Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy wyczystka za kociołkiem nie jest problematyczna w użytkowaniu? Nie myślałeś, żeby zrobić ją na bocznej ściance komina (tej z lewej strony)?

Nie przyszło mi to nawet do głowy przy budowie domu, a teraz jeszcze za wcześnie pisać o tym czy jest problem czy też go nie ma bo wyczystka jeszcze nie była używana w celu oczyszczenia komina. Myślę, że nie będzie problemu z czyszczeniem, między piecem a kominem jest dość sporo miejsca.

WItam. Powiedzcie mi czy mogę jakoś ograniczyc spalanie na automacie ?czy ciepło czy chłodno na dworze to pali ok 20-24 kg na dobę czyli średnio 1kg na godzinę .. jak to zmienić ? jak doprowadzić aby szęściej wchodził w podtrzymanie na automacie ? Edytowane przez Krzysiek23

WItam. Powiedzcie mi czy mogę jakoś ograniczyc spalanie na automacie ?czy ciepło czy chłodno na dworze to pali ok 20-24 kg na dobę czyli średnio 1kg na godzinę .. jak to zmienić ? jak doprowadzić aby szęściej wchodził w podtrzymanie na automacie ?

Nie jestem orłem w tym temacie ale myslę,że ustawienie opcji auto-lato z obnizona temperaturą powinno pomóc o ile masz czujniki podłaczone lub tez programator zaprogramować trzeba(Ja dziękiu niemu wyeliminowałem grzanie bojlera)

Nie mam czasu posiedzieć nad piecem bo robota ciagle więc liczę na forumowiczów ;)

Koledzy bardziej doświadczeni pomogą na pewno.sam jestem ciekaw co poradzą bo jeszcze nie mieszkam i tez mi zalezy na minimum.

Wszystko byłoby ładnie i czytelnie jak byłyby te kociołki widoczne :)

Tak to trochę gdybanie i wróżenie z fusów :)

Podaj trochę więcej danych a na pewno otrzymasz od kogoś jakieś pomocne porady. Szukanie po postach co tam masz i jak to jest zrobione lub ustawione to trochę czasu zajmuje a nie zawsze jest tyle czasu.

Już kiedyś proponowałem aby sobie podczepić swój sterownik w sygnaturze, to nie wstyd a udostępnienie dla innych. Może ktoś kiedyś zaglądnie i pomoże znaleźć jakieś poprawy pracy. Ja też czekam na takie porady, to przecież nie wstyd że ktoś lepiej to ustawi lub pomoże zrozumieć dlaczego tak będzie lepiej.

Rozumiem też tych co jeszcze nie podpięli swojego kociołka do netu ale zrozumcie i innych że aby pomagać to trzeba mieć wiadomości.

Zwiększyłem w takim razie do 90min.

Wczoraj palenisko w ustawieniu dmuchawy +1 wyglądało tak:

http://imageshack.us/a/img69/7600/001mvv.th.jpg

podobno że spieki miękkie rozsypujące się.

dzisiaj po zmianie w ustawieniu dmuchawy na +2 wyglądało tak:

http://imageshack.us/a/img37/8383/007kw.th.jpg

też podobno rozsypujące się...

Nie wiem czy to jeszcze za wcześnie na jakieś konkretne ustawienia, nie ma odbioru ciepła to i może piec wariuje. Chyba muszę poczekać na mrozy, bo na dzień dzisiejszy to tak sobie to wygląda.

Tyle uchylone są drzwiczki wyczystki.

http://imageshack.us/a/img405/8059/003jrou.th.jpg

Czy to wystarczy? Temperatura mimo to dzisiaj raz wzrosła do 200 stopni.

Witam

Wspomiałeś z tego co się domyślam o temp.spalin(200).Miałem ten sam problem jak mi się otworzyła kierownica spalin umieszczona w górnej części kotła.Fabrycznie jest czasami(jak w moim przypadku)źle obrócona,można sobie z tym poradzić i obrócić wewnątrz kotła tak aby zagięcie(te krótkie)znalazło się w pozycji do drzwiczek:).Pozycja kierownicy przy spalaniu na retorcie powinna być zamknięta,czyli patrząc na nią powinna być pochylona do wew.kotła.

Trzeba tego pilnować bo inaczej temp spalin będzie b,wysoka.A co do temp kotła.Zawsze dogrzewa 5st.powyżej zadanej,a potem podczas postoju sam z siebie(przy braku odbioru)podwyższa temp jeszcze o parę stopni.Ja z racji tego że nie mam pompy mieszającej ani podłogowej,włączyłem pracę CO cyklicznie.W tej chwili co 40 min,2min pracy,na temp -1,5 na zew.i zadanej na kotle 42st.spokojnie utrzymuje 21,9 wewnątrz:)W miarę ochładzania zejdę z 40min. na 30 a może na 20min.Dla mnie to dopiero pierwsza zima i pierwsze kroki w poznaniu mojej 11stki:)na wiosnę zmodernizuję kotłownię i dodam pompę na podłogę.

Pozdrawiam:)

Wszystko byłoby ładnie i czytelnie jak byłyby te kociołki widoczne :)

Tak to trochę gdybanie i wróżenie z fusów :)

Podaj trochę więcej danych a na pewno otrzymasz od kogoś jakieś pomocne porady. Szukanie po postach co tam masz i jak to jest zrobione lub ustawione to trochę czasu zajmuje a nie zawsze jest tyle czasu.

Już kiedyś proponowałem aby sobie podczepić swój sterownik w sygnaturze, to nie wstyd a udostępnienie dla innych. Może ktoś kiedyś zaglądnie i pomoże znaleźć jakieś poprawy pracy. Ja też czekam na takie porady, to przecież nie wstyd że ktoś lepiej to ustawi lub pomoże zrozumieć dlaczego tak będzie lepiej.

Rozumiem też tych co jeszcze nie podpięli swojego kociołka do netu ale zrozumcie i innych że aby pomagać to trzeba mieć wiadomości.

Problem raczej w mojej nie wiedzy jak to wykonać :D mam wpisany adres www w sygnaturze ale go w postach nie widzę :(

Ha:D zrobiłem :)

Edytowane przez Krzysiek23
Dopisek

Witam

Wspomiałeś z tego co się domyślam o temp.spalin(200).Miałem ten sam problem jak mi się otworzyła kierownica spalin umieszczona w górnej części kotła.Fabrycznie jest czasami(jak w moim przypadku)źle obrócona,można sobie z tym poradzić i obrócić wewnątrz kotła tak aby zagięcie(te krótkie)znalazło się w pozycji do drzwiczek:).Pozycja kierownicy przy spalaniu na retorcie powinna być zamknięta,czyli patrząc na nią powinna być pochylona do wew.kotła.

Trzeba tego pilnować bo inaczej temp spalin będzie b,wysoka.A co do temp kotła.Zawsze dogrzewa 5st.powyżej zadanej,a potem podczas postoju sam z siebie(przy braku odbioru)podwyższa temp jeszcze o parę stopni.Ja z racji tego że nie mam pompy mieszającej ani podłogowej,włączyłem pracę CO cyklicznie.W tej chwili co 40 min,2min pracy,na temp -1,5 na zew.i zadanej na kotle 42st.spokojnie utrzymuje 21,9 wewnątrz:)W miarę ochładzania zejdę z 40min. na 30 a może na 20min.Dla mnie to dopiero pierwsza zima i pierwsze kroki w poznaniu mojej 11stki:)na wiosnę zmodernizuję kotłownię i dodam pompę na podłogę.

Pozdrawiam:)

Z tą kierownicą spalin to chyba jest ok w moim piecu, jak się przypatrzysz na wykresy w moim sterowniku to widać, że piec pracuje stabilnie a od czasu do czasu podbija temperaturę spalin na około 200*C ostatnio to bliżej 180*C a potem znowu pracuje z normalnymi temperaturami przez jakiś czas. Wydaje mi się, że przy otwartej kierownicy spalin, temperatura spalin byłaby cały czas bardzo wysoka.

Z tą kierownicą spalin to chyba jest ok w moim piecu, jak się przypatrzysz na wykresy w moim sterowniku to widać, że piec pracuje stabilnie a od czasu do czasu podbija temperaturę spalin na około 200*C ostatnio to bliżej 180*C a potem znowu pracuje z normalnymi temperaturami przez jakiś czas. Wydaje mi się, że przy otwartej kierownicy spalin, temperatura spalin byłaby cały czas bardzo wysoka.
A jak długo palisz bez czyszczenia? Ile zasobników spalonych? Tak najłatwiej jest określić zabrudzenia kotła po spalonym opale.

Zobacz u mnie, pół godziny temu tylko zgarnąłem sadzę z półki i temp. spalania spadła o około 20-30*C a ile spadnie jak wyczyszczę ?

PS

Z twoich zdjęć wnioskuję że dawno tam nie było wygarniane :)

Edytowane przez zbigmaz01
Dopisek

Krzysiek a czy nie jest już czas na wczytanie nowego softu :confused:

Już dłuższy czas palisz i chyba już poznałeś co nieco i gdzie co i jak, może to by ci pomogło? Tam masz troszkę więcej opcji do ustawiania kotła. Warto to poznać przed właściwą zimą :)

Ale jak się nie mylę to u ciebie już jest zima bo masz temp. na minusie :)

Zapytam jeszcze raz czy temperatura powrotu 26-27 stopni to nie mało dla rbr wiem,że nie boi się zimnego powrotu ale to jednak trochę nisko?

Mój piec odpalony ponownie więc i temperatury spadły więc zobaczymy jak to teraz będzie, dysza uszczelniona.

Zanim wszystko rozgrzejesz to trochę czasu upłynie, musi się wszystko dobrze wygrzać to i powrót się podniesie :)

Myślę że dasz mu troszkę spokoju bez włączania ręcznego aby sobie wszystko dopasował :rolleyes:

A ja bym ostrożny z tym stwierdzeniem bo stosując tą metaforę to są kociołki które przeziębione zarażają się rdzą.

ehhhh... widziałeś ile i z jakiej blachy zrobiony jest rbr??? nawiasem mówiąc, czujnik masz przymocowany do rury powrotu, jak pompka stoi to wode w rurce na powrocie masz chłodną,ale juz w kotle masz wodę cieplejsza,o ile?? nie mam pojęcia, trza by było jakoś zmierzyć:) jak kocioł z byle czego zrobiony to firmy produkującę kotły zabezpieczają się tak na wypadek reklamacji, coś w stylu miał pan/pani zimny powrót-reklamacja nie uznana. rbr nie ma takich obostrzeń..

Ok dzięki.

Już wiem co zbigmaz miał na myśli pisząc o trybie ręcznym sprawdziłem historię zdarzeń 8 razy w przciagu godziny ale winny się nie przyznaje :), chyba, że kocioł sam tak reaguje na właściciela :).

Ja też czasami zaglądam, nie ukrywam ale czekam na moment kiedy dmuchawa się zatrzyma. Nawet niekiedy robię zasyp w tym czasie, czyszczę kocioł. Wtedy kociołek pracuje jednym cięgiem i nie musi się dostosowywać za każdym razem. Dzisiaj np. zasypałem opału bez wyłączania ale za to jak go czyściłem to już wyłączyłem. Może o jakieś dwie minuty czyściłem dłużej jak wynosi wyłączenie. Jedno co pominąłem w tym czyszczeniu to czopuch z rurą :) Czyszczę to co jakieś 4-5 zasypów :)

Kocioł reaguje na właściciela, spokojnie i cicho pracuje :)

A jak długo palisz bez czyszczenia? Ile zasobników spalonych? Tak najłatwiej jest określić zabrudzenia kotła po spalonym opale.

Zobacz u mnie, pół godziny temu tylko zgarnąłem sadzę z półki i temp. spalania spadła o około 20-30*C a ile spadnie jak wyczyszczę ?

PS

Z twoich zdjęć wnioskuję że dawno tam nie było wygarniane :)

Podobno piecyk czyszczony co drugi dzień, ale czyszczenie tylko z górnych drzwiczek oraz kilka ruchów tylnym czyszczakiem, na zdjęciach widać tylko komorę paleniska, która raczej nie jest czyszczona bo jest na zdjęciach dość zabrudzona. Czy komora paleniska też powinna być czyszczona? Sezon grzewczy zacząłem tydzień temu, dopiero 1.5 zasobnika spalonego.

Jak go rdza zezre przy takiej pracy to wpadniemy do Piotrka42 ;) na herbatkę :D :rolleyes::evil: (żart jakby co ... )

A co ci tam zeżre.....ta pancerną blachę??? ekouniwersal ma chyba podpisaną umowę o utylizacje szaf pancernych :lol2: a latem jak piec nie pracuje i ma tem < 20 st to co??? martwi się ktoś wtedy o powrót....mowie ci że ściema.. wiecej zaszkodzi kamień kotłowy niż niska temp