Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Sa zdjęcia, nie da się "normalnie" otworzyć górnych drzwi rewizyjnych.

Masz zdjęcia, sam zobaczysz.

Co do wajchy:

To sam AUTORYZOWANY DYSTRYBUTOR KOTŁÓW RBR EKOUNIWERSAL

To samo twierdzi sprzedawca, który jest z tego forum i zamilkł.

Retopal z Piasta.

Czyli tak jak wyżej pisali zostało ci tylko sprawdzić poprawność dostarczenia powietrza do kotłowni i drożności komina.

A komorę spalania i tak trzeba zeskrobać skrobakiem.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli tak jak wyżej pisali zostało ci tylko sprawdzić poprawność dostarczenia powietrza do kotłowni i drożności komina.

A komorę spalania i tak trzeba zeskrobać skrobakiem.

Nie.

Zdjęcia są z 27 października.

Sam je robiłem.

Widzę to po datach na zdjęciach.

To było jednorazowe zdarzenie, pisałem o tym.

Aktualnie komora jest prawie czysta.

Ale kocioł od tamtego czasu żre coraz więcej opału.

W tym jest problem.

Edytowane przez klaudiusz_x

https://drive.google.com/drive/folders/0BwvT1vRdiYKCMW8zT1FoT203aUU?usp=sharing

Tak aktualnie wygląda kocioł od środka.

Nic nie było drapane od tamtego zdarzenia.

Wszystko się same wypaliło.

Tylko nie wiadomo, jak wygląda wymiennik, który nie jest w szamocie.

Mam na myśli tę górną część, gdzie widać białe zaślepki

https://drive.google.com/drive/folders/0B4fVDVoeBEU_clNWX3pnQlllR1E

Widok ogólny kotła, górna część.

Z tego co mi wiadomo, jest tam Batory 2 generacji, ecoal 3,5.

Mogę pofocić całą instalację + cały kocioł.

Czy ten sterownik jest dostępny publicznie?

Ja w tym kotle palę od lutego. Raz zdemontowałem rewizję w październiku z ciekawości ile i czego tam jest. Niewiele pyłu który ruszając wajhą opada do szuflady.

Teraz napisz co się takiego zmieniło , przedtem udało wam się kocioł zasmołować a teraz odziwo jest ok ?

Ja w tym kotle palę od lutego. Raz zdemontowałem rewizję w październiku z ciekawości ile i czego tam jest.

Mój co prawda od kwietnia i nic nie rozkręcałem i nie mam zamiaru rozkręcać.

Najstarszy K prototyp zaczął pracować drugą zimę między Łodzią a Kutnem, w ogóle pracuje ich pewnie już dobrze ponad setka, nie słyszałem o podobnym problemie jak u kolegi Klaudiusza co najwyżej pomogłem klientom w ustawieniu sterowania obiegami grzewczymi i chyba jeden gasł latem przy CWU, trzeba było podtrzymanie poprawić względem fabrycznego, to wszystko.

Ktoś pisał o czyszczeniu półek poziomych? tam niema półek.

Do czyszczenia służy jedynie ta wajcha ale nie jest to tak jak w Ekouniwersal.

Nie.

Zdjęcia są z 27 października.

Sam je robiłem.

Widzę to po datach na zdjęciach.

Sprzedawca i monter nie zareagowali.

To było jednorazowe zdarzenie, pisałem o tym.

Aktualnie komora jest prawie czysta.

Ale kocioł od tamtego czasu żre coraz więcej opału.

W tym jest problem.

Czyli jedyny problem twój to taki,że według Ciebie kocioł za dużo spala, a ile ma spalać jak ogrzewasz surowe ściany ze świeżymi tynkami i nieocieplonym poddaszem. Każdy by chciał żeby jego kocioł z takiego syfu jaki miałeś sam doczyścił się do takiego stanu jak na ostatnich fotkach.

Zamiast kręcić aferę na kilka stron wstaw lepiej kilka fotek tego kociołka to pooglądamy. Obsługi kotła jak każdego urządzenia trzeba się nauczyć i mówię to bez złośliwości.

Swoją drogą nie mogę zrozumieć ludzi którzy na jesień lub zimą kładą tynki i robią wylewki a później to przez zimę wygrzewają osuszają, no chyba że wyższa konieczność i ktoś na wiosnę zasiedla domek

bsługi kotła jak każdego urządzenia trzeba się nauczyć i mówię to bez złośliwości.

Proszę wejść na esterownik sprzedawcy, Minertu także ma taki sam kocioł i sprawdzić, co tam da się ustawić.

Pisałem o tym wcześniej.

Pisałem także w jakim domku pracuje kocioł.

Dołożyłem do folderu wykres pracy kotła prawie od 13 października.

To dla tych, co myślą,że kocioł stał i nie pracował.

http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=https%3A%2F%2Fdrive.google.com%2Fopen%3Fid%3D0BwvT1vRdiYKCMW8zT1FoT203aUU

Sterownik ecoal.

Wersja oprogramowania

1.1.20.0

Wersja sprzętu

3.5

Myślę że albo miałeś coś w kominie albo może komora z popiołem była zawalona - nie mam wprawdzie K ale czasami jak zapomnę o popiole to dzieją się dziwy nad dziwami (tyle że wtedy ponad 3 szuflady wybieram)

Jeśli masz obawy co do "ukrytego" wymiennika możesz użyć tego http://allegro.pl/wodoszczelna-kamera-inspekcyjna-endoskopowa-5m-i6284796601.html?reco_id=eb76205e-b24a-11e6-9b5b-02f3d0abec6b&ars_rule_id=201&ars_source=ars&ars_socket_id=9 i sprawdzić

Klaudiuszu_x nie chce się wtrącać ale kociołek był źle prowadzony . Znam taki sposób prowadzenia kotła. Czyli niska temp na kotle,opał mokry .I właśnie tak się kocioł potrafi pięknie smolić . Proponuje wyczyścić komin,kocioł i sprawdzić stan dmuchawy.niby kociołek nowy ale może nazbierało się na łopatkach pyłu. Po tych zabiegach podnieść na kotle temp na 70-75 stopni i popalić tak z tydzień. Co się wypali to wypali a reszta odpadnie.

Opał od sierpnia luzem w kotłowni.

Pisałem wcześniej, gazeta gasła w wyczystce. Na zdjęciu widać że palnik nie jest zawalony popiołem.

Ponadto palnik ostatnio zużywa więcej węgla plus jednodniowy skok o ponad 50%na dobę przy znacznie wyższej temperaturze.

Można go ustawić na wyższe grzanie, ale to w przyszłym tygodniu, kiedy toche się ochłodzi.

W kotle nie było nic czyszczone, a ruszył bez problemu. Tylko wajcha w użyciu.

Chciałem dowiedzieć się dlaczego się tak stało. W związku z tym zdarzeniem, wnioskuję, iż kocioł zarósł na wymiennikach do których nie ma wglądu.

Ja tam żadnej tragedii w tych wykresach nie widzę, jak sprzedawca ma dostęp do twojego sterownika na pewno zagadnienie opanujecie. Nie wyciągaj pochopnych wniosków, przyczyn może być wiele od skończenia paliwa po luźną wtyczkę dmuchawy bądź podajnika chociaż nie wiem jak to jest montowane w twoim modelu dlatego mam prośbę jak możesz to wrzuć kilka fotek tego kotła.

Poza tym te wykresy są z października jak rozumiem spalanie teraz jest ok

Proszę wejść na esterownik sprzedawcy, Minertu także ma taki sam kocioł i sprawdzić, co tam da się ustawić.

Pisałem o tym wcześniej.

Pisałem także w jakim domku pracuje kocioł.

Sąsiad ma takie same auto jak moje i jego spala litr mniej /100km i nie kopci tak jak moje myślisz że to jego wina że mój gorzej i więcej spala, wyluzuj :) powolutku wszystko się wyjaśni tylko na spokojnie.

"Początki zawsze bywają ciężkie, jak powiedział złodziej który ukradł kowadło":D

Tak ogólnie to juz gdzieś w necie można obejrzeć tego "K"

Sąsiad ma takie same auto jak moje i jego spala litr mniej /100km i nie kopci tak jak moje myślisz że to jego wina że mój gorzej i więcej spala, wyluzuj :) powolutku wszystko się wyjaśni tylko na spokojnie.

"Początki zawsze bywają ciężkie, jak powiedział złodziej który ukradł kowadło":D

Tak ogólnie to juz gdzieś w necie można obejrzeć tego "K"

Oni muszą spalać inna ilość węgla. Mają inne domy. Zerknij w ich sterowniki i zobaczysz że tam można ustawić tylko korektę dmuchawy. Jest znikomy wpływ na sam proces spalania.