Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Tym ten z nawiasu powinien się zająć. Już paru klientów mi się tym ci.....em poparzyło nie wiedząc o tym,ze mają zamiar tym palić.Przestrzegam przed tym paliwem VARMO wszystkich!!!
jakieś półtora roku temu mnie poniosło i zrobiłem testy tego Varmo na fajce i na obrotówce Ardeo. Wyniki opisywałem tutaj i u Boleckiego. To jest syf wybitny. Kaloryczność deklarowana nijak się ma do tego co można z tego wycisnąć. Ma być 26 MJ, a zużycie wychodziło mi tak samo jak Jareta 21,5 MJ. Popiołu zostaje masa - wagowo zgodnie z tym co producent podaje, 10 do 12%. Ale objętościowo to jest kosmos. Duża część tych peletów się po spaleniu nie rozpada, naprawdę dokładnie dopalony popiół zachowuje postać tych wałeczków. 3 kilo popiołu zajęło calusieńką szufladę. Podajnik się grzeje, jakby żar się cofał. Nie pomagają żadne zmiany nastaw pracy czy podtrzymania - jak nie wywala, to się grzeje. Fajka wręcz się zablokowała po jakimś czasie - bo to jest na tyle luźne że kruszy się w czasie podawania i tworzy taki drobniusieńki pył, ten pył osadza się gdzie może, na całej długości drogi z kosza na palnik a w kolanie to już w masakrycznych ilościach.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przepalam drewnem mam kierownice spalin otwarta i musze wyciągnąć temp spalin bo go uszkodze ale czy bez niego bedzie dzialal tryb zasypowy ?

jeśli kocioł masz zamknięty i używasz zasypowego czyli obsługa rusztu przy pomocy sterownika, nie trzeba wyciągać czujnika.

Jeśli chcesz palić jak w śmieciuchu i dozować powietrze otwierając drzwiczki popielnika trzeba czujnik zdemontować bo się zjara :)

Mam problem z moim kotłem RBR 11kW. Opiszę problem. Jeżeli wyczyszczę kocioł u góry wszystkie poziomy oraz główną komorę, nawet wyczyściłem rurę od komina do kotła to po 3 do 4 dni w kotle jest dużo dymu tak jakby się coś zapchało. Co może to powodować? Wcześniej coś się takiego działo, ale dopiero po tygodniu lub 10 dniach. Nigdy nie było tak, żebym palił przez cały miesiąc i tylko wyrzucał popiół i dorzucał węgiel.

Nastawy kotła:

Długa przerwa 60 min

Krótka przerwa 64 s

Dmuchawa w potrzymaniu 45%

Ilość powtórzeń 4

Imrahil co Ty piłeś, że takich bez sensownych porad udzielasz ?

Raz w życiu miałem taki problem, że dymiło mi z kotła po otwarciu drzwiczek. Zapomniałem przestawić kotła z trybu ręcznego na tryb automatyczny. Miałem włączony podajnik z dmuchawą przez kilka godzin i mieliło węgiel aż zerwało zawleczkę bo węgiel nie miał miejsca w środku kotła (wyszła dobra kiszonka chyba z 80-90 kg ekogrochu) .Ta sytuacja spowodowała, że przy ponownym rozpaleniu było coś nie tak. Cały dym zamiast iść kominem to walił na kotłownie. Wyczyściłem czopuch i wszystko powróciło do normy, ale było to dawno temu.

Podejrzewam, muziker, że nie wyczyściłeś kanału tylnego czyszczakiem.

Edytowane przez pawko_

Mam problem z moim kotłem RBR 11kW. Opiszę problem. Jeżeli wyczyszczę kocioł u góry wszystkie poziomy oraz główną komorę, nawet wyczyściłem rurę od komina do kotła to po 3 do 4 dni w kotle jest dużo dymu tak jakby się coś zapchało. Co może to powodować? Wcześniej coś się takiego działo, ale dopiero po tygodniu lub 10 dniach. Nigdy nie było tak, żebym palił przez cały miesiąc i tylko wyrzucał popiół i dorzucał węgiel.

Nastawy kotła:

Długa przerwa 60 min

Krótka przerwa 64 s

Dmuchawa w potrzymaniu 45%

Ilość powtórzeń 4

Super znawcą nie jestem ale ja bym za popielnikiem sprawdził czy popiół dobrze wybrany .Wybierz dobrze po poruszaniu czyszczakiem(który powinien być wyciągnięty po czyszczeniu) powinno być po kłopocie:)