie ocieplone. W tym momencie grzeje nas śmieciuch z Zębca o mocy 14 kW. Niestety w zimie jest trochę za zimno. Dom ma ok 180 m2 po podłogach. Teraz dojdzie dodatkowo mały domek, ok 55 m2 po podłogach. Domek dla odmiany jest nowy, ocieplony styropianem 25 cm, okna nowe. Do ogrzania jest jeszcze cwu - bojler 350 l, zużycie bywa dość duże. W porywach w domu jest 12 osób. Do tej pory zębiec też grzał wodę w tym bojlerze.

Pytanie jaka moc wg. Was będzie ok? Zastanawiam się czy awaryjnie nie zostawić śmieciucha, nie wiem tylko czy będzie to technicznie możliwe, miejsce w kotłowni mam.

Pytanie jaka moc wg. Was będzie ok?

Ile w śmieciuchu szło paliwa do tej pory? Paliłeś od dołu czy od góry? Myślałeś o termomodernizacji przed zakupem nowego pieca? Sprawdz czy nie ma przypadkiem dofinansowania w Twojej okolicy. Wklep dom w cieplowlasciwie.pl bez ocieplenia a w kolejnych wariantach z różną grubością ocieplenia, przekalkuluj zwrot i nie kupuj smoka.

Ile w śmieciuchu szło paliwa do tej pory? Paliłeś od dołu czy od góry? Myślałeś o termomodernizacji przed zakupem nowego pieca? Sprawdz czy nie ma przypadkiem dofinansowania w Twojej okolicy. Wklep dom w cieplowlasciwie.pl bez ocieplenia a w kolejnych wariantach z różną grubością ocieplenia, przekalkuluj zwrot i nie kupuj smoka.

Nie wiem ile poszło węgla, nie zapisywałem sobie. Rozpalałem od góry, ale starałem się go nie wygaszać i tylko dosypywać. W domu poprzedni własciciel zrobił nową elewacje, ale go nie ocieplił. Nie mamy w planach ocieplać domu. Jest u nas dofinansowanie, ale tylko na gaz, prąd i pompy ciepła. Na ciepłowlasciwe.pl wyszły mi jakies głupoty. Z tym małym domkiem wyszło mi 31kW. Jeżeli tamten Zębiec w miare dawał radę przy 14 kW to cos tutaj nie gra.

Nie wiem ile poszło węgla, nie zapisywałem sobie. Rozpalałem od góry, ale starałem się go nie wygaszać i tylko dosypywać.

To zważ jeden taki średni zasyp i przemnóż przez ilość dni grzewczych. Warto to zrobić i przekalkulować różne opcje, a już z pewnością taka informacja przydałaby się aby dobrać kocioł, ew. przeliczyć bilans zysków i strat dla przeprowadzenia termomodernizacji.

W domu poprzedni własciciel zrobił nową elewacje, ale go nie ocieplił. Nie mamy w planach ocieplać domu.

W sensie że szkoda psuć nowo zrobioną elewację?

Jest u nas dofinansowanie, ale tylko na gaz, prąd i pompy ciepła.

Nie masz wpisanej miejscowości, to nie mogę poszperać, ale warto czasem zadzwonić do gminy i się dopytać o inne programy. Te czasami są po prostu "ukryte".

Na ciepłowlasciwe.pl wyszły mi jakies głupoty. Z tym małym domkiem wyszło mi 31kW. Jeżeli tamten Zębiec w miare dawał radę przy 14 kW to cos tutaj nie gra.

Owszem. W takim razie musisz powalczyć z tematem tak, żeby głupoty nie wychodziły. Podaj jak najwięcej danych o tych budynkach, spróbujemy coś wspólnie pocisnąć. Może założysz też oddzielny wątek w dziale ogrzewanie, z pewnością więcej osób temat podejmie i coś doradzi.

Jeżeli chodzi o nową elewację to nie mam na to kasy a piec chcę koniecznie wymienić bo zimy są mocno uciążliwe. Jestem ze Świeradowa Zdroju, dzwoniłem do urzędu miasta i powiedziano mi że nie łapię się na dofinansowanie jeżeli będę palił węglem. Sprawdzałem dane z cieplowlasciwe i nie wiem co tam jest nie tak.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1lji

Na mały domek wyszło mi 2 kW więc chyba ok.

Jeżeli chodzi o nową elewację to nie mam na to kasy a piec chcę koniecznie wymienić bo zimy są mocno uciążliwe. Jestem ze Świeradowa Zdroju, dzwoniłem do urzędu miasta i powiedziano mi że nie łapię się na dofinansowanie jeżeli będę palił węglem. Sprawdzałem dane z cieplowlasciwe i nie wiem co tam jest nie tak.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1lji

Na mały domek wyszło mi 2 kW więc chyba ok.

Nadal brak info o zużytym paliwie, ciężko się odnieść. Wiesz chociaż ile kosztowało Cię ogrzewanie za poprzedni sezon, tak pi razy drzwi?

Mam pytanie o moc pieca. Wybrałem model rbr-k, waham się tylko między dwoma mocami - 17 lub 25 kW. Dom mam stary, z 1930 roku, nie ocieplony, okna nowe plastikowe. Ocieplone jest tylko poddasze - wełna 25 cm. Ściany z cegły dziurawki - 45 cm grubości, stropy nie ocieplone. W tym momencie grzeje nas śmieciuch z Zębca o mocy 14 kW. Niestety w zimie jest trochę za zimno. Dom ma ok 180 m2 po podłogach. Teraz dojdzie dodatkowo mały domek, ok 55 m2 po podłogach. Domek dla odmiany jest nowy, ocieplony styropianem 25 cm, okna nowe. Do ogrzania jest jeszcze cwu - bojler 350 l, zużycie bywa dość duże. W porywach w domu jest 12 osób. Do tej pory zębiec też grzał wodę w tym bojlerze.

Pytanie jaka moc wg. Was będzie ok? Zastanawiam się czy awaryjnie nie zostawić śmieciucha, nie wiem tylko czy będzie to technicznie możliwe, miejsce w kotłowni mam.

Wg mnie 17 kW wystarczy a śmieciucha można zostawić - tak niektórzy robią, że mając miejsce w kotłowni na wypadek wszelki zostawiają kotły gazowe, olejowe czy śmieciuchy przy przechodzeniu na kotły podajnikowe.

Bez śmieciucha w rezerwie jednak lepiej wziąć 25 kW.

Edytowane przez SUSPENSER

Mój rbr 12kw z Batorym 10 zainstalowany i uruchomiony w piątek. Będzie ogrzewał nowy dom Aps217, w tym ok. 80 metrów podłogówki, 2 drabinki łazienkowe, 6 grzejników z zaworami termostatycznymi i bojler 140 litrów.

Zawór 4 drogowy ręczny za piecem, 3 drogowy ręczny na podlogówke.

Dom z pustaka 24cm, ocieplony 15 cm styro ściany i 20 cm styro na stropie.

Odpalenie bez problemu, to mój pierwszy piec na ekogroszek wiec wpiąłem w auto, temperaturę ustawiłem na 48 stopni, powrót ma około 40 stopni. Wszystko ładnie się wygrało, piec pracuje już trzeci dzień.

Niepokoi mnie jednak jedna rzecz- drugiego dnia po odpaleniu chciałem wyrzucić popiół a tu mokro pod szufladą:(

Wytarłem do sucha wczoraj i dziś rano pojechałem a tu znów mokro pod szufladą popielnika:(

Co jest grane? Nowy kocioł dziurawy?

Czy to jednak normalne przy pierwszym uruchomieniu, że zimna woda wracająca do kotła wykrapla się? Czy to minie?

Jutro rano znów pojadę na budowę i sprawdzę.

Póki co neta nie posiadam.

CIACH

Co jest grane? Nowy kocioł dziurawy?

Czy to jednak normalne przy pierwszym uruchomieniu, że zimna woda wracająca do kotła wykrapla się? Czy to minie?

Jutro rano znów pojadę na budowę i sprawdzę.

Póki co neta nie posiadam.

Rozpalanie pierwszy raz , czy rozpalanie po dłuższym czasie postoju ma to do siebie że może się woda skroplić i pod szufladą będzie mokra plama.

Podnieś temp na kotle do 70*C, niech się porządnie nagrzeje.

Wytrzyj wszystko jeszcze raz(jeśli coś będzie), przygotuj sobie dobrą latarkę i obserwuj popiół w szufladzie - jeśli popiół w szufladzie będzie wilgotny (będzie się sklejał ) to latarka i oględziny : wyciągasz szufladę , wycierasz do sucha i czekasz 1h-2h po tym czasie jeśli byłby problem z nieszczelnością będzie plama. (manometry w układzie też dają do myślenia)

Edytowane przez adkwapniewski